Τοπικά

Ανοιχτή επιστολή προς τους Εκπαιδευτικούς, Γονείς και Δ/ντες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας

αναρτήθηκε στις 14 Φεβ 2011, 1:14 μ.μ. από το χρήστη Πάνος Παππάς

Η θέση της Κοινής Δράσης Εκπαιδευτικών απέναντι στο αναμενόμενο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων που ετοιμάζει το υπουργείο  είναι, ότι η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης, δεν πηγάζει από «ευαισθησία» για βελτίωση του παιδαγωγικού περιβάλλοντος για τους μαθητές, όπως διατείνεται, αλλά αποκλειστικός στόχος είναι η επιπλέον συρρίκνωση των οικονομικών πόρων που δίδονται στην εκπαίδευση μέσω:

α) της μείωσης των οργανικών θέσεων και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών,

β) της διολίσθησης μέρους του κόστους της εκπαίδευσης στους υπερχρεωμένους Δήμους  και στους γονείς των μαθητών.

Η εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη στενάζει από τις περικοπές, και οι εκπαιδευτικοί από τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις. Ειδικά στις χώρες επέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Λετονία, Εσθονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία) η κατάσταση είναι εκρηκτική. Για παράδειγμα, ο ΟΟΣΑ περιγράφει τα βασικά του στοιχεία επιθεωρώντας την κατάσταση στην Πολωνία: “Μείωση των μισθών των δασκάλων, άμεση εμπλοκή των γονιών στην κάλυψη των εξόδων των σχολείων, κατάργηση των υποτροφιών, θεαματική επέκταση προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα στην ανώτατη εκπαίδευση, διαδεδομένη πρακτική μεταξύ των δασκάλων να αναζητούν δεύτερη δουλειά ή εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, ραγδαία αύξηση μορφών εκπαίδευσης βασισμένων στην αγορά, σχεδόν απόλυτη αδιαφορία για τη συντήρηση και επισκευή των εκπαιδευτικών υποδομών”.

Όταν η Υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει επανειλημμένα "πρώτα ο μαθητής", νομίζουμε πως πρέπει να σκεφτεί κάπως καλύτερα, το πώς ο μαθητής αυτός θα φτάνει στις 8:00 π.μ. στο σχολειό του, με ασφάλεια και ξεκούραστος μετά από δρομολόγιο μισής η μιας ώρας και πώς θα επιστρέφει στο σπίτι του μετά από ένα εξαντλητικό ωράριο.

Επιπλέον αν το Υπουργείο πιστεύει ότι η "ηλεκτρονική διαβούλευση" είναι υπεύθυνη συμμετοχή της κοινωνίας στα θέματα των αλλαγών που έρχονται, γιατί τότε παραγνωρίζει ότι το πλειοψηφικό ποσοστό των συμμετεχόντων ήταν όχι απλά επικριτικοί,  αλλά αρνητικοί στα ετοιμαζόμενα;

Κύριοι Δ/ντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επειδή ως οι προϊστάμενες αρχές έχετε ευθύνη για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των συγκεκριμένων αλλαγών, ζ η τ ά μ ε να ενημερωθούν εγγράφως όλες οι σχολικές μονάδες του Ν. Καρδίτσας για τις αλλαγές που προτείνονται στη περιοχή.

Συνάδελφοι, είναι ελπιδοφόρο που η θέση – πρότασή μας για κοινή αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πολιτικής, με συστράτευση της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δάσκαλων, υιοθετήθηκε από τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματίων μας. Πιστεύουμε ότι η κοινή γενική συνέλευση – συγκέντρωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας, αποτελεί το πρώτο βήμα για αφύπνιση των συναδέλφων εκπαιδευτικών, των δημοτικών αρχών και των γονέων, για ενεργητικότερη συμμετοχή  στον αγώνα εναντίον του μνημονίου και των επιπτώσεών του, πάνω σε μας και στα παιδιά μας.

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το Εσπερινό Λύκειο Καρδίτσας

αναρτήθηκε στις 3 Ιουλ 2010, 1:45 π.μ. από το χρήστη antanisc@yahoo.gr   [ ενημερώθηκε 3 Ιουλ 2010, 2:37 π.μ. ]

Μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, αναμένονται οι απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για τη μετατροπή του Εσπερινού Λυκείου Καρδίτσας σε Λυκειακές τάξεις, δεδομένου ότι οι ερωτήσεις απαντώνται σε 25 μέρες.
Επισυναπτόμενα:
Ερώτηση της κ.Θεοχάρη (ΠΑΣΟΚ)
Ερώτηση του κ Ταλιαδούρου (ΝΔ) (χρονικά πρώτη)
Απάντηση στον κ.Ταλιαδούρο
Ερώτηση των κ Νάνου και Σκυλλάκου (ΚΚΕ)
Ερώτηση της κ Διώτη και κ Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ)
Οι απαντήσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας για αριθμό μαθητών ανά τάξη

αναρτήθηκε στις 27 Ιουν 2010, 2:37 π.μ. από το χρήστη antanisc@yahoo.gr

  Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας αποφάσισε να ζητήσει από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Καρδίτσας και το ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας, ο υπολογισμός των απαιτούμενων διδακτικών ωρών κατά το προσεχές σχολικό έτος να γίνει με βάση τους 25 μαθητές ανά τμήμα ως μέγιστο, και όχι με βάση τους 28 που υιοθετεί το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
  Παρόλα αυτά διαπιστώθηκε ότι η Διοίκηση ακολούθησε την πρακτική των 28 μαθητών ανά τμήμα, μια πρακτική που κατά τη γνώμη μας θα αποβεί σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των μαθητών. Οι σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, σε συνδυασμό με την εκ των πραγμάτων ελλιπή υλικοτεχνική υπδομή, καθιστούν προβληματική τη διδασκαλία σε τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.
  Άλλωστε η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στο 25 για τα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια και στο 20 για ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, αποτελεί π΄΄αγιο αίτημα του συνδικαλιστικού μας οργάνου και εφαρμόστηκε πρόσφατα με αφορμή την επιδημία της γρίπης, το φθινόπωρο που μας πέρασε. Τέλος υπενθυμίζουμε ότι ήταν θέση της σημερινής Υπουργού Παιδείας κατά το παρελθόν.
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕΚ

Γράμμα προς τους γονείς των παιδιών μας

αναρτήθηκε στις 24 Ιουν 2010, 7:36 π.μ. από το χρήστη Αλέξης Φυτσιλής

 

 

Αγαπητοί γονείς,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, τους γονείς των μαθητών μας, γιατί ξέρουμε ότι νιώθετε και εσείς την ίδια με εμάς οργή και αγανάκτηση από την πρωτοφανή επίθεση όχι μόνο στα δικά μας, αλλά και στα δικά σας οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτό που βιώνουμε όλοι είναι πρωτόγνωρο. Δεν υπάρχει πλέον καμιά σταθερά, στην οποία να μπορούμε να υπολογίζουμε και να στηριζόμαστε, για να προγραμματίσουμε τη ζωή μας. Μας κλέψανε το όνειρο!

Απευθυνόμαστε σε εσάς, γιατί ξέρουμε ότι η επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ. και των αγορών, σήμερα περισσότερο από ποτέ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Πλούτος υπάρχει. Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας μας, δηλαδή ο συνολικός πλούτος που παράχθηκε, έχει αυξηθεί κατά 60%! Οι εργαζόμενοι όμως όχι μόνο δεν πήραν τίποτε, αλλά βλέπουν καθημερινά τις τσέπες τους να αδειάζουν. Συνυπεύθυνοι μόνο στα χρέη. Στα κέρδη;

 

 

Η "αντιπαιδαγωγικότητα" του "νέου" σχολείου

 

Μας λένε για το μαθητή, ξεχνώντας εδώ και χρόνια το ΠΑΙΔΙ!

Τα πολλά πρόσωπα με τα οποία θα είναι αναγκασμένο να συνεργάζεται ένα παιδί από την Α΄ δημοτικού πλέον, καταργεί κάθε στήριγμα ψυχικής και παιδαγωγικής σταθεράς που τόσο έχει ανάγκη  στην ηλικία  των 7  και 8 χρόνων.

Η εξαντλητική επιμήκυνση του ωραρίου, χωρίς καν την ανάλογη υποδομή (χώροι σίτισης, ανάπαυσης, αναγνωστηρίων  κλπ), είναι σίγουρο πως θα επιβαρύνει την αποκρουστική εικόνα του σημερινού σχολείου στα μάτια των παιδιών.

Νέα διδακτικά αντικείμενα προστίθενται από την Α΄ δημοτικού. Η διδασκαλία ξένης γλώσσας πριν ακόμα εδραιωθεί ο μηχανισμός πρώτης ανάγνωσης και γραφής της μητρικής, θα λειτουργήσει βελτιωτικά ή θα επιτείνει τις όποιες μαθησιακές δυσκολίες και τα φροντιστήρια;

Ίσως να έχετε ακούσει ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μένει η τσάντα στο σχολείο. Όσοι ζουν την πραγματικότητα των σχολείων αναρωτιούνται: πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς υποδομές, με βιβλία δύσκολα και απαιτητικά που κάνουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να τρέχουν αδιάκοπα πίσω από την ύλη;

Η υποστήριξη χρειάζεται ενίσχυση και όχι αποδόμηση. Κάθε χρονιά βάζετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσετε φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα και βοηθήματα, αφού το Υπουργείο ποτέ δε φρόντισε να ξεκινούν έγκαιρα και οργανωμένα τα προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών και μάλιστα φέτος με περισσό θράσος έφτασε να καταργήσει και τα ήδη υπάρχοντα.

Βιάζονται να τα κάνουν όλα τώρα. Γιατί άραγε;

 

Εμείς και εσείς

 

Δεν είμαστε απέναντι, όπως τεχνηέντως θέλουν να μας βάλουν. Δεν συναντηθήκαμε στιγμιαία. Είμαστε συνΟδοιπόροι. Είμαστε συνΑγωνιούντες για τα παιδιά μας.

Ήρθε η ώρα να ενώσουμε την οργή μας και την αγωνία μας σε κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής! Για ένα σχολείο που θα χωρά τα όνειρα των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας.

 

 

Θέλουμε να διεκδικήσουμε μαζί σας:

 

Ένα σχολείο που αναπτύσσει την κριτική σκέψη και δημιουργεί τον αυριανό σκεπτόμενο ελεύθερο πολίτη.

Ένα σχολείο με λιγότερη ύλη, περισσότερη χαρά και πολιτισμό για τα παιδιά.

Ένα σχολείο που δεν υποχρεώνει τους γονείς να πληρώνουν για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Ένα σχολείο που να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για όλες τις ανάγκες των μαθητών (παράλληλη στήριξη, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.λ.π.)

Ένα σχολείο  το οποίο δεν θα συνδέεται με την οικονομική ασφυξία των αγορών.

Ένα σχολείο που δεν θα εκχωρεί τα προγράμματα σπουδών και την απαραίτητη χρηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, καλώντας τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ 1/6

αναρτήθηκε στις 24 Ιουν 2010, 7:21 π.μ. από το χρήστη Αλέξης Φυτσιλής   [ ενημερώθηκε 24 Ιουν 2010, 7:23 π.μ. ]

Ακόμα και το μεγαλύτερο ταξίδι θέλει το πρώτο του βήμα. Και αυτό έγινε

 

 

Οι 50 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας που συγκεντρωθήκαμε την Τρίτη 1/6 στο Παυσίλυπο

Συζητήσαμε για όλα αυτά που μας απασχολούν και μας ενώνουν, που μας αγανακτούν και μας οργίζουν, που έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ζωή μας εντός και εκτός σχολείου. Συζητήσαμε για το πώς και τι θα κάνουμε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

 

Η συζήτηση κατέγραψε(αναμενόμενο) και διαφοροποιήσεις, ενστάσεις,  διαφωνίες. Αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και αναστολές για το τι επιχειρούμε να συγκροτήσουμε. Εκφράστηκε ανυπομονησία και άγχος λόγω της αβεβαιότητας για το αν θα είμαστε αποτελεσματικοί. Εκφράστηκε απογοήτευση από τις «ήττες» που έχουν συσσωρευτεί, την απουσία του κόσμου της εκπαίδευσης από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και από την υπάρχουσα κατάσταση (τέλμα αδράνειας, συμβιβασμού και υποταγής) που επικρατεί στα σωματεία μας(Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών – ΕΛΜΕ).

 

Όμως αυτό που κύρια αναδείχτηκε ήταν η θέληση όλων των παρευρισκομένων να αρχίσει κάτι να κινείται, να υπάρξει ένας κοινός βηματισμός δασκάλων και καθηγητών, να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για να ανοίξουμε φωτεινές χαραμάδες ελπίδας μέσα στο κοινωνικό σκοτάδι που μας φέρνουν οι κρατούντες. Κοινός τόπος και αυτών που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν :

Ø      Η αναζήτηση ΛΟΓΟΥ - ΔΡΑΣΗΣ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ø      Η προσέγγιση της κινηματικής διεξόδου από την «μαυρίλα» της κατάστασης που βιώνουμε.

Ø      Η επείγουσα αναγκαιότητα να γίνει πράξη η λογική της αντίστασης.

Ø      Η απαίτηση των καιρών τα σωματεία να μετατραπούν από νεκροζώντανα όργανα, σε εργαλεία πάλης στα χέρια  μας.

 

Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι :

·        Δεν μπορούμε χωρίς συλλογική στάση και μαζική πάλη να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας, τις εργασιακές μας σχέσεις, τη σύνταξή μας, την υγεία μας, τα δικαιώματά μας σαν εργαζόμενοι.

·        Δεν μπορούμε χωρίς κίνημα, οργάνωση και αγώνα να αντιπαρατεθούμε στην εκπαίδευση της αμάθειας, της ανεργίας και των ταξικών φραγμών, να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε το δικαίωμα στη μόρφωση για τους μαθητές μας και όλη τη νεολαία.

·        Δεν μπορούμε να τα εκχωρήσουμε όλα αυτά στις καθεστωτικές παρατάξεις που χρόνια τώρα είναι το μακρύ χέρι των κυβερνήσεών τους μέσα στον κλάδο συνεργώντας στον αφοπλισμό του κινήματος, στην αφομοίωση προς την κεντρική εξουσία, στην εξαργύρωση των αγώνων στο πολιτικό παιγνίδι και σε «καρέκλες».

 

Είναι η ώρα να ξεπεραστούν οι φραγμοί που βάζει ο υποταγμένος συνδικαλισμός. Πρέπει να δράσουμε τώρα, χθες.  Αύριο θα είναι αργά για μας και κυρίως για τα παιδιά μας και τους μαθητές μας.

Οι συναντήσεις μας είναι ανοικτές και οι πρωτοβουλίες συναποφασίζονται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Δεν αναθέτουμε την αντιπροσώπευσή μας σε κανέναν.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 8/6 στις 7μ.μ. στο Παυσίλυπο.

Να είμαστε όλοι εκεί.
Να ενημερώσουμε και  άλλους συναδέλφους που δεν ήρθαν την πρώτη φορά.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΔΙΑΛΟΓΟ- ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ –(ΣΥΝ)ΚΙΝΗΣΗ.

 

«Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι,
είσαστε χαμένοι.
Φίλος σας είναι η αλλαγή,
η αντίφαση είναι σύμμαχός σας.
Από το Τίποτα πρέπει κάτι να κάνετε,
μα οι δυνατοί πρέπει να γενούνε τίποτα.
Αυτό που έχετε, απαρνηθείτε το
και πάρτε αυτό που σας αρνιούνται

Μπέρτολτ Μπρεχτ

1-5 of 5