Διαταραχές Ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: Συμπτώματα και αντιμετώπιση


 • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 27/5/19
  Κρατήστε εγκαίρως* τη θέση σας για να ενταχθείτε στα νέα τμήματα και να εξασφαλίστε τις μειωμένες τιμές.
  Το σεμινάριο πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και επιμόρφωσης που εγγυάται σε εσάς το Κέντρο Σεμιναρίων

  *Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε αυτή την περίοδο το σεμινάριο επειδή έχετε άλλες υποχρεώσεις
  Κάντε την εγγραφή σας τώρα για να κρατήσετε τη θέση σας και τις τρέχουσες μειωμένες τιμές και παρακολουθήστε το σεμινάριο:
  • όποτε θέλετε με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, ή 
  • ξεκινήστε το σεμινάριο σε όποια από τις επόμενες ομάδες μας επιθυμείτε!
  Αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2019, 11:09 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Σας παρέχουμε: 
 • Υψηλό επίπεδο επιμόρφωσης
 • Έκπτωση 60% από την αναγραφόμενη αρχική τιμή των διδάκτρων, για παρακολούθηση δεύτερου, τρίτου κ.ο.κ σεμιναρίου.
 • Ειδικές τιμές για φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω) ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω.
 • Δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις αξιολόγησης γνώσεων όπου εκδίδεται πιστοποιητικό με αναλυτική βαθμολογία για ενδυνάμωση του βιογραφικού στην αγορά εργασίας
 • Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning).
 • Διαμόρφωση των ημερών και ωρών των μαθημάτων κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες.

Διαταραχές Ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: Συμπτώματα και αντιμετώπιση


Το σεμινάριο αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε εξ αποστάσεως με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση:
A. Με σύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Παρακολουθήστε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time)!
Β. Με ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Δείτε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας 
από το δικό σας τμήμαόσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε!

Πληροφορίες για το σεμινάριο 

Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου:
Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών (τηλ: 210 8661688)

Τρόπος παρακολούθησης του σεμιναρίου:
Εξ αποστάσεως (με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση). Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε:
 • Με σύγχρονη τηλεκπαίδευση όπου παρακολουθείτε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time), ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να αλληλεπιδράτε με εικόνα και ήχο τόσο με τους εισηγητές όσο και με τους άλλους συμμετέχοντες του σεμιναρίου.
 • Με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση όπου έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας από το δικό σας τμήμα, όσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε. Επίσης, ακόμα και αν έχετε άλλες υποχρεώσεις αυτή την περίοδο και δεν σας είναι εύκολο να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε τη θέση σας στο σεμινάριο έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της σελίδας προκειμένου να κερδίσετε τις μειωμένες τιμές στα δίδακτρα και να παρακολουθήσετε τα μαθήματα όποτε μπορέσετε με την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση!
Το σεμινάριο απευθύνεται:
Σε όλους τους ενδιαφερόμενους από 18 ετών και άνω, καθώς και σε γονείς ή μέλλοντες γονείς, φοιτητές ψυχολογίας και παιδοψυχολογίας, νηπιαγωγούς, και γενικότερα παιδαγωγούς που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την εκπαίδευση παιδιών σχολικής ή/και προσχολικής ηλικίας. 

Σκοπός του σεμιναρίου:
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση ειδικών γνώσεων στην συμπτωματολογία των Διαταραχών Ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους και στους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και η ενδυνάμωση του βιογραφικού με την απόκτηση του πιστοποιητικού για την αγορά εργασίας.

Διάρκεια σεμιναρίου:
Η διάρκεια του σεμιναρίου διαμορφώνεται ανάλογα με το αν το παρακολουθήσετε σε τμήμα (ομαδικό μάθημα) ή σε μορφή ιδιαίτερου (ατομικού) μαθήματος:
 • Ομαδικό: 3 ώρες την εβδομάδα για 4 μήνες
 • Ατομικό:  ώρα την εβδομάδα για 4 μήνες
Έναρξη σεμιναρίου:
Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει το ομαδικό, το σεμινάριο ξεκινά με την ολοκλήρωση του χρονικού ορίου συμμετοχής (που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας), όπου κατόπιν κοινής συνεννοήσεως ορίζονται οι μέρες και ώρες διεξαγωγής, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες. Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει το ατομικό, οι μέρες και ώρες ρυθμίζονται απευθείας με εσάς και ξεκινάτε άμεσα. 

Είναι σημαντικό να κλείσετε τη θέση σας στο σεμινάριο το συντομότερο, προκειμένου να εξασφαλίσετε την μειωμένη τιμή και την κράτηση της θέσης σας για το επόμενο τμήμαΌσο καθυστερείτε δηλαδή την εγγραφή σας, δεν θα προλάβετε να μπείτε στο επόμενο τμήμα επειδή καλύπτονται οι θέσεις από άλλους ενδιαφερόμενους. Σε περίπτωση που έχουν καλυφθεί οι θέσεις, μπαίνετε σε λίστα αναμονής η οποία όμως δεν ξεπερνά τους 2 μήνες από την ημερομηνία εγγραφής σας. Αν μετά τους 2 μήνες δεν έχει συγκροτηθεί νέα ομάδα για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο σε ομαδικό τμήμα, σας δίνουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε σε ατομικό μάθημα χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση! 

Κόστος: 
Τα δίδακτρα διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της παρακολούθησης (ομαδικό ή ατομικό):
 • Εγγραφή: Δωρεάν
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  1. Παρακολούθηση του σεμιναρίου σε τμήμα (ομαδικό μάθημα):
   • Για όλους: 280-130= 150 

    €/μήνα

   • Για φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του σεμιναρίου έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 280-140= 140 

    €/μήνα

   • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 280-150= 130 

    €/μήνα

  2. Παρακολούθηση του σεμιναρίου ως ιδιαίτερο (ατομικό μάθημα):
   • Για όλους: 560-260= 300 €/μήνα
   • Για φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του σεμιναρίου έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 560-280= 280 €/μήνα
Τρόποι εξόφλησης του σεμιναρίου:
 1. Με μετρητά σε 4 μηνιαίες δόσεις
 2. Με πιστωτική κάρτα σε 4 άτοκες δόσεις 
 3. Με χρεωστική κάρτα
 4. Με κατάθεση στην τράπεζα
Χρονικό όριο συμμετοχής:
Συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε παρακάτω, έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. 

Βεβαίωση/Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του σεμιναρίου, εκδίδεται βεβαίωση παρακολούθησης (χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση), την οποία σας αποστέλλουμε στο email σας.

Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σας σε εξετάσεις, με αναλυτική βαθμολογία, προκειμένου να λάβετε πιστοποιητικό με αξιολόγηση γνώσεων, για την ενδυνάμωση του βιογραφικού σας στην αγορά εργασίας. Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι προαιρετική και έχει συμβολική χρέωση μόλις στα 70 € τα οποία σας επιστρέφονται ως δωροεπιταγή που μπορείτε να εξαργυρώσετε για να παρακολουθήσετε ένα άλλο σεμινάριο της επιλογής σας, ή να τη χαρίσετε σε όποιο πρόσωπο επιθυμείτε. 

Η βεβαίωση και το πιστοποιητικό εκδίδονται από το Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών που είναι πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 (κωδ. αδείας: 2101561). 

Στο σεμινάριο αναλύονται τα παρακάτω θέματα:
 • Διαταραχές Άγχους (κρίσεις πανικού, φοβίες, δύσπνοια, ταχυκαρδία κλπ) 
 • Διαταραχές Διάθεσης (θλίψη, στενοχώρια, εύκολα κλάματα κλπ)
 • Διαταραχές Διαγωγής (ψέμματα, επιθετικότητα, κλοπές, φυγή από το σπίτι, παραβατικότητα κλπ)
 • Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία κλπ)
 • Διαταραχές Διατροφής (ανορεξία, βουλιμία)
 • Ψυχωσικές Διαταραχές (σχιζοφρένεια, μανιοκατάθλιψη)
 • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (απροσεξία, υπερκινητικότητα ή/και παρορμητικότητα)
 • Διαταραχές Αυτιστικού φάσματος


Περιγραφή του αντικειμένου:

        Οι διαταραχές ψυχικής υγείας, δεν εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο στα παιδιά και τους εφήβους, όπως στους ενήλικες. Τα χαρακτηριστικά των διαταραχών ψυχικής υγείας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 3,5% των παιδιών και το 9% των εφήβων στις βιομηχανοποιημένες χώρες πάσχουν από διαταραχές ψυχικής υγείας. Ο κίνδυνος για την εμφάνιση διαταραχών ψυχικής υγείας, αυξάνεται από τα 12 έτη και μετά, ηλικία όπου το παιδί μπαίνει στην εφηβεία. Σε ποσοστό της τάξεως του 80% των παιδιών που πάσχουν από διαταραχές ψυχικής υγείας, παρατηρείται επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και σε κάποιες περιπτώσεις είναι χρόνια.

        Οι διαταραχές ψυχικής υγείας κατά την εφηβεία, είναι επικίνδυνες καθώς κάποιες φορές όπως είπαμε, τα παιδιά βρίσκουν διαφυγή στα ναρκωτικά, ενώ αν νιώσουν πως φτάνουν σε αδιέξοδο, καταλήγουν μέχρι και σε απόπειρες αυτοκτονίας. Όσοι ασχολούνται με την φροντίδα παιδιών και εφήβων, δηλαδή οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, επιβάλλεται να γνωρίζουν τις διαταραχές ψυχικής υγείας. Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων και η θεραπεία θα μπορέσουν να προστατέψουν τα παιδιά από μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν σε ψυχικό ή κοινωνικό επίπεδο εξαιτίας των διαταραχών ψυχικής υγείας. Στην εποχή μας, οι διαταραχές ψυχικής υγείας που αφορούν παιδιά και έφηβους, θεωρούνται κάποιες φορές μη σημαντικές. Αυτό αυξάνει όμως τον κίνδυνο επιδείνωσης των διαταραχών ψυχικής υγείας.

        Η αντιμετώπιση των διαταραχών ψυχικής υγείας, ενίοτε μπορεί να δυσκολευθεί, καθώς οι γονείς φοβούνται πως αν οδηγήσουν το παιδί τους σε έναν ψυχίατρο, θα αντιδράσει ο κοινωνικός περίγυρος του παιδιού. Ένας ακόμη παράγοντας που δημιουργεί πρόβλημα στην αντιμετώπιση των διαταραχών ψυχικής υγείας, είναι ο φόβος που έχει ο γονέας για πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων που μπορεί να χορηγηθούν στο παιδί. Για αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας, όσον αφορά τις διαταραχές ψυχικής υγείας. Το να παραβλέπει κανείς τις διαταραχές ψυχικής υγείας και να μην δίνει την κατάλληλη βοήθεια στο παιδί ή στον έφηβο, επιδεινώνουν το πρόβλημα με αποτέλεσμα οι διαταραχές ψυχικής υγείας να φέρουν καταστροφικά αποτελέσματα.

        Τα αίτια των διαταραχών ψυχικής υγείας, καθορίζονται από την κληρονομικότητα, τις περιβαλλοντικές επιδράσεις και την προσωπικότητα του παιδιού/εφήβου. Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών ψυχικής υγείας, έχουν τα παιδιά που στο οικογενειακό τους ιστορικό υπάρχει η κατάθλιψη, τα παιδιά που βιώνουν διαζύγιο ή απώλεια αγαπημένων προσώπων. Κάποιες φορές η μετακόμιση, οι μαθησιακές δυσκολίες και το σχολικό περιβάλλον μπορούν επίσης να προκαλέσουν διαταραχές ψυχικής υγείας. Τα συμπτώματα που φανερώνουν διαταραχές ψυχικής υγείας, διαφέρουν κάποιες φορές είτε ως προς την ποικιλία είτε ως προς την ένταση. Οι κυριότερες εκδηλώσεις διαταραχών ψυχικής υγείας, είναι η ανυπακοή, το κλάμα και η περιφρόνηση.

        Συνήθως οι διαταραχές ψυχικής υγείας, σε παιδιά προσχολικής – σχολικής υγείας, παρουσιάζονται μέσω της επιθετικής συμπεριφοράς ή όταν αυτά παρουσιάζουν απάθεια και νωθρότητα. Στους εφήβους τα συμπτώματα των διαταραχών ψυχικής υγείας, μοιάζουν με αυτά των ενηλίκων. Ωστόσο, στα παιδιά οι διαταραχές ψυχικής υγείας, απαιτούν λεπτό χειρισμό, καθώς τα συμπτώματα έχουν μεγαλύτερη γκάμα. Γίνονται ευερέθιστα, αεικίνητα, κλαίνε υπερβολικά, δεν θέλουν να πάνε σχολείο ή να διαβάσουν, μαλώνουν με συμμαθητές, μπορεί να σταματήσουν κάποια εξωσχολική δραστηριότητα που απολάμβαναν. Στους εφήβους οι διαταραχές ψυχικής υγείας, μπορεί να συναντήσουμε πιο συχνά την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Και στα παιδιά και στους εφήβους, μπορεί να δούμε τάσεις αυτοκαταστροφής. Οι διαταραχές ψυχικής υγείας Τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν τις διαταραχές ψυχικής υγείας στα παιδιά και στους εφήβους, είναι η λύπη, η στεναχώρια, το άγχος, οι ενοχές. Οι διαταραχές ψυχικής υγείας όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά, προκαλούν δυσκολία στην συγκέντρωση, επιδείνωση των σχολικών βαθμών, δυσκολία στην λήψη αποφάσεων και μείωση των κινήτρων που έχουν για να πετύχουν τον οποιοδήποτε στόχο. Σε κάποιες περιπτώσεις οι διαταραχές ψυχικής υγείας, προκαλούν πονοκέφαλο, πόνο στην κοιλιά, αϋπνία ή πολλές ώρες ύπνου ενώ μπορεί να παρατηρήσουμε την απότομη αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους του παιδιού που πάσχει από διαταραχές ψυχικής υγείας. Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω συμπτώματα των διαταραχών ψυχικής υγείας, δεν περνούν απαρατήρητα.

        Η εφηβεία, είναι η διεργασία που περνάει ο άνθρωπος, προκειμένου να ενηλικιωθεί, κατά την διάρκεια της συμβαίνουν βιολογικές και ψυχικές αλλαγές. Προκειμένου ο έφηβος να βρει την ταυτότητα του εαυτού του και του φύλου του, θα πρέπει να επενδύσει μεγάλη ψυχική ενέργεια. Αν αυτό δεν γίνει ομαλά, μπορεί να οδηγήσει στην «κρίση εφηβείας». Αυτό είναι φυσιολογικό, κάποιες φορές όμως πίσω από αυτό κρύβονται διαταραχές ψυχικής υγείας. Όταν συμβαίνει αυτό, τον έφηβο πρέπει να τον δει ειδικός προκειμένου να δει αν όντως πρόκειται για διαταραχές ψυχικής υγείας. Οι διαταραχές ψυχικής υγείας, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στις διαταραχές ψυχικής υγείας που έχουν ως αφετηρία την παιδική ηλικία, στις διαταραχές ψυχικής υγείας που σχετίζονται με προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει ο έφηβος και στις διαταραχές ψυχικής υγείας που ξεκινούν στην εφηβεία.

        Για να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές ψυχικής υγείας, χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλο ρόλο παίζει και η βοήθεια του οικογενειακού περιβάλλοντος του παιδιού. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συμβουλευτική συνεδρία, προκειμένου η οικογένεια να μάθει πώς να βοηθήσει τον έφηβο στις διαταραχές ψυχικής υγείας που παρουσιάζει. Αν αυτό δεν είναι αρκετό και οι διαταραχές ψυχικής υγείας οδηγήσουν σε αυτοκτονικές τάσεις γίνεται χρήση φαρμάκων. Κάποιες φορές οι διαταραχές ψυχικής υγείας οδηγούν τους ειδικούς στο να συστήσουν να γίνει εισαγωγή σε ανάλογη κλινική.

        Οι διαταραχές ψυχικής υγείας αποτελούν σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας. Είναι σημαντικό πρόβλημα, εξαιτίας των επιπτώσεων που φέρουν οι διαταραχές ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για οι διαταραχές ψυχικής υγείας, έχουν κοστίσει στην Ευρώπη 21,3 δις ετησίως, στις ΗΠΑ 247 δις. Αν οι διαταραχές ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, δεν θεραπευτούν συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή. Οι συνέπειες που φέρουν οι διαταραχές ψυχικής υγείας, μπορούν να μεταφερθούν και στην ενήλικη ζωή.

        Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός παιδοψυχιατρικών μελετών που βοηθούν στο να κατανοήσουμε τι είναι οι διαταραχές ψυχικής υγείας. Η νευροαπεικόνιση και η νευροενδοκρινολογία έχουν βοηθήσει στην μελέτη των βιολογικών δεικτών που δείχνουν τις πιθανότητες που έχει ένα άτομο να εμφανίσει διαταραχές ψυχικής υγείας. Οι εξετάσεις δείχνουν επίσης και πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι διαταραχές ψυχικής υγείας στον άνθρωπο. Δεδομένου ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι σοβαρό θέμα, πρέπει το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού να είναι ενημερωμένο, προκειμένου  να το βοηθήσουν σωστά.Επικοινωνήστε με το Κέντρο Σεμιναρίων στο τηλέφωνο: 210 8661688 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε άμεσα (ή όποτε εσείς επιθυμείτε) για να συζητήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε.