Κρίσεις Πανικού: Πρόληψη και αντιμετώπιση


 • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 01/03/21
  Κρατήστε εγκαίρως* τη θέση σας για να ενταχθείτε στα νέα τμήματα και να εξασφαλίστε τις μειωμένες τιμές.
  Το σεμινάριο πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και επιμόρφωσης που εγγυάται σε εσάς το Κέντρο Σεμιναρίων

  *Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε αυτή την περίοδο το σεμινάριο επειδή έχετε άλλες υποχρεώσεις
  Κάντε την εγγραφή σας τώρα για να κρατήσετε τη θέση σας και τις τρέχουσες μειωμένες τιμές και παρακολουθήστε το σεμινάριο:
  • όποτε θέλετε με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, ή 
  • ξεκινήστε το σεμινάριο σε όποια από τις επόμενες ομάδες μας επιθυμείτε!
  Αναρτήθηκε στις 22 Φεβ 2021, 11:00 π.μ. από το χρήστη Λ Ι
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Σας παρέχουμε: 
 • Υψηλό επίπεδο επιμόρφωσης
 • Έκπτωση 60% από την αναγραφόμενη αρχική τιμή των διδάκτρων, για παρακολούθηση δεύτερου, τρίτου κ.ο.κ σεμιναρίου.
 • Ειδικές τιμές για φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω) ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω.
 • Δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις αξιολόγησης γνώσεων όπου εκδίδεται πιστοποιητικό με αναλυτική βαθμολογία για ενδυνάμωση του βιογραφικού στην αγορά εργασίας
 • Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning).
 • Διαμόρφωση των ημερών και ωρών των μαθημάτων κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες.

Κρίσεις Πανικού: Πρόληψη και αντιμετώπιση


Το σεμινάριο αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε εξ αποστάσεως με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση:
A. Με σύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Παρακολουθήστε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time)!
Β. Με ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Δείτε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας 
από το δικό σας τμήμαόσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε!

Πληροφορίες για το σεμινάριο  

Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου:
Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών

Τρόπος παρακολούθησης του σεμιναρίου:
Εξ αποστάσεως (με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση). Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε:
 1. Με σύγχρονη τηλεκπαίδευση όπου παρακολουθείτε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time), ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να αλληλεπιδράτε με εικόνα και ήχο τόσο με τους εισηγητές όσο και με τους άλλους συμμετέχοντες του σεμιναρίου.
 2. Με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση όπου έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας από το δικό σας τμήμα, όσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε. Επίσης, ακόμα και αν έχετε άλλες υποχρεώσεις αυτή την περίοδο και δεν σας είναι εύκολο να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε τη θέση σας στο σεμινάριο έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της σελίδας προκειμένου να κερδίσετε τις μειωμένες τιμές στα δίδακτρα και να παρακολουθήσετε τα μαθήματα όποτε μπορέσετε με την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση!
Το σεμινάριο απευθύνεται:
Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο από 18 ετών και άνω καθώς και σε:
 • ανθρώπους που έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να βιώνουν κρίσεις πανικού και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν ώστε να τις αντιμετωπίσουν
 • φοιτητές
 • γονείς ή μέλλοντες γονείς
 • ψυχολόγους
 • εκπαιδευτικούς
Σκοπός του σεμιναρίου:
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση ειδικών γνώσεων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, καθώς και η ενδυνάμωση του βιογραφικού με την απόκτηση του πιστοποιητικού για την αγορά εργασίας.

Διάρκεια σεμιναρίου:
Η διάρκεια του σεμιναρίου διαμορφώνεται ανάλογα με το αν το παρακολουθήσετε σε τμήμα (ομαδικό μάθημα) ή σε μορφή ιδιαίτερου (ατομικού) μαθήματος:
 • Ομαδικό: 3 ώρες την εβδομάδα για 2 μήνες
 • Ατομικό: 1½ ώρα την εβδομάδα για 2 μήνες
Έναρξη σεμιναρίου:
Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει το ομαδικό, το σεμινάριο ξεκινά με την ολοκλήρωση του χρονικού ορίου συμμετοχής (που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας), όπου κατόπιν κοινής συνεννοήσεως ορίζονται οι μέρες και ώρες διεξαγωγής, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες. Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει το ατομικό, οι μέρες και ώρες ρυθμίζονται απευθείας με εσάς και ξεκινάτε άμεσα. 

Είναι σημαντικό να κλείσετε τη θέση σας στο σεμινάριο το συντομότερο, προκειμένου να εξασφαλίσετε την μειωμένη τιμή και την κράτηση της θέσης σας για το επόμενο τμήμαΌσο καθυστερείτε δηλαδή την εγγραφή σας, δεν θα προλάβετε να μπείτε στο επόμενο τμήμα επειδή καλύπτονται οι θέσεις από άλλους ενδιαφερόμενους. Σε περίπτωση που έχουν καλυφθεί οι θέσεις, μπαίνετε σε λίστα αναμονής η οποία όμως δεν ξεπερνά τους 2 μήνες από την ημερομηνία εγγραφής σας. Αν μετά τους 2 μήνες δεν έχει συγκροτηθεί νέα ομάδα για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο σε ομαδικό τμήμα, σας δίνουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε σε ατομικό μάθημα χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση! 

Κόστος: 
Τα δίδακτρα διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της παρακολούθησης (ομαδικό ή ατομικό):
 • Εγγραφή: Δωρεάν
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  1. Παρακολούθηση του σεμιναρίου σε τμήμα (ομαδικό μάθημα):
   • Για όλους: 320-160= 160 

    €/μήνα

   • Για φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του σεμιναρίου έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 320-170= 150 

    €/μήνα

   • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 320-180= 140 

    €/μήνα

  2. Παρακολούθηση του σεμιναρίου ως ιδιαίτερο (ατομικό μάθημα):
   • Για όλους: 600-280= 320 €/μήνα
   • Για φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του σεμιναρίου έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 600-300= 300 €/μήνα
Τρόποι εξόφλησης του σεμιναρίου:
 1. Με μετρητά σε 2 μηνιαίες δόσεις
 2. Με πιστωτική κάρτα σε 2 άτοκες δόσεις 
 3. Με χρεωστική κάρτα
 4. Με κατάθεση στην τράπεζα
Χρονικό όριο συμμετοχής:
Συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε παρακάτω, έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας.

Βεβαίωση/Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του σεμιναρίου, εκδίδεται βεβαίωση παρακολούθησης (χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση), την οποία σας αποστέλλουμε στο email σας.

Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σας σε εξετάσεις, με αναλυτική βαθμολογία, προκειμένου να λάβετε πιστοποιητικό με αξιολόγηση γνώσεων, για την ενδυνάμωση του βιογραφικού σας στην αγορά εργασίας. Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι προαιρετική και έχει συμβολική χρέωση μόλις στα 70 € τα οποία σας επιστρέφονται ως δωροεπιταγή που μπορείτε να εξαργυρώσετε για να παρακολουθήσετε ένα άλλο σεμινάριο της επιλογής σας, ή να τη χαρίσετε σε όποιο πρόσωπο επιθυμείτε. 

Η βεβαίωση και το πιστοποιητικό εκδίδονται από το Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών που είναι πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 (κωδ. αδείας: 2101561). 

Περιγραφή του αντικειμένου:

        Μια κρίση πανικού είναι το έντονο σύμπτωμα φόβου που συνήθως συνοδεύεται και από μία απροσδόκητη εξουθένωση του οργανισμού. Οι κρίσεις πανικού συχνά ξεσπούν από το πουθενά, χωρίς προειδοποίηση. Μερικές φορές οι κρίσεις πανικού μπορεί και να μην έχουν κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Μια κρίση πανικού δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση χαλαρότητας ή ακόμα και ύπνου.

Μια κρίση πανικού μπορεί να είναι παρουσιαστεί μόνο μια φορά σε ένα άτομο, αν και πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων πανικού. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού προκαλούνται συχνά από μια συγκεκριμένη κατάσταση, που είναι στρεσογόνα για το άτομο που τη βιώνει. Συνήθως, η κατάσταση που προκαλεί κρίση πανικού είναι μια κατάσταση στην οποία το άτομο αισθάνεται ότι απειλείται ή νιώθει ότι αδυνατεί να ξεφύγει.

Όπως αναφέραμε μπορεί ένα άτομο να αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες κρίσεις πανικού, αλλά να είναι απόλυτα υγιές. Από την άλλη οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν ως μέρος μιας συγκεκριμένης διαταραχής, της διαταραχής πανικού, ή κάποιας κοινωνικής φοβίας ή ακόμα και της κατάθλιψης. Πάντως ανεξαρτήτως από την αιτία, οι κρίσεις πανικού είναι θεραπεύσιμες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού καθώς και αποτελεσματικές θεραπείες για την εξάλειψη τους.

 • Πότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα άτομο έχει κρίση πανικού;
 • Ένα άτομο μπορεί να πάσχει από κρίση πανικού αν:
 • Βιώνει συχνές, απροσδόκητες κρίσεις πανικού που δεν συνδέονται με μια συγκεκριμένη στρεσογόνα γι’ αυτό κατάσταση.
 • Ανησυχεί πολύ ότι θα πάθει κρίση πανικού

Σημαντικό είναι πως ενώ μια κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά, τα αποτελέσματα της εμπειρίας της κρίσης πανικού μπορούν να αφήσουν ένα διαρκές αποτύπωμα. Αν κάποιος βιώνει μια κρίση πανικού, ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, η μνήμη του έντονου φόβου και τρομοκρατίας που ένιωσε κατά τη διάρκεια των κρίσεων πανικού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθησή του και να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην καθημερινότητά του. Αυτό δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο για την εποχή μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι λόγω της έντονης καθημερινότητας έρχονται αντιμέτωποι με κρίσεις πανικού.

Συμπτωματολογία των κρίσεων πανικού:

Παθολογικό άγχος: Το άτομο που έχει κρίσεις πανικού, αντί να αισθάνεται χαλαρό και φυσιολογικό μεταξύ των κρίσεων πανικού, αισθάνεται έντονο άγχος και συναισθηματική φόρτιση. Αυτό το άγχος οφείλεται στον φόβο ότι θα έχουν μελλοντικές κρίσεις πανικού. Αυτός ο φόβος των κρίσεων πανικού ονομάζεται «φόβος του φόβου» και είναι παρόν ακόμα και όταν το άτομο δεν βιώνει μια κρίση πανικού.

Αποφυγή του φόβου: Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος που έχει κρίσεις πανικού αρχίζει να αποφεύγει ορισμένες καταστάσεις ή περιβάλλοντα. Αυτή η αποφυγή μπορεί να βασίζεται στην πεποίθηση ότι η κατάσταση που αποφεύγει το άτομο με κρίσεις πανικού έχει προκαλέσει στο παρελθόν κρίση πανικού. Επίσης μπορεί να αποφεύγει μέρη όπου η διαφυγή θα ήταν δύσκολη ή βοήθεια δεν θα ήταν διαθέσιμη αν είχε εκείνη τη στιγμή μια κρίση πανικού. Σε ακραίες καταστάσεις η αποφυγή του φόβου μπορεί να μετατραπεί αγοραφοβία.

Κρίση πανικού και αγοραφοβία

Η αγοραφοβία θεωρείται ότι περιλαμβάνει τον φόβο δημόσιων και ανοιχτών χώρων. Ωστόσο, πλέον υποστηρίζεται ότι η αγοραφοβία αναπτύσσεται ως επιπλοκή των κρίσεων πανικού. Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο, η αγοραφοβία συνήθως εμφανίζεται μέσα σε ένα χρόνο από τις πρώτες επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού.

Εάν ένα άτομο είναι αγοραφοβικό, φοβάται την πιθανότητα να έχει μια κρίση πανικού σε μια κατάσταση ή σε ένα χώρο όπου η διαφυγή θα είναι δύσκολη. Μπορεί επίσης το άτομο να φοβάται την πιθανότητα κρίσης πανικού εκεί  όπου δε θα μπορέσει να βοηθηθεί από κανέναν. Λόγω αυτών των φόβων, το άτομο που έχει κρίσεις πανικού αρχίζει να αποφεύγει όλο και περισσότερες καταστάσεις και χώρους.

Για παράδειγμα:

Χώροι γεμάτοι με κόσμο όπως εμπορικά κέντρα ή αθλητικές εγκαταστάσεις, μπορεί να προκαλέσουν έντονο φόβο για κρίση πανικού.

Σε αυτοκίνητα, αεροπλάνα, υπόγειες διαδρομές και άλλες μορφές ταξιδιού, επίσης ο φόβος κρίσης πανικού είναι έντονος.

Κοινωνικές συγκεντρώσεις, εστιατόρια ή άλλες καταστάσεις όπου θα ήταν πολύ άσχημο να έχει μια κρίση πανικού.

Ακόμα και η φυσική άσκηση σε περίπτωση που προκαλεί κρίσεις πανικού.

Επίσης υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα ή ποτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση πανικού, όπως αλκοόλ, καφεΐνη, ζάχαρη ή συγκεκριμένα φάρμακα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού περνάει και μέσα από τη διατροφή μας.

Αιτίες κρίσεων πανικού

Αν και οι ακριβείς αιτίες των κρίσεων πανικού είναι ασαφείς, η τάση να έχει ένα άτομο κρίσεις πανικού εκδηλώνεται σε συγκεκριμένες ομαδοποιημένες καταστάσεις. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει σύνδεση των κρίσεων πανικού με μεγάλες μεταβάσεις της ζωής, όπως η αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο και η είσοδος στο χώρο εργασίας, ή η γέννηση ενός μωρού. Το σοβαρό άγχος, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου, το διαζύγιο ή η απώλεια της εργασίας μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσεις πανικού.

Οι κρίσεις πανικού μπορούν επίσης να προκληθούν από ιατρικές καταστάσεις και άλλες φυσικές αιτίες. Εάν ένας άνθρωπος πάσχει από κρίσεις πανικού, είναι σημαντικό να δεί έναν γιατρό για να αποκλείσετε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης πανικού.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού

Ανεξάρτητα από το πόσο ανίσχυρος ή εκτός ελέγχου μπορείτε να αισθάνεται ένα άτομο για τις κρίσεις πανικού σας, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει για να βοηθήσει τον εαυτό του. Οι παρακάτω τεχνικές αυτοβοήθειας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για να βοηθήσουν το άτομο να ξεπεράσει την κρίση πανικού.

Η πληροφόρηση για τις κρίσεις πανικού και το άγχος είναι πολύ σημαντική: γνωρίζοντας περισσότερα για την κρίση πανικού, το άτομο μπορεί να προχωρήσει πολύ προς την ανακούφιση της δυσφορίας του.

Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και την καφεΐνη. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις πανικού σε άτομα που είναι ευαίσθητα. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να αποβάλλετε τη συνήθεια του τσιγάρου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Επίσης, να είστε προσεκτικοί με φάρμακα, όπως χάπια διατροφής και φάρμακα για την υπνηλία.

Μάθετε πώς να ελέγχετε την αναπνοή σας. Η κρίση πανικού προκαλεί πολλές αισθήσεις (όπως ζάλη και σφίξιμο στο στήθος) που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η κρίση πανικού δεν είναι μια απλή κατάσταση. Η έγκαιρη αναγνώρισή της οδηγεί και στην έγκαιρη αντιμετώπισή της. Μην αγνοείτε τις κρίσεις πανικού!


Επικοινωνήστε με το Κέντρο Σεμιναρίων στα τηλέφωνα που αναγράφονται στην ενότητα του μενού Επικοινωνία, ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε άμεσα (ή όποτε εσείς επιθυμείτε) για να συζητήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε.