Nyheter

 
 

Riv ruskende gal?

lagt inn 23. nov. 2015, 09.35 av Kristin Songe-Møller

Jeg kan på sett og vis forstå at mange tror at jeg er riv ruskende gal. Når jeg seiler alene på havet, er jeg fokusert på jobben min ombord. Når jeg ser videoene mine, skjønner jeg at det er nokså heftig det jeg driver med. Men det er noe med at "det er ingen kunst når man forstår seg på det". Jeg vurderer aldri om jeg skal "flekke opp" spinnaker'n når det blåser kuling. Spinnaker'n skal opp. Ferdig med det.

Båten er mitt arbeidsredskap. Jobben er å seile båten så optimalt som mulig.


Det blir morsom lesning i kommende Seilmagasinet. Jeg fikk oversendt utkastet til artikkelen om meg, Kristin offshore soloseileren, i dag. Jeg har aldri likt å lese om meg selv på trykk, så det er fint å få lest igjennom på forhånd. 

Jeg er kanskje "skrudd sammen" litt annerledes enn mange andre. Nå er jeg er stort sett fornøyd med tilværelsen, og jeg føler meg balansert. Jeg hadde selvfølgelig vært enda mer fornøyd hvis jeg hadde en solid sponsor i ryggen, men jeg gjør så godt jeg kan i forhold til den situasjonen jeg befinner meg i til enhver tid.

Mer gratis-jobbing/investering

lagt inn 22. nov. 2015, 07.50 av Kristin Songe-Møller

Mens mange er i gang med juleforberedelser, jobber jeg med videomaterialet fra treningen på vannet 2015. 

Planen er å holde publikum varme i gjennom vinteren. Mer gratis jobbing og mer gratis underholdning... Jeg synes ikke det er så veldig morsomt å jobbe gratis, men jeg ser det som en investering. Jeg frykter at mange etterhvert ser det som en selvfølge at jeg jobber gratis. Det spørs hvor lenge jeg klarer å holde det gående med å jobbe gratis.

Jeg har mange timer med video, men det er ikke alt som er like spennende. Noe er nesten litt drøyt i forhold til at jeg tydelig har litt mer enn et snev av søvndeprivasjon. Det er ikke alltid like lett å snakke til kameraet når man er mutters alene i båten, og ikke har sett mennesker på et døgn eller to. Søvnmangel gjør det ikke lettere å komme med noe fornuftig.

Jeg bruker min profesjonelle FB-side som plattform for å vise videoene. Da videoene bare er noen snutter, er det ikke bra nok til å publisere på youtube. Jeg er bevisst på å bruke de plattformene jeg mener passer best for forskjellig markedsføring. 

Jeg burde kanskje brukt flere sosiale medier, men det har jeg ikke tid til. Jeg er nødt til å ha en inntektsbringende jobb ved siden av for å overleve. Å jobbe med profilering på flere plattformer enn de jeg bruker i dag, krever at jeg blir full-sponset og kan jobbe 100% med offshore solo-seiling og alt det innebærer. 

Det kan virke som en enkel jobb å bruke alle mulige sosiale medier, men det er tidkrevende å lage strategier for profilering og markedsføring. Jeg legger ikke ut hva som helst, i tide og utide. Jeg har alltid en strategi.

Er seiling miljøvennlig?

lagt inn 19. nov. 2015, 10.38 av Kristin Songe-Møller

https://www.seilas.no/innhold/?article_id=36892

Jeg har ikke satt meg inn i hvor miljøvennlig det er å bruke seilbåt som ferie-aktivitet i forhold til andre måter å feriere på. Men vi som er profesjonelle seilere, vokter oss for å selge inn seiling som miljøvennlig til potensielle sponsorer. Med tanke på at jeg er i markedet for sponsorater, er det kanskje ikke så lurt å gå ut så tydelig med at proff-seiling ikke er så miljøvennlig som mange kanskje tror.

Seiling er mindre miljø-fiendtlig enn motorsport. Men i proff-seiling er det mer enn bare seiling som skal til for å hevde seg.

Da jeg seilte profesjonelt med base i Frankrike, var det nærmere 3 måneder i året med daglig bruk av kjemikalier eller arbeide med sliping (giftig støv). Under seil, må batteriene lades med motoren ca. 3 timer i døgnet, litt avhengig av hvordan autopiloten brukes. Vi trenger ett til to sett med seil pr sesong. Seilene støpes og syes i Asia, med et par unntak, og da har man frakt som ikke er helt heldig for miljøet. På Transat'ene går returen av båtene på lasteskip, for å nå neste regatta og å unngå unødvendig slitasje på båt og utstyr. I tillegg er noen av regattaene lagt opp med pit-stop'er på forskjellige steder, noe som gjøre at preperatørene må kjøre opp til 3.000 km på en 4 ukers lang regatta. 

"Always look at the bright side of life"

lagt inn 18. nov. 2015, 12.56 av Kristin Songe-Møller

Aller helst skulle jeg ha holdt på med forberedelser til Transat AG2R 2016 (doublehanded). Jeg står fremdeles uten finansiering, og blir dermed stående på sidelinjen.

Jeg har investert mye tid og penger på å bygge opp en karrière som proff offshore soloseiler, men jeg har ikke klart å få på plass finansieringen som skal til for å være kompetitiv, enda...

Som offshore soloseiler uten sponsor, er jeg dessverre vant til å jobbe gratis. Ja, det er en jobb å seile Figaro, vedlikeholde båt og utstyr, trene 6 ganger i uken på treningssenter, jobbe med prosjektbeskrivelser/sponsorsøknader og PR. 

Jeg liker å gjøre nytte for meg. Nå er jeg veldig glad for at min kunnskap og kompetanse som sivilarkitekt er ønsket. Det betyr at jeg får brukt mine kreative og løsningsorienterte evner, og at jeg blir betalt for jobben jeg gjør. Som i fjor vinter, samarbeider jeg med mine foreldre. Vi er veldig fornøyde med å samarbeide på tvers av generasjoner. Det gir resultater. Jeg føler meg heldig som jobber freelance, og kan sjonglere tiden min slik at jeg kan være mest mulig effektiv på alle fronter :-).

På stram line

lagt inn 17. nov. 2015, 08.56 av Kristin Songe-Møller

I dag la jeg på presenning på båten. Jeg er ikke helt fornøyd med hvordan den ligger, så det kan være at jeg gjør noen justeringer etter hvert.

Det kan virke ganske platt med informasjonen jeg legger ut i forhold til alt som skjer i verden. Jeg synes ofte det jeg jobber med kan bli litt i overkant navlebeskuende, men som soloseiler og en offentlig person, ønsker jeg ikke å flagge mine private synspunkter om ting som ikke berører Kristin soloseileren direkte. Det er ikke alltid like lett "å sitte på hendene" når jeg har en del interessante (sett fra mitt ståsted) refleksjoner. Men det er en del av å skille Kristin jobb og Kristin privat.

Jeg liker å tenke, fundere og analysere for å forstå mennesker og verden bedre. 

Det hender innimellom at jeg blir tatt for å "bare" være en soloseiler. Heldigvis skjer det ikke så alt for ofte. Jeg er så mye mer enn "bare" en offshore soloseiler. En myte som må avlives her i Norge er at vi soloseilere ikke er gale. Vi er dyktige. I tillegg til å være soloseiler er jeg sivilarkitekt. Den franske pressen hang seg opp i det som noe stort. Jeg oppvokst i et akademisk miljø. Mine foreldre hadde egen arkitektpraksis med kontor på hemsen hjemme, så for meg har det alltid vært en selvfølge å være reflektert og løsningsorientert. 

Hva med en liten tur i masten på en søndag formiddag?

lagt inn 16. nov. 2015, 04.15 av Kristin Songe-Møller

I går fikk jeg hjelp av min far til å "hive" meg opp i masten en tur, slik at
jeg kunne ta ned vindfløya og ta en en liten rigg-sjekk.

Elektronikk er kostbart, så det er greit å oppbevare den i esken sin gjennom vinteren. Jeg har selvfølgelig et lite lokk til koblingen i mastetoppen, og jeg smører kontakten inn med syrefri vaselin. Vindfløya trer jeg ned i jakken på ryggen, så den er enkel å transportere ned (og opp) masten.

Det ser greit ut med alle innfestningene i masten. Men når noe ryker, så er det som oftest i terminalene (steder man ikke ser...).

Jeg har i alle fall ikke høydeskrekk :-). Det er ingen sak å jobbe i toppen av masten min. Det spiller liten rolle om båten ligger i sjøen eller på
land. Fordelen ved at den ligger på land, er at det er mindre bevegelse i mastetoppen.
 

J/70 lansering KNS

lagt inn 15. nov. 2015, 22.59 av Kristin Songe-Møller

Dessverre var det svært lite vind da jeg var ute i J/70'en på lørdag i Lysakerfjorden. Men det var moro
allikevel. Vi fikk et lite heng, og fikk genakkeren til å fylle. Med så lett båt, skulle det ikke mye til før den skjøt fart.

Som navnegiver til de to båtene, fikk jeg noen minutter til å presentere meg selv, og det jeg jobber med som offshore solo-seiler. Det er ikke alltid like moro å lage presentasjoner, da det tidvis kan føle veldig navlebeskuende, men det er moro å prate om det jeg jobber med og gi andre et lite innblikk inn i min verden.Alle vil ha en del av kaken

lagt inn 12. nov. 2015, 00.10 av Kristin Songe-Møller

Jeg hører stadig om at folk klager over at alt er så dyrt. Samtidig er de aller fleste opptatt av å tjene mest mulig. 

De fleste får sjokk når de hører kostnadsnivået på en Figaro-kampanje. Det er dyrt fordi så mange skal ha en del av kaken, og ser muligheten av å tjene penger på andres sponsor-avtaler. Jeg har ingen intensjoner om å bli rik på å seile profesjonelt. Jeg ønsker bare å få det til å gå rundt. Det koster det det koster for å ha en god kampanje og dermed være kompetitiv. 

Penger og resultater henger dessverre sammen. Jeg ser det på mine kolleger. De som har fått mer midler, gjør kvantesprang oppover resultatlistene. De som ar fått mindre budsjetter å jobbe med, daler på resultatlistene. 

En Figaro-kampanje er ikke dyr i forhold til verdien på eksponeringen. ROI er omtrent 5 ganger investeringsbeløpet. I tillegg kommer den positive brandingen som følge av å assosiere seg med offshore solo-seiling.

Jeg opplever at mange potensielle sponsorer vegrer seg for å inngå samarbeid med en enkelt-utøver. Det er to årsaker til det:
1: Potensielle sponsorer føler seg sårbare, da de er avhengig av at sponsorobjektet er et godt forbilde. Hele tiden. (Jeg jobber fokusert og er dediker. Jeg er ingen risiko.)
2: De fleste potensielle sponsorer ønsker en sosial profil, og er dermed mer interessert i lag-idrett. (Det er underlig at de færreste tør å satse på spydspissen. Som solo-seiler er det litt vanskelig å være et lag. Med mindre noen har lyst til å sponse flere båter.)

Kristin og alle hattene

lagt inn 11. nov. 2015, 07.52 av Kristin Songe-Møller

Nok en gang har jeg mange hatter. Nå må jeg skifte hattene i et forrykende tempo... Sivilarkitekt,
seilmaker, solo-seiler; foredragsholder og billedkunstner. Heldigvis er noen av disse jobbene betalt...

Mens jeg sitter og laster ned en oppdatering til 3d-programmet mitt, får ulven min lov til å sitte på fanget. Når jeg jobber må han ligge på pleddet sitt. Det ligger på tegnebordet... Hunden min er nok litt bortskjemt. Det er kanskje ikke så rart at han ikke vil være med meg i båten lenger. Han var med på en 10 timers tur i våres (Sandefjord-Asker), og etter det nektet han å bli med meg ut på brygga... 

Jeg kan på sett og vis forstå han. Det er ingen komfort ombord hos meg. Jeg sitter sjeldent stille, for skal båten seiles optimalt, må det trimmes. Hele tiden. Men det vanker mye go'biter, og hunden min får nytt vann i vannskålen etter hver gang jeg har tråkket i den.

Tjoret fast i krybben

lagt inn 10. nov. 2015, 05.40 av Kristin Songe-Møller   [ oppdatert 10. nov. 2015, 07.26 ]

Noe av det første jeg gjorde da båten kom på plass i krybben, var å tjore båten fast. Som i fjor går jeg for strekk-prinsippet med dyneema, fremfor trykk-prinsippet med planker. (Det er sivilarkitet Kristin som har ansvaret for den jobben ;-).) Jeg, båten altså, henger min formstøpte krybbe. Jeg har ca 5 cm bakke-klaring under bulben.

Da jeg lå på land i Camaret-sur-Mer, ble båten min fortøyd til 4 stk. 1,5 tonns betongmoringer. I en av stormen/orkanene den vinteren, var det to Figaro'er som veltet. Det var i en annen havn, der de ikke hadde tatt værmeldingen på alvor.

Det har blåst friskt her i Sandefjord de siste dagene. Når selv ikke-båtmennesker kommenterer at det har blåst fryktelig mye, da er det friskt! Jeg var bortom båten min i dag, og den lå fint i krybben sin. 

1-10 of 489

Comments