Nyheter

 
 

Helt alene på havet

lagt inn 20. mai 2015, 07.44 av Kristin Songe-Møller

Største forskjellen på å seile offshore (solo-)regatta og å trene offshore solo-seiling er at når jeg trener alene på havet, er jeg helt alene. De eneste som vet hvor jeg er, og hva jeg driver med, er mine nærmeste som følger meg på AIS'en. (Det er kanskje flere som følger meg på AIS'en, men bidrar ikke til økt sikkerhet for min del.)

Da jeg seilte profesjonelt i Frankrike, var det tusenvis som fulgte meg på nettet, og visste til enhver tid hvor jeg befant meg, min retning og min båtfart. På La Solitaire du Figaro, hadde vi til og med følgebåter/pressebåter som fulgte flåten på alle etappene. De informerte oss til og med om flåter med fiskebåter og skipstrafikk i den Engelske Kanalen.

Jeg hadde noen riktignok noen transportetapper i Frankrike, der ingen visste at jeg var utpå alene. Det var ganske spesielt å seile 36 timer alene i helt ukjente farvann, med ekstremt tidevann.

Jeg er godt kjent i Skagerrak. Utfordringen min med å seile i Skagerrak, er å legge opp ruter der jeg slipper for kraftig vind på kryss. Med strømmen vi har i våre hjemlige farvann, blir bølgene ofte svært krappe. Jeg vil nødig ha et mastehavari til, så jeg forsøker å unngå unødvendig slitasje på rigg.

Fra sidelinjen

lagt inn 18. mai 2015, 12.56 av Kristin Songe-Møller

Nå er flere av mine konkurrenter/kolleger på plass, eller på vei til, Bordeaux som er starten på La Solitaire du Figaro. Arrangementet La Solitaire du Figaro starter 22. mai, og starten på første etappe går 31. mai.

Det er leit at jeg ikke har finansiering til å representere Norge, og Skandinavia, i La Solitaire du Figaro slik jeg gjorde i 2012. Men jeg bruker tiden i Norge så godt jeg kan. Jeg trener så mye og effektivt jeg klarer, slik at jeg til enhver tid er "fit for fight" når noen skjønner hvilken unik mulighet det ligger i et samarbeid/sponsorat. Figaro eller IMOCA? Jeg er klar for nye utfordringer.


Journalisten jeg hadde med ombord, spurte meg om hva jeg husker som den mest positive opplevelsen fra proff-seiling i Frankrike. Det klarte jeg ikke å svare på. Det har vært bein-tøft. Ingenting har vært enkelt, men jeg har møtt en håndfull fantastiske mennesker som har gjort det de har kunnet for å hjelpe meg! Jeg håper jeg får muligheten til å forsette med det jeg har begynt på. Jeg brukte 2012 på å tråkke opp en ukjent sti, så det blir mye enklere å seile proff i Frankrike nå.

Ny video!

lagt inn 17. mai 2015, 01.07 av Kristin Songe-Møller

https://www.youtube.com/watch?v=CaOu5n5wnIE

Jeg har ingen interesse av å ta en tur på sjøen, hvis ikke jeg får en god treningsøkt. Da bruker jeg heller min verdifulle tid til å trene fysisk på land. Båten min er et redskap i (den foreløpig ubetalte) jobben som soloseiler. Jeg trives med å forbedre mine ferdigheter, og å presse båten og meg selv maksimalt.

Gratulerer med dagen!

lagt inn 17. mai 2015, 01.01 av Kristin Songe-Møller

I fjor var jeg et sted i Ytre Skagerrak på 17.mai, på vei hjem fra Bretagne. 

Det er en utfordring å pakke storseilet på Figaro'en min alene. Uten sleider som holder forliket mot masten, skal det ikke mye til før storseiler tår rett ut fra båten, kun festet i underliket. Så jeg er nødt til å "time" treningene mine, slik at jeg klarer å pakke seilet mitt. Det høres kanskje litt underlig ut for de fleste, men det er en av mange utfordringer med å være soloseiler (uten preperatør/ssistent).

Likestilling i seilsporten

lagt inn 16. mai 2015, 04.48 av Kristin Songe-Møller

http://www.yachtingworld.com/news/comment-why-do-all-women-teams-like-team-sca-do-so-badly-asks-skip-novak-64116?fb_action_ids=10153251233365390&fb_action_types=og.shares

Interessant artikkel skrevet av Skip Novak, en svært erfaren offshore seiler. 

Fra mitt stå-sted, som en erfaren kvinnelig offshore soloseiler, har jeg gjort meg noen refleksjoner om saken. Jeg har ikke kommet til samme konklusjon som Skip Novak. Jeg ser flere ting som samlet kan være årsaken til at "dame-båtene" i VOR (og Whitbread) ikke har fått til de helt store resultatene.

Jeg vet at jeg som kvinnelig offshore soloseiler ikke står tilbake i forhold til mine mannlige konkurrenter/kolleger. Det som holder, og har holdt, meg tilbake er mangel på finansiering.

Fokus

lagt inn 15. mai 2015, 10.17 av Kristin Songe-Møller

Jeg hadde en veldig bra treningsøkt på sjøen i går. Fokuset for treningen var spinnaker-jibber. Jeg kom ut av telling, men det ble nærmere 15 jibber back-to-back. Jeg har aldri vært helt fornøyd med 0,9 oz spinnaker'n min. Det har alltid vært vanskelig å få den til å stå i hele jibben. Jeg skal prøve en av mine gamle 0,75 oz spinnakere neste gang.

Det er et hard-kjør å jibbe spinnaker'n så mange ganger back-to-back, men jeg er ikke på sjøen for å "kose meg". Når jeg er på sjøen med Figaro'en, er det intens trening. Å dra utpå, bare for å være på sjøen, blir for kjedelig (med eller uten mannskap). Jeg har for mange ting å henge fingrene i, til å kaste bort tid.

Mannskapet på broen på Fjord Line hilser alltid hyggelig nå vi møtes. (Vi møtes jo hver gang jeg seiler i Sandefjordsfjorden.) Ellers ble jeg ropt på av en i en seilbåt. Jeg er usikker på hvem det var, men nå står jo navnet mitt med store bokstaver på fribordert.


Er det mulig å være for pliktoppfyllende?

Jeg har en utfordring... Egentlig er det mer et problem denne gangen. Jeg er for pliktoppfyllende. Jeg hadde håpet å få seilt denne fredagen, men jeg ble nødt til å jobbe som seilmaker(assistent).

Jeg har fått en del ansvar, og når kundene ikke er 100% fornøyde med ting som har blitt levert, eller jobber som har tatt for lang tid, kan det ødelegge for mitt gode navn og rykte (selv om det ikke er min feil!). Så jeg jobber så jeg nærmest ser mannen med ljåen. Det er krevende å jobbe fysisk, på gulvet med store duker. Samtidig som jeg må finne gode løsninger. Heldigvis har jeg fordelen ved å være sivilarkitekt når det kommer til å tenke i 3 dimensjoner. 

Jeg jukset litt i dag... Jeg trente en BodyAttack-time på morgenen før jeg dro på jobb. Men på en annen side, så gjør det at jeg jobber raskere og mer effektiv. 

"I kind of like sleeping,"

lagt inn 11. mai 2015, 11.54 av Kristin Songe-Møller   [ oppdatert 11. mai 2015, 11.57 ]

sa en av mine konkurrenter/kolleger da han under en etappe over Biscaya i La Solitaire du Figaro 2012, hadde sovet litt i overkant lenge, og tapt 5 plasser. Hele setningen var egentlig; "It doesn't matter, I kind of like sleeping."

"I kind of like smiling!"

Jeg liker å smile! Alt er så mye hyggeligere når man smiler. Folk tror kanskje jeg er litt rar, men de får tenke det de vil. 

Når jeg ikke smiler, og i tillegg får et tomt blikk, er det mitt varselsignal på at jeg trenger hvile og avkobling. Det er skjedd noen ganger de siste ukene. Det liker jeg dårlig, for jeg liker å smile!

Jeg finner alltid en grunn til å smile :-). 


Man lever bare en gang, så jeg prøver å gjøre det beste ut av det ene livet jeg har.


Just another day at the office

lagt inn 10. mai 2015, 11.37 av Kristin Songe-Møller

Det ble en litt annerledes helg som deltids profesjonell soloseiler. (Da jeg foreløpig kun har utstyrleverandører som sponsorer, er jeg nødt til å ha en betalt jobb ved siden av soloseilingen. Så det er vel korrekt å kalle meg deltids profesjonell soloseiler.)

Lørdagen brukte jeg til å kalibrere elektronikken. Jeg må nok ta et runde til, for jeg er ikke 100% fornøyd med resultatet. Da jeg svirret rundt på vannet utenfor Framnæs, ble jeg kalt opp på VHF'en av Norsk Maritim Kveldsskole. De hadde VHF-kurs på Framnæs, og benyttet anledningen til å bruke meg som en del av undervisningen ved å vise VHF-bruk i virkeligheten. Det var hyggelig å kunne være til hjelp :-).

Søndagen hadde jeg "onboard interview" med freelance journalist Sofi Lundin. Det er første gang jeg har hatt med en journalist på vannet! Jeg synes det er fint å kunne gi journalister en bedre følelse med hva jeg jobber med ved å ta dem med ut på sjøen og heise spinnaker'n, enn "bare" å sitte på land og prate. Det var uvant å ha med en gjest ombord, men det gikk veldig fint. Det var fine forhold. Sol og "dame-bris", fra alle kanter.

Media-person ombord

lagt inn 7. mai 2015, 06.58 av Kristin Songe-Møller

På VOR-båtene har de en egen media-person ombord. Jeg seiler som kjent alene, og har ikke den luksusen. Jeg synes jeg klarer å få tatt en del videoer og bilder med 2 kameraer ombord, til tross for at jeg samtidig seiler båten.

Her er jeg på fordekket for å ta video med kompaktkameraet, mens GoPro kameraet på hekken filmer.

Nytt bomtrekk :-)

lagt inn 7. mai 2015, 06.53 av Kristin Songe-Møller   [ oppdatert 7. mai 2015, 07.18 ]

Nå fikk jeg endelig tid til å lage et nytt bomtrekk til Figaro'en min. Jeg er veldig fornøyd. Nå ser båten min, om mulig, enda hvassere ut ;-). Inntil i dag, har jeg hatt et mørkegrønt bomtrekk, som fulgte med båten. Det var sponsor logo tidligere båteier på bomtrekket, så har jeg brukt det ut-inn. Det har rett og slett hatt med økonomien å gjøre at jeg ikke har kjøpt et nytt bomtrekk. Jeg har hatt litt tid innimellom på seilloftet, som jeg har benyttet til å sy meg et nytt bomtrekk. Så det har ikke kostet mer enn materialene.

1-10 of 399

Comments