Представяне

   

Мемориалът на миньорския труд е открит през 1982г. Създаден е от творчески колектив – скулпторът Секул Крумов, архитекти и инженери – и представлява оригинален архитектурен акцент в централната градска част.

Черният мрамор, външното оформление и вътрешното пространство на комплекса пресъздават тектониката на въглищните пластове и условията на труд под земята.

Във вътрешното пространство са разположени девет скулптурни композиции с общо тегло 30 тона. Бронзът, използван за изработката им, е отлят от патрони. Скулптурите показват сцени от работата на миньорите.

В началото на 90-те години на ХХ век Мемориалът е затворен. От ноември 2008г. обектът се стопанисва от ОП “Културно-информационен център”. Центърът насочва усилията си към превръщането на този уникален архитектурен паметник в притегателно място за културни прояви. През месец май 2009г. сред оригиналната атмосфера на мемориала се проведе литературна вечер “На брега на тиха Струма” и концерт на ВГ “Лира”, на който бяха представени 4 нови песни за Перник. От 1 до 3 юни се проведе изложба-базар на цветя.

От 27 юни Мемориалът ще бъде отворен за посещения, като ще продължи да бъде място за камерни културни прояви.

Подстраници (1): Галерия
Comments