Έρπης ζωστήρας

Dr. Εμμανουήλ Γιούρης Νευρολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γκαίττινγκεν Γερμανίας 
Μέλος της American Association of Neuromuscular & Electrodiagnostic Medicine
e - mail: giuris@gmail.com

"Αδυναμία στην κάμψη ισχίου με άλγος και οξεία εισβολή"

Στα τελευταία έξι χρόνια είχα την ευκαιρία να δω τέσσερις ασθενείς (τρεις άνδρες άνω των 70 και μια γυναίκα 52 ετών) με οξεία αδυναμία οφειλόμενη σε ... (δείτε παρακάτω).
Στην κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι η έκταση και η απαγωγή του ισχίου ήταν ισχυρές, το ίδιο και η κάμψη της κνήμης και όλες οι κινήσεις του ποδός. Μόνο η κάμψη του ισχίου, η έκταση της κνήμης και η προσαγωγή του μηρού ήταν σημαντικά αδύναμες. Υπήρχε υπαισθησία/δυσαισθησία στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού. Είχαν και απεικονιστικές εξετάσεις χωρίς σαφή ευρήματα προσβολής των ριζών Ο2, 3 ή 4. Όλοι είχαν κάνει εντριβές ή είχαν βάλει κάποιες αλοιφές ή κρέμες στο πόδι τους, το οποίο τους πονούσε στις πρώτες ημέρες. Σε αλλεργία στις κρέμες απέδωσαν και κάτι «κοκκινίλες» που εμφανίσθηκαν στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού και του γονάτου. Πραγματικά, την ίδια εξήγηση έδωσαν και οι τέσσερις! Κοιτώντας προσεκτικά την «αλλεργία» διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για φυσσαλιδώδες εξάνθημα. Σε ερώτηση παίρνουμε την απάντηση ότι ήταν «φουσκίτσες με καθαρό υγρό». Αναζητώντας βρίσκουμε λίγες φυσσαλίδες ή κρούστες και στο γλουτό ή στην οσφύ και ίσως λίγο περιφερικότερα στο κάτω άκρο.

Η κλινική εξήγηση είναι ότι πρόκειται για έρπητα ζωστήρα, που προσέβαλε εκτός από αισθητικές ίνες και τους κινητικούς νευράξονες/νευρώνες στα επίπεδα Ο2, Ο3 και Ο4. Ο έρπης ζωστήρ μπορεί να προσβάλλει κρανιακά νεύρα, τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, όλες τις αυχενικές και οσφυοϊερές ρίζες, και βέβαια τις θωρακικές (από τις θωρακικές πήρε το όνομά του, καθώς τότε φαίνεται σαν ζώνη). Σε ένα ποσοστό 10-20 % των νοσήσεων με έρπητα ζωστήρα παρατηρείται αδυναμία. Η αδυναμία αυτή έχει τάση βελτίωσης, αλλά δεν είναι βέβαιη η πλήρης αποκατάσταση. Χρήσιμη είναι η έγκαιρη θεραπεία (στις πρώτες 3 ημέρες, όσο αυτό είναι δυνατόν) με αντιϊκό (π.χ. ακικλοβίρη) και κορτικοστεροειδή σε κάθε έρπητα ζωστήρα, ιδιαίτερα σε ασθενείς άνω των 50.