Δρ. Κυριάκος Κουβελιώτης PERSONAL WEBPAGE

http://www.kouveliotis.com
http://www.kouveliotis.gr

Kyriakos Kouveliotis social networks


http://www.digitalgreece2020.gr/members/atheneum/activity/4613/


ο «αόρατο» ΑΕΠ

Το ΑΕΠ δεν μετρά τη χαρά των παιδιών μας

Τους τελευταίους μήνες έχουμε, σίγουρα, όλοι εμπλουτίσει τις γνώσεις μας περί μακροοικονομίας, μικροοικονομίας, χρεωκοπίας και άλλων συναφών. Είναι, επίσης, βέβαιο πως ξαφνικά η ζωή μας απέκτησε πραγματικό ιστορικό ενδιαφέρον. Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε όλοι να είμαστε στους δρόμους, χωρίς να γιορτάζουμε κάποιο γεγονός, αλλά υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα να γιορτάσουμε κάτι στο μακρινό μέλλον. Έχουμε ως λαός δοκιμάσει τα τελευταία 30 χρόνια άπειρα προγράμματα λιτότητας, οικονομικού «νοικοκυρέματος» και σύγκλισης. Όπως άπειρες είναι ιστορικά και οι θυσίες που έχουμε υποστεί.

Όπως γράφει ο Θόδωρος Παναγόπουλος, στο βιβλίο του «Τα ψιλά γράμματα της ιστορίας», «όλες αυτές οι ανθρώπινες θυσίες, έγιναν για να ικανοποιηθούν οι μωροφιλοδοξίες δυο – τριών ηλιθίων ανθρώπων. Τούτο είναι αρχαία συνήθεια. Του ενός η βλακεία, των πολλών η τιμωρία….». Ίσως, τελικά, να μην έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Ίσως μέσα από όλον αυτό τον κυκεώνα των αριθμών και την κρίση, προκύψουν νέα δεδομένα και αναδειχθούν εκείνες οι δυνάμεις που μπορούν να αντιστρέψουν τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες. Είναι σίγουρο ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον άλλες επιτροπές, ειδικούς συμβούλους και λαμπρά οικονομικά μυαλά. Ο RenéDescartes είχε πει πως τίποτα στον κόσμο δεν είναι πιο δίκαια μοιρασμένο από το μυαλό. Όλοι πιστεύουν πως έχουν αρκετό.

Σίγουρα ποτέ άλλοτε δεν γνωρίζαμε τόσα πολλά για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μας το περίφημο ΑΕΠ. Μάθαμε τη σημασία του τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, ακόμα και αυτά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Έτσι, τώρα γνωρίζουμε τη σημασία του για τη ζωή μας, ειδικά για αυτή που δεν θα ζήσουμε.

Μάθαμε, λοιπόν, τα επιτόκια δανεισμού, τις δημοσιοοικονομικές προβλέψεις, τις επισφάλειες των ομολόγων, τις αναλογιστικές μελέτες και τις «αγορές». Τελικά, τα πάντα έχουν σχέση με το ΑΕΠ: το ποσό που πληρώνουμε για την ΕΡΤ ώστε να βλέπουμε τηλεόραση (άσχετα αν δεν έχουμε), η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα (που μπορεί να μην εισπράξαμε), και η υποθήκευση του εθνικού πλούτου (που μπορεί να μην χαρήκαμε). Μάθαμε με ποιους τρόπους το ΑΕΠ επηρεάζει την οικονομία μας και πόσο απαραίτητο είναι για τον υπολογισμό των συντάξεων που δεν θα πάρουμε, των επιδομάτων που δεν θα λάβουμε και του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας που δεν θα γνωρίσουμε. Παράλληλα πληροφορηθήκαμε τη σημασία των αριθμών, όταν αυτοί δεν λένε ψέματα, ιδιαίτερα για την Παιδεία μας, το κράτος πρόνοιας, τις κρατικές υπηρεσίες και τους δημόσιους λειτουργούς μας. Μάθαμε με άλλα λόγια πάρα πολλά. Εμπλουτίσαμε τη γλωσσομάθεια μας με τα «spreads«, τα «cds«, τα «junk bonds» και κάθε είδους «junk«, γενικώς. Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν μερικά χρόνια μας έκαναν χρηματιστές, τώρα βάλθηκαν να μας κάνουν οικονομολόγους.

Θα παραφράσω ελαφρώς ένα τμήμα από έναν λόγο του Robert Kennedy, σημειώνοντας πως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν δεν αντισταθμίζει την υγεία των παιδιών μας, την ποιότητα της εκπαίδευσης τους ή τη χαρά των παιχνιδιών τους. Δεν περιλαμβάνει τη μαγεία της ποίησης μας, την οικογενειακή ευτυχία, και την ομορφιά της χώρας μας. Δεν μπορεί να μετρήσει ούτε το Ελληνικό φιλότιμο, ούτε τη γενναιότητα και το κουράγιο μας. Δεν υπολογίζει ούτε τη μόρφωση μας, ούτε το πνεύμα μας, την ανθρώπινη συμπόνια, την αγάπη για την πατρίδα μας. Με άλλα λόγια, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μετρά τα πάντα, εκτός από αυτά για τα οποία αξίζει να ζει κανείς! Το ΑΕΠ μπορεί να εξηγεί τα πάντα για τη χώρα μας, εκτός από εκείνα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες.

Το πραγματικό ΑΕΠ, λοιπόν, είναι αόρατο και υπάρχει μέσα μας. Για εκείνο το ΑΕΠ μπορούμε να είμαστε περήφανοι!


Άλμα στους Έλληνες μετανάστες φοιτητές

H μείωση του αριθμού εισακτέων και η βάση του 10 στις Eξετάσεις ανοίγει τα σύνορα 
Άλμα στη φοιτητική μετανάστευση για πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό αναμένεται εφέτος, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής στην Ελλάδα αλλά και της μείωσης του αριθμού εισακτέων στις Σχολές αιχμής και της επιβολής τής βάσης του 10 για την εισαγωγή στα AEI.
Ήδη, όσοι ασχολούνται με την οργάνωση σπουδών στο εξωτερικό παρατήρησαν αύξηση του ενδιαφέροντος, ενώ το Βρετανικό Συμβούλιο κάνει λόγο για ελαφριά άνοδο ώς τώρα και για αναμενόμενη μεγάλη αύξηση, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εφετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, δηλαδή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. 
Όπως είπε στα «NEA» ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωστής Γεωργίου, πέρυσι πήγαν για σπουδές (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) στη Βρετανία 19.820 Έλληνες συνολικά, ενώ εφέτος, πριν αρχίσουν καν οι Πανελλαδικές, υπάρχουν ήδη περίπου 20.000 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 
Μόλις τελειώσουν οι Εξετάσεις 
Ακόμη περισσότερες αιτήσεις αναμένονται το καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών. «Ενώ τη χρονιά 2003-04 είχαμε πτώση ενδιαφέροντος, εφέτος έχουμε αναζωπύρωση και ελαφριά αύξηση ώς τώρα. Μάλιστα, εφέτος είναι αρκετοί εκείνοι οι ενδιαφερόμενοι που πέρυσι πέτυχαν σε κάποια ελληνική Σχολή AEI και κυρίως TEI που δεν ήταν της επιλογής τους, φοίτησαν για έναν χρόνο, διαπίστωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει και τώρα προτιμούν τη Βρετανία, για να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν», αναφέρει. Μάλιστα, ο κ. Γεωργίου εκτιμά ότι επιπρόσθετος λόγος για την αύξηση του ενδιαφέροντος για σπουδές στη Βρετανία (σ.σ.: το ίδιο ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες) είναι ότι το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα, για έναν φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του, έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. «Ενδεικτικά σάς λέω ότι το μέσο κόστος ζωής σε μια βρετανική πόλη εκτός Λονδίνου, όπως λ.χ. το Μπέρμιγχαμ μαζί με διαμονή σε φοιτητική εστία και διατροφή, είναι 1.050 ευρώ τον μήνα. Τα ποσά αυτά δεν απέχουν πολύ από το αντίστοιχο κόστος ζωής για έναν φοιτητή που πληρώνει ενοίκιο στην... Κομοτηνή, για παράδειγμα. Στο Λονδίνο το κόστος φτάνει τα 1.300 ευρώ». 
Από τις Σχολές αιχμής 
Και η υπεύθυνη εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα κ. Κατερίνα Φέγγαρου, συμπληρώνει: «Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος μόλις εκδοθούν τα ελληνικά αποτελέσματα. Και από παιδιά που δεν θα πιάσουν τη βάση, αλλά κυρίως από την κατηγορία των αριστούχων, που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε Σχολή τής πρώτης τους προτίμησης, επειδή εφέτος υπήρξε μείωση των θέσεων στις Σχολές αιχμής, ειδικά των κεντρικών Πανεπιστημίων». 
Αύξηση ενδιαφέροντος κατά 100% 
Ακόμα μεγαλύτερο άλμα στη φοιτητική μετανάστευση, εκτιμά ότι υπάρχει ο κ. Κυριάκος Κουβελιώτης, καθηγητής και ιδιοκτήτης ιδιωτικής επιχείρησης που οργανώνει όλο το πακέτο των σπουδών ενός υποψηφίου στο εξωτερικό, από την Αγγλία μέχρι τις ΗΠΑ. «Εμείς κάνουμε από τεστ ακαδημαϊκού προσανατολισμού, μέχρι μαθήματα και οργάνωση όλων των διαδικασιών των σπουδών, από τις αιτήσεις στα Πανεπιστήμια μέχρι τη μεταφορά και την εύρεση στέγης. Άνοιξα αυτή την επιχείρηση προ 2 ετών, όταν επέστρεψα από την Αγγλία όπου ήμουν καθηγητής, και διαπίστωσα το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει. Σε αυτά τα δυο χρόνια, στείλαμε πάνω από 1.000 φοιτητές στο εξωτερικό, ενώ εφέτος υπάρχει ήδη αύξηση του ενδιαφέροντος κατά περίπου 100% σε σχέση με πέρυσι», τονίζει. 
Περιμένουμε τον Αύγουστο 
Πιο συγκρατημένος είναι ο κ. Δημ. Βαλσαμάκης, υπεύθυνος αντίστοιχου ιδιωτικού εκπαιδευτικού γραφείου, που οργανώνει επιπλέον και προπαρασκευαστικό έτος σπουδών (foundation course), για όσους δεν έχουν γερές βάσεις για να εισαχθούν απευθείας σε βρετανικά AEI. «Υπάρχει κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον, ωστόσο είναι πρώιμο να το χαρακτηρίσουμε από τώρα ως αλματώδες. Περιμένουμε τον Αύγουστο για να εκτιμήσουμε την εφετινή πορεία του ενδιαφέροντος, αν και πράγματι αναμένουμε ότι θα είναι μεγαλύτερο από πέρυσι», αναφέρει. 
Ένα δισ. ευρώ κάθε χρόνο 
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού την περίοδο 2005-06 ξεπερνούσαν τους 60.000, δαπανώντας κάθε χρόνο το αστρονομικό ποσό του ενός δισ. ευρώ για τις σπουδές τους... Πρώτη χώρα προτίμησής τους είναι η M. Βρετανία (26.000), όπου αποτελούν το 11% των αλλοδαπών φοιτητών. «Οι νέες δυνατότητες για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση στη διοίκηση φαρμακευτικών υπηρεσιών»
Εισηγητής: Dr. Κυριάκος ΚουβελιώτηςΝ.Δ. δρ Κυριάκος Κουβελιώτης
Comments