Eikelkoffie

De gepelde eikelvrucht bestaat uit twee delen, er loopt een zichtbare naad tussen de twee helften. Splijt ze met het mes doormidden. De eikel is rijk aan looizuur (tannine). Niet prettig voor de maag. Daarom worden de vruchten enkele keren kort gekookt voordat ze gebrand worden.
De rijpe eikels moeten eerst gepeld worden. De eikels zijn misschien wel gratis maar het pellen is een moeilijke klus.

Breng water aan de kook en giet dit op de vruchten. Laat ze een tijdje in kokend water staan of kook ze enkele minuten. Giet het water af en herhaal deze procedure één of twee keer. Niet te lang koken en ook niet te vaak, want dan gaat de licht bittere smaak helemaal verloren en worden de vruchten broos. Dat gaat geen lekkere koffie opleveren.

Branden
Als de eikels gekookt zijn, zijn ze klaar om te branden. Dit kan gewoon onder de ovengrill. Hak de gekookte vruchten eerst in grove stukken. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg de vruchten op bakpapier of aluminiumfolie en zet ze 2 – 4 minuten onder de gril (op een afstand van ca. 20 cm). Als je voorkeur hebt voor een wat pittiger variant, gril je de eikels wat langer.

De eikels zijn gebrand. Afhankelijk van de brandtijd wordt de smaak bitterder en dus sterker.
Na het branden is de vrucht klaar om tot koffie te bereiden. Maak de grove stukken fijn in een vijzel of koffiemolen. Giet er heet water op en laat het enkele minuten trekken. De koffie? eerder de drank is klaar! 

Nog een recept
Week de eikels 1 dag in water met hout-as. Spoel ze dan en zet ze op met ruim water. Na 15 minuten koken afgieten en de eikels schillen . Dat gaat dan vrij gemakkelijk. Splijt ze dan doormidden en leg ze te drogen op een droograam of op een doek. Na minsterns een dag drogen of beter twee dagen kan men de eikels net als koffiebonen roosteren.  Ga daarmee door tot ze een mooie bruine koffiekleur hebben. Brand ze echter niet te donker. Dan laten afkoelen en gewoon in een koffiemolen malen.eikeltjeskoffie zetten

Men kan ook de eikennoten eerst grof malen en dan roosteren. Dan kan men ze heel fijn malen. Maar pas op, als ze nog vrij nat zijn is het slimmer om de eikenmeel of stukjes eikennoot eerst grondig te drogen.
Zet er op de ouderwetse Turkse manier koffie mee of overgiet per kopje ¾ eetlepel gemalen eikelkoffie met de goede hoeveelheid kokend water en laat het een minuut of drie staan trekken.
Met suiker en melk is het te drinken, alhoewel het echt niet op koffie lijkt.

Comments