Nikolai II, Alexandra Fjodorovnalle tilaamat munat v.1895-1916.


1895 ”Ruusunnuppu”

Korkeus 7,4cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: The Link of Times Foundation, Venäjä.

Muna on valmistettu monisävykullasta, läpikuultavasta punaisesta sekä opaalista valkoisesta emalista, timanteista ja sisäpuoli vuorattu kermanvärisellä sametilla. Sisällä oleva ruusunnuppu on tehty kullasta ja opaalista vihreästä sekä keltaisesta emalista. Nupun sisällä oli yllätyksiä (kadonneet): kullasta,timanteista ja rubiineita tehty miniatyyrikopio keisarillisesta kruunusta sekä rubiininen riipus.

Tämä muna oli ensimmäinen Nikolai II antama muna tuoreelle vaimolleen Alexandralle.1896 ”Pyörivät miniatuurit”

Korkeus 24,8cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, Usa

Muna tunnetaan myös nimellä vuorikristalli-muna. Se on valmistettu vuorikristallista, kullasta, Siperialaisesta kapussi smaragdista, ruusu-hiotuista timanteista, läpikuultavasta smaragdinvihreästä emalista sekä opaalista valkoisesta, oranssista ja sinisestä emalista.

Munan huipulla oleva 27 karaatin smaragdi on luultavasti suurin kivi mitä muniin on koskaan käytetty. Munan sisältämät miniatyyrikuvat edustavat Alexandra Fjodorovnalle tärkeitä paikkoja mm. Darmstadt, Saksa, Windsorin linna ja Balmoralin linna Englannissa, Anichkovin ja Alexanderin palatsit Pietarin lähellä.
1897 ”Kruunajais-muna”

korkeus 12,7cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: The Link of Times Cultural-Historical Foundation, Venäjä

Muna on valmistettu monisävykullasta, läpikuultavasta limenkeltaisesta ja opaaleista mustasta ja sinisestä emalista, timanteista ja sisusta vuorattu valkoisella sametilla. Sisällä olevat kärryt valmistettiin kullasta, platinas

ta, mansikan värisestä emalista, timanteista, rubiineista sekä vuorikristallista. Nykyisin kadonneet yllätykset olivat timantti tai smaragdi kaulakoru

Kärryt ovat kopio Alexandran käyttämistä kärryistä vuoden 1895 

kruunajaisissa. Kärryjen sisus on samettia ja punaista emalia, runko kullattua ja vanteet platinaa, ikkunat kaiverrettua vuorikristallia. Kärryt ovat ”toimivat”, pyörät kääntyvät, ovet avautuvat ja pienet rappuset taittuvat kuin aidoissa vaunuissa. Erittäin tarkan ja ykstyiskohtaisten vaunujen tekoon meni aikaa 15kk ja sen toteutti George Stein.


1898 ”Laakson liljat-muna”

Korkeus 15,1cm/ avattuna 19,9cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: The Link of Times Cultural-Historical Foundation, Venäjä

Muna on valmistettu kelta-ja viherkullasta, läpikuultavasta kanervan ja vihreän värisestä emalista, timanteista, rubiineista, helmistä, vuorikristallista sekä värjätystä norsunluusta.

Muna on jugend-tyylinen neljällä lehtimäisellä jalalla seivova, liljat on yhdestelmä ruusu-hionnaisia timantteja ja helmiä. Munan päällä on miniatyyri keisarillisesta kruunusta jota painamalla nousee ylös pienet timantin koristellut kuvat Nikolai II sotilasuniformussa sekä hänen ja Alexandran tyttäristä, suurherttuoista Olga ja Tatjana. Miniatyyrit norsunluulle on maalannut Johannes Zehngraf. Muna on yksi häikäisevimmistä Fabergén munista ja on erittäin omaperäinen. Munan sisällä oli miniatyyrililjakori.1899 ”Pääsiäiskello”

Korkeus 27cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Moskovan Kremlin Asehuone, Venäjä.

Muna on valmistettu monisävyisestä kullasta, platinasta, ruusu-hiotuista timanteista, valkoisesta onyxistä, läpikuultavasta keltaisesta- sekä opaalista valkoisesta emalista. Munan päässä on kimppu liljoja jotka ovat veistetty onyxistä ja niissä on kolme pientä timanttia. Lehdet ja varret ovat sävytettyä kultaa. Muna on jaettu kahteentoista osaan ja ne on erotettu timattisella kohoraidalla. Ajanosoitin on muitoiltu jousen näköiseksi. Jalusta on kuvioitu köynnöksin joillaisin muna myös on kiinnitetty jalustaan. Jalustassa on myös vuosiluku ”1899” kirjoitettu timantein. Kultainen avain avaa lukon ja munan yllätys on kaulakoru rubiineista ja ruusu-hiotuista timanteista (kadonnut).

1900 ”Trans-Siperian rautatie”

Korkeus: 26cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Moskovan Kremlin Asehuone, Venäjä.

Muna on valmistettu kullasta, hopeasta, vihreästä, sinisestä ja oranssista emalista, onyksista ja sisusta vuorattu sametilla. Miniatuuri-juna on tehty kullasta, platinasta, ruusu-hiotuista timanteista, rubiineista ja vuorikristallista.

Muna on hopeinen ja siinä on saranoitu kansi. Munan keskellä on venäjän kartta johon on merkitty Trans-Siperian rata ja teksti ”The route of the Grand Siperian Railway in the year 1900”. kolmisivuinen heraldinen kotka nousee saranoidusta luukusta ja kantaa päällänsä kruunua. Munaa kantaa kolme kullatusta hopeasta valmistettua aarnikotkaa jotka seisovat valkoisen onyxin päällä heiluttaen miekkaa ja kilpeä. Porrastetussa onyx-alustassa kiertää upotettuna kullattu hopeinen nauha. Vuorikiteestä tehtyjen ikkunoiden läpi voi suurennuslasin läpi lukea vaunujen kylttejä: Vaunuosasto naisille, tupakoimattomille, tupakoiville, I luokan vaunu, II luokan vaunu, suora yhteys Siperiaan. 1901 ”kukkakori”

Korkeus: 23cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omista: Kuningatar Elisabeth II, Iso-Britannia.

Muna josta kori muodostuu on hopeaa ja se on kauttaaltaan emaloitu oisterin väriseksi. Koria kiertävä kuvio on ruusu-hiontaisista timanteista valmistettu, samoin vuosiluku 1901. Munan jalka on tummansinistä emalia ja usean erisävyiset emalilla päällystetyt kultaiset kukat ovat vihreästä kullasta tehdyllä sammalpeitteellä.1902 ”Apila”

Korkeus: 8,9cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Peterburgissa

Nykyinen omistaja: Moskovan Kremlin Asehuone, Venäjä.

Muna on valmistettu vihreästä kullasta, platinasta, ruusuhiotuista timanteista ja rubiineista. Kadonnut yllätys oli luultavammin valmistettu kullasta, timanteista ja värjätystä norsunluusta.

Muna muodostuu apilanlehti-ja varsikuviosta ja on hyvin pitsimäinen. Lehdet on päällystetty kirkkaan vihreällä emalilla. Ohut kultainen rubiininauha kiertää lehtien seassa. Munan puolikkaat on yhdistetty hyvin taitavasti niin ettei munan ollessa kiinni, rajaa ei erota. Munan jalat on myös tehty kultaisista apiloista ja niiden varsista.1903 ”Pietari Suuri”

Korkeus: 11,1cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Peterburgissa.

Nykyinen omistaja: Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA.

Muna on valmistettu punaisesta, vihreästä ja keltakullasta, platinasta, ruusuhiotuista timanteista, rubiineista, läpikuultavasta keltaisesta ja opaalista valkoisesta emalista, vuorikristallista ja värjätystä norsunluusta. Muna on rokokoo-tyylinen, kiemuroissa on timantteja ja rubiineja. Munan kummallakin puolella on timentein vuosiluvut 1703 ja 1903. Munassa on neljä miniatyyriä: munan sisässä Pietari Suurta esittävä pienoispatsas, munan sivuilla maalaukset Nikolas II, 

puisesta mökistä Voronezhilla jossa Pietari Suuri vietti aikaa työmiestensä kanssa sekä Talvi Palatsista vuonna 1903. Munassa on myös kaiverrukset: ”The Emperor Peter the great, born in 1672, founded St. Peterburg in 1703”, ” The first little house of the Emperor Peter the Great in 1703”, ”The Emperor Nicholas II, born in 1868, asceded the Throne in 1894” ja ”The Winter Palace of his Imperial Majesty in 1903”.

 

1904-1905 Ei tiedossa olevia munia.

 

1906 ”Moskovan Kreml”

Korkeus: 36,1cmNikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Moskovan Kremlin Asehuone, Venäjä.

Muna tunnetaan myös nimellä Uspenskin Katedraali-muna ja se on valmistettu onyksistä, monisävyisestä kullasta, valkoisesta ja vihreästä emalista ja lasista. Munassa on käytetty myös öljymaalausta.

Tiedettävästi suurin ja kunnianhimoisin Fabergén valmistama muna, sen pääpiste on kupolimaiseksi tehdyssä munassa jota kirkontornit tukevat. Kirkko on aseteltu kahdeksankulmaiselle valkoiselle onyksille. Yhdessä tornissa on kello ja munasta löytyy myös Moskovan ja Venäjän Keisarikunnan vaakunat. Yhdestä ikkunasta näkyy juhlavalaistuun kirkkoon, siellä on mahtava ikonostaasi, keisarin oaikka ha kirkon massiivisest pylväät freskoineen.

1907 ”Ruususäleikkö”

Korkeus: 7,7cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Walters Art Gallery, Baltimore, Maryland, USA.

Muna on valmistettu kullasta, vihreän ja vaaleanpunaisen emalin eri sävyistä, lasque-hiotuista timanteista, ruusu-hiotuista timanteista ja sisusta verhottu silkillä. Puuttuva yllätys oli timanttinen ketju jossa norsunluinen riipus joka esitti nuorta Aleksei Nikolajevits:iä,

Kultainen muna on päällystetty läpikuultavalla vaaleanvihreällä emalilla ja koristeltu ruusu-hiontaisista timanteista ja kullasta muodostuvalla säleiköllä. Säleikön väleissä on erisävyisiä vaaleanpunaisia ruusuja ja lehtiä. Munan päällä on lasque-hiontainen timantti joka peittää vuosiluvun 1907. Munan pohjassa arveltu monogrammi on kadonnut.
1908 ”Aleksanterin Palatsi”

Korkeus 11cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Moskovan Kremlin Asehuone, Venäjä.

Muna on valmistettu nefriitistä, kullasta, lasque-hiotuista timanteista, ruusu-hiontaisista timanteista, rubiineista ja värjätystä norsunluusta. Yllätys, joka on miniatyyri Aleksanterin Palatsista, on valmistettu monisävyisestä kullasta, hopeasta, vuorikristallista (vuorikide), vihreästä emalista, puusta ja lasista.

Munassa on muotokuvat Nikolai II ja Alexandra Fyodorovnan lapsista sekä munan yläosassa jokaisen lapsen kohdalla etunimen ensimmäinen kirjain timantein. Munan sisällä, jokaisen muotokuvan takana on nimet ja syntymäpäivät: ”Olga”-marraskuun 3, 1895; ”Tatjana”-toukokuun 29, 1897; ”Maria”- kesäkuun 14, 1899; ”Anastasia”-kesäkuun 5, 1901; ”Aleksei”-heinäkuun 30, 1904. Muna on koristeltu lehti-ja kukkaköynnöksin.

 


1909 ”Standart”

Korkeus 15,3cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Moskovan Kremlin Asehuone, Venäjä.

Standart-muna tunnetaan myös nimellä Standart-jahti muna, se on valmistettu kullasta, timanteista, ruusu-hiontaisista timanteista, helmistä, lapis latsulista, vuorikristallista ja vihreästä-ja valkoisesta emalista. Miniatyyrijahti on valmistettu kullasta, platinasta ja emalista.

Kristallimuna on asetettu vaakasuoraan ja se on koristeltu kulta- ja timanttiupotuksin. Reunassa lukee ”Standard” ja vuosiluku ”1909”. Munan kummassakin päässä on lapis latsulista kaiverretut kotkat joilla kruunu päässä ja niistä riippuu pisaranmuotoiset helmet. Munan jalka koostuu kahdesta delfiinistä jotka ovat kietyneet toistensa ympäri. Ovaali pohja on vuorikristallia ja valkoista emalia johon on upotettu laakeripuuseppeleitä ja timantteja. Miniatyyrijahti on tarkka kopio Keisarillisen perheen jahdista Standart jonka rakensi Tanskalainen yhtiö Burmeister & Wain. Se laskettiin vesille 21. maaliskuuta 1895.1910 ”Pylväikkö”

Korkeus 28,6cm

Nikolas II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Kuningatar Elisabeth II, Iso-Britannia.

Pylväikkömuna on valmistettu boweniitista, monisävyisestä kullasta, suusuhiontaisista timanteista, platinasta, vaaleanpunaisesta-ja valkoisesta emalista. Munassa on myös käytetty hopeointia.

Muna kuvaa rakkauden temppeliä. Kaksi platinasta tehtyä kyyhkystä symboloi keisari Nikolai II ja hänen puolisonsa Alexandra Fjodorovnan ikuista rakkautta. Hopeiset kerubit edustavat heidäntyttäriään ja munan päällä oleva amoriini kauan odotettua perijää eli tsarevits Alekseita. Munassa on suomalaisen Henrik Wigströmin leima.
1911 ”Kruunajaisten viisitoistavuotisjuhlamuna”

Korkeus: 13,2cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: The Link of Times Foundation, venäjä.

Muna on valmistettu kullasta, läpikuultavasta vihreästä- ja opaalista valkoisesta emalista, helmiäis emalista, timanteista, vuorikiteestä ja värjätystä norsunluusta. Muna on jaettu 18 osaan joista 16:sta miniatyyriä reunustaa timantit ja vihreä seppelekuvio. Miniatyyrit on maalannut Vasilii Zuiev. Seitsemän muotokuvaa esittää keisarillista perhettä, yhdeksän isompaa näyttää hetkiä Nikolai II elämästä. Kaksi soikeaa paneelia esittää vuosilukuja 1911 ja 1894. Nikolain ja Alexandran hääpäivä sekä 1911 kruunajaisten 15. juhlavuosi.1912 "Tsarevich-muna"

Korkeus: 12,5 cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Lillian Thomas Prattin kokoelma, Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA

Muna on valmistettu kullasta, lapis latsulista, lasque-ja brillianthiontaisista timanteista. Miniatyyrimuotokuva on valmistettu platinasta, lapis latsulista, ruusuhiontaisista timanteista ja värjätystä norsunluusta. Muna on veistetty lapis latsulista ja koristeltu kultaisilla ornamenteilla ja Alexandra Fjodorovnan monogrammilla. Munan sisällä oleva muotokuva on kehystetty 2000 timantilla ja ne on aseteltu keisarillisen kotkan muotoon. Kotkan rinnassa on seitsemän vuotiaan Tsarevic Aleksein muotokuva. Aleksei sairasti hemofiliaa, se oli kova isku perheelle joka myös piti pojan sairauden salassa.
1913 "Romanovin juhlavuosimuna"

Korkeus: 19cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Moskovan Kremlin Asehuone, Venäjä.

Muna on valmistettu kullasta, hopeasta, lasque-ja ruusuhiontaisista timanteista, turkoosista, vuorikristallista, purpuriinia, läpikuultavasta ja opaalista valkoisesta emalista ja värjätystä norsunluusta. Miniatyyrimaapallo on valmistettu teräksestä, monisävyisestä kullasta ja tummansinisestä emalista. Pallon toinen puoli esittää Venäjän valtakuntaa vuonna 1613 ja toinen puoli vuonna 1913. Muna seisoo purpuriinialustalla. Valmistanut suomalainen Henrik Wigstöm.

Muna on yksi hämmästyttävimmistä Fabergén tuotoksista ja se on muisto Romanovin suvun hallitsemista 300 vuodesta. Munassa on 18 timantein kehystämää muotokuvaa, maalannut Vassily Zuiev:

Mikhail Feodorovich 1613-1645, Alexei Mikhailovich 1645-1676, Feodor Alexeevich 1676-1682, Ivan V 1682-1696, Sofi Alexeevna 1682-1689, Peter The Great, Tsar 1682-1721, Emperor of Russia 1721-1725, Catharine I 1725-1727, Peter II 1727-1730, Anna Ivanova 1730-1741, Alizaveta Petrovna 1741-1761, Peter III 1761-1762, Catharine the Great 1762-1796, Paul I 1796-1801, Alexander I 1801-1825, Nicholas I 1825-1855, Alexander I 1855-1881, Alexander III 1881-1894 ja Nikolai II 1894-1917.
1914 ”Mosaiikkimuna”

Korkeus: 9,5cm

Nikolai II lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Kuningatar Elizabeth II, Iso-Britannia.

Muna on valmistettu keltakullasta, platinasta, brilliant-ja ruusuhiontaisista timanteista, rubiineista, smaragdeista, topaaseista, safiireista, granaateista, helmenpuolikkaista, kuukivestä, valkoisesta ja opaalista pinkistä emalista. Yllätys on valmistettu kullasta, helmistä, ruusuhiontaisista timanteista, vihreästä granaatista, läpikuultavasta vihreästä, opaalista vaaleanpunaisesta-ja vihreästä sekä seepianvärisestä emalista.

Munan on suunnitellut suomalainen Alma Phil. Kerrotaan että hän sai idean munaa anoppinsa ristipistotöistä. Munan sisällä oleva yllätys oli miniatyyrimaalaus viidestä keisariparin lapsesta, takana nimet kyrillisin kirjaimin sekä vuosiluku 1911.1915 "Punaisen ristin triptyykki"

Korkeus: 8,6cm

Lahja Nikolai II Alexandra Fyodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa.

Nykyinen omistaja: Cleveland Museum of art (The India Early Minshall Collection).

Muna on valmistettu hopeasta, kullasta, opaalista valkoisesta ja läpikuultavasta punaisesta emalista ja maalattua lasia ja kultaa. Valkoisen munan keskellä on suuret punaiset ristit joissa muotokuvat suurherttuatar Olgasta ja Tatianasta päällään punaisen ristin uniformut. Tatianan muotokuva on salpa joka avaa munan.

Triptyykin keskellä on maalaus Ortodoksinen kuvaelma Jeesuksen ylösnousemuksesta. Vasemmalla sivulla muotokuva Pyhästä Olgasta joka oli ensimmäinen Ortodoksi Venäjällä joka kääntyi kristinuskoon. Pyhä Olga oli myös Kiovan Venäjän ruhtinatar vuosina 945-962. Oikealla muotokuva Pyhästä Tatjanasta joka oli Roomassa kolmannella vuosisadalla vaikuttanut marttyyri. Sisäpuolen muotokuvat on luultavasti taiteillut Adrian Prachow joka oli erikoistunut ikoneihin. Suurruhtinattarien muotokuvat on maalannut Vasilii Zuiev.

1916 "Sotamuna"

Korkeus 10,1cm

Nikolai II lahja Alexandra Fyodorovnalle, valmistettu Saint Petersburgissa

Nykyinen omistaja: Moskovan Kremlin Asehuone, Venäjä

Valmistettu kullasta, teräksestä, valkosen jaden sävyisestä emalista, silkistä ja sametista. Miniatyyri maalaustelineeseen on käytetty kultaa, terästä, opaalia mustaa, oranssia ja valkoista emalia ja värjättyä norsunluuta. Jalusta on tehty kullasta, teräksestä ja nefriittiä. Munaa tukee neljä teräksistä tykistökranaattia. Munassa on Tsaaritar Alexandra Fyodorovnan vaakuna sekä kuva Pyhästä Yrjöstä. Miniatyyritaulussa on Vassily Zuiev maalaus Tsaari Nikolaista ja hänen pojastaan jotka tutkivat Venäjän joukkojen asemissa rintamalla. Koska suurinosa Fabergén työntekijöistä oli rintamalla sekä jalometallien saanti oli vaikeaa, jouduttiin käyttämään tuotteissa enimmäkseen terästä, messinkiä ja kuparia. Myöskin ei katsottu hyvällä jos keisarillinen perhe tilailee kallita tuotteita kun Venäjän talous oli lamassa.
 
(Perustanut: Niina Mansikkaviita)
(Lähteet: mieks.com, Wikipedia, Google, 
Marjo-Riitta Saloniemi 2006, Fabergén aika, Hämeen Kirjapaino
Maahenki oy, Fabergé, Gummerus Jyväskylä 2008)

 
Comments