Historia‎ > ‎Kultaryntäys‎ > ‎

Klondike


Kanadassa, Yukonin territoriossa sijaitseva Klondike-joki tuli kuuluisaksi 1890-luvulla, jolloin sieltä löytyi kultaa. Ensimmäiset merkittävät löydöt tehtiin 1896, mutta varsinainen kultaryntäys alkoi 1897, jolloin ensimmäiset kaivajat palasivat saaliinsa kanssa ihmisten ilmoille ja tieto löydöstä levisi. Sata tuhatta miestä suuntasi heti matkansa kohti Klondiken laaksoa kaukana lännessä. Varakkaimmat taittoivat matkansa laivalla, köyhimmät patikoivat yli vuorten ja kulkivat loppumatkan meloen tai soutaen. Joillain onnettomilla taivallusta kesti kaksi vuotta, ennen kuin Klondiken kultamaa löytyi. Dawson city kasvoi olemattomasta kylästä yli 30 000 asukkaan kaupunkikeskukseksi, jossa viina virtasi ja kaikki paheet kukoistivat. Jo muutamassa vuodessa ryntäys oli ohi ja äkkirikastumisesta haaveilevat suuntasivat uusille kultakentille.

(Helsinki.fi/jarj/thpts/kanada)


"Liian monen onnenetsijän kullankaivajaromantiikka muuttuu jo täällä lännen satamissa julmaksi ja kylmäksi todellisuudeksi, kun he joutuvat ryöstön, varkauden tai saluunoiden viinavirtojen uhreiksi. Jotkut palaavat vastoinkäymisten jälkeen entiseen työhönsä ja elämäänsä, mutta useimmat näistä huono-onnisista ja heikoista ovat menettäneet kaiken ja katkaisseet siteet entiseen niin, että heillä on voittamattomia vaikeuksia saada uudelleen jalansijaa yhteiskunnassa."
Christer Boucht - Kohti Klondiken Kultaa 1979
Saluunat, viinit, vahvemmat juomat ja sikarit odottavat matkaajia.
Kuva: Christer Boucht - Kohti Klondiken Kultaa

 
Trivia
 
Myös Roope-Setä seikkaili Klondikessa vuosina 1896 - 1899. Kuvan hanhenmunahippu on isoin Roopen Klondikessa kaivama kultakimpale. Kultu Kimallus ryöväsi tyrmäystippojen avulla Roopelta hanhenmunan kokoisen kultakimpaleen, jonka Roope sai perittyä takaisin käynnistettyään suuren kapakkatappelun. Hanhenmunahippu on Roopen rikkauden perusta.
 

(Kuva ja teksti: Akuankka.fi)
 
 
Linkit:

Apu - Apu-Lehden matkailuartikkeli Klondikesta
NPS - National Park Servicen kuvia Klondikesta
LitSite - Klondiken kultakuume

  
(Tuulia K.)