Nieuwsarchief‎ > ‎Dorpsproat‎ > ‎

05 - Koek en zopie

Geplaatst 6 feb. 2012 07:25 door nieuws kloosterhaar   [ 6 feb. 2012 07:32 bijgewerkt door Gerdi Rijkaart ]
Vooruitziende blik hé, vorige week? Er ligt inderdaad ijs en er wordt echt geschaatst op de Friesche Koel'n. Het prachtige winterweer lokte velen afgelopen weekend naar de Pluus.

Er was trouwens een groep mensen die spontaan buikpijn kreeg toen de thermometer ver onder nul zakte. Dat waren de vrijwilligers van Noaberschap. In een overmoedige bui hadden ze een paar jaar geleden al eens een draaiboek gemaakt voor als er ooit weer eens ijs zou komen. Dan zou er toch zeker ook een koek-en-zopie-tent moeten verrijzen. Dus was toen al helemaal uitgevogeld wat er er dan zou moeten gebeuren en wie de erwtensoep zou moeten koken en verkopen.
Maar wat nou als het ijs- en ijskoud is? En je staat daar te koukleumen en half te bevriezen?
Daar hadden de senioren eigenlijk helemaal geen puf in.

Gelukkig hoefden ze ook niet in actie te komen. De jonge generatie heeft het heft in handen genomen en heeft gezorgd voor een keet, waar soep wordt verkocht en worst en koffie en warme chocolademelk. En iedereen wordt vriendelijk verzocht zo rond vijf uur het ijs te verlaten, want dan gaan de jongelui met een fluitketeltje met kokend water rond om de scheuren in het ijs te dichten, zodat er de volgende dag weer veilig gezwierd,  gezwaaid en gejakkerd kan worden.

Bravo! Een warm applaus!
Comments