2x2x2

 
Tvålagers, den kan jag en del metoder till... Det jag använder i tävlingar som det är nu är CLL. Tidigare använde jag Ortega och därför har jag skapat guider för metoderna här. Jag har även använt EG en del men är inte helt 100% på den metoden, någon guide kommer jag antagligen inte att lägga upp heller, det är så omfattande (även om nu CLL är 1/3 av metoden och det redan finns här =)
 
Metoder till 2x2x2
LBL; Layer by layer, lager för lager (ibland även Fridrich) är en metod i tre steg som endast rekommenderas för rena nybörjare på tvåkuben, ett sätt att lösa den på som vanligen inte går så speciellt snabbt. Själv har jag klarat under 8 sekunder (Chambon under 5!) i snitt med LBL men det för att jag har en metod att lösa första lagret som jag använder till den betydligt mer avancerade CLL jag normalt kör med. Vanligen löser LBL:aren FL (first layer) bit för bit och det kan ta lååång tid och dessutom används vanligen algoritmer som inte är direkt optimala till dom övriga stegen, själv körde jag med dom snabbaste CLL jag kan till OLL-steget (valde 7 st jag vet går snabbt). Anledningen till att metoden inte rekommenderas är att den använder onödigt många drag och den effektivare Ortega är bara 3 extra (korta) algoritmer, lär dig den i stället.
 1. CFL; corners of first layer, lös första lagret.
 2. OLL; orient last layer, oreintera andra lagret, 7 fall / algoritmer.
 3. PLL; permute last layer, permutera andra lagret, 2 fall / algoritmer.
Ortega; denna metod är den jag helst rekommenderar till den som vill lära sig att lösa 2x2x2 under 10 sekunder. Därför har metoden en egen sida här på Kubbuth's --> Ortega
 1. OFL; orient of first layer, orientera första lagret.
 2. OLL; orient last layer, oreintera andra lagret, 7 fall / algoritmer.
 3. PBL; permute both layers, permutera båda lagren, 5 fall / algoritmer.
Guimond; populär och snabb trestegsmetod, liknar Ortega, är något snabbare i snitt men också svårare att lära sig. Metoden kommer inte att beskrivas här eftersom jag aldrig använt den annat än för skojs skull. Men det gör inget för en bra guide för Guimond på svenska finns redan på SveKub (länk).
 1. OBL; orient both layers, orientera båda lagren men låt U och D vara likvärdiga (blandade), 16 fall / algoritmer
 2. ?; separation, separera U och D, 4 fall / algoritmer
 3. PBL; permute both layers, permutera båda lagren, 5 fall / algoritmer.
CLL, eller Waterman; CLL är metoden jag själv använder i tävlingar, ganska avancerad tvåstegsmetod som tar rätt lång tid att nöta in. Den som vill försöka hittar en guide här på Kubbuth's --> CLL
 1. CFL; corners of first layer, lös första lagret.
 2. CLL; corners of last layer, lös andra lagret, 42 fall / algoritmer.
EG; efter Erik Akkersdijk och Gunnar Krig som var dom som först publicerade metoden. EG är den mest avancerade metod som är i bruk, är i tre lika stora delar, EG0, EG1 och EG2 (EG2 är detsamma som CLL som alltså utgör 1:3 av metoden). Siffran anger hur många lösta par det är i första lagret (man gör alltså CLL + PFL (permute first layer) på samma gång). Jag var själv en av dom som först som lärde sig denna metod, redan före den publicerades och har tävlat med den år 2006 men glömde sen så många fall att jag gick tillbaka till Ortega. Man bör använda Ortega som bas när man lär sig EG, kan man inte fallet för att ta EG i ett steg så gör man OLL-PBL i stället.
 1. OFL; orient of first layer, orientera första lagret.
 2. EG; Erik-Gunnar, lös resten, 126 fall / algoritmer.
Fler metoder finns med det är inget jag har egen erfarenhet av...

Länkar:
 • Statistik och mycket annat om 2x2x2 kan du hitta på --> Jaaps site
 • Behöver du nya algoritmer till 2x2x2 kan du använda --> Rons mini-solver (java)