Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'


Herborist, een oud beroep in een nieuwe vorm. De hedendaagse herborist is een kruidendeskundige met een veelzijdige kennis over gezondheidsbevorderende planten; kennis die zowel botanisch, teelttechnisch, farmacologisch, culinair als medisch moet zijn. De herborist gebruikt deze kennis voor het verstrekken van informatie, het verzorgen van educatie, het geven van gezondheidsadviezen, het verkopen van kruiden of het telen, oogsten en verwerken van gebruiksplanten.


De Herboristen Opleiding ‘Dodonaeus’ is de oudste in België (opgericht in 1988). De cursus wordt geleid door Maurice Godefridi, herborist in hart en nieren. De opleiding wil gemotiveerde mensen theoretische en praktische kennis meegeven, die ook wetenschappelijk onderbouwd is. De opleiding is natuurgeneeskundig én paramedisch georiënteerd. Er wordt naast onderbouwende theorie ook veel belang aan praktijk gehecht (op ontdekking in de natuur, bereidingen,….)
De opleiding zorgt voor een persoonlijke groei, zingeving en bewustwording. De relatie mens-kruid-natuur-ecologie staat centraal in deze opleiding.

Doelgroep
Voor al wie gefascineerd is door kruiden en zich hierin wil verdiepen. Voor wie betoverd wordt door geuren en kleuren en ontroerd wordt door wat de planten allemaal te bieden hebben. Voor wie aangetrokken wordt door de relatie tussen planten en mensen. Voor wie graag het aroma van de kruiden meer wil gebruiken in de keuken en de kracht van deze planten wil toepassen in functie van ziekte en gezondheid.
De opleiding is toegankelijk voor een breed publiek. Heb je veel interesse maar nog geen kennis? Of volgde je reeds een herboristenopleiding? Iedereen komt aan zijn trekken omwille van de praktische aanpak. Er wordt veel de natuur ingetrokken en onderweg geoogst om er later tinctuur of siroop mee te maken.

'Dodonaeus’  herboristen opleiding 2016 - 2017
We starten in 2014 met een herboristen opleiding gegeven in 5 weekends van 2 dagen, 4 tot 6 seizoensdagen en een stageweek . Een unieke gelegenheid
om op snelle en praktische manier een herboristenopleiding te volgen. 

Een echte natuuropleiding. Veel buiten zijn, zowel winter als zomer. De natuurelementen op de huid voelen. Natuur-geneeskunde in de letterlijke betekenis van het woord. Seizoensgebonden de basisplanten ontdekken, oogsten en verwerken,  De kennis op zijn kop, eerst aan de lijve ondervinden, voelen, proeven, ervaren en daarna pas je verstand inschakelen. We gaan dus vooral ook de basisplanten van bij ons bespreken. Logisch als we buiten de planten willen ontdekken, dus paardenbloem (lever, stofwisseling), brandnetel (reuma, huid), weegbree (luchtwegen), vlier (luchtwegen, immuumsysteem),  berk, guldenroede (nieren), meidoorn (hart, bloedvaten).....

Programma vakopleiding herborist 2016

  • De weekends: kruidenleer / fytologie: bespreking van 50 basiskruiden, monografieën met botanische, teelttechnische, farmaceutische, farmacologische en medische informatie.  In het cursusboek worden meer dan 100 monografieën beschreven, ingedeeld volgens hun werking op orgaansystemen in het lichaam (spijsvertering, luchtwegen, hart en bloedvaten, immunsysteem.....) Te bespreken planten: Salvia, Thymus, Urtica, Taraxacum, Echinacea, Calendula maar ook Rhodiola, Vitex en Cimicifuga......... en elke dag ook 1 uur kruidenwandelen met een bereidingswijze (vooral tinctuur, zalf, siroop, smuddgestick....).
  • 4 tot 6 seizoendagen verdeeld over het jaar: met kruidenwandelingen, bedrijfsbezoeken en preparaten maken (tinctuur, zalf, siroop), 
  • Nadere info bij de cursus en  opdrachten via mail met een uitgebreid digitaal cursusboek met o.a. referentie-links.
  • Kruidenstage van 6 dagen in de Franse Drômestreek en Bretagne (bedrijfsbezoeken, siroop ed maken, tuin ter beschikking). Kosten 110 euro voor cursisten. Het verblijf en de maaltijden tijdens de stage is niet in de prijs van de opleiding inbegrepen. Overnachten kan in http://www.hotel-prasada.com/, maar er zijn ook mogelijkheden om in de buurt te kamperen.
  • http://picasaweb.google.be/vlaamseherboristen/KruidentuinBellegarde?feat=directlink
  • Startdatum 2016: 22 en 23 oktober 2016. Plaats nog nader te bepalen. Doe een voorstel.


Andere activiteiten  
  • Kruidenweekends, kruidenvakanties Drôme
  • Themadagen en voordrachten: De kruidige siertuin, De tuin als huisapotheek, Energiek met kruiden, Wild voedsel (eten uit de natuur), Met je lichaam in het landschap, Biotopen in je tuin (aanleg natuurlijke tuin), Geneeskrachtige paddestoelen.
  • Stages voor herboristen en kruidenliefhebbers in Frankrijk, van mei tot november mogelijk. Basiskosten voor begeleiding: 140 euro per persoon per week. Overnachting met halfpension in hotel gemiddeld 50 euro per persoon per dag, verblijf op camping is ook mogelijk. Andere mogelijkheden, vraag informatie.


Wens je meer informatie? Inschrijven? Neem contact op met
Maurice Godefridi Domaine du Bonsoy Corail 12 Blaimont (kom eens langs voor een gesprek)
Stage-adres: Le Village 26470 Bellegarde-en-Diois France  en Bretagne Pont ar Gorret
Website: http://sites.google.com/site/kruidwis/ Email: vlaamseherboristen@gmail.com 
Blog: Kruidwis /  Facebook  maurice godefridi 

Vooraf inschrijven voor de opleiding door het storten van 50 euro op rekening van Maurice Godefridi  BE09 0010 5818 8457 met vermelding herborist 2016 - 2017


Naam:.....................................................................................................................................………..

Adres:......................................................................Gemeente:……………………………………… Tel:.................…………………
Email:………………………………………………………………

ik wens me in te schrijven voor opleiding herborist (450 + 50 euro inschrijvingsgeld)
ik wens me in te schrijven voor een stage. Datumvoorkeur……………………………………………

Comments