Janatur

Astronomi som hobby

Inspirasjonssider om Astronomi

Orionobservasjoner


Desember 2020.

Her har jeg samlet noe nyttig informasjon og linker som jeg bruker i astronomihobbyen, og som kanskje andre med interesse av astronomi kan også ha nytte av.

Noen bilder jeg tatt med enkelt oppsett og lite data-bearbeidet er også lagt ut på de forskjellige sidene.

Sjekk sidemenyen øverst, eller på mobil; øverst til venstre!

Mvh: Jan-Åge

Månen

Først må vi sjekke månefasen. Det er viktig, er det nymåne er det gunstig for tåker, galakser og mye annet, er det økende halvmåne, er månen fin og observere, ved fullmåne er det kun aktuelt å observere klare dobbeltstjerner eller planeter, evt. gå seg en måneskinnstur. Ved minkene måne står månen så sent opp at utvalget av objekter vi kan se på er igjen stort.

Lysforurensing

Fra utelamper, gatelys og byer kan være et stort problem.

Sjekk denne linken under for å se hvor mye lysforurensing det er på ditt sted, eller planlegg en tur til et sted med lite lysforurening.

Astronomisk mørke

Det er også viktig at det er skikkelig nattemørke, det vil si at sola står lavere enn 18 grader under horisonten for å få det skikkelig mørkt.


Hva kan vi se på stjernehimmelen ikveld?

Telescopius.com ser en nettside med masse informasjon på engelsk hva man kan kikke på en klar kveld ute. Oppdatert med tid og sted når du går inn på nettsiden.



Astronomien er den eldste naturvitenskapen og har i all tid gitt rom for undring og utforsking. Den følelsen kan man også få når en står under en klar stjernehimmel et mørkt sted.

Bare å bruke blotte øye og finne de forskjellige stjernebildene, se stjerneskudd som fyker over himmelen, eller med prismekikkert og teleskop kan man studere planeter, galakser, rester etter stjerne-eksplosjoner, og stjerner som vi nå vet har planetsystemer rundt seg.