Εκφοβισμός και θυματοποίηση στο σχολείο

Πληροφορίες για το σεμινάριο
Θεματική ενότητα: Ψυχολογία
Τίτλος σεμιναρίου: Εκφοβισμός και θυματοποίηση στο σχολείο
Εισηγητής: Δέσποινα Κωστοπούλου
Δυνατότητα e-learning: ναι
Τόπος διεξαγωγής - επικοινωνία: Αθήνα (Πατησίων 216)
Χρονική διάρκεια σεμιναρίου: 2 ώρες/εβδομάδα για 3 μήνες
Κόστος σεμιναρίου:
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε… ...στις συχνές ερωτήσεις
 
Εισηγήτρια: Δέσποινα Κωστοπούλου
Σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, όπου ειδικεύθηκε στην Κλινική Ψυχολογία και την Ψυχοπαθολογία. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών (ΕΜΠ & ΕΚΠΑ). Απασχολήθηκε σε προγράμματα κατά του Κοινωνικού Αποκλεισμού για μετανάστες, πρόσφυγες, ομογενείς και αναλφάβητα παιδιά. Συνεργάστηκε ως Σύμβουλος Ψυχολόγος με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου. Εργάστηκε επί μακρόν στη δημόσια ψυχιατρική περίθαλψη (Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαϊτειο). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται διαγνωστικά και ψυχοθεραπευτικά με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές του στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ. Συμμετείχε σε πλήθος συνεδρίων και έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις και δημοσιεύσεις (Τετράδια Ψυχιατρικής, Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, περιοδικό Αναγέννηση (Άργος). Έχει οργανώσει, συντονίσει και συμμετάσχει ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, φοιτητών και νέων επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Εκπαιδεύει και εποπτεύει φοιτητές ψυχολογίας κατά την πρακτική τους άσκηση.

Απευθύνεται: Σε ενδιαφερόμενους από 18 ετών και άνω και συγκεκριμένα σε γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν.

Περιγραφή του αντικειμένου: Από τη δεκαετία του 1960 το φαινόμενο του εκφοβισμού/θυματοποίησης (bullying, mobbing στη διεθνή βιβλιογραφία) άρχισε να μελετάται στις σκανδιναβικές χώρες και αργότερα στη Μ. Βρετανία, στην Αμερική και γενικά στο δυτικό κόσμο. Φαινόμενο που υπήρχε και πριν ξεκινήσουν αυτές οι μελέτες, πήρε ανησυχητικές διαστάσεις μετά τη δεκαετία του 1980, οπότε άρχισαν να σημειώνονται έντονες σχολικές φοβίες, φυγές έως και αυτοκτονίες. Δεν είναι σπάνιο να προσβάλλονται παιδιά από άλλα παιδιά στο σχολείο. Το φαινόμενο του εκφοβισμού/θυματοποίησης όμως αποκτά συστηματικό χαρακτήρα, διαμορφώνει ρόλους, παρέες, αποκλεισμένους και ισχυρούς, θύματα και θύτες καθιστώντας τη σχολική ζωή ανυπόφορη. Τα παιδιά συνήθως δεν μιλούν για αυτό στους γονείς τους, οι δάσκαλοι κάποιες φορές πιστεύουν πως τα παιδιά «θα τα βρουν» μόνα τους. Έτσι, η σιωπή, λόγω της ντροπής και της αδυναμίας να αντιμετωπίσει την κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί σε κοινωνική απομόνωση, σε πτώση της επίδοσής του, σε έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους άλλους, σε ψυχοσωματικά προβλήματα (πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλες εκδηλώσεις άγχους). Από την άλλη, το παιδί-θύτης εγκλωβίζεται σε συμπεριφορές βίας και άσκησης εκφοβισμού, προκειμένου να αποκτήσει υπόσταση και αξία για τους άλλους. Παραμελεί τα σχολικά του καθήκοντα, το σύστημα αξιών του καταρρέει, γίνεται συχνά ο «αποδιοπομπαίος τράγος» του σχολείου. Στην εφηβεία, οι μορφές που παίρνει ο εκφοβισμός/θυματοποίηση είναι πιο ποικίλες λόγω και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των εφήβων, της χρήσης του ιντερνέτ (cyberbullying), της προσωπικής ζωής που ξεκινά. Σε αυτή την ηλικία πολλές φορές τόσο οι εκφράσεις του εκφοβισμού όσο και εκείνες του φόβου είναι πιο έντονες και κάποιες φορές τραγικές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και πρακτικές αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού, από τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους, από τους γονείς, από τους ειδικούς και, θεσμικά, από το ίδιο το σχολείο. Έμφαση δίνεται στους ψυχολογικούς παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, και αρκεί συνήθως ένα ενήλικο αυτί να τους ακούσει για να ξεκινήσει μια πορεία αλλαγής.

Στο σεμινάριο αναλύονται τα παρακάτω θέματα:
  • Βασικά θέματα από την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σχολικής ηλικίας και των εφήβων
  • Ορισμός και περιγραφή του φαινομένου σε παιδιά και εφήβους
  • Μορφές εκφοβισμού/θυματοποίησης
  • Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του φαινομένου
  • Δυνατότητες πρόληψης από το άμεσο περιβάλλον των παιδιών και των εφήβων
  • Πρακτικές αντιμετώπισης από τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς


  Comments