Hírek-Aktuális

Újranyitás 2023.04.01.
Tavaly csatlakoztunk "Az én könyvtáram" elnevezésű országos projekthez, amely a könyvtárak, az olvasás népszerűsítését tűzte ki célul. Idei első, "Olvasólétra" című programunkkal a második osztályosokat céloztuk meg, akik még télen ellátogattak az osztállyal a könyvtárba és ezután csatlakozhattak a programhoz. A "feladat" nem volt nehéz, hisz kedvükre válogathattak az olvasnivalókból, majd erről kellett nekik rajzban, írásban beszámolni. Legalább 3 könyv elolvasása és feldolgozása volt a cél fejenként.

Nagy örömünkre mindhárom városi általános iskola csatlakozott a kezdeményezésünkhöz és végül 32 gyermek teljesítette sikeresen a programot. 

Ma délután (a vírus miatt kicsit megcsúszva) egy rövid kis záróünnepség keretében minden résztvevő gyermeket megajándékoztunk és megnyitottuk az alkotásaikból rendezett kiállítást. A kiállítás október 10-ig tekinthető meg a könyvtár-művelődési ház aulájában.

Nagyon köszönjük a pedagógusoknak és a szülőknek, hogy segítették a diákokat a programban és főleg nektek köszönjük, gyerekek, hogy ilyen sokan részt vettetek benne! 

Fotók: facebook oldalunkon

"KARSAI 100”

Karsai Zsigmond, Pécel Város Díszpolgára, a Népművészet Mestere, a Magyar Kultúra Lovagja, éppen száz éve, 1920. október 4-én született az erdélyi Lőrincrévén. 1946-ban Locsodpusztára költözött a bátyjáékhoz, majd 1950-tól már- haláláig- Pécelen élt.

Születésének századik évfordulójáról emlékév keretében szerettek volna megemlékezni tisztelői és barátai. A Karsai Zsigmond Baráti Társaság kezdeményezéséhez csatlakozott a Lázár Ervin Városi Könyvtár és Szemere Pál Művelődési Ház, a Péceli Települési Értéktár Bizottság és Pécel Város Önkormányzata. Terveink szerint az évfordulókon, március 15-én és október 4-én Pécelre hívtuk volna azokat a tudósokat, művészeket (énekeseket, táncosokat), akik évtizedekig munkálkodtak vele együtt a magyar népművészet újjáélesztésében és felemelésében, hogy barátságukról, közös munkáikról beszéljenek.

Sajnos, a járvány az emlékestek megtartását nem teszi most lehetővé, így a megemlékezés biztonságos formáját választottuk, ami ugyan nem pótolja a személyes emlékezéseket, vallomásokat, de mégis lehetővé teszi, hogy az évfordulón megidézzük a magyar folklórtudomány huszadik századi egyik legjelentősebb adatközlőjének, a táncház mozgalom egyik fő ihletőjének és alkotójának, Lőrincréve és Pécel szerelmesének varázslatos egyéniségét.

Születésének századik évfordulójára elkészült a karsai100.hu elnevezésű honlap, ahol tisztelői és barátai képek, videók, szövegek segítségével emlékeznek meg Karsai Zsigmond életéről és munkásságáról. Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe, kérjük, emlékezzenek velünk Zsiga bácsira!

Az emlékév szervezői

"Az én könyvtáram"

Elkészült a kibővített parkoló!

Mint az ismeretes, az Isaszegi út 3. szám alatt működő három intézmény (Gesztenyés Óvoda, Könyvtár-Művelődési Ház, Családsegítő) parkolója rendkívül kicsi volt, ami csúcsidőben nagyon megnehezítette az autósok életét.

Márciusban az Önkormányzat kibővítette a parkolót, az eddig viszonylag kis kihasználtsággal működő kosárlabda pálya felét elérhetővé tette a gépkocsival érkezők számára. A pálya másik fele lezárásra kerül, így az óvoda vagy a művelődési ház foglalkozásai azt továbbra is tudják majd használni.