Επαγγελματικό συνδυαστικό σεμινάριο ψυχολογίας • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 24/9/18
  Κρατήστε εγκαίρως* τη θέση σας για να ενταχθείτε στα νέα τμήματα και να εξασφαλίστε τις μειωμένες τιμές.
  Το σεμινάριο πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και επιμόρφωσης που εγγυάται σε εσάς το Κέντρο Σεμιναρίων

  *Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε αυτή την περίοδο το σεμινάριο επειδή έχετε άλλες υποχρεώσεις
  Κάντε την εγγραφή σας τώρα για να κρατήσετε τη θέση σας και τις τρέχουσες μειωμένες τιμές και παρακολουθήστε το σεμινάριο:
  • όποτε θέλετε με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, ή 
  • ξεκινήστε το σεμινάριο σε όποια από τις επόμενες ομάδες μας επιθυμείτε!
  Αναρτήθηκε στις 17 Σεπ 2018, 11:05 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Σας παρέχουμε: 
 • Υψηλό επίπεδο επιμόρφωσης
 • Έκπτωση 60% από την αναγραφόμενη αρχική τιμή των διδάκτρων, για παρακολούθηση δεύτερου, τρίτου κ.ο.κ σεμιναρίου.
 • Ειδικές τιμές για φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω) ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 12.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω.
 • Δωρεάν έκδοση πιστοποιητικού με αναγραφή των ωρών διεξαγωγής του σεμιναρίου για την ενδυνάμωση του βιογραφικού στην αγορά εργασίας.
 • Δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις με αναλυτική βαθμολογία για μεγαλύτερη ενδυνάμωση του βιογραφικού στην αγορά εργασίας
 • Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση (e-learning).
 • Διαμόρφωση των ημερών και ωρών των μαθημάτων κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες.

Επαγγελματικό συνδυαστικό σεμινάριο ψυχολογίας

 • Κατάθλιψη και αυτοθεραπεία
 • Εισαγωγή στην παιδοψυχολογία
 • Αναπτυξιακές διαταραχές (Αυτιστικό φάσμα)
 • Αγχώδεις διαταραχές: Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπεία
 • Προσαρμογή στη μάθηση και μαθησιακές δυσκολίες
 • Το υπερκινητικό παιδί
 • Ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος (ζωγραφιάς)
 • Διαταραχές προσωπικότητας: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Πληροφορίες για το σεμινάριο

Εισηγητές:
1. Κατάθλιψη και αυτοθεραπεία: 
Ιωάννα ΚουτηρήΚλινική ψυχολόγος

2. Εισαγωγή στην παιδοψυχολογία
Ιωάννα Κουτηρή: Κλινική ψυχολόγος

3. Αναπτυξιακές διαταραχές (Αυτιστικό φάσμα)
Ιωάννα ΚουτηρήΚλινική ψυχολόγος

4. Αγχώδεις διαταραχές: Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπεία: 
Ευαγγελία ΖαχαρήΣύμβουλος Ψυχικής Υγείας

5. Προσαρμογή στη μάθηση και μαθησιακές δυσκολίες: 
Μαριάνα ΜιχαλάκηΕιδική ψυχολόγος υγείας, μαθησιακών δυσκολιών, προβλημάτων συμπεριφοράς και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών.

6. Το υπερκινητικό παιδί: 
Μαριάνα ΜιχαλάκηΕιδική ψυχολόγος υγείας, μαθησιακών δυσκολιών, προβλημάτων συμπεριφοράς και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών.

7. Ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος (ζωγραφιάς): 
Ιωάννα ΚουτηρήΚλινική ψυχολόγος

8. Διαταραχές προσωπικότητας: Διάγνωση και αντιμετώπιση
Αντωνία Αντωνά: Συνθετική & συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια PgDip

Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου:
Κέντρο Σεμιναρίων (Πατησίων 216 - Αθήνα. Τηλ: 210 8661688)

Τρόπος παρακολούθησης του σεμιναρίου:
Εξ αποστάσεως (με e-learning). Η παρακολούθηση με e-learning γίνεται ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο. Οι σπουδαστές δηλαδή, συνδέονται μέσω Ίντερνετ στην εικονική αίθουσα του Κέντρου Σεμιναρίων και συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα με εικόνα και ήχο, τόσο με τους εισηγητές, όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο απευθύνεται:
Σε σπουδαστές ψυχολογίας, γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικότερα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται από 18 ετών και άνω.

Σκοπός του σεμιναρίου:
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση ειδικών γνώσεων στις συγκεκριμένες ενότητες ψυχολογίαςκαθώς και η ενδυνάμωση του βιογραφικού των συμμετεχόντων με την απόκτηση του πιστοποιητικού για την αγορά εργασίας.

Διάρκεια σεμιναρίου:
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 8 ώρες την εβδομάδα για 4 μήνες.

Αναλυτικά:

1ος μήνας:
2 ώρες την εβδομάδα Κατάθλιψη και αυτοθεραπεία
2 ώρες την εβδομάδα Εισαγωγή στην παιδοψυχολογία
2 ώρες την εβδομάδα Αναπτυξιακές διαταραχές (Αυτιστικό φάσμα)
2 ώρες την εβδομάδα Αγχώδεις διαταραχές: Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπεία

2ος μήνας:

2 ώρες την εβδομάδα Κατάθλιψη και αυτοθεραπεία
2 ώρες την εβδομάδα Εισαγωγή στην παιδοψυχολογία
2 ώρες την εβδομάδα 
Αναπτυξιακές διαταραχές (Αυτιστικό φάσμα)
2 ώρες την εβδομάδα Προσαρμογή στη μάθηση και μαθησιακές δυσκολίες

3ος μήνας:

2 ώρες την εβδομάδα Κατάθλιψη και αυτοθεραπεία
2 ώρες την εβδομάδα Εισαγωγή στην παιδοψυχολογία
2 ώρες την εβδομάδα Διαταραχές προσωπικότητας: Διάγνωση και αντιμετώπιση
2 ώρες την εβδομάδα Το υπερκινητικό παιδί

4ος μήνας:

2 ώρες την εβδομάδα Κατάθλιψη και αυτοθεραπεία
2 ώρες την εβδομάδα Εισαγωγή στην παιδοψυχολογία
2 ώρες την εβδομάδα Διαταραχές προσωπικότητας: Διάγνωση και αντιμετώπιση
2 ώρες την εβδομάδα Ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος (ζωγραφιάς)

Τα μαθήματα είναι 2 φορές την εβδομάδα από 4 ώρες.


Έναρξη σεμιναρίου:
Το σεμινάριο ξεκινά με το πέρας του χρονικού ορίου συμμετοχής (που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας), όπου κατόπιν κοινής συνεννοήσεως ορίζονται οι μέρες και ώρες διεξαγωγής, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες.

Κόστος: 
 • Για όλους: 370-80= 290 €/μήνα
 • Για φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του σεμιναρίου έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 370-110= 260 €/μήνα
 • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 12.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 370-130= 240 €/μήνα
Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το σεμινάριο έως και με 8 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας!

Χρονικό όριο συμμετοχής:
Συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε παρακάτω, έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. 

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του σεμιναρίου, εκδίδονται ισάριθμα και ξεχωριστά πιστοποιητικά για κάθε ένα από τα επιμέρους σεμινάρια που περιλαμβάνει το επαγγελματικό συνδυαστικό σεμινάριο (χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση), με αναγραφή των ωρών διεξαγωγής τους για την ενδυνάμωση του βιογραφικού σας στην αγορά εργασίας, τα οποία σας αποστέλλουμε ταχυδρομικώς.

Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σας σε 
εξετάσεις επιμέλειας, με αναλυτική βαθμολογία, προκειμένου να λάβετε πιστοποιητικό παρακολούθησης με αξιολόγηση, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ενδυνάμωση του βιογραφικού σας και στην αγορά εργασίας. Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι προαιρετική και έχει συμβολική χρέωση μόλις στα 70 €. Εκδίδονται ισάριθμα και ξεχωριστά πιστοποιητικά με βαθμολογία επιμέλειας για κάθε ένα από τα επιμέρους σεμινάρια που περιλαμβάνει το επαγγελματικό συνδυαστικό σεμινάριο (με μία μόνο χρέωση για όλα τα πιστοποιητικά)με αναγραφή των ωρών διεξαγωγής τους για την ενδυνάμωση του βιογραφικού σας στην αγορά εργασίας.


Περιγραφή του αντικειμένου: 
1. Κατάθλιψη και αυτοθεραπεία

        Μοιάζουμε να είμαστε μόνοι στη θλίψη μας. Υπάρχουμε εμείς, το Ξένο, το Άγνωστο που μας παραλύει και μας τρομάζει. Μόνοι σε ένα πέρασμα όπου στερούμαστε την εμπιστοσύνη  στον Εαυτό. Στον κύκλο αυτό αναλύεται ο κόσμος των συναισθημάτων και πώς ο φόβος, ως το πιο αρχέγονο συναίσθημα μετατρέπεται σε θλίψη. Η κατάθλιψη εμφανίζεται σαν ασθένεια, σαν κοινωνικό φαινόμενο, σημείο των καιρών, σαν τον τρόπο που έχουμε να δείξουμε στον εαυτό μας πως παύσαμε πλέον να τον αγαπάμε. Ο σημαντικός Άλλος τότε θα πρέπει να το κάνει αυτό αντί για μας. Συμπτώματα όπως απώλεια ενέργειας και άντλησης ευχαρίστησης, σωματικής κόπωσης, απώλειας ύπνου και όρεξης, αδυναμία συγκέντρωσης, αισθήματα ενοχής, αυτοκτονικοί ιδεασμοί, ψυχοσωματικές διαταραχές, μπορούν να μετατραπούν από μια απλή μελαγχολική διάθεση σε σοβαρή νόσο κατάθλιψης που πρέπει να αντιμετωπιστεί ψυχοθεραπευτικά, φαρμακευτικά, συστημικά.

        Παρόλα αυτά, το «Εγώ» ως ο πιο πολύτιμος σύμμαχος μπορεί να σπάσει τα δεσμά αυτής της θλίψης και  ο δρόμος της προσωπικής ενδυνάμωσης που περνά από αλλαγές συμπεριφοράς, δράσης, συνειδητοποίησης, αυτοσυγχώρεσης, μπορεί να απελευθερώσει. Στο σεμινάριο αναπτύσσονται οι μέθοδοι όπου το «Εγώ» ως ο πιο πολύτιμος σύμμαχος μπορεί να σπάσει τα δεσμά αυτής της θλίψης και ο δρόμος της προσωπικής ενδυνάμωσης μπορεί να απελευθερώσει. Η θλίψη είναι ένα ανοιχτό παράθυρο που μας παγώνει. Είναι ένα δωμάτιο που μας παγώνει. Περνώντας όμως στη συνειδητή αγάπη του εαυτού, στην αλλαγή, στην αυτοθεραπεία, έρχεται η στιγμή που όχι απλά κλείνει αυτό αυτό το παράθυρο αλλά αναρωτιόμαστε κι αν υπήρχε εκεί ποτέ παράθυρο.

2. 
Εισαγωγή στην παιδοψυχολογία

        Από τις θεωρίες του διαφωτιστή Ρουσσώ στο έργο του περί παιδαγωγικής ανατροφής και ανάπτυξης προσωπικότητας του παιδιού, διαπιστώνουμε πως το κάθε παιδί έρχεται και διαμορφώνει ένα δικό του κόσμο που απαιτεί σεβασμό και εμπιστοσύνη.

        Στη ροή της ιστορίας, το ίδιο υλικό συμπληρώνει η Μαρία Μοντεσόρι με τις θεωρίες περί παιδοκεντρικής μάθησης που δίνουν σημασία στην μοναδικότητα του κάθε παιδιού.
Καθώς και οι θεωρίες του Πιαζέ για την διαδοχή των σταδίων βιολογικής ανάπτυξης των παιδιών που συγχρονίζεται με τον αντίστοιχο τρόπο σκέψης, φέρνουν στο φως μια πραγματικότητα: Ότι ο κόσμος του μικρού παιδιού δεν είναι απαραίτητα η μικροσκοπική προέκταση του ενηλίκου κόσμου, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη οπτική και εμπιστοσύνη.

        Το αποτέλεσμα θα είναι όχι ένας ενήλικας που απλά επιβίωσε, αλλά ένας συναισθηματικά υγιής ενήλικας που θα τιμά το μικρό παιδί μέσα του. Στο σεμινάριο επεξεργαζόμαστε τομείς του συναισθηματικού, βιολογικού παιδαγωγικού πεδίου εξέλιξης των παιδιών.

3.
 
Αναπτυξιακές διαταραχές (Αυτιστικό φάσμα)

        Το σύνδρομο του παιδικού αυτισμού όπως είναι γνωστό ως ορολογία σε θεραπευτές και παιδαγωγούς, αποτελεί ακόμα ένα αίνιγμα για την επιστήμη, σε σχέση με την αιτιοπαθογένεια, την πολυποικιλότητα ανά άνθρωπο αλλά και την αποκαταστασιακή πορεία.
        Οι θεωρίες ποικίλουν ανάλογα την προσέγγιση. Η ψυχανάλυση αναφέρεται στο "σύνδρομο της ψυχρής μητέρας" ,η νευρολογία εστιάζει στο ντοπαμινικό σύστημα, η γενετική αναφέρει περιγεννητικές και προγεννητικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ενώ η πρώτη επίσημη ονομασία για το αυτιστικό φάσμα ήταν παιδική σχιζοφρένεια.

        Οι κύριες περιοχές που απαρτίζουν το προφίλ ενός αυτιστικού ατόμου, περιλαμβάνουν δυσκολίες στη γνωσιακή, συναισθηματική και κυρίως κοινωνική λειτουργία του ατόμου.Οι πρωτοπόροι της μελέτης του αυτιστικού φάσματος Kanner και Asperger αναφέρουν ήδη από το 1938 τον αριθμό εκείνων των παιδιών που παρουσιάζουν μια ανικανότητα συσχέτισης και προσαρμογής στο περιβάλλον, των οποίων τα πρώτα σημάδια μπορεί να φαίνονται από τη στιγμή της γέννησης αλλά εκδηλώνονται μετά τα πρώτα 3 έτη ζωής.

        Χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα βλέμματος, προσωπικές εκφράσεις ανεπαρκείς αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις εξαιρετική ικανότητα λογικής αφηρημένης σκέψης.Στο σεμινάριο μαθαίνουμε να διακρίνουμε τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά του αυτιστικού φάσματος, αλλά και τους τρόπους εκπαίδευσης για γονείς και εκπαιδευτικούς.

4. Αγχώδεις διαταραχές: Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπεία
        Η συμβουλευτική είναι θεραπευτική  διαδικασία μέσα από την οποία το άτομο έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει, να εκφράσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα του. Επιπλέον, παρέχει στο κάθε πρόσωπο ξεχωριστά την επιλογή να σηματοδοτήσει τη ζωή του και να έρθει σε επαφή με αυτό που πραγματικά είναι. Το σεμινάριο πραγματοποιείται μέσα από εισηγήσεις με διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα (εργαστήρια), συζήτηση και ανατροφοδότηση.


5. Προσαρμογή στη μάθηση και μαθησιακές δυσκολίες
        Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι ο αριθμός των παιδιών με δυσκολίες μάθησης αυξάνεται συνεχώς. Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας όρος που αναφέρεται σε διαφόρων ειδών δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει το παιδί σε τομείς της μάθησης που σχετίζονται με την ομιλία, την ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά. 

        Τα πρώτα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν από πολύ μικρή ηλικία με δυσκολίες στο λόγο. Κατά τη φοίτηση του παιδιού στο σχολείο, μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο σε επίπεδο ακαδημαϊκό όσο και ψυχοσυναισθηματικό. Υπάρχουν διάφορα είδη μαθησιακών δυσκολιών. 

6.
 Το υπερκινητικό παιδί

        Τα τελευταία χρόνια, το  ποσοστό των Ελλήνων μαθητών που παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ), αυξάνεται συνεχώς. Πολλά, όμως, είναι τα ερωτηματικά, όπως: «Πόσα από αυτά τα παιδιά έχουν διαγνωστεί σωστά;»,  «Πότε ένα παιδί θεωρείται απλά ζωηρό και πότε υπερκινητικό;». 

        Στις συχνότερες περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται  όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο. Η ΔΕΠ-Υ συνοδεύεται από αρκετές δυσκολίες όπως για παράδειγμα μαθησιακές, κοινωνικές και συναισθηματικές καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς. Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της διαταραχής είναι η διάσπαση της προσοχής, η υπερκινητική και παρορμητική συμπεριφορά. 

        Για να μιλήσουμε για την ύπαρξη ΔΕΠ-Υ, θα πρέπει: 1) τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί να επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (συνήθως πάνω από ένα 6μηνο), 2) η έντασή τους να επηρεάζει σημαντικά την προσαρμογή του παιδιού τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον, και 3) να μην συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν τη διαταραχή όπως π.χ. ιατρικοί παράγοντες, ψυχικές διαταραχές, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Υπάρχει ανάγκη για έγκαιρη και επιστημονικά έγκυρη διάγνωση της ΔΕΠ-Υ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού και την καλύτερη προσαρμογή του.

7.
 Ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος (ζωγραφιάς)

        Ένα παιδί ζωγραφίζει τον κόσμο. Τον δικό του κόσμο. Το παιδικό σχέδιο είναι μια προβολική μέθοδος έκφρασης συναισθημάτων των παιδιών. Είναι αυτό που "θέλει", "νιώθει", "βιώνει". Η πρώτη αναφορά που έγινε στην ανάλυση παιδικού σχεδίου, ήταν  το 1885 από τον Cooke  στο άρθρο "Our Art Teaching and Child Nature".

        Τα στάδια ανάπτυξης της παιδικής ζωγραφιάς σχετίζονται με τα εξελικτικά στάδια ανάπτυξης κάθε παιδιού. Στο σεμινάριο μαθαίνουμε τους τρόπους ανάγνωσης της παιδικής ζωγραφιάς καθώς και τρόπους αξιολόγησης συναισθημάτων και βιώματος. Το βιωμα  που θα προκύψει μέσα από το σχήμα ,τα χρώματα, τη λεπτομέρεια, το κεντρικό θέμα, την προσωπική ιστορία όπως τη διηγείται ένα παιδί έξω από τη λεκτική επικοινωνία. Χαρακτηριστικός επίσης σε μια παιδική ζωγραφιά, είναι και ο τρόπος που απεικονίζεται το εξωτερικό φυσικό του περιβάλλον καθώς και η οικογένεια του. 

        Τέλος, υπάρχουν πάρα πολλά ψυχομετρικά εργαλεία ανίχνευσης παιδικού τραύματος ή και τρόποι αξιολόγησης και κλινικής συνέντευξης που βασίζονται στο παιδικό ιχνογράφημα. Μέσα από το παιδικό σχέδιο ανιχνεύουμε τη ψυχή, τη καθημερινότητα, τα συναισθήματα και ταυτόχρονα αφήνουμε το παιδί να είναι ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή το παιχνίδι. 

8.
 Διαταραχές προσωπικότητας: Διάγνωση και αντιμετώπιση

        Με τον όρο προσωπικότητα αναφερόμαστε κυρίως σε ένα σύνολο συμπεριφορών και μοτίβων που διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας. Άνθρωποι με υγιείς προσωπικότητες μπορούν, για παράδειγμα, να διαχειριστούν το καθημερινό άγχος αλλά και να διαμορφώσουν και αναπτύξουν δεσμούς, σχέσεις, με οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους. 

        Όσοι όμως διαθέτουν μία διαταραγμένη προσωπικότητα, αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη συναναστροφή τους με άλλους ανθρώπους. Παρόλο που πιστεύουν πως δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους, συνηθίζουν να βλέπουν τον κόσμο μικρότερο και στενότερο και τα προβλήματα τους μεγάλα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να λάβουν μέρος σε κοινωνικές δραστηριότητες και να ενσωματωθούν σε κοινωνικές ομάδες. 
        
        Η διάγνωση των διαταραχών προσωπικότητας προκύπτει από συγκεκριμένα κριτήρια. Χαρακτηριστικό γνώρισμα για παράδειγμα, είναι μία άκαμπτη, απόλυτη και πολύ σοβαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να προκαλείται από αυτή στρες και ανικανότητα ενσωμάτωσης στο κοινωνικό σύνολο. Οι διαταραχές αυτές είναι περισσότερο εμφανείς στην εφηβεία, συνεχίζονται στην ενήλικη ζωή αλλά γίνονται λιγότερο αισθητές από τη μέση ηλικία κι έπειτα.

Στο σεμινάριο αναλύονται τα παρακάτω θέματα:

1. Κατάθλιψη και αυτοθεραπεία

 • Συναίσθημα: Εγκέφαλος και Ενέργεια.
 • Ανατομία της θλίψης - Είδη Κατάθλιψης
 • Σύνδεση Κατάθλιψης με ουσίες, αλκοόλ και σύνοδες διαταραχές.
 • Ψυχανάλυση και Κατάθλιψη, μύθοι και αλήθειες.
 • Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις της κατάθλιψης
 • Εναλλακτικές θεραπείες κατάθλιψης
 • Θεραπεία και Τέχνη.
 • Κοινωνικοποίηση – Ενδυνάμωση Αυτοεκτίμησης.
 • Ψυχομετρικά εργαλεία – Ασκήσεις ενδυνάμωσης - Αυτοθεραπεία.
2. Εισαγωγή στην παιδοψυχολογία

 • Αναπτυξιακά στάδια εξέλιξης του παιδιού 
 • Μαθησιακές δυσκολίες - Αναπτυξιακές διαταραχές - ΔΕΠΥ 
 • Ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος 
 • Όρια στις δυσκολίες συμπεριφοράς 
 • Πένθος - Διαζύγιο 
 • Νέο μέλος οικογένειας 
 • Ψυχοπαθολογία - Διαγνωστικά Κριτήρια - Ψυχομετρικά Εργαλεία
3. Αναπτυξιακές διαταραχές (Αυτιστικό φάσμα)

 • Ορισμός αναπτυξιακών διαταραχών - Ιστορικά στοιχεία μελέτης
 • Επίπεδα ανάπτυξης αυτιστικού συνδρόμου
 • Ειδικά σύνδρομα αυτιστικού φάσματος
 • Κλινικές περιπτώσεις - Εκπαίδευση
4. Αγχώδεις διαταραχές: Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπεία
 • Τι είναι και ποιες οι αγχώδεις διαταραχές.
 • Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς εκδηλώνονται και ποιες είναι οι επιπτώσεις στη ζωή μας 
  από τις 
  αγχώδεις διαταραχές.
 • Τρόποι θεραπείας και αντιμετώπισης.
 • Ο διαφορετικός και μοναδικός τρόπος που βιώνει ο καθένας τις αγχώδεις διαταραχές.
 • Προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τις αγχώδεις διαταραχές.
 • Βιωματικά εργαστήρια (ενδεικτικά):
  • Κολάζ (δημιουργία κολάζ απεικόνισης του άγχους σας)
  • Γράψτε ένα γράμμα στο άγχος σας
  • Ομάδα συνάντησης (Πρόσκληση σε διάλογο και μοίρασμα)

5. Προσαρμογή στη μάθηση και μαθησιακές δυσκολίες

 • Ορισμός και είδη μαθησιακών δυσκολιών
 • Αιτιολογία και συνύπαρξη με άλλες διαταραχές (π.χ. διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα)
 • Γενικότερα χαρακτηριστικά του παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες
 • Παρουσίαση περιστατικού
 • Μέθοδοι αξιολόγησης των μαθησιακών δυσκολιών και παρουσίαση των ψυχομετρικών εργαλείων
 • Τρόποι παρέμβασης στο σπίτι και στο σχολείο
 • Μελέτη περίπτωσης
6. Το υπερκινητικό παιδί

 • Περιγραφή της ΔΕΠ-Υ
 • Τα βασικότερα συμπτώματα της διαταραχής
 • Αιτιολογία και συνύπαρξη με άλλα προβλήματα (π.χ. μαθησιακές δυσκολίες)
 • Γενικότερα χαρακτηριστικά του παιδιού με ΔΕΠ-Υ
 • Παρουσίαση περιστατικού
 • Τρόποι αντιμετώπισης: η σημασία του ρόλου της οικογένειας και του σχολείου.
7. Ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος (ζωγραφιάς)

 • Στάδια ανάπτυξης του παιδιού
 • Γραφοκινητικά στάδια ανάπτυξης
 • Συμπεριφορισμός και Μάθηση
 • Αποσυμβολισμός παιδικού ιχνογραφήματος
 • Ψυχομετρικά εργαλεία
 • Ανίχνευση παιδικής κακοποίησης
 • Εικαστική θεραπεία
8. Διαταραχές προσωπικότητας: Διάγνωση και αντιμετώπιση

 • Εκκεντρικές διαταραχές προσωπικότητας
 • Δραματικές διαταραχές προσωπικότητας
 • Αγχώδεις διαταραχές προσωπικότητας
 • Διαταραχές διάθεσης
 • Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας

Επικοινωνήστε με το Κέντρο Σεμιναρίων στο τηλέφωνο: 210 8661688 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε άμεσα (ή όποτε εσείς επιθυμείτε) για να συζητήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος στο σεμινάριο

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο σεμινάριο, γράφοντας στο παρακάτω πλαίσιο το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και το email σας. Για παράδειγμα: Παπαδοπούλου Μαρία 6912345678 papad@mailsas.gr (Αν θέλετε να γράψετε περισσότερα από ένα τηλέφωνα (ή email), διαχωρίστε τα με ένα κόμμα). Σύντομα θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σας ένας εκπρόσωπός μας για να συζητήσετε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειάζεστε. (Μπορείτε να δηλώσετε επίσης το ενδιαφέρον σας στο σεμινάριο και τηλεφωνικά στο 210 8661688)