Sesongen for slanking av bankkontoen

lagt inn av Kristin Songe-Møller

Nå begynner sesongen for slanking av bankkontoen...

Jeg har bestilt noen nye Harken-blokker og dyneema til lashing. 

Jeg er veldig heldig som får litt hjelp av en av Norges beste på kompositt. På et eller annet tidspunkt (havneligge i forbindelse med regatta) i fjor, ser det ut som at jeg har fått en kjetting fra en bryggemoring mellom kjølbladet og bulben (jeg har L-kjøl). Den har gnagd litt i akterkant av kjølbladet. Så jeg har en liten filler-jobb (og stor pusse-jobb) foran meg kommende uke(r).

Jeg trenger et nytt minnebrikke til båt-laptop'en min. Det ene av de to minnekortene gikk i stykker i fjor. Jeg tok ut det ene defekte kortet og brukte navigasjons-laptop'en med kun 2GB. Det skal det bli orden på nå. Jeg ser ikke bort i fra at jeg må jobbe fra båten i løpet av sommeren... Da nytter det ikke med at ting bare fungere greit nok. Det må fungere bra.

Det vanntette kompaktkameraet mitt har takket for seg etter 4 års tøff bruk. Det klarer ikke lese minnekort lenger. Ja, jeg har prøvd to forskjellige minnekort. Jeg har også sjekket at "pinnene" ikke er bøyd. Jeg har funnet et kamera jeg ønsker meg. Jeg må ha et enkelt og bra kamera ombord, i tillegg til det jeg fester til båten. Jeg gleder meg til å lage noen tøffe videoer!

Jeg gleder meg til å få sjø-ben igjen. Etter noen måneder med fokus på styrke, kondisjon og koordinasjon på treningssenter, blir det moro å bruke det jeg har svettet for.

Forsmak på kommende sesong:

lagt inn 2. mar. 2015, 13.00 av Kristin Songe-Møller

https://www.youtube.com/watch?v=f7-n_TxpN7U

Trene, jobbe, sove

lagt inn 17. feb. 2015, 13.20 av Kristin Songe-Møller

Det er mange som har kommet med velmenende råd, om at jeg som sivilarkitekt burde jobbe på prosjektbasis, og dermed finansiere offshore soloseiling på høyt nivå.

Budsjettet for å seile Figaro på høyt nivå, er nærmere 5 ganger høyere enn en normal årslønn til en arkitekt. "Normal" jobb. og offshore soloseiling på høyt nivå er en dårlig, om ikke umulig, kombinasjon.

Nå har jeg, takket være mine foreldre og deres oppdragsgiver gjennom utallige år, fått litt opp jobbe med. Jeg jobber som selvstendig næringsdrivende i samarbeid med mine foreldre, på prosjektbasis. I perioder jobber jeg så lange dager jeg klarer, om det er hverdager eller helg har ingen betydning for min del. Men jeg passer på at jeg får trent hver dag allikevel. Det vil si at jeg i perioder ikke gjør annet enn å trene, jobbe og sove. Hunden min må selvfølgelig luftes, men måltidene blir inntatt ved arbeidsbordet. Andre ganger er det ikke noe jobb til meg. Da har jeg tid til å hente meg inn.

Jeg trives med å ha "hjemmekontor" og være herre over min egen tid. Ulempen er at jeg ikke vet hvor lenge pengene må vare, så jeg må som vanlig leve så billig som mulig. Ulempen er at jeg ikke kan ta meg råd til oppdatere utstyr til båten min som jeg ønsker/burde. 

Jeg er ikke den som sitter inne i boksen og tenker. Jeg er så langt på utsiden at jeg ikke engang ser en eneste boks! Det gjelder å bruke kreativiteten fremover, og gjøre ting jeg synes er morsomt, uten at det koster for mye.

Man kommer langt med å se positivt på ting :-).

Forventninger

lagt inn 13. feb. 2015, 13.10 av Kristin Songe-Møller

Hva forventer jeg? Det har jeg svaret på :-)

Hva forventer andre av meg? Hva andre tenker, er ikke min sak.

Hva jeg tror og føler at andre forventer av meg? Dem om det, og meg om mitt.

"Hvis jeg hadde din kropp, Kristin, hadde jeg løpt naken rundt i gatene" (for å skaffe sponsorer), sa en venn av meg. Hvis det er det som skal til, er det ute. 


Jeg har jobbet utrolig mye med å skaffe finansiering til videre pro-seiling. Jeg har snudd utrolig mange stener. Jeg har jobbet med forskjellige strategier. Jeg har jobbet med å bygge min merkevare. Jeg har jobbet med å skaffe kontakter i media. Jeg har jobbet ut fra hva jeg har trodd har vært riktige fremgangsmåter. Det har ikke betalt seg. 

Slik jeg ser det, er det bare en ting å gjøre: Gjøre det jeg er best på; gå min egen vei. Planen min fremover er å ikke forsøke å gjøre det riktige for å være synlig for potensielle sponsorer, men å gjøre det jeg er best på og trives best med. 

Det sies at hvis drømmen din ikke skremmer deg, er den ikke stor nok. Min drøm er 60 fot jorden rundt alene. Den drømmen skremmer meg ikke, til tross for at den er stor. Det som skremmer meg, er å ikke ha overskudd til å drømme. Det sies også at dersom man kan drømme det, kan man realisere det. Jeg vet hvor jeg vil og hvor jeg skal.

Målet mitt er å leve livet mitt på en slik måte at jeg forhåpentligvis ikke vil angre på det når jeg ser tilbake på det.

Treningen synes, sponsorene glimrer med sitt fravær

lagt inn 10. feb. 2015, 11.17 av Kristin Songe-Møller

Da jeg seilte Mistral OneDesign (OL-brett) på 90-tallet, måtte de fleste av oss sprette opp ermet på de kortermede våtdraktene slik at de ikke skulle hindre blodgjennomstrømningen til musklene. Det var lov å pumpe, og det virket ikke som våtdraktprodusentene hadde skjønt effekten av det.

Her om dagen tok jeg på meg en av mine Musto-skjorter i flanell. Det er dame-modell i størrelse 38. Helt siden jeg var liten, har jeg hatt sømmene til ermene et lite stykke inn på skulderen, da jeg har relativt brede skuldre. Jeg har som oftest en liten utfordring med dameklær at skuldrene er litt trange og livet er litt vidt. Overraskelsen med å ta på meg skjorten, som jeg ikke hadde brukt på noen uker, var at overarm-ermet hadde blitt betydelig tangere. Jeg er fornøyd med det :-).

Treningen viser seg. Jeg har ikke tenkt å sprette opp skjortene mine, slik jeg måtte gjøre med våtdrakten min som tenåring.

Jeg fikk mer enn nok av tredemølle som tenåring på Toppidrettssenteret. Nå trengte jeg en avveksling fra romaskinen, så jeg prøvde meg på tredemøllen, som jeg har unngått i 15 år. Jeg ble litt overrasket over at jeg faktisk syntes det var ganske ok. Det gjelder å ha et åpent sinn :-).

Hvordan korte inn tiden for å få til det umulige?

lagt inn 2. feb. 2015, 03.55 av Kristin Songe-Møller

Jeg har en liten tur bortom båten i dag. Den har det fint. Jeg kjenner at jeg trenger hard core seiling igjen. Det er supert med den fysiske treningen, men det er ikke nok. Jeg er sulten på nye utfordringer.

Et par av mine venner, har uavhengig av hverandre, kommentert at jeg "er for godt oppdratt" og at jeg er "for beskjeden" når det kommer til å skaffe sponsorer og finansiering til videre proff seiling. Saken er vel heller det at jeg er oppvokst i et akademisk miljø, jeg er selv akademiker, og at jeg har fått en solid oppdragelse med gode verdier. 

Jeg har en lang liste med meritter, som snakker for seg selv. Jeg ser ingen grunn til å "pynte på" den jeg er og det jeg har utført, slik som mange andre gjør. (Hvis jeg hadde "pyntet på" mine meritter, ville det sett så ekstremt ut, at alle ville sett at det ikke var reelt.) Jeg liker dårlig at man må "gråte seg til" ting (mase og bruke spisse albuer. En av mine tidligere kolleger var villig til å gå over lik for å nå sine mål.) 

Jeg har reflektert litt over dette de siste ukene. En bekjent av meg, mente at "det finnes noen få der ute" som har tilsvarende verdier som meg, og vil være en perfekt match. Hvordan jeg finner disse menneskene?

Sett fra mitt ståsted, vil jeg være et kupp for potensielle sponsorer. Jeg har føttene godt plantet på jorda, jeg lover aldri mer enn jeg kan holde og jeg har respekt for mine medmennesker. Tar jeg helt feil? Må man være en "bølle" for å nå frem?

Det sies at "action speaks loader than words". Jeg har møtt veldig mange som er flinke til å snakke for deg. Det kan for mange høres fantastisk ut, men i realiteten er det ofte bare tomme ord.

Nå må jeg fundere litt mer, for å komme opp med nye og bedre strategier. Ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lengre tid :-).

Kolleger på vannet. Jeg måker sne.

lagt inn 21. jan. 2015, 11.51 av Kristin Songe-Møller

Mens mine Figaro-kolleger er i gang med trening på vannet, måker jeg sne her i Norge... Noen av mine tidligere kolleger står fremdeles på land, da båtene får "re-fit" i shipyarden. Det er Fiagro-seilerene som har tatt skrittet over i IMOCA, og skal seile Vendee Globe 2016-2017.

Da gjelder det å bruke tiden konstruktivt. Fordelen ved at vi har kortere seilsesong i Norge, er at vi blir skikkelig sultne på å seile. Jeg ser at mine kolleger ofte går litt lei utover i sesongen. Jeg får bedre tid til å bygge opp fysikken, samtidig som at jeg blir skikkelig "sulten" på å kjøre hardt og presse grenser på vannet.

Etter et par år i Frankrike, har det blitt lite kjøring på glatt føre. Det er moro å få testet de nye piggfrie vinterdekkene mine :-). (Både felgene og dekkene på det gamle settet var helt kjørt.) Jeg må riktignok slå av antispinn, slik at jeg har full kontroll over bilen. 

Jeg kjørte i snevær i Frankrike for et par år siden. Figaro-klubben hadde årsmøte i Paris, i forbindelse med Paris Boat Show. For å nå frem i tide, måtte vi starte fra Camaret sent på kvelden, og ta natten til hjelp. Vi hadde over 2 timer med sne på veien inn mot Paris. Da min daværende kollega skulle videre til sin familie etter møtet, ble vi nødt til å ta hans bil; en Transit med automatgir og sommerdekk. (Jeg hadde godt brukte vinterdekk på min bil...). Det var jeg som måtte kjøre i sneværet sent på natten. Det var ikke så stas. Det var første (og siste) gang jeg kjører på snedekket vei på sommerdekk. Jeg hadde ikke neo problem, men jeg var veldig redd for alle andre, som ikke hadde erfaring med å kjøre på vinterføre.


Jeg har justert spillelisten jeg bruker når jeg trener. Jeg trenger litt variasjon. Det er ikke lett å finne de riktig sangene. Musikken jeg normalt foretrekker å høre på, passer dårlig til ro-maskin og styrketrening. Dette er nok en "girly" sang. Tittelen sier vel alt "Work b**ch": https://www.youtube.com/watch?v=pt8VYOfr8To. Og ja, jeg skulle gjerne ha en flat rask bil :-).

Nok en runde med kraftig vind

lagt inn 14. jan. 2015, 05.30 av Kristin Songe-Møller

Mer vind i vente

Jeg hadde nok ikke hatt like god kontroll på vær og vind, dersom jeg ikke var seiler. Nå må jeg ha kontroll på at båten min har det bra i krybben sin, nå som hun er på land. So far, so good :-).

Det ser riktignok dårlig ut for en tur på fjellet. Å være på snaufjellet på vinteren, synes jeg har mange likhetstrekk med å være på havet. Man er helt avhengig av vær, og da spesielt vind. Som liten opplevde jeg at vår familiehund, en golden retriever, ble tatt av vinden. Heldigvis klarte min far å få fatt i halen hennes i siste øyeblikk.


Hva skal til for å bli pro-seiler?

"Sacrifice and dedication". 
(Litt flaut at jeg ikke har noen god oversettelse på det i øyeblikket...).

En venn av meg spurte meg om hva jeg tenkte i forhold til utsiktene for å besette en VOR-båt med norske seilere. Det kan jeg ikke uttale meg om, da jeg ikke har nok kunnskap om andres situasjon og deres muligheter. Knut Frostad har noen meninger om det, og jeg tror han har truffet spikeren på hodet.

De fleste har kapasitet til å tilegne seg ny kunnskap. Dersom man har dyktige mennesker rundt seg, og selv er fokusert og dedikert, er det ikke noe "hokus-pokus" å bli en dyktig seiler. Jeg vil tro at utfordringen for de fleste, er at det er svært tidkrevende og en svært usikker fremtid.

- Jeg er "fri" og kan leve livet mitt slik jeg ønsker, uten å måtte ta hensyn til andres behov. Jeg kjenner noen få profesjonelle seilere som har familie, men det er ikke alle som klarer å få det til å fungere. Det er utrolig krevende å være den bedre halvdelen.
- Man må regne med, i alle fall i perioder, å måtte leve fra hånd til munn. Med min CV, er det en utfordring å få fast jobb, mens jeg jobber med finansiering til videre pro-seiling. Hvem vil vel ansette en person som har fortid som proff offshore soloseiler? Hvem vil ansette en sivilarkitekt til å jobbe som sjauer på et lager? Det er viktig å ha det bra, til tross for økonomiske restriksjoner. Jeg vil tro at de fleste foretrekker en mer forutsigbar hverdag. 
- En "normal" yrkeskarrière må man legge på vent, eller mer sannsynlig; legge helt fra seg.
- Arbeidsmiljøloven gjelder ikke som pro-seiler. Tidvis går det døgnet rundt. Det er ikke ukjent for meg å jobbe med båt, finansiering og profilering 12-14 timer i døgnet, 7 dager i uken, flere uker i strekk. Det sier seg selv at det er vanskelig å kombinere med familie, og at timelønnen i beste fall er lav (om man er så heldig å bli betalt i det hele tatt...). Det sier seg selv at når man seiler regatta, er man borte i lengre tid av gangen. 

Lengre perspektiv

lagt inn 13. jan. 2015, 09.18 av Kristin Songe-Møller   [ oppdatert 13. jan. 2015, 12.05 ]

Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og forøvrig kan man gjøre som man vil," Kardemommeloven.

En av utfordringene med å skaffe sponsorer som soloseiler, er at mange vegrer seg for å være 100% avhengig av at sponsorobjektet oppfører seg bra, både på og utenfor seilarenaen. Jeg visste at det ville by på utfordringer, før jeg kjøpte Figaro'en. 

Jeg har fått en god oppdragelse og gode verdier, så jeg har aldri vært usikker på om jeg ville klare å være et godt forbilde. Men å overbevise potensielle sponsorer at jeg er et sikkert kort, er en utfordring. Det har i alle fall ikke gjort det enklere etter den kjent "fyllekjørings-episoden" i mai 2014. Nå er en "blogger" ute i hardt vær.

Jeg har stor glede av treningen jeg jobber med nå. I tillegg til at det er sosialt, ser jeg at jeg har mange år igjen som jeg kan være på topp fysisk som profesjonell soloseiler :-). Det er godt å kunne ha et lengre perspektiv. Da er sjansene for å realisere de store drømmene mye større.

Jeg velger å se muligheter, ikke begrensninger. Jeg gleder meg til ny sesong med "hard-core" offshore soloseiling. 

Alt vel :-)

lagt inn 11. jan. 2015, 06.12 av Kristin Songe-Møller

Båten min har klart seg fint gjennom stormen i går kveld. Jeg har fikset litt på presenningen med et par løse maljer, der presenningen hadde fått noen mindre revner. Jeg regnet med at det ville skje, så jeg tok høyde for det da jeg kjøpte presenningen og ekstra maljer i høst.

Det er godt at båten min ligger trygt på Framnæs. Jeg leste at det var middelvind på 25 m/sek, med kast på 32 m/sek, både på Svenner og Færder i går kveld. 

1-10 of 362