Ingredienten zalf e.d.

Ingrediënten in zalf, crèmes en cosmetica / Samenstelling Maurice Godefridi

Bijenwas geel
Bijenwas is een zeer klassiek ingrediënt in crèmes en zalven. Galenus gebruikte dit al in de oudst bekende coldcream recepten. Bijenwas wordt met name gebruikt om de consistentie en de glans van crèmes te verbeteren. 
Buiten de cosmetica wordt bijenwas onder meer gebruikt in boenwas en in kaarsen.
Gele bijenwas is wel beperkt gezuiverd, zodat deze geschikt is voor gebruik in cosmetica, maar niet expres gebleekt. Omdat het een natuurproduct is kan de was de ene keer donkergeel zijn, de andere keer licht, dan weer oranjebruin, dan weer vaalgeel.  Heeft u liever een constante kleur dan zou u de gebleekte witte bijenwas kunnen gebruiken, die is altijd lichtgekleurd: wit of heel licht geel.
In drogisterij en supermarkt wordt onder de naam 'bijenwas' meestal iets heel anders verkocht, een boenwas die naast bijenwas ook andere stoffen bevat en volkomen ongeschikt is voor het maken van cosmetica!
Bijenwas wordt wel eens gepromoot als emulgator. Hoewel bijenwas inderdaad een zeer klein beetje emulgerende stoffen bevat is dat zo weinig dat je bijenwas in de praktijk niet goed als emulgator kan gebruiken. Wat wel kan is een combinatie van kaliumcarbonaat en bijenwas gebruiken als emulgator. Gebruik bijenwas dan in de vetfase en kaliumcarbonaat in de waterfase. Samen vormen ze een beetje zeep die vervolgens als emulgator werkt. In plaats van kaliumcarbonaat werd ook wel borax gebruikt, maar borax wordt tegenwoordig in Europa gezien als zeer schadelijke stof, dus gebruik van borax raden we af.
De aanduiding volgens INCI: Cera Alba, tot voor kort was dit Cera Flava.

Cacaoboter
Cacaoboter is het vet uit de cacaoboon: de geplette zaden van Theobroma cacao. In een goede kwaliteit chocolade proef je de cacaoboter, terwijl deze tegenwoordig in goedkopere chocola vervangen is door andere, al dan niet geharde plantaardige olie. 
Cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur, vaak al wat eerder: bij ongeveer 32 °C. Dat maakt cacaoboter ideaal voor bepaalde cosmeticatoepassingen. Met name wordt cacaoboter veel gebruikt in lippenbalsem en -pommade's, maar ook in vette haarverzorging is het een geliefde grondstof. Daarnaast in crèmes voor de oudere en droge huid.
Cacaoboter is deels ontgeurd, zodat je het eindproduct kan parfumeren in de geur die gewenst is. Deze ontgeurde cacaoboter is beter houdbaar dan niet ontgeurde cacaoboter. De cacaoboter wordt geleverd in korrels, dat doseert eenvoudig. Meestal zijn dit kleine korrels, ongeveer in de vorm van linzen, soms grotere korrels, in de vorm van pepernoten, in beide gevallen gaat het om dezelfde cacaoboter.
Cacaoboter is een plantaardig vet. De INCI naam is Theobroma Cacao Seed Butter.

Emulgatoren
Een crème bestaat hoofdzakelijk uit water en een olie of een andere vettige stof. Water en olie mengen echter niet. Probeer het maar eens: doe een beetje slaolie en wat water in een glas en roer: als het al een beetje mengt dan ontmengt het zodra je stopt met roeren in een waterlaag en een olielaag.

Een crème die alleen uit water en olie zou bestaan zal meteen weer uit elkaar vallen. Om die reden bevat elke crème tenminste nog een derde ingrediënt, namelijk een emulgator. Een emulgator is een stof die een beetje met water mengt en ook een beetje met olie. Het is een soort tolk, een vertaler, een tussenpersoon: het snapt van beide kanten iets en kan door er tussen te gaan zitten zorgen dat beide kanten met elkaar samen willen.

Emulgatoren zitten dus in crèmes. Het zit in veel soorten badolie om zo te zorgen dat de olie niet op het water drijft, maar meer of minder met het badwater mengt. Het zit soms ook in een zalf of massageolie om deze iets meer met water mengbaar te maken, dat voelt vaak prettiger aan.
Het gebruik van een emulgator komt vrij nauw, je moet een geschikte emulgator hebben voor het product. Je moet de emulgator op de juiste manier gebruiken. Soms kan je een emulsie (dat is een mengsel van water, een emulgator en een vetachtige stof) zonder verwarmen maken, soms moet je wel verwarmen. Roeren is meestal nodig en soms moet je heel langzaam werken en de andere keer maakt dat niet uit. De ene emulgator is bedoeld voor water en de andere voor olie.

Voor crèmes:
- Tegomuls
- Lamecreme
- CastEmul Hx
- E-wax
- Cetylalcohol
- Emulsan
- Kaliumcarbonaat (in combinatie met stearinezuur)
- Stearinezuur (in combinatie met kaliumcarbonaat)
- Wolvet watervrij
Voor badolie
- Lecithine 63%
- Mulsifan
- Polysorbate 20
- Polysorbate 80
- Turks roodolie
Voor massageolie
- Fluidlecithine Super

Emulsan
Emulsan is een emulgator voor crèmes. De ontstane crèmes zijn W/O crèmes, daarmee wat vetter dan de meeste andere crèmes en vooral geschikt als nachtcrème of handencrème. Overigens is er ook een O/W crème met Emulsan te maken. 
Emulsan levert een stabiele crème op en heeft hydraterende eigenschappen. Emulsan gaat irritatie veroorzaakt door andere bestanddelen van de crème tegen.
Emulsan bevat de volgende stoffen volgens INCI: Methyl Glucose Sesquistearate. Emulsan is vrijwel uit helemaal plantaardige stoffen gemaakt.

Glycerine (Glycerol)
Glycerine, ook wel glycerol of 1,2,3-propaantriol genoemd is een zogenaamde polyalcohol. Glycerine is de bouwsteen van alle natuurlijke vetten en oliën. Glycerine kan van dierlijke of plantaardige olie worden gemaakt, maar ook van bijvoorbeeld aardolie. Glycerine gemaakt van plantaardige olie. Het bevat vrijwel geen water, mits droog bewaard is het percentage glycerine meer dan 99%.
Glycerine wordt in cosmetica gebruikt als vochtaantrekkend of vocht inbrengend middel (humectant). In een lage concentratie zorgt het daardoor dat de crème niet uitdroogt, maar ook dat de glycerine die in de huid trekt het daar aanwezige vocht vasthoudt. In hogere concentraties kan het vocht uit de huid aantrekken. Om die reden is het verstandig om het percentage glycerine niet te hoog te maken. Het klassieke schoonheidsmiddel rozenglycerine (50% glycerine en 50% rozenwater) zou tegenwoordig niet meer gebruikt worden, omdat het teveel glycerine bevat. Tegenwoordig wordt de grens bij ongeveer 5% gelegd bij producten die op de huid blijven zoals crèmes. Bij producten die weer worden afgespoeld wordt in bijzondere gevallen wel tot 20% gegaan, bijvoorbeeld in het geval van zeep.
Glycerine wordt ook wel gebruikt om extracten te maken van plantendelen. Dat kan inderdaad, de extracten zullen qua samenstelling lijken op extracten die met water of met andere polyalcoholen worden gemaakt. Een extract van glycerine heeft als voordeel boven een extract van water dat glycerine extracten niet zullen bederven, mits de concentratie glycerine minimaal 40% blijft. Denk er daarbij aan dat plantendelen vaak voor meer dan 90% uit water bestaan en dat glycerine sterk water aantrekkend is.
De INCI naam van Glycerine is Glycerin.

Gietzeep helder
Gietzeep is doorschijnend en daarom speciaal geschikt voor het ingieten van kruiden, voorwerpen en zo voort. Bij gebruik van cosmetica kleurstof blijft de zeep doorschijnend. Bij gebruik van pigmenten wordt de zeep ondoorzichtig. 
Bij de Hekserij: De 1 kg verpakking bestaat uit een kunststof bak met daarin de zeep. De 11,5 kilogram verpakking bestaat uit zeep gegoten in een kunststof zak in een kartonnen doos. De zeep bestaat uit plantaardige en minerale grondstoffen en is vrij van dierlijke grondstoffen.
INCI: Aqua, Glycerin, Sodium Stearate, Propylene Glycol, Sorbitol, Sodium Laurate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Stearic Acid, Lauric acid, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate.

Gietzweep kan soms gaan zweten, (dwz het ontstaan van druppels of een vochtig laagje op de gegoten en afgekoelde gietzeep). U kunt in elk geval de kans verkleinen door rekening te houden met het volgende:
Gebruik alleen Stephenson gietzeep
Snij de gietzeep voor het smelten in kleine stukjes, zodat er maar kort verwarmd hoef te worden
Verwarm niet langer dan strikt noodzakelijk
Hou de zeep zo droog mogelijk, bewaar deze droog en verpak de zeep na het gieten en afkoelen luchtdicht in plastic folie
De zeep stolt sneller en lost makkelijker als u deze in de koelkast of diepvries legt, maar het risico van zweten wordt aanzienlijk groter, dus doe dit liever niet
Voeg zo min mogelijk vloeistoffen en vetten toe aan de gietzeep en alleen gedroogde kruiden. Dit voorkomt ook bederf en ondoorzichtig worden.

Heliozimt
Heliozimt is een conserveermiddel uit de stal van het Duitse TV-programma Hobbythek. In hun zoektocht naar een zo mild mogelijk conserveermiddel kwamen ze uit bij mengsels van een aantal synthetische parfumgrondstoffen. Heliozimt bestaat uit een mengsel van twee van die grondstoffen: hydrokaneelalcohol en heliotropine. Of Heliozimt werkelijk een mild conserveermiddel is is een kwestie van smaak. Hetzelfde geldt voor de claim dat het natuurlijk zou zijn. Wij vinden dat een wat vergaande claim omdat het gaat om een mengsel van synthetische geurstoffen. 
Heliozimt heeft een paar nadelen, de geur is vrij sterk, de werking is wisselend en net als vrijwel elke geurstofcompositie is ook Heliozimt irriterend voor de huid, niet milder dan de alternatieven. Het belangrijkste nadeel is misschien wel dat er weinig over de werking bekend is, het is niet goed onderzocht. Het is daardoor niet bekend in welke gevallen het goed toepasbaar is en in welke gevallen niet.
Heliozimt bevat de stof piperonal. Piperonal -ook wel heliotropine genoemd- is een grondstof voor het maken van XTC. Om die reden is de handel in piperonal sterk beperkt. De INCI naam is: Parfum of (als je er voor kiest de volledige naam te gebruiken) Phenethyl carbinol, Piperonal.
Gebruik Heliozimt in een concentratie van 0,3 tot 1,5% in je cosmetica. Aangezien Heliozimt geen conserveermiddel volgens de wet is is er geen wettelijke bovengrens.

Kaliumcarbonaat
Kaliumcarbonaat, ook wel potas genoemd, wordt in cosmetica met name gebruikt als emulgator: het verzeept vetzuren als stearinezuur en vetzuren uit bijenwas. De zeep die hiermee wordt gevormd is een emulgator in crèmes en dergelijke. Daarnaast kan kaliumcarbonaat worden gebruikt voor het verhogen van de pH. Ook in scheerzeep zit vaak kaliumcarbonaat voor het verzepen van vetzuren en voor het verweken van baardharen. Kaliumcarbonaat wordt gewonnen uit kaliumzouten en krijt, mineralen die verspreid over de aarde voorkomen.
We gebruiken kaliumcarbonaat in crèmes o.a. als vervanger voor borax, gebruik in dat geval ongeveer 0,37 x de hoeveelheid borax. Bijvoorbeeld: in het recept staat 0,7 g Borax, gebruik dan (0,7 x 0,37 = ±)  0,26 g kaliumcarbonaat.
De INCI naam van kaliumcarbonaat is Potassium Carbonate.
Buiten de cosmetica is het een stof die voor verschillende zaken wordt gebruikt, o.a. voor reiniging en in de wolververij.

Kokosolie
Kokosolie, ofwel cocosolie, kokosvet, kokosboter... er zijn nogal wat namen voor deze olie! Kokosolie is in onze streken meestal een vet. Een olie en een vet zijn chemisch gezien hetzelfde, maar een vet is bij normale temperatuur vast, en een olie is bij normale temperatuur vloeibaar. In Nederland en België is de "normale" temperatuur anders dan in bijvoorbeeld Thailand, maar het gaat steeds om hetzelfde product. 
Kokosolie is een sterk verzadigde olie, daardoor wordt ze niet zo makkelijk rans.
Kokosolie wordt vooral voor de droge en zeer droge huid gebruikt. Waarschijnlijk is de traditionele gedachte dat het een vet is en daardoor minder makkelijk intrekt, maar bij huidtemperatuur is kokosolie vaak wel vloeibaar, dus of die gedachte klopt is maar de vraag. Daarnaast als styling en verzorging voor zwaar haar, met name kroeshaar. Verder is kokosolie een belangrijke en veel gebruikte grondstof voor zeep.
Kokosolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Cocos Nucifera Oil.

Lecithine 63%
Lecithine is een emulgator voor badolie, maar wordt ook wel toegevoegd als co-emulgator in crèmes. Daarnaast is het een terugvetter is shampoo en douchegel. 
Lecithine is een goede vochtinbrengende stof. In badolie wil het zich nogal eens afscheiden. Badolie met lecithine moet daarom voor het gebruik geschud worden. Naast 63% lecithine bevat Lecithine 63% ook nog soja olie. Het is verstandig om lecithine 63% te conserveren met een antioxidant als Antirans of Vitamine E. Lecithine heeft een kenmerkende geur.
Lecithine 63% bevat de volgende stoffen volgens INCI: Lecithin, Glycine soja. De door ons geleverde Lecithine 63% is uitsluitend van plantaardige grondstoffen gemaakt.

Lecithine Fluid Super
Fluidlecithine Super is een emulgator voor crèmes, maar ook geschikt om massageolie meer hydrofiel te maken. De ontstane crèmes zijn O/W crèmes. 
Fluidlecithine Super levert stabiele zachte crèmes op en wordt daarom meestal met een andere emulgator gebruikt.
De "nieuwe" Fluidlecithine Super bevat de volgende stoffen volgens INCI: Phosphatidylcholine, Carthamus Tinctorius Seed Oil, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Alcohol, Glyceryl Stearate, Soy Acid, Ascorbyl Palmitate, Tocopherol.

Macadamiaolie
Macadamiaolie wordt nog niet zo lang in de cosmetica gebruikt. Deze notenolie bevat zeer grote hoeveelheden palmitoleinezuur, een vetzuur dat door sommigen als zeer goed voor de huid wordt gezien. Macadamiaolie is zeer geschikt als grondstof voor crèmes en zalven. Macadamiaolie wordt vooral voor de droge en oudere huid gebruikt, maar is feitenlijk voor alle huidtypen geschikt.
We hebben gekozen voor geraffineerde olie. Voordeel is dat de olie langer houdbaar is omdat deze minder snel oxideert

Mulsifan
Mulsifan is een emulgator voor badolie. Het komt onder die naam voor in de recepten van het Duitse TV-programma Hobbythek, terwijl het in de Teleac cursus 'Zelf Cosmetca maken' gebruikt wordt als 'emulgator 2'. De emulgator is erg eenvoudig in het gebruik, zo is verwarmen niet nodig, de emulgator kan koud worden gebruikt.
Mulsifan wordt gemaakt van laurylalcohol uit plantaardige vetten, maar helemaal natuurlijk kunnen we Mulsifan niet noemen, om de mengbaarheid met water te verbeteren wordt Mulsifan bewerkt met stoffen uit de petrochemie.
In onverdunde vorm is Mulsifan irriterend en kan zelfs de ogen beschadigen. Ga er dus voorzichtig mee om. In het eindgebruik is Mulsifan zo sterk verdund dat er van deze irritatie niets over is, maar net als bij bijvoorbeeld etherische olie kan een geconcentreerde grondstof wel irriterend of zelfs schadelijk zijn.
INCI: Laureth-4. Het wordt geleverd als een vloeistof die koud gemengd kan worden met olie.
De oorspronkelijke Mulsifan heeft als naam Mulsifan CPA en is een product van het Duitse bedrijf Zschimmer & Schwarz.

Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat is het natriumzout van benzoëzuur. Het lost veel beter op in water dan benzoëzuur. De conserverende werking is minder dan die van benzoëzuur. Dit is eenvoudig op te lossen door wat meer natriumbenzoaat te gebruiken, of door naderhand de pH te verlagen door het toevoegen van een zuur.
Een nadeel van natriumbenzoaat is dat het alleen effectief werkt in een sterk zure omgeving. Bij een pH boven de 3 is het maar gedeeltelijk actief. Een pH van 3 is erg zuur, als regel zullen alleen extra zure shampoo, zure lotions en deodorants zuur genoeg zijn. Bij een pH boven de 5 is het meestal niet zinvol om natriumbenzoaat te gebruiken. 
Verder is een beperkt aantal mensen overgevoelig voor natriumbenzoaat. Als regel zijn deze mensen ook overgevoelig voor benzoëtinctuur, benzoëzuur en parabenen. 
Natriumbenzoaat is vooral actief tegen de meeste schimmels, maar sommige bacteriën kunnen er ook niet goed tegen. Tegen melkzure bacteriën en pseudomonaden is het weinig bruikbaar, gebruik natriumbenzoaat dan ook altijd in combinatie met een middel dat juist goed tegen deze micro-organismen werkt.
Natriumbenzoaat wordt ook toegepast als conserveermiddel in technische producten die voldoende zuur zijn, zoals bijvoorbeel inkt te conserveren. Ook zijn er pyrotechnische toepassingen.
De INCI naam is: Sodium Benzoate.
Gebruik natriumbenzoaat in een concentratie van 0,2 tot 0,6% in je cosmetica. De wettelijk maximaal toegestane dosis is ongeveer 0,6%.
CAS-nummer: 532-32-1 / EG-nummer: 208-534-8
Paraffineolie PC
Paraffineolie PC is een olieachtige stof die wordt gewonnen uit aardolie, het achtervoegsel PC geeft aan dat deze versie geschikt is voor gebruik in cosmetica, dat is niet met elke paraffineolie het geval, sommigen zijn irriterend en kankerverwekkend, gebruik daarom alleen deze soort in cosmetica!
Paraffineolie is een goede stof voor het zachter maken van zalven op basis van vaseline. Voor het overige zijn de eigenschappen vergelijkbaar met die van vaseline. Paraffineolie is een occlusief, het houdt de verdamping van water uit de huid deels tegen en gaat op die manier uitdroging van de huid tegen. Hierdoor blijft de huid zacht. Het wordt ook wel gebruikt als oplosmiddel voor parfums en als glijmiddel in massagecrèmes.
De aanduiding volgens INCI: Paraffinum liquidum.

Paraffinewas
Paraffinewas is een wasachtige stof die wordt gewonnen uit aardolie. 
Paraffinewas is een goede stof voor het harder maken van zalven op basis van vaseline. Voor het overige zijn de eigenschappen vergelijkbaar met die van vaseline en paraffine olie. Paraffinewas is een occlusief, het houdt de verdamping van water uit de huid deels tegen en gaat op die manier uitdroging van de huid tegen. Hierdoor blijft de huid zacht.
Een bekend broodje aap verhaal betreft de zogenaamde paraffineverslaving. Volgens dit broodje aap verhaal zouden cosmetica met paraffineproducten de huid verslaafd maken aan gebruik van paraffine. De huid zou lui worden en zelf geen vetten meer aanmaken. Gevolg zou dan zijn dat als gestopt werd met de crème de huid zou uitdrogen en maanden nodig hebben voor herstel. 
Uiteraard is dit onzin. De huid kan niet verslaafd worden aan wat dan ook. De aanmaak van vetten door de talgklieren is niet afhankelijk van wat je op de huid smeert, maar van de hormoonhuishouding. Al smeer je je huid elke dag vol met een laag frituurvet van een centimeter dik, de huid zal er niet meer of minder vet door gaan aanmaken. 
Wel is het zo dat stoppen met een goede crème kan zorgen voor een droger aanvoelende huid. Een crème voorkomt uitdroging van de huid, daar gebruik je 'm voor. Als je stopt met smeren of over gaat op een minder goed werkende crème dan zal de huid wat minder goed vet en vochtig worden gehouden en zal dus droger gaan aanvoelen. Na een tijdje ben je aan deze drogere huid gewend en beschouw je dat als normaal. Ofwel: niet de huid raakt verslaafd aan paraffine, maar de gebruiker van cosmetica raakt gewend aan het prettige huidgevoel van een beter beschermde huid.

Neemolie
Neemolie wordt door koude persing uit de zaden van de neemboom gewonnen. De olie is vooral populair in ayurvedische cosmetica, maar kan ook in andere cosmetica worden gebruikt. Er worden twee botanische namen door elkaar gebruikt, namelijk Azadirachta Indica en Melia azadirachta. 
De olie is vooral populair in ayurvedische cosmetica, maar kan ook in andere cosmetica worden gebruikt. Hoewel de olie voornamelijk dienst doet als emoliënt wordt deze, zeker in de marketing, ook wel als werkstof gezien. Hoewel onze neemolie koudgeperst en niet geraffineerd is is de olie toch redelijk lang houdbaar. De INCI naam is Melia Azadirachta Seed Oil.

Polysorbate 20
Polysorbate 20 is een emulgator die voornamelijk wordt gebruikt om etherische olie en parfumolie met water mengbaar te maken. Daarnaast kan het worden gebruikt als co-emulgator in crèmes, oploshulpmiddel in haargel, badolie en huidgels.
Het is ook wel bekend onder de handelsnaam Tween 20 en als polyoxyethyleen 20 sorbitan monolauraat.Polysorbate wordt gemaakt van vetten, suikers en aardoliebestanddelen. INCI: Polysorbate 20.
Een eenvoudig recept met polysorbate 20 voor een badessence:
Meng 15 gram etherische olie en/of parfumolie met 85 gram polysorbate 20.
Een klein scheutje van deze badessence in het bad gieten om het bad heerlijk te laten ruiken.
Rewoderm
Rewoderm is een bijzonder soort tenside, het wordt vooral gebruikt als verdikker voor shampoo en douchegel. Rewoderm wordt gemaakt van palm- en kokosvet. Het is een heldere, lichtgele nogal dikvloeibare stof. Voor de kenners: het is een niet-ionisch tenside. De INCI naam is PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, PEG-7 Glyceryl Cocoate.
Rewoderm wordt aan de andere tensiden toegevoegd en heeft naast de verdikkende eigenschappen nog twee belangrijke effecten: het is een terugvetter en schuimstabilisator. Rewoderm wordt gebruikt in de Hobbythek boeken en in de Teleac cursus "zelf cosmetica maken" uit 1991.
Je moet de shampoo tenminste 1 minuut goed roeren.
Rewoderm werkt het beste in een zure omgeving, voeg een mespuntje citroenzuur toe.
Je wil een erg dikke shampoo: voeg naast de Rewoderm één a twee theelepel(s) keukenzout toe per 100 ml shampoo en roer dit goed, de shampoo wordt nu dikker. Let op! Als je teveel zout toevoegt wordt de shampoo juist weer dunner!
Je hebt te weinig geduld, de shampoo verdikt nog wat verder in de 12 uren na bereiding.
Door de stroperigheid is Rewoderm niet de meest eenvoudig te verwerken stof, door Rewoderm voor gebruik wat op te laten warmen, bijvoorbeeld in de buurt van een kachel, of door de fles au-bain-marie te verwarmen wordt deze minder stroperig.
Rewoderm is een mooi voorbeeld van een stof die ideaal is voor het maken van mildere producten terwijl het zelf moeilijk natuurlijk te noemen valt: natuurlijk en mild hebben in het algemeen niets met elkaar te maken. Juist de productiestap die zorgt voor de mildheid (het ethoxyleren) zorgt dat Rewoderm volgens de meeste gebruikelijke indelingen een niet natuurlijke stof is.

Tegomuls
Tegomuls is een emulgator voor crèmes. Het komt voor in de recepten van het Duitse TV-programma Hobbythek en in daarvan afgeleide recepten. Mits een goed recept gebruikt wordt en op de juiste manier wordt gewerkt kan er een prima crème of bodylotion mee worden gemaakt. Het is een typische O/W emulgator.
Belangrijk nadeel van Tegomuls is de grote pH gevoeligheid: het kan vooral slecht tegen zure stoffen. Gebruik daarom geen zuren als citroenzuur, melkzuur en andere zuren in crèmes met Tegomuls, maar wees ook heel terughoudend met plantenextracten, deze zijn vaak erg zuur gemaakt.
Tegomuls is gemaakt van geharde palmolie. Volgens de meeste gangbare definities is Tegomuls te beschouwen als een natuurlijke grondstof.
In het Hobbythek boek Cremes und sanfte Seifen (Crèmes en milde zepen)  worden recepten gegeven voor taart, soufflé, ijs, likeur en advocaat met Tegomuls. In de Hobbythek boeken wordt gesproken van Tegomuls 90 S, dit is een oude naam die al 20 jaar niet meer gebruikt wordt. Omdat de originele Tegomuls 90 S niet meer in de handel is levert  De Hekserij een vergelijkbaar product. Het gaat om een mengsel van mono- en diglyceriden van gehard palmvet dat een klein beetje zeep bevat en daardoor makkelijk een emulsie vormt.
INCI: Hydrogenated Palm Glycerides. Het wordt geleverd als een grof poeder dat bij een temperatuur van ruim 50 °C smelt.

Vaseline
Vaseline is een zachte wasachtige stof die wordt gewonnen uit aardolie.  Vaseline is een veel gebruikte zalfbasis. Hoewel sommige mensen vaseline als niet natuurlijk beschouwen wordt vaseline ook veel gebruikt als zalfbasis in de kruidengeneeskunde. In de reguliere geneeskunde is vaseline zeer populair, het bederft niet, is niet allergeen (en wordt daarom ook gebruikt als neutrale stof tijdens allergietesten), niet giftig of op een andere manier schadelijk. 
Het is bij dit alles wel heel belangrijk dat de vaseline zeer zuiver is, voor gebruik in geneesmiddelen en cosmetica worden hoge eisen gesteld aan de zuiverheid. Dat is belangrijk, want onzuivere vaseline kan wel degelijk schadelijk zijn. 
Vaseline is een occlusief, het houdt de verdamping van water uit de huid deels tegen en gaat op die manier uitdroging van de huid tegen. Hierdoor blijft de huid zacht.
De aanduiding volgens INCI: Petrolatum

Wolvet watervrij
Wolvet is het huidvet van schapen dat door wassen uit de wol wordt gewonnen. Het wordt ook wel lanoline genoemd. Wij vermijden die naam lanoline, omdat deze naam ook wel gebruikt wordt voor mengsels van wolvet en andere stoffen, zoals plantaardige olie, vaseline en dergelijke.
Wolvet is het huidvet van schapen en lijkt daardoor wel wat op ons huidvet. Het is om die reden een heel goede stof in crèmes en zalven. Nadelen zijn er ook: sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde natuurlijke bestanddelen uit wolvet. Verder heeft het een geur die niet iedereen waardeert.
Hoewel het een volkomen natuurlijke stof is en er geen dieren voor worden gedood is het, net als bijvoorbeeld bijenwas, wel een dierlijke stof. INCI: Lanolin. Het bestaat uit een harde, maar smeerbare zalfachtige substantie

Adeps suillis oftewel varkensvet, reuzel,
axungia wordt gebruikt als zacht vet om crustae en hyperkeratose op het behaarde hoofd los te weken, bijvoorbeeld bij psoriasis capitis. Het is uit te wassen met warm water. Moet voor het slapen gaan worden ingemasseerd, ruime hoeveelheid aanbrengen. Vervolgens haarkapje omdoen of een handdoek op het kussen leggen en de hele nacht laten intrekken. De volgende ochtend uitwassen onder de douche met warm water en een shampoo.
Varkensreuzel (Axungia): gesmolten net- en niervet van gezonde varkens. wit, bijna reukloos vet dat bij 40°C tot een heldere vloeistof smelt goede zalfbasis dat echter snel ranzig wordt, conserveren met benzoëhars








Comments