Historia‎ > ‎Kansanuskomukset‎ > ‎

Hopea

Eng. Silver, Swe. Silver, Deu. Silber, Fra. Argent, Ru. Cеребро
 
Yhdistettynä kuuhun, mereen ja useisiin kuu jumalattariin tätä
metallia kutsuttiin alkemistien keskuudessa
lunaksi. Yksi alkeemisista symboleista
hopealle onkin "vanha kuu", sirppi jonka avoin puoli on vasemmalla.
 
Kuun mystiikan ja puhtauden mielikuvien ympäröimänä, hopean on Eurooppalaisissa kansantaruissa kauan uskottu olevan vasta-aine erilaisia sairauksia ja kuvitteellisia hirviöitä vastaan. Etenkin hopean uskottiin karkottavan vampyyreitä (tämä uskomus lienee alunperin lähtöisin
hopean pyhistä merkityksistä, koska peilit olivat ennen kiillotettua hopeaa ei vampyyrin uskottu epäpyhänä olentona heijastuvan niistä) ja uskottiin myös, että ihmissusi, sen petomaisessa ulkomuodossa, voitiin tappaa ainoastaan hopeisella aseella tai luodilla. Itä-Eurooppalaisten kansantarujen mukaan hopeisten aseiden uskottiin olevan yhtä tehokkaita myös vampyyreitä kohtaan.
 
Uudessa testamentissa Juudaksen kerrotaan saaneen palkkioksi 30 hopeakolikkoa Jeesuksen kavaltamisesta Roomalaisille.
(3rd1000.com)
 
Skotlannissa ja Irlannissa (ja paikoittain muuallekin maailmaan levinneen tavan mukaan) on tapana onnitella vastasyntynyttä laittamalla kolikko, joko tämän käteen tai peiton tai tyynyn alle ensitapaamisella. Tapoja on monia, mutta useimpien mukaan tuon kolikon pitää olla nimenomaan hopeinen. Kolikon antamisen lapselle uskotaan tuovan hyvää onnea, joko raha-asioissa tai elämässä yleensä, tai estävän lasta koskaan haluamasta rahaa.
(Mudcat.org)
 
Yhtenä muotona tämä tapa on käytössä myös Suomessa, jossa on tapana lompakkoa tai säästöpossua lahjoittaessa laittaa pari kolikko säästöön valmiiksi.
 
Hopealusikan luovutuksen uskotaan alkaneen 1400-1500 -luvulla, jolloin kummit antoivat 'apostolin lusikat' kummilapselleen lahjaksi. Nimitys tulee lusikoiden varren päähän kaiverretuista apostolien kuvista. Rikkaat kummit lahjoittivat hopeisia lusikoita yhteensä kaksitoista kappaletta. Rahavaikeuksissa olevat lahjoittivat pienemmän lukumäärän ja köyhät antoivat yhden kuparisen tai sekoitemetallisen lusikan. Tästä lienee lähtöisin sanonta "Syntynyt hopealusikka suussaan" jolla tarkoitetaan, että lapsi on rikkaasta suvusta.
(Radford, Edwin; Radford, Mona A. : Encyclopedia of Superstitions 1949)
 
On olemassa uskomus jonka mukaan näyttelijän pukeutuessa siniseen täytyy hänen myös käyttää jotain hopeista huonon onnen kumoamiseksi.
 
Viktoriaanisesta Englannista on lähtöisin uskomus, että hopeisen 6 pennisen laittaminen morsiamen kenkään takaa tulevaisuudessa onnea ja varallisuutta.
(Life123.com)
 
Kolikon laittaminen kenkään voi myös olla lähtöisin Skotlannista, jossa sulhanen laittaa hopeakolikon jalkansa alle hyvän onnen tuojaksi. Hyvän onnen maksimoimiseksi tulisi kyseessä olla vasen jalka.
(Ask.yahoo.com)
 
Mahdollista on myös, että tapa on lähtöisin muinaisesta laista "Jus Prima Noctis"(Ensiyön oikeus), jonka mukaan kuningas, lordi tai pappi saattoi vaatia oikeutta morsiameen tämän ensimmäisenä hääyönä. Tämä tapa oli käytössä monessa kulttuurissa, mukaanlukien Skotlannissa. Malcolm III:n valtakaudella hänen vaimonsa Pyhä Margaret vaati ja varmisti tämän lain lakkauttamisen. Tästä lähtien, morsiamen siveyden lunastamiseksi maksettiin hopeinen kolikko.
(Freewebs.com)