Krajcsi Attila‎ > ‎

Néhány alapelv a Wikipédia szócikk megírásához

A magyar Wikipédia pszichológiai szócikkeinek egy jelentős részét az SZTE Pszichológia Intézetének hallgatói készítették. Az alábbiakban egy gyorsan használható leírást találtok a szócikkek készítéséhez és szerkesztéséhez.

Szócikk írása kurzuskövetelményként

Ha kurzuskövetelményként készítesz új szócikket vagy egészítesz ki már meglévőt, akkor az alábbi menetet követjük:
 • Téma kiválasztása
  • Mielőtt elkezdenéd csinálni, egyeztess velem, hogy melyik szócikket választod. Ezzel azt tudjuk megelőzni, hogy többen dolgozzatok egymás tudta nélkül ugyanazon az anyagon. Dolgozhattok többen is egy szócikken, csak akkor osszátok fel független részekre.
 • Első változat elkészítése
  • Írd meg a szócikket. Ha korábbi szócikket egészítesz ki, akkor másold az eredeti szöveget egy szövegszerkesztőbe (lehetőleg LibreOffice Writerbe), és használd a változás követést, hogy könnyebb legyen megtalálni a módosításokat. A Writerben a változás követés az Edit > Changes > Record paranccsal kapcsolható be.
  • Olyan szövegek állíts össze, amit te magad is értesz. Képzeld el, hogy a saját szövegedből vizsgáznod kellene, és vajon te értenéd-e, hogy mit írtál oda, ha a vizsgáztató ennek a jelentésére kérdez rá. Illetve képzeld el, hogy egy másik szakon lévő barátod elolvassa a szöveget - vajon ő értené?
  • Ha kész a szócikk, akkor küldd el nekem, és átnézem a szöveget.
 • Módosítások, javítások
  • A szövegbe módosítási, pontosítási, stilisztikai javaslatokat helyezek.
  • Ha sok vagy a tartalmat lényegileg érintő változásokat javaslok, akkor a javítást szövegszerkesztőben (lehetőleg LibreOffice-ban) változáskövetéssel végezd, és a módosított szöveget újra küldd el nekem.
  • Ha valamelyik javaslatommal nem értesz egyet, akkor indokold meg, hogy miért gondolsz más megoldást jobbnak.
  • Ha csak kisebb módosítási javaslatok vannak, akkor jöhet a nyilvánossá tétel.
 • Nyilvánossá tétel
  • Ha a javításra javasolt szövegrészeket módosítottad, akkor töltsd fel a szócikket a Wikipédiára. Küldd el a kész szócikk linkjét nekem.
  • Mutogasd a szócikket a barátoknak és a családnak!

Szócikk összeállítása

A technikai/formázási leírás egy része a Wikipédia forrásszöveg szerkesztési módjára vonatkozik, míg ha a vizuális szerkesztést választod, akkor nem lesz ezekre a leírás részekre szükséged.

Fordítás

Ha a szócikket az angol vagy más nyelvű Wikipédia szócikk alapján csinálod, akkor nyugodtan eltérhetsz az eredeti szövegtől, ha pontosabban vagy érthetőbben írnád meg a saját változatodat.

Fordítás esetén a szócikk végén használhatsz egy sablont: {{fordítás|en|eredeti szócikk címe}}. További információ: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sablon:Ford%C3%ADt%C3%A1s

Definíció

A szócikk egy rövid, egymondatos definícióval kezdődjön, ahol a címszó félkövérrel van kiemelve. A Wikipédia jelölőnyelvét használva három aposztróf a szó előtt és mögött, pl.: A ’’’szócikk’’’ egy szót magyaráz meg.

Kutatók nevei

A kutatók neveit első alkalommal teljesen írjátok ki. Például nem elég csak annyit írni, hogy Baddeley, hanem legalább az első említésnél írjátok ki teljesen, hogy Alan Baddeley. Ez azért fontos, hogy a kutatóra mutató linket könnyen el lehessen később készíteni.

Hivatkozás a forrásokra

Ha nem fordítást, hanem saját összeállítást készítesz, akkor mindig hivatkozz a forrásokra. Elsősorban összefoglalókat használj: review cikkeket, tankönyveket, stb. A hivatkozásokról hasznos további információt találhatsz itt: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Classroom_handout_-_Citing_sources_on_Wikipedia.pdf és itt: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Editing_Wikipedia_articles_on_psychology.pdf

Fejezetcímek 

A fejezetcímeket az egyenlőség jel használatával tudod jelölni.
== Legfelső szintű fejezetcím ==
=== Második szintű fejezetcím ===
==== Harmadik szintű fejezetcím ====
További információ: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Hogyan_szerkessz_lapokat%3F

Felsorolások 

Ha pontokba szeretnéd szedni a mondandód, akkor csillaggal jelöld azokat. Alpontokhoz eggyel több csillagot használj.
* első pont
* második pont
** első alpont
** második alpont
* stb.

Ha automatikus sorszámozást szeretnél használni, akkor a kettős keresztet használd:
# első pont
# második pont
# harmadik pont

További információ: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Hogyan_szerkessz_lapokat%3F

Hivatkozások a Wikipédia más szócikkeire 

Ha azt akarod, hogy a szövegedben egyes szavak hivatkozásokként más szócikkekre mutassanak, akkor az adott szót tedd kettős szögletes zárójelbe. Pl. [[orr]].

Ha egy szó ragozott alakban szerepel, míg a szócikk ragozatlan (természetesen), akkor a ragot hagyjuk ki a zárójelből, pl. [[orr]]ba.

Ha ez nem megoldható, akkor a zárójelen belül adjuk meg a ragozott és a ragozatlan alakot is. Pl. a [[ló|lovak]] esetében a szövegben a lovak szó fog megjelenni, ám a hivatkozás a ló szócikkre mutat.

Olyan szócikkekre is hivatkozhatsz, ami még nincs megírva. Ezek a linkek pirosak lesznek (míg a többi kék). Ezzel azt is jelzed, hogy melyik szavakat tartod fontosnak, hogy szócikkeket készítsenek belőle.

További információ: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Hogyan_használd_a_hivatkozásokat 

Képek 

A legegyszerűbb, ha képet a Wikimedia Commons-ban keresel: http://commons.wikimedia.org/wiki/Kezdőlap. A kiválasztott képnek van egy neve, pl. Arnisee Lake.jpg. A szövegbe rakd be a következő formátumú hivatkozást:
[[Kép: Arnisee Lake.jpg |thumb|right|Az Arnisee tó Svájcban]]

A Kép szó után először a kép neve szerepel, utána az, hogy kicsinyítve jelenjen meg (thumb), majd az, hogy jobb oldalra kerüljön a kép, végül pedig a kép aláírása.

Ha ti töltötök fel képet, akkor ügyeljetek a kép copyrightjára. Ökölszabályként vagy 70 évvel ezelőtti képet használjatok, vagy olyat, amit ti magatok készítettetek.

További információ: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Képhasználati_irányelvek 

Kategorizálás 

A szócikkeket praktikus kategóriába tenni. A kategóriákat, amelybe a szócikk tartozik, a szócikkek alján találhatod. A szócikket úgy sorolhatod kategóriába, hogy a szócikk végére tegyük be a kategóriát ilyen módon: [[Kategória:Kategória neve]]. Pl. ha az Észlelés kategóriába akarjuk berakni, akkor [[Kategória:Észlelés]]. Olyan kategória nevet válassz, ami már létezik.

Egy szó több kategóriába is tartozhat, de ennek összetett szabályozói vannak, amiről itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Hogyan_használd_a_kategóriákat. Ha nem akarsz ebbe belebonyolódni, akkor egy kategóriába tedd be a szócikket, méghozzá abba, amelyikbe szerinted leginkább illik.

Interwikik 

A szócikkeknél a jobb oldali menü végén láthatsz egy „Más nyelveken” menüt, ami felsorolja, hogy az adott szócikk milyen más nyelveken érhető még el. Ezt a következőképpen adhatod meg.
 1. Az angol Wikipédián (http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page ) keress rá a szó angol megfelelőjére. 
 2. A magyar szócikkhez a kategória megjelölés után írd be a következőt: [[en:Szócikk angol neve]]. Pl. a Szem angol megfelelője az Eye, vagyis írd be az [[en:Eye]] bejegyzést. 
 3. Az angol szócikken kattints a Szerkesztés (Edit this page) fülre, majd keresd meg a szócikk végén található Interwiki hivatkozásokat, és azokat másold át a magyar szócikk angol Interwiki hivatkozása után. 
Ez azt is jelenti, hogy az Interwikik sorrendje: először jön az angol, majd utána a többi nyelv abc sorrendben. Az angol szócikkben a nyelvek abc sorrendben vannak, tehát azzal már nincs dolgod.

Ha nem találod, akkor valószínűleg nincs más nyelveken az adott szócikk. Esetleg rákereshetsz más nyelveken, de csak akkor tedd, ha valóban beszéled a nyelvet. Ne tegyél fel olyan interwikit, amelyik nem létezik!

Kipróbálás

Ha mindezeket előbb ki szeretnéd próbálni, akkor mindenféle következmény nélkül használhatod a Homokozót: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Homokozó

További részletek

A pszichológiai témájú szócikkekről hasznos forrás ez az összeállítás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Editing_Wikipedia_articles_on_psychology.pdf

A szerkesztésről további részletek itt:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Az_első_lépések
és
http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Segítség 

Wikipédia szócikk feltöltése

http://hu.wikipedia.org/ 

Regisztráció 

Wikipédia szócikket regisztráció nélkül is feltölthetsz vagy módosíthatsz, ám a regisztrálásnak van néhány előnye. Például egyszerűbben igazolhatod, hogy a szócikket te töltötted fel, ha például az önéletrajzodban hivatkozni szeretnél erre. További előnyökről itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Hogyan_jelentkezz_be

A nyitóoldal tetején kattints a „Bejelentkezés” pontra, majd a megjelenő oldalon az „Itt regisztrálhatsz” linkre.

Új oldal létrehozása 

Az egyik módja, hogy írd be a böngésződ címsorába:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Valami
Ahol az utolsó szó a létrehozandó címszó.

További módszereket és tartalmi megfontolásokat találsz itt:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Hogyan_írj_új_lapot

Oldal elkészítése 

Írd be a szöveget és formázd meg.
Az „Előnézet megtekintése” gomb megnyomásával megnézheted, hogy hogyan fog kinézni az olvasók számára. Ha készen van az oldal, nyomd meg a „Lap mentése” gombot.

Létező oldalak módosítása 

A szócikknél az oldal tetején kattints a „szerkesztés” linkre, majd az előző pontnak megfelelően módosítsd a szöveget.

A szerkesztésről további részletek itt:
és

Néhány korábbi munka

Az alábbiakban néhány korábbi kurzus során elkészített vagy bővített Wikipédia szócikk található.

Adatelemzés és statisztika
Numerikus megismerés
Agyi képalkotó eljárások
Adatelemzés és statisztika, 2017 ősz
Megítélők közötti megbízhatóság, F-teszt, Levene-teszt, Publikációs torzítás

Adatelemzés és statisztika, 2015 tavasz
Fischer-egzakt teszt

Adatelemzés és statisztika, 2013 ősz


Numerikus megismerés és fejlődése, 2012 ősz

Numerikus megismerés és fejlődése, 2010 ősz

Fejezetek a numerikus megismerés területéről, 2010 tavasz
Agyi képalkotó eljárások, 2016 tavasz
Mágneses rezonancia neurográfia, Alzheimer-kór Neuroképalkotási Kezdeményezés

Agyi képalkotó eljárások, 2014 tavasz
Kognitív idegtudományIntelligencia mérése agyi képalkotó eljárásokkal

Agyi képalkotó eljárások, 2010 ősz

Agyi képalkotó eljárások, 2010 tavasz
Magnetoenkefalográfia, PET, Elektroenkefalgráfia, SPECT, Funkcionális közeli infravörös spektroszkópia, Transzkraniális mágneses stimuláció, Diffúziós tenzor képalkotás, Mire alkalmas és mire nem alkalmas az fMRI?

Agyi képalkotó eljárások, 2008 ősz