Ένα ακόμα ωλένιο, αλλά πόσο άσχημα είναι;

Dr. Εμμανουήλ Γιούρης Νευρολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γκαίττινγκεν Γερμανίας 
Μέλος της American Association of Neuromuscular & Electrodiagnostic Medicine
e - mail: giuris@gmail.com


Η Μαρία, 8 ετών, παραπονιέται ότι δεν αισθάνεται καλά το μικρό δακτυλάκι στο αριστερό χέρι.

Είχε κάταγμα στον αριστερό αγκώνα πριν 7 μήνες. Στην κλινική εξέταση, η ισχύς στους μικρούς μύες, που νευρώνονται από το ωλένιο, είναι λίγο ελαττωμένη (4 ως 4+ με άριστα το 5), μόνο η ωλένια κάμψη του καρπού είναι σημαντικά αδύναμη (2 με άριστα το 5). Δεν φαίνεται ατροφία. Πρόκειται πιθανότατα για προσβολή ωλενίου στον αγκώνα και φαίνεται ότι είναι ήπια, αν εξαιρέσουμε την αδύναμη ωλένια κάμψη του καρπού. Γιατί να ανησυχούμε για μια ήπια προσβολή του ωλενίου; Δεν θα γίνει καλά από μόνη της; 

Νευροφυσιολογικά: Σε καταγραφή από τον απαγωγό του μικρού και από τον 1ο ραχ. μεσόστεο αριστερά παράγονται δυναμικά μόνο με ερεθισμό του μέσου και όχι με ερεθισμό του ωλενίου νεύρου (σημαντική παραλλαγή εννεύρωσης Martin-Gruber: ίνες του μέσου οδεύουν στο ωλένιο στο ύψος του αντιβραχίου). Δεξιά υφίσταται μερική Martin-Gruber. Το ηλεκτρομυογράφημα στον απαγωγό του μικρού παρουσιάζει αραιό διάγραμμα και στον ωλένιο καμπτήρα του καρπού δεν παρατηρείται βουλητική δραστηριότητα. Το μέσο νεύρο στα πλαίσια τηςMartin-Gruber πηγαίνει και φροντίζει τους μικρούς μύες της χειρός, που συνήθως δέχονται εννεύρωση από το ωλένιο. Το ωλένιο είναι βαριά προσβεβλημένο (βλ. απουσία βουλητικής δραστηριότητας στον ωλένιο καμπτήρα του καρπού). 

Η ήπια κλινική εικόνα οφείλεται στην σημαντική παραλλαγή εννεύρωσης Martin-Gruber. Αν δεν υπήρχε αυτή η παραλλαγή θα βλέπαμε ατροφία στους μικρούς μύες στο χέρι, γαμψοδακτυλία του παράμεσου και του μικρού και σοβαρή αδυναμία απαγωγής και προσαγωγής των δακτύλων. Η Μαρία χειρουργήθηκε και ο χειρουργός με πληροφόρησε ότι η κατάσταση του νεύρου στον αγκώνα ήταν πολύ άσχημη και ότι η επέμβαση ήταν απαραίτητη. Γιατί να έχει το χέρι ενός παιδιού ένα έστω μικρό/μέτριο πρόβλημα, όταν αυτό μπορεί να διορθωθεί; Με περαιτέρω αναμονή πιθανότατα δεν θα διορθωνόταν. Μετά την επέμβαση είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναρρώσει το νεύρο και θα επανέλθουν η αίσθηση και η ισχύς.

Τι να κρατήσουμε:

Μια προσβολή του ωλενίου μπορεί να φαίνεται ηπιότερη από ότι πραγματικά είναι όταν υπάρχει παραλλαγή εννεύρωσης Martin-Gruber (15-25% του πληθυσμού).