Historia‎ > ‎

Suomen kuninkaan kruunu

Kun Suomi itsenäistyi Venäjästä vuonna 1917, valtiomuodosta ei tehty heti päätöstä. Osa eduskunnasta kannatti kuningaskuntaa. Kansalaissodan aikana kuningasmielisyys sai lisää kannatusta varsinkin porvarispiireissä, sillä pelättiin, että demokratia ja kansanvalta muuttuisivat anarkiaksi ja massojen vallaksi. Monarkistit olivat varmoja, että Saksa voittaisi sodan ja mahtavasta keisarikunnasta saataisiin voimakas liittolainen "idän perivihollista" vastaan. Saksalaisten menestys sodassa vahvisti monarkia-ajatusta Suomessa. Kuninkaaksi pyydettiin Hessenin prinssi Friedrich Karl, joka ottikin tehtävän vastaan. Kuningaskuntahanke ei kuitenkaan ollut koko kansan projekti, vaan tasavaltalaismieliset vastustivat sitä koko ajan. He lähettivät edustajansa kertomaan kuninkaalle "kansan todellisen tahdon". Friedrich Karl ei halunnut olla mikään vähemmistökuningas, vaan koko kansan hyväksymä ja rakastama hallitsija.
Kun vielä ympärysvallat sodan päätyttyä ilmoittivat, että saksalaisen kuninkaan tullessa maahan ne eivät täysin tulisi hyväksymään Suomen itsenäisyyttä, katsoi Friedrich Karl parhaaksi ilmoittaa Suomen kansalle, että hän luopuu kruunusta.

Friedrich Karl ehti olla virallisesti kuninkaana noin kaksi kuukautta. Hän ei koskaan käynyt Suomessa, mutta monenlaisia valmisteluja kuninkaan tuloa varten ehdittiin jo aloittaa.
Helsingin Yliopiston Kasvitieteellisessä puutarhassa Kaisaniemessä sijaitseva kasvimuseon rakennus oli tarkoitus kunnostaa kuninkaanlinnaksi. Arkkitehti Gustaf Strengell ja huonekalupiirtäjä Harry Röneholm suunnittelivat kuninkaanlinnan sisustuksen ja huonekalut. Akseli Gallen-Kallela ja hänen oppilaansa Eric O.W. Ehrström  suunnittelivat asuja palvelusväelle. Ehrström piirsi myös kruunun, jota ei kuitenkaan ehditty valmistaa. Yli kaksikiloisen kruunun piirustukset olivat kadoksissa yli 60 vuotta, kunnes ne löytyivät E.N.Setälän arkistosta. Alkuperäisten piirustusten mukaan kultaseppämestari Teuvo Ypyä apulaisineen valmisti ja toteutti kruunun Kemin Jalokivigalleriaa varten 1990-luvulla.
 
Lähde: Kemi.fi
 
 
    Suomen aiotulle
kuninkaalle suunnitellun
kruunun näköiskappale
Lähde: Wikipedia
 
J.Virtaranta(09)