Начална страница


Проф. Анастас Герджиков се срещна с представители на образователни и академични институции от Република Корея

По време на посещението си в Република Корея през август 2018 г. ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков проведе срещи в три от най-реномираните образователни и академични институции на страната: Университета "Сонгюнгуан", Корейската фондация и Академията по кореистика.

По време на срещите бе обсъдено сътрудничеството им със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и развитието на българската кореистика. В преговорите участваха и проф. дфн Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури и на Центъра по кореистика към Софийския университет, проф. д-р Светла Къртева-Данчева – ръководител на Катедра „Кореистика“ към Факултета по класически и нови филологии и гост-лекторът от Република Корея д-р Ким Со Йънг.

2_2

Среща с вицепрезидента на Корейската фондация Ким Сон Ин

Договорено бе Университетът "Сонгюнгуан" да отпусне стипендии за следдокторантско обучение в областта на хуманитаристиката и социалните науки, а също така във всички области на естествените науки, инженерството и медицината. Допълнителна информация ще бъде публикувана на сайта на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

1_a 3_a

Проф. Герджиков и ректорът на Университета "Сунгюнгуан"проф. д-р Чон Гю Сан. Среща с президента на Академията по кореистика проф. Ан

По време на срещата в Корейската фондация корейските представители със задоволство отбелязаха динамичното развитие на кореистиката в Софийския университет "Св. Охридски", а президентът на Академията по кореистика подчерта отличната проектно-научна дейност на Центъра по кореистика в нашия университет.

Министър-председателят на Република Корея посети Центъра за източни езици и култури на Алма матер

В рамките на официалното си посещение в България министър-председателят на Република Корея Ли Нак-Йон гостува в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той се срещна с ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, директора на Центъра проф. Александър Федотов, Величка Стойчева, директор на 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“, ученици, преподаватели и студенти от специалност „Кореистика“.

Събитието, което започна със студентско изпълнение на традиционен корейски танц с барабани, бе открито от проф. Александър Федотов, който приветства с добре дошъл министър-председателя на Корея и отбеляза, че той гостува в най-големия център по кореистика в Централна и Източна Европа, а 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“ е единственото училище в Източна Европа, в което се преподава корейски език още от първи клас.

home2.2.

Проф. Федотов отбеляза, че Ли Нак-Йон е първият министър-председател на Корея, който посещава Софийския университет и Центъра по кореистика. Той изтъкна необходимостта от повече възможности за обмен и стипендиантски програми, от които да се възползват младите българи, изучаващи корейски език и изказа своята благодарност на гост-лекторите от Корея, които помагат на специалността „Кореистика“ и нейните студенти.

home2.3.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Гeрджиков поздрави присъстващите и отбеляза, че за Алма матер е чест да бъде домакин на гостуването на Ли Нак-Йон. „Както връзките между нашите два народа са прекрасни и отношенията ни са много добри, така и интересът на много млади хора към корейския език и култура е много сериозен. Затова тук в Центъра по кореистика има студенти, но и ученици от средното училище, които полагат големи усилия, за да усвоят Вашия език и да опознаят Вашата култура“, каза проф. Герджиков.

Ректорът изказа своята благодарност към корейската държава и корейското посолство у нас за оказваната помощ през годините за развитието на кореистиката в България, за да може да стигне това високо ниво, на което се намира сега.

home2.4.

Министър-председателят на Република Корея Ли Нак-Йон изрази радостта си, че в Алма матер се преподава корейски език и искрено благодари за усилията на студентите и преподавателите, които още от самото начало участват в създаването на тази специалност и спомагат за развитието й до днес.

Той сърдечно благодари на всички – преподаватели, студенти и ученици, за голямата любов, която изпитват към Корея и изрази убеждението си, че в бъдеще всички положени усилия ще се отплатят и ще бъдат добра основа за тяхното развитие. Ли Нак-Йон подчерта, че изучаването на чужд език, писменост и култура означава разширяване на света и мирогледи и изтъкна, че изборът им да изучават корейски език ще им даде възможността да се реализират като специалисти по един не толкова популярен език и ще предостави възможност за по-добра професионална реализация.

home2.5.

Ли Нак-Йон изтъкна, че Корея е единствената държава в света, която отбелязва създаването на своята азбука като национален празник и направи паралел с България, подчертавайки, че и двете държави имат дълга история и богата култура. В края на изказването си министър-председателят благодари на всички присъстващи за усилията, които полагат, за възможността да се срещне с тях и подчерта, че Република Корея винаги ще подкрепя преподаването и изучаването на корейски език.

В края на срещата Ли Нак-Йон получи картина с надписи на старокорейски език, изработена от студентите по кореистика.

home2.6.

home2.7.

Софийският университет е домакин на Международна конференция по кореистика

В Центъра по кореистика на Софийския университет бе открита Международна конференция по кореистика. Събитието се организира с помощта на Университетската програма по кореистика към Министерството на образованието на Република Корея и Академията по кореистика.

На официалното откриване присъстваха посланикът на Република Корея у нас Шин Менг-хо, доц. д-р Ким Со Йънг, преподавател в Центъра по кореистика на Софийския университет и проф. дфн Александър Федотов, директор на Центъра по кореистика на Университета.

Доц. д-р Ким Со Йънг приветства всички присъстващи на международната конференция по кореистика и изрази своето уважение към колегите от Румъния, участници в събитието. Тя разказа, че целта на екипа в Центъра по кореистика към Софийския университет е да обедини преподавателски и изследователски усилия в името на популяризирането и разпространението на кореистиката у нас и в Европа. Доц. Ким Со Йънг отбеляза, че темите на конференцията са в областта на историята, културата, икономиката, литературата и разглеждат отношенията между държавите в Централна и Източна Европа и Северна Корея в периода на Студената война на основата на архивни документи, периодични вестници и списания. Тя изрази радостта си, че учени от различни държави ще имат възможност да споделят своя изследователски опит и знания по тази проблематика и пожела на всички участници плодотворни дискусии и успехи в изследователското поприще.


Посланикът на Република Корея в България Шин Менг-хо поздрави участниците в конференцията и изрази радостта си да види толкова много хора, които изследват историята, културата на Корея и нейните отношения с други народи. Той изрази своята благодарност и признателност към проф. Александър Федотов, доц. Ким Со Йънг и на всички, които са съдействали за провеждането на международната конференция по кореистика в Софийския университет.


Той отбеляза, че Центърът по кореистика към Софийския университет е разпознаваем в международен план като активен център, извършващ сериозна дейност в посока на популяризиране на кореистиката в Източна Европа. Според посланика конференцията е доказателство за доброто сътрудничество между двете държави и подчерта голямото разнообразие на теми, които ще бъдат представени на събитието. Шин Менг-хо изрази вярата си, че всички доклади на конференцията ще издигнат кореистиката на още по-високо ниво и пожела на всички здраве и нови академични и изследователски постижения.