Nieuwsarchief‎ > ‎

Noaberschap viert 1e lustrum

Geplaatst 11 okt. 2012 02:21 door Gerdi Rijkaart   [ 9 dec. 2012 03:52 bijgewerkt ]
Deze maand is het precies vijf jaar geleden dat de werkgroep Noaberschap van start ging. Een groepje vrijwilligers dat zich ten doel stelde dorpsgenoten bij elkaar te brengen, door ze op vrijwillige basis dingen vóór elkaar en mét elkaar te laten doen. In die opzet is Noaberschap ruimschoots geslaagd, want is er is de afgelopen vijf jaar heel wat van de grond gekomen in Kloosterhaar. Reden om op 10 oktober met de vrijwilligers die dit mogelijk maken een feestje te vieren.

Ontmoeting

In de Noaberschap-activiteiten draait alles om ontmoeting.

Heel bekend zijn de gezamenlijke maaltijden, die een keer per maand in het dorpshuis worden gehouden en waarbij iedereen die het gezellig vindt om samen met anderen te eten, aan kan schuiven. Iedere maand doen hier 35 tot 40 mensen aan mee

Door de inzet van Noaberschap en met financiële hulp van het Oranje Fonds, kreeg Kloosterhaar drie jaar geleden de beschikking over creatief centrum 't Klushuus. Onder leiding van ervaren vrijwilligers kunnen dorpsbewoners hier samen een hobby beoefenen of een nieuwe hobby leren. Er is keuze uit schilderen, scrapbooking, glastechnieken, tapas maken, naaien en keramiek en er zijn plannen om ook een timmergroep op te zetten. Van 't Klushuus wordt sindsdien druk gebruik gemaakt.

Verder stond Noaberschap aan de wieg van grote evenementen als het pannenkoekenfeest en de winterwandeling die jaarlijks honderden bezoekers trekken van alle leeftijden. Door dit te doen in samenwerking met het dorpshuis, Kloo-jo en allerlei verenigingen uit het dorp zijn dit échte dorpsfeesten geworden.

Tot slot organiseert Noaberschap regelmatig computermiddagen, allerlei eenmalige activiteiten (plantjesmarkt, fotokijkdag 'kiekies kiek'n, zondagsbrunch, high tea) en natuurlijk de één-op-één-hulp op het gebied van vervoer, administratie of klusjes in en om het huis voor dorpsgenoten die dit zelf niet kunnen regelen.

Zelf bedruipen

Er gaat geen cent gemeenschapsgeld naar Noaberschap. De werkgroep bedruipt zichzelf. Twee keer heeft Noaberschap een geldprijs van 1.000 Euro gewonnen (Kern met Pit en Zilveren Kracht), waardoor een financiële buffer ontstond. Verder betalen de deelnemers een kleine bijdrage voor de activiteiten waar ze aan meedoen en spekken de grote evenementen de kas. Al het werk gebeurt om niet door vrijwilligers. Het clubje van 8 vrijwilligers waarmee Noaberschap in 2007 begon is inmiddels uitgegroeid tot een kerngroep van 28 mensen, die op min of meer reguliere basis in actie komen. Zij koken, dekken tafels, wassen af, doen bardienst, houden de administratie bij, begeleiden hobbyisten, organiseren computermiddagen en verlenen allerlei hand- en spandiensten. Dankzij hen bestáát Noaberschap en kan het blijven bestaan.
Reden om hen bij het 5-jarig bestaan in het zonnetje te zetten tijdens een gezamenlijk etentje in een wokrestaurant. Voor vertrek gingen ze eerst samen op de foto.


Comments