Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στην εφηβεία


 • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 20/5/19
  Κρατήστε εγκαίρως* τη θέση σας για να ενταχθείτε στα νέα τμήματα και να εξασφαλίστε τις μειωμένες τιμές.
  Το σεμινάριο πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και επιμόρφωσης που εγγυάται σε εσάς το Κέντρο Σεμιναρίων

  *Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε αυτή την περίοδο το σεμινάριο επειδή έχετε άλλες υποχρεώσεις
  Κάντε την εγγραφή σας τώρα για να κρατήσετε τη θέση σας και τις τρέχουσες μειωμένες τιμές και παρακολουθήστε το σεμινάριο:
  • όποτε θέλετε με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, ή 
  • ξεκινήστε το σεμινάριο σε όποια από τις επόμενες ομάδες μας επιθυμείτε!
  Αναρτήθηκε στις 13 Μαΐ 2019, 10:52 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Σας παρέχουμε: 
 • Υψηλό επίπεδο επιμόρφωσης
 • Έκπτωση 60% από την αναγραφόμενη αρχική τιμή των διδάκτρων, για παρακολούθηση δεύτερου, τρίτου κ.ο.κ σεμιναρίου.
 • Ειδικές τιμές για φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω) ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω.
 • Δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις αξιολόγησης γνώσεων όπου εκδίδεται πιστοποιητικό με αναλυτική βαθμολογία για ενδυνάμωση του βιογραφικού στην αγορά εργασίας
 • Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning).
 • Διαμόρφωση των ημερών και ωρών των μαθημάτων κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες.

Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στην εφηβεία


Το σεμινάριο αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε εξ αποστάσεως με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση:
A. Με σύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Παρακολουθήστε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time)!
Β. Με ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Δείτε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας 
από το δικό σας τμήμαόσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε!

Πληροφορίες για το σεμινάριο 

Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου:
Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών (τηλ: 210 8661688)

Τρόπος παρακολούθησης του σεμιναρίου:
Εξ αποστάσεως (με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση). Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε:
 • Με σύγχρονη τηλεκπαίδευση όπου παρακολουθείτε τα μαθήματα εξ αποστάσεως ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο (real time), ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να αλληλεπιδράτε με εικόνα και ήχο τόσο με τους εισηγητές όσο και με τους άλλους συμμετέχοντες του σεμιναρίου.
 • Με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση όπου έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε βίντεο τα μαθήματα που χάσατε ή τα προηγούμενα μαθήματά σας από το δικό σας τμήμα, όσες φορές και ό,τι ώρα θέλετε. Επίσης, ακόμα και αν έχετε άλλες υποχρεώσεις αυτή την περίοδο και δεν σας είναι εύκολο να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε τη θέση σας στο σεμινάριο έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της σελίδας προκειμένου να κερδίσετε τις μειωμένες τιμές στα δίδακτρα και να παρακολουθήσετε τα μαθήματα όποτε μπορέσετε με την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση!
Το σεμινάριο απευθύνεται:
Σε όλους τους ενδιαφερόμενους από 18 ετών και άνω, καθώς και σε γονείς ή μέλλοντες γονείς, φοιτητές ψυχολογίας και παιδοψυχολογίας, νηπιαγωγούς, και γενικότερα παιδαγωγούς που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την εκπαίδευση παιδιών εφηβικής ηλικίας. 

Σκοπός του σεμιναρίου:
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση ειδικών γνώσεων στην συμπτωματολογία των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών στην εφηβεία και στους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και η ενδυνάμωση του βιογραφικού με την απόκτηση του πιστοποιητικού για την αγορά εργασίας.

Διάρκεια σεμιναρίου:
Η διάρκεια του σεμιναρίου διαμορφώνεται ανάλογα με το αν το παρακολουθήσετε σε τμήμα (ομαδικό μάθημα) ή σε μορφή ιδιαίτερου (ατομικού) μαθήματος:
 • Ομαδικό: 3 ώρες την εβδομάδα για 4 μήνες
 • Ατομικό:  ώρα την εβδομάδα για 4 μήνες
Έναρξη σεμιναρίου:
Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει το ομαδικό, το σεμινάριο ξεκινά με την ολοκλήρωση του χρονικού ορίου συμμετοχής (που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας), όπου κατόπιν κοινής συνεννοήσεως ορίζονται οι μέρες και ώρες διεξαγωγής, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συμμετέχοντες. Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει το ατομικό, οι μέρες και ώρες ρυθμίζονται απευθείας με εσάς και ξεκινάτε άμεσα. 
Είναι σημαντικό να κλείσετε τη θέση σας στο σεμινάριο το συντομότερο, προκειμένου να εξασφαλίσετε την μειωμένη τιμή και την κράτηση της θέσης σας για το επόμενο τμήμαΌσο καθυστερείτε δηλαδή την εγγραφή σας, δεν θα προλάβετε να μπείτε στο επόμενο τμήμα επειδή καλύπτονται οι θέσεις από άλλους ενδιαφερόμενους. Σε περίπτωση που έχουν καλυφθεί οι θέσεις, μπαίνετε σε λίστα αναμονής η οποία όμως δεν ξεπερνά τους 2 μήνες από την ημερομηνία εγγραφής σας. Αν μετά τους 2 μήνες δεν έχει συγκροτηθεί νέα ομάδα για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο σε ομαδικό τμήμα, σας δίνουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε σε ατομικό μάθημα χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση! 

Κόστος: 
Τα δίδακτρα διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της παρακολούθησης (ομαδικό ή ατομικό):
 • Εγγραφή: Δωρεάν
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  1. Παρακολούθηση του σεμιναρίου σε τμήμα (ομαδικό μάθημα):
   • Για όλους: 280-130= 150 

    €/μήνα

   • Για φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του σεμιναρίου έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 280-140= 140 

    €/μήνα

   • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 280-150= 130 

    €/μήνα

  2. Παρακολούθηση του σεμιναρίου ως ιδιαίτερο (ατομικό μάθημα):
   • Για όλους: 560-260= 300 €/μήνα
   • Για φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του σεμιναρίου έως το χρονικό όριο συμμετοχής (αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας): 560-280= 280 €/μήνα
Τρόποι εξόφλησης του σεμιναρίου:
 1. Με μετρητά σε 4 μηνιαίες δόσεις
 2. Με πιστωτική κάρτα σε 4 άτοκες δόσεις 
 3. Με χρεωστική κάρτα
 4. Με κατάθεση στην τράπεζα
Χρονικό όριο συμμετοχής:
Συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε παρακάτω, έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. 

Βεβαίωση/Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του σεμιναρίου, εκδίδεται βεβαίωση παρακολούθησης (χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση), την οποία σας αποστέλλουμε στο email σας.

Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σας σε εξετάσεις, με αναλυτική βαθμολογία, προκειμένου να λάβετε πιστοποιητικό με αξιολόγηση γνώσεων, για την ενδυνάμωση του βιογραφικού σας στην αγορά εργασίας. Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι προαιρετική και έχει συμβολική χρέωση μόλις στα 70 € τα οποία σας επιστρέφονται ως δωροεπιταγή που μπορείτε να εξαργυρώσετε για να παρακολουθήσετε ένα άλλο σεμινάριο της επιλογής σας, ή να τη χαρίσετε σε όποιο πρόσωπο επιθυμείτε. 

Η βεβαίωση και το πιστοποιητικό εκδίδονται από το Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών που είναι πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 (κωδ. αδείας: 2101561). 

Περιγραφή του αντικειμένου:

Οι σημερινοί έφηβοι αντιμετωπίζουν πολλές πιέσεις, όπως και οι γονείς τους, αλλά οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν είναι διαφορετικές. Από τις κοινωνικές πιέσεις μέχρι τον κυβερνο-εκφοβισμό, η αίσθηση για τους έφηβους είναι ίδια. Γι’ αυτό πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί ότι κατά την εφηβεία αναδύονται παρορμητικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Κατά την εφηβεία, ο νέος νοιώθει παρορμητικός, ενεργεί βάση συναισθηματικής πίεσης, συχνά πιστεύοντας λανθασμένα ότι οι πράξεις του είναι σωστές.

Οι γονείς αγωνίζονται κάθε μέρα για το παιδί τους. Όμως στην εφηβεία οι συμπεριφορές των νέων ποικίλουν. Ένα παιδί στην εφηβεία μπορεί να καταστεί αυτοκαταστροφικό για πολλούς λόγους, όπως η αντιμετώπιση του διαζυγίου, η διάκριση στη μεταχείριση μέσα στην οικογένεια και πολλά άλλα. Ο νέος στην εφηβεία θα μπορούσε να γίνει ανυπόμονος και να δράσει με καταστροφικές συμπεριφορές. Τέτοιες συμπεριφορές στην εφηβεία μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον εαυτό του, το νόμο αλλά και με το μέλλον.

Πώς τα παιδιά, όμως, αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στην εφηβεία; Για ακόμη μια φορά οι αιτίες διαφέρουν.

Εφηβεία και παιδική κακοποίηση

Στην εφηβεία η σεξουαλική κακοποίηση δημιουργεί περίεργες συμπεριφορές στους νέους- αλλά παράλληλα άκρως δικαιολογημένες συμπεριφορές. Ο νέος στην εφηβεία, αισθάνεται τεράστια πίεση για να κρατήσει το μυστικό ακόμα ώστε να τελειώσει η κακοποίηση. Ο νεός στην εφηβεία μπορεί να μην ξέρει αν μπορεί να εμπιστευτεί ή να θεωρήσει έναν συγγενή, έναν δάσκαλο ή έναν φίλο αξιόπιστο, οπότε κρατάει το μυστικό αυτό μέχρι που τα συναισθήματά του τον οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Έτσι, πολύ συχνά, ο νέος στην εφηβεία, σε μια παρορμητική στιγμή, μπορεί να αποφασίσει ότι αξίζει τον κόπο να βλάψει τον εαυτό του ή να «τελειώσει τον πόνο» μέσω αυτοκαταστροφικών συμπεροφορών όπως η αυτοκτονία.

Ένας νέος στην εφηβεία μπορεί να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική πίεση στον εαυτό του. Η πίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει τον νέο στην εφηβεία σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές πολύ εύκολα. Ένας ακόμη λόγος, που ο νεός κατά την εφηβεία οδηγείται σε τέτοιες συμπεριφορές είναι η προσπάθεια να καταλάβει τι κάνει τους συνομηλίκους του περισσότερο δημοφιλείς. Φτάνει, λοιπόν, στο σημείο, να εντοπίσει επιφανειακές διαφορές, όπως τα μαλλιά, τα καλλυντικά, το βάρος ή το σχήμα του σώματος. Μόλις γίνει αυτό, ο νέος στην εφηβεία συγκρίνει τον εαυτό του δυσμενώς με τα δημοφιλή παιδιά.

Έτσι, ο νέος κατά την εφηβεία σπεύδει να διορθώσει την αντιληπτή ανεπάρκεια του, ξεκινώντας για παράδειγμα, μια δίαιτα, με στόχο να χάσει γρήγορα το βάρος. Πολλές φορές, οι νέοι οι οποίοι βρίσκονται στην εφηβεία κατεφεύγουν ευκόλως στη λύση «όλα ή τίποτα» αφού οι νέοι, οι οποίοι που βιώνουν τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας αποζητούν γρήγορα, αποτελεσματικά και με λίγο κόπο αποτελέσματα. Έτσι, οι συμπεριφορές τους είναι συνήθως αυτοκαταστροφικές τόσο στην υγεία τους όσο και στην εμφάνιση τους. Κάπου εκεί στην εφηβεία είναι που παρατηρούνται η διατροφική διαταραχή και οι νέοι με συμπεριφορές ακραίες.

Ο αιώνας που πέρασε αλλά και αυτός που διανύουμε ήταν γεμάτοι απειλές. Πολλά προβλήματα, επομένως, δημιουργούνται στους νέους κατά την εφηβεία , γιατί, άλλωστε, η εφηβεία είναι μία περίοδος στης ζωή τους όπου τα πάντα αμφισβητούνται. Άρα, στην εφηβεία οι νέοι εκτίθενται διαρκώς και πέφτουν θύματα εκφοβισμού. Επομενώς, δεν παραξενεύει το γεγονός ότι συμπεριφορές αυτοκαταστροφικές αναπτυσσόνται διαρκώς από μεριάς τους.

Η εφηβεία δεν βοηθάει ιδιαίτερα τους νέους των οποίων οι γονείς είναι διαζευγμένοι καθώς κατά την εφηβεία οι νέοι εμφανίζουν περισσότερες βλαβερές συμπεριφορές όπως οργή ή κατάθλιψη. Επίσης, συμπεριφορές που περιλαμβάνουν κατάχρηση ουσιών, έντονες σεξουαλικές τάσεις και πράξεις εγκληματικότητας συγκαταλέγονται και αυτές στις συμπεριφορές των νέων στην εφηβεία. Η πραγματικότητα είναι σκληρότερη στο μονογονεϊκό νοικοκυριό το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει έντονες οικονομικές δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά που περνάνε εφηβεία, σε συμπεριφορές προβληματικές λόγω των αλλαγών του προγράμματος της καθημερινότητας τους.

Εάν οι νέοι στην εφηβεία αντιμετωπίζουν ήδη συναισθηματικές ή ψυχικές ασθένειες όταν οι παραπάνω προκλήσεις έρχονται, ενδέχεται να βρουν ανθυγιεινούς τρόπους αντιμετώπισης ή βλαβερές συμπεριφορές για τις πιέσεις της ζωής. Οι νέοι στην εφηβεία μπορούν να βρουν «καταφύγιο» στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Επιπροσθέτως, οι νέοι στην εφηβεία , εάν δεν το έχουν κάνει στο παρελθόν, ενδέχεται να γίνουν σεξουαλικά ενεργοί και αυτό να τους οδηγήσει σε ασυμβίβαστες συμπεριφορές. Ο κίνδυνος της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς πολλαπλασιάζεται αν κατά την εφηβεία ο νέος έχει βιώσει αρκετά αγχωτικά γεγονότα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα όσα αναφέρθηκαν προηγούμενως αποτελούν μονο λίγες από τις αιτίες για τις οποίες οι νέοι στην εφηβεία οδηγούνται σε καταστροφικές για τους ευατούς τους συμπεριφορές. Οι συμπεριφορές αυτές που δημιουργούνται κατά την εφηβεία συνήθως δεν είναι εμφανείς. Πολλές φορές οι νέοι στην εφηβεία που αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα ο αυτοτραυματισμός μπορούν να το κάνουν σε σημεία μη εμφανεί. Η κεφαλαλγία μπορεί να προκαλέσει έναν φυσικό πόνο που βοηθά στην ανακούφιση του συναισθηματικού πόνου και εκεί καταφεύγουν πολλοί νέοι στην εφηβεία. Άλλοτε συμπεριφορές που μπορεί να φαίνονται ως ατυχήματα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αυτοδικαίως καταστροφικές. Παραδείγματα αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών είναι η πτώση από σκαλοπάτια. Σχετικές αυτοκατστροφικές συμπεριφορές είναι και η πτώση σε τραπέζια ή τοίχους. Αυτή είναι μία τάση των νέων στην εφηβεία καθώς ο σύντομος σωματικός πόνος βοηθά στην ανακούφιση του συναισθηματικού πόνου.

Οι νέοι που στην εφηβεία έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα, όπως η απώλεια γονέα ή το διαζύγιο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καταστροφικές συμπεριφορές. Επίσης, και οι νέοι στην εφηβεία που έχουν βιώσει τη σωματική ή τη σεξουαλική κακοποίηση δεν εξαιρούνται από τη πιθανότητα να αναπτύξουν εξίσου αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Ειδικά, μάλιστα όταν οι νέοι κατά την εφηβεία διαγιγνώσκονται με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας, είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν παρορμητικές αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Μάλιστα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι νέοι στην εφηβεία να βιώσουν καταστάσεις που έιχαν ζήσει την παιδική τους ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση, οι νέοι στην εφηβεία πλέον μπορούν να αναπτύξουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, αυξάνοντας την πιθανότητα αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Αν και η ανάπτυξη των προβληματικών συμπεριφορών συναντάται κυρίως στην εφηβεία αυτό δεν σημαίνει ότι με την λήξη αυτής αυτές οι συμπεριφορές παύουν να ισχύουν. Εκατομμύρια άνθρωποι στρέφονται σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές - και το κάνουν για κάποιο λόγο. Ο τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι μόνο ένας. Αυτό που δεν έχουν μάθει οι νέοι κατά την εφηβεία να κάνουν είναι να χαλαρώνουν σε περιόδους δυσφορίας.

Εάν ο νέος στην εφηβεία παρουσιάζει οποιαδήποτε μορφή αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών επιλογών. Ο νεός με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές κατά την εφηβεία μππορεί να επιλέξει ανάμεσα σε θεραπείες εφηβικής κατάθλιψης και προγράμματα θεραπείας της συμπεριφοράς που βοηθούν να ξεπεραστούν οι συμπεριφορές αυτές.

Με τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες, οι νέοι κατά την εφηβεία, αναπτύσσουν θάρρος και εμπιστοσύνη και μια νέα σειρά αξιών που τους διδάσκει να αναζητούν την ευθύνη για τον εαυτό τους ως έκφραση αυτοσεβασμού και ευγνωμοσύνης αποτρέπποντας τους από οποιαδήποτε βλαβερή συμπεριφορά.


Στο σεμινάριο αναλύονται τα παρακάτω θέματα:
 • Ψυχικές αλλαγές και ανακατατάξεις στην εφηβεία
 • Αυτοκαταστροφικές τάσεις και συμπεριφορές
 • Αυτοκτονικότητα και απόπειρες αυτοκτονίας
 • Αυτοτραυματικές συμπεριφορές 
 • Εξαρτήσεις από ουσίες, αλκοόλ και από την χρήση του διαδικτύου
 • Απομόνωση
 • Κατάθλιψη
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Ανάπτυξη φοβιών
 • Διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία)
 • Διαταραχές ελλειματικής προσοχής – υπερκινητικότητας
 • Έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση

Επικοινωνήστε με το Κέντρο Σεμιναρίων στο τηλέφωνο: 210 8661688 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε άμεσα (ή όποτε εσείς επιθυμείτε) για να συζητήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε.