Nieuwsarchief‎ > ‎

Dorpsproat

08 - Verlegen

Geplaatst 15 apr. 2012 04:25 door Gerdi Rijkaart   [ 15 apr. 2012 04:25 bijgewerkt ]

Wanneer precies wist ik niet, maar dat er een interview met mij in De Toren zou verschijnen was bekend. Daar had ik immers van harte aan meegewerkt om zowel Noaberschap als ons dorp te promoten.
Maar dat ik vrijwel op hetzelfde moment ook in onze eigen Kloosterhaarder de PB Pluim kreeg toegekend, was een complete verrassing. Het maakte me eerlijk gezegd ook wel een beetje verlegen - het leek warempel wel of er afgelopen week een Gerdi Rijkaartshow moest worden opgevoerd.
Uiteraard ben ik blij met de pluim. Maar ik vind dat die mij maar ten dele toekomt. Er zijn immers zoveel anderen waarop Noaberschap steunt. Toegegeven, ik ben misschien vaak de initiatiefneemster, maar waar zouden we zijn als er geen enthousiaste mensen waren die er dan hun schouders onder zetten. Of, zoals Alie Keuken het ooit treffend verwoordde: als jij de kar trekt helpen wij wel duwen.
Daarom wil ik de pluim van PB bij deze graag delen met alle vrijwilligers van Noaberschap en 't Klushuus. Hij komt jullie toe!

Gerdi Rijkaart

07 - Snelle verhuur

Geplaatst 12 mrt. 2012 01:45 door nieuws kloosterhaar   [ 12 mrt. 2012 01:52 bijgewerkt door Gerdi Rijkaart ]

Het is lente! De zon laat zich wat meer zien en verspreidt een aangename warmte. Dikke knoppen aan bomen en struiken staan op springen. Maar het zijn vooral de vogels die de sfeer bepalen met hun gefluit, gekras, gekoer en gekwinkeleer. Onze eigen Pluus trekt momenteel extra veel vogelaars die door verrekijkers en telescopen ijverig speuren naar bijzondere gevederde dieren. Die zijn er genoeg. Afgelopen zondag werden onder andere de putter, blauwe kiekendief, slechtvalk, waterral en roodborsttapuit gesignaleerd. (Zie http://www.engbertsdijksvenen.nl/waarnemingen/Waarnemingen.html )

Maar ook in de eigen achtertuin is er van alles te beleven. Gisteren kreeg ons mezenkastje een opknapbeurt. Uitgemest, schoongespoeld met kokend water én gerenoveerd. Er kwam een compleet nieuwe entree, met een prachtig rond gat van 30 mm, passend voor koolmezen en pimpelmezen. De ingang was vorig jaar namelijk totaal verpest door een brutale specht, die het huisje helemaal zag zitten en meteen begon met een rigoureuze verbouwing. Achteraf bedacht hij zich, waarna de woning leeg bleef staan.

Dit keer liggen de kaarten heel anders. Nog geen uur nadat het kastje weer in de boom hangt, dienen zich de eerste nieuwe huurders aan. Een mezenpaartje komt inspectie houden. Eerst steekt zij haar kopje naar binnen om op haar gemak rond te kijken. Daarna hij. Vervolgens vliegen ze weg voor nader overleg. Dat pakte goed uit, want vanmorgen was het tweetal druk bezig met de inrichting.

En nu maar hopen dat er een leuk gezinnetje uit voortkomt en dat ze hun kinderen met succes groot kunnen brengen.

Gedicht Paul Gellings

Geplaatst 27 feb. 2012 06:33 door Ruud de Jong   [ 27 feb. 2012 06:33 bijgewerkt door Gerdi Rijkaart ]

Kloosterhaar
Tongen en harten worden hier één in dromen en daden
gestalten in straten zoeken elkaar op
vloeien samen, steeds opnieuw, overal thuis

Soms galmt er nog een koor venerotten in zwembad, 
bij voetbal of je hoort hen 
in de trilling van het dorp op onze schouders

Alle reden om te blijven, kijk anders naar de hemel, 
op de bodem van het water,in het veen spiegel genoeg voor iedereen.

Paul Gellings
bij gelegenheid van de opening van de Praam in Slagharen

06 - Uit de brand of uitgebrand?

Geplaatst 26 feb. 2012 09:25 door nieuws kloosterhaar   [ 26 feb. 2012 09:29 bijgewerkt door Gerdi Rijkaart ]

Het voorjaar is nu definitief in aantocht. De dagen lengen, de vogels bereiden zich voor op een nieuw broedseizoen en de eerste tuiniers zijn al weer druk doende met knippen en snoeien. Waarmee zich meteen de vraag aandient: waar laten we het snoeihout?

De afgelopen jaren bestond hiervoor in het dorp een prachtige 'outlet' namelijk de paasbult aan de Crullsweg. Maar ja, daar moet zo nodig een nieuw huis worden gebouwd. Weg brandplek.

Naar verluidt is Plaatselijk Belang druk op zoek naar een nieuwe brandlocatie. Tot dusver zonder succes. Want iedereen vindt een paasvuur prachtig, zolang het maar niet in de eigen achtertuin wordt afgestoken. Afgezien van het fascinerende vlammenspel en de gezellige happening op tweede paasdag, blijft zo'n paasbult namelijk nog dagenlang nasmeulen en rook afgeven. En stel je toch eens voor dat die zomaar richting jouw schone was waait...

Als er geen nieuwe plek gevonden wordt is het over en uit met ons traditionele paasvuur. Dat zou tot eeuwig zonde zijn. Dus wie helpt Plaatselijk Belang uit de brand?

05 - Koek en zopie

Geplaatst 6 feb. 2012 07:25 door nieuws kloosterhaar   [ 6 feb. 2012 07:32 bijgewerkt door Gerdi Rijkaart ]

Vooruitziende blik hé, vorige week? Er ligt inderdaad ijs en er wordt echt geschaatst op de Friesche Koel'n. Het prachtige winterweer lokte velen afgelopen weekend naar de Pluus.

Er was trouwens een groep mensen die spontaan buikpijn kreeg toen de thermometer ver onder nul zakte. Dat waren de vrijwilligers van Noaberschap. In een overmoedige bui hadden ze een paar jaar geleden al eens een draaiboek gemaakt voor als er ooit weer eens ijs zou komen. Dan zou er toch zeker ook een koek-en-zopie-tent moeten verrijzen. Dus was toen al helemaal uitgevogeld wat er er dan zou moeten gebeuren en wie de erwtensoep zou moeten koken en verkopen.
Maar wat nou als het ijs- en ijskoud is? En je staat daar te koukleumen en half te bevriezen?
Daar hadden de senioren eigenlijk helemaal geen puf in.

Gelukkig hoefden ze ook niet in actie te komen. De jonge generatie heeft het heft in handen genomen en heeft gezorgd voor een keet, waar soep wordt verkocht en worst en koffie en warme chocolademelk. En iedereen wordt vriendelijk verzocht zo rond vijf uur het ijs te verlaten, want dan gaan de jongelui met een fluitketeltje met kokend water rond om de scheuren in het ijs te dichten, zodat er de volgende dag weer veilig gezwierd,  gezwaaid en gejakkerd kan worden.

Bravo! Een warm applaus!

04 - Voor een speldje?!

Geplaatst 28 jan. 2012 13:21 door nieuws kloosterhaar   [ 4 feb. 2012 05:35 bijgewerkt door Gerdi Rijkaart ]

De vogels beginnen te nestelen. In de tuin bloeien krokussen, sneeuwklokjes en goudsbloemen. Het is al langer licht. Kortom: het voorjaar is in aantocht. Tenminste... dat dachten we.

Een dik, vet hogedrukgebied boven Rusland is nu vastbesloten om roet in het eten te gooien en zet zijn ijzige schreden richting ons land. Er worden diepvriestemperaturen verwacht.

Weg heerlijke visioenen van een vroege lente. We kunnen de schaatsen alsnog uit het vet halen. Dikke kans dat er eind deze week op de Friesche Koel'n geschaatst kan worden. En wie weet ligt er nog wel een elfstedentocht in het verschiet, want is februari niet dé maand waarin de tocht der tochten, als-ie er komt, verreden wordt?

Er zijn trouwens mensen die de aanstaande kou helemaal niet erg vinden. Die zelfs staan te popelen van verlangen, wachtend op het ijs. En als dat er niet komt in Nederland, zoeken ze het ergens anders wel op.

Zoals Erik Wessels en Erik Lamberink, twee dorpsgenoten die begin deze week zijn afgereisd naar Oostenrijk om daar op de Weissensee de alternatieve elfstedentocht te schaatsen. In een tijd van resp. 9:25:41.0 en 9:57:56.7 wisten ze de 200 kilometer lange tocht te voltooien. Goed voor een 88e en 126e positie in het klassement van de toerrijders dat een kleine 500 deelnemers telde.

Geweldige prestatie! Petje af!

De beloning was er uiteraard ook naar: beide heren ontvingen... een kruisje.

Jezelf 200 kilometer lang uit de naad rijden voor een speldje!?
Het zal wel aan mij liggen, maar ik zou er van z'n leven niet voor te porren zijn.
Tenzij... ik het voorjaar in m'n hoofd had natuurlijk.

03 - Rouw

Geplaatst 19 jan. 2012 03:29 door nieuws kloosterhaar   [ 4 feb. 2012 05:34 bijgewerkt door Gerdi Rijkaart ]

Zondagmorgen. Bijna 8 uur. Ogen open. Radio aan. Nieuws.
“In Hardenberg is een 21-jarige man dodelijk verongelukt nadat hij uit een auto was gestapt en werd gegrepen door een politieauto. Het ongeluk gebeurde op de N34”

Dat is heftig. Zo dichtbij.

Het wordt nog veel heftiger als kort daarna blijkt dat het een jongen uit Kloosterhaar betreft. Iemand van ons. Als een lopend vuurtje gaat de ontzetting door het dorp. En waar je ook komt in de dagen die volgen, overal ontreddering. In de winkels, de school, Kloo-jo, het sportterrein, het dorpshuis... Woorden zijn niet genoeg om uitdrukking te geven aan het algemene verdriet. Iedereen voelt intens mee met zijn ouders, familie, vriendin. Dat blijkt ook uit de weekkrant met advertentie na advertentie.

Morgen is de begrafenis. De kerk zal ongetwijfeld te klein zijn.
Het wordt een loodzware gang voor degenen die hem na stonden.
Maar het dorp zal hen omhullen als een warme deken.
Hopelijk geeft dat een klein beetje troost.

02 - Veer in de kont

Geplaatst 6 jan. 2012 05:14 door nieuws kloosterhaar   [ 4 feb. 2012 05:34 bijgewerkt door Gerdi Rijkaart ]

Ons dorp krijgt regelmatig complimenten, vanwege het vele vrijwilligerswerk dat hier gedaan wordt. Vooral in december is het raak. Dat is natuurlijk ook bij uitstek de maand om iets vriendelijks tegen en over elkaar te zeggen. En het is toevallig ook een maand waarin enorm veel vrijwilligers in touw zijn om allerlei activiteiten te organiseren: sinterklaasfeest voor de kinderen, kerstmarkt, kerstdiner en, als je geluk hebt met het weer, ook nog een winterwandeling.

Bij het grote kerstdiner was dit keer wethouder Douwe Prinsse te gast. Hij was gepast onder de indruk van het diner, de geweldige sfeer en de prachtige muziek. Ook hij benadrukte nog eens hoe hóóg hij Kloosterhaar heeft zitten en dat we een voorbeeld zijn voor andere kernen.

Nwah..., denk je dan als dorpeling, ... 't zal allemaal wel. Want je wéét gewoon dat het steeds dezelfde mensen zijn die voor de dorpsgemeenschap in touw zijn. Er zijn er nog zat die hun luie stoel niet uit te krijgen zijn. Het kan dus eigenlijk nog veel beter.

Maar dan rolt op 3 januari het blaadje HardenbergNu in de bus met daarin het ongeveer volgende bericht: 'Een auto met aanhanger is donderdagmiddag op de rotonde in Kloosterhaar uit de bocht gevlogen. De aanhanger die pallets met stenen en isolatiemateriaal vervoerde, kantelde, waardoor de vracht op straat terecht kwam.' En dan komt het: 'Welwillende omstanders hebben de chauffeur geholpen met het opruimen.'

Welwillende omstanders. Waar vind je die tegenwoordig nog?

Hier dus!

Zou het dan toch waar wezen...?

01 - Winterwandeling

Geplaatst 19 dec. 2011 05:30 door nieuws kloosterhaar   [ 4 feb. 2012 05:34 bijgewerkt door Gerdi Rijkaart ]

Nou hadden we zo'n mooi evenement en nu ging het plotseling niet door. En dat terwijl het zonnetje heerlijk scheen.
Dit gaat natuurlijk over de winterwandeling, de unieke tocht bij kaarslicht die afgelopen zondag 18 december voor de derde keer zou worden gehouden. Zo'n honderd vrijwilligers waren er helemaal klaar voor, maar zaterdag werd de tocht afgeblazen. Veel mensen toonden begrip, omdat die dag de buien niet van de lucht waren. Maar de tientallen wandelaars die zondag toch naar de Engbertsdijkvenen kwamen, geloofden hun ogen niet. Prachtig weer en doodstil. Dat kon toch niet waar zijn!? De organisatoren hadden immers duidelijk vermeld dat niemand zich door een buitje zou laten weerhouden!?

Een korte verklaring is op zijn plaats: het organiseren van de winterwandeling is enorm veel werk. Bovendien kost het een bom duiten. Deze worden terugverdiend door de verkoop van dranken en etenswaren en de vrije giften. Maar de weersverwachtingen waren van dien aard, dat niet op een grote opkomst gerekend mocht worden. Voeg daarbij de kans dat de wandelaars door een regen- of hagelbui plotseling in het donker zouden moeten rondploeteren én het feit dat de paden behoorlijk drassig waren, en het zal duidelijk zijn waarom op zaterdagmorgen de knoop werd doorgehakt: afgelasten!

Een half uur later stond deze mededeling op de website. Jammer dat de doorzetters dit niet gezien hebben.

Hopelijk volgend jaar beter.

1-9 of 9