Početna 2017‎ > ‎

Fitness i ostalo


FITNESS

Termin ili nov način vežbanja, stil života i filozofija, slobodno vreme i društvo, status i imidž, zadovoljstvo, potreba i raspoloženje, dobra pripremljenost u sportu, dobra kondicija, aktuelnost, savremenost i profitabilnost, modni trend. Možemo slobodno reći da je fitnes više ili manje sve od gore navedenog!

Pod fitnes programima podrazumevaju se razni programi vežbanja: Vežbanje na trenažerima i spravama , razne vrste aerobnih treninga, cardio trening, strečing, slim programi( programi redukcije telesne mase), bodi bilding, joga,pilates, vežbanje za trudnice, korektivno i kompezatorno vežbanje, rehabilitaciono vežbanje.

Savremeni način života zna vrlo često da bude nemilosrdan tako da je fitnes kao najpristupačniji i najrasprostranjeniji oblik rekreacije veoma delotvorno deluje na kompletan organizam a veoma je važno istaći i njegovo antistresno dejstvo. Fitnes centri i fitnes programi u Americi i Zapadnoj Evropi se pojavljuju sedamdesetih godina, a kod nas krajem osamdesetih i početkom devedesetih.


Kondicioni (aerobni) deo koji se sprovodi na cardio liniji (tredmil, bicikl, steper ili vijaca) cija dužina i intenzitet zavise od mogucnosti i potrebi klijenta. vežbe u parteru sa akcentom na muskulaturu trbusnog zida i opružaca kicmenog stuba. Izbor vežbi, broj serija i ponavljanja uslovljeni su mogucnostima klijenta.

Kod pripadnica lepseg pola posebna pažnja se posvecuje vežbama za oblikovanje i zatezanje bedrenog regiona (spoljasnji i unutrasnji deo butine, zadnjica i zadnja loža buta). U ovom delu treninga kombinuju se vežbe u parteru i rad na masinama koje posebno angažuju navedene misicne grupe.

Vežbe na masinama i sa slobodnim opterecenjem koji kod lepseg pola obuhvata iskljucivo zatezanje (toniranje) muskulature, dok se kod muskaraca radi po posebnom programu koji obuhvata oblikovanje muskulature i povecanje misicne mase. Na kraju treninga posebna pažnja se poklanja istezanju muskulature citavog tela a posebno muskulature koja je najvise bila angažovana na treningu.


 AEROBIK
 
Aerobik je vid fizičkog vežbanja, najčešće izvođen u grupi uz muziku. Cilj aerobika je razvijanje i održavanje kardio-respiratornog sistema, mišićnog tonusa, lokalne mišićne izdržljivosti i koordinacije pokreta. Upravo zbog grupnog vežbanja i velikog broja različitih vežbi, dostiže ogromnu popularnost i danas predstavlja jedan od najatraktivniji vidova vežbanja.

Ocem aerobika smatra se Dr. Kenneth H. Cooper koji je tokom šezdesetih godina XX veka uveo sistem treninga sa akcentom na poboljšanju kardio-respiratorne funkcije tela i postavio temelje aerobika u SAD. Medijsku popularnost aerobiku donela je glumica Džejn Fonda promovisanjem svog sistema vežbanja.


U poslednjih 20 godina, aerobik dostiže ogromnu ekspanziju na svim kontinentima, a posledica toga je i nastanak mnogih trenažnih programa zasnovanih na osnovnim principima aerobika.
 
STEP AEROBIC
Javlja se 1989. godine kao rezultat saradnje Gina Millera, Reebok master trenera i Reebok tehnologije. Glavna karakteristika ovog vida aerobika je koriscenje step-klupice pomoću koje se stvara interesantan čas primeren svakom polazniku baz obzira na godine, pol i nivo utreniranosti. Step-klupica pruža neograničenu mogućnost korišćenja za kreiranje aerobnog treninga bez obzira na to da li se radi o step koreografiji ili o workout programu!
Upravo ta raznovrsnost i neograničeni broj ideja u kreiranju step koreografije omogućili su da ovaj vid aerobika zadrži svoju popularnost i mesto u fitnes industriji više od deset godina! Vežbači koji se odluče za ovaj program svakako mogu računati na poboljšanje kardiovaskularnih i
respiratornih funkcija organizma, smanjenje potkožnog masnog tkiva, poboljšanje cirkulacije, oblikovanje mišića u harmoničnu celinu, unapredjivanje zdravstvenog stanja!
 
 
PILATES


Pilates je vid vežbanja koji je razvio Joseph Pilates početkom dvadesetih godina XX veka.
Umesto velikog broja ponavljanja u svakoj vežbi, J. Pilates je akcenat bacio na manji broj preciznih pokreta, koji su zahtevali tačno definisanu kontrolu izvođenja. Stvorio je preko 500 specifičnih vežbi. Načinom izvođenja program podseća na jogu iz koje su izbačeni spiritualni elementi.

U početku je korišćen za rehabilitaciju povređenih plesača, sa naglaskom na povećanje koordinacije i amplitude pokreta, a danas Pilates doživljava svoju drugu "mladost" i visok nivo popularnosti kao podvarijanta fitnesa.U poslednjih nekoliko godina jedan od najpopularnijih vidova rekreacije kako u svetu tako i kod nas je pilates. Razlog tome je sto vežbanje pilatesa osim fizičke aktivnosti, telu daje i neophodno opuštanje i uspostavlja ravnotezu između fizičkog i mentalnog.
Primarnu ciljnu grupu mišića Pilates tehnike predstavljaju centralni telesni mišići u koje spadaju mišići abdomena i leđa (posebno mišićne grupe oko kičme).

Vežbajuci pilates možete promeniti svoj izgled, osećaj i izdrzljivost svog tela. On formira telo na jedan potpuno drugačiji način bez agresivnih i napornih vežbi, balansirajuci sve grupe misića. Sastoji se iz laganih i opuštajućih pokreta koji telo itekako dovode u stanje potpune kondicije.

Pilates vežbe podstiču gipkost i izdržljivost kako mišića tako i celokupnog tela, a akcenat se baca na mišiće abdomena, ruku i ramenog pojasa, kao i leđa, jer su prvenstveno oni osnova za pravilno držanje tela.

KORIST PILATES TRENINGA:

•poboljšava opštu kondiciju i zdravlje
•razvija i jača srčani mišić
•gradi izduzene mišiće i fleksibilne zglobove
•poboljšava držanje tela
•poboljšava pokretljivost čitavog tela
•poboljšava povezanost uma i tela
•jača zglobove i celu muskulaturu
•smatra se jednim od najsigurnijih načina vežbanja
•čini da se istovremeno osećate opušteno, snažno i raspoloženo

Pilates je idealan za one koji ne vole da skaču ili trče, a koji žele kondiciju i pokretljivost čitavog tela.

 
TAE BO


 
Taebo (akronim od Total Awarness Excellence Body Obedience) je sistem vežbanja koji je izmislio Billy Blanks 1989. godine.
Taebo je proizišao iz aerobika kombinovanjem mnogobrojnih elemenata preuzetih iz borilackih veština, cime je ovaj vid vežbanja postao popularan i medu muškom populacijom.
Visok intenzitet, veoma zanimljiva koreografija i potrošnja velike količine kalorija su osnovne karakteristike ovog programa. Prvi deo treninga podrazumeva strečing i vežbe zagrevanja, potom visoko intezivni i dinamični koreografski deo,a završni deo treninga je rezervisan za  relaksaciju i  strečing.Borilackim, ratnickim i box pokretima dobijamo na snazi, brzini, balansu, koordinaciji i svesnosti.
Plesni pokreti daju nasem telu energiju i ritam, gde se pri kombinaciji ovih stvari ukljucuje i svest kako sta u kom trenuntku treba da radimo i na koji nacin i takodje je jako dobro sto se tice srca

Treba napomenuti da se elementi borilackih veština ovde primenjuju iskljucivo radi poboljšanja psiho-fizickih karakteristika organizma, a nikako u funkciji samoodbrane ili bilo kog drugog vida borbe
.
 
Tae bo I - BASIC obuhvata izvođenje ručnih i nožnih tehnika borilačkih veština, kombinovanih u jednostavnu koreografiju koja je prilagođena svim vežbačima (različite fizičke spremnosti – početnicima ili osobama koji vežbaju posle duže pauze).
Trening je visokog intenziteta i njime se postiže muskulaturni tonus tela uz smanjenje viška kilograma, dok mišići dobijaju elastičnost i vretenastu strukturu. Završna faza treninga je stretching tj. istezanje, razgibavanje i relaksacija celog tela.
 
Tae bo II - NAPREDNI je namenjen vežbačima koji su savladali Tae bo BASIC korake i imaju potrebu za itenzivnijim i dinamičnijim treningom. TAE BO II takođe obuhvata izvođenje ručnih i nožnih tehnika borilačkih veština ali kombinovanih u složeniju koreografiju (spajanje elemenata) uz daleko viši intezitet  a  složenija koreografija svaki trening čini veoma delotvornim, zanimljivim i neponovljivim.
Trening je visokog intenziteta i njime se postiže muskulaturni tonus tela uz smanjenje viška kilograma, dok mišići dobijaju elastičnost i vretenastu strukturu. Završna faza treninga je stretching tj. istezanje, razgibavanje i relaksacija celog tela. 
 
 
 Bodybuilding
 

Body building, ili oblikovanje tela danas predstavlja daleko veći I kompleksniji program od pre 20-tak godina kada su se njime bavili isključivo muškarci želeći da povecaju mišićnu masu. Danas je ovaj sprot jedan od najprisutnijih među rekreativnim vežbacima a nezaobilazni vid treninga u teretani je i vecini profesionalnih sportista iz vecine a slobodno možemo reci i iz svih sportova.
Aspekti regularnog i progresivnog vežbanja sa opterećenjem :
BODY BUILDBOING


1. Povećava se snaga mišića
2. Povećava se mišićna izdržljivost
3. Oblikuje se telo
4. Jača kosti, ligamente, povećava debljinu hrskavice I gustinu kapilara u mišićima
5. Povoljno deluje na opšti zdravstveni status
6. Podiže nivo sportske forme
7. Povećava snagu i brzinu
8. Povećava fleksibilnost
9. Oslobađa se organizam od napetosti i tenzije svakodnevnog života
10. Stvara pozitivan lični imidž
11. Promoviše disciplinu
12. Omogućuje kontrolu telesne težine i smanjuje naslage masnog tkiva
13. Snaži srce, intezivira metaboličke nivoe i normalizuje krvni pritisak
14. Može biti važan faktor dugovečnosti
15. Poboljšava kvalitet življenja
16. Pomaže u prevencijama mnogih bolesti
17. Povecava nivo hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca
18. Odgovara svima bez obzira na polove i uzrast
19. Izvanredna rehabilitaciona aktivnost
20. Dokazano smanjuje nivo holesterola u krvi

I kad ste se već odlučili za "čelični sport" mora se znati da je doslednost ključ mišićnog razvoja jer se ni u životu ne može ništa postići bez doslednosti i truda a osnovni elementi doslednosti su disciplina i predanost. Ali ne treba zaboraviti da pored treninga i treniranja važnu ulogu igra ishrana jer mišicima su potrebni proteini koji im obezbeđuju glikogen koji im pospešuje rast. Nema dobrog i intezivnog treninga bez isto tako dobre dijete. Naravno prilikom komponovanja programa vodimo računa o razlikama između polova:
1. Muškarci su gorostasniji i jači od žena, maksimalni unos kiseonika je veći nego kod žena, muškarci su izdržljiviji (zbog većeg srca i veće kolicine hemoglobina)
2. Žene su fleksibilnije i imaju viši prag bola
3. Muškarci su snažniji u gornjem delu tela dok žene u donjem
Svaki uzrast je pogodan za početak bavljenja body-buildingom pa tako i dečaci i devojčice mlađi od 16 godina ne bi smeli da rade sa maksimalnim opterećenjima. Mladićima od 16 godina ne preporucuju se vežbe čučnjeva, vučenja potiska preko glave sa velikim opterećenjem. Stariji moraju da vode računa o svojim zglobovima i mekim tkivima.

 
JOGGING

 
JOGING je prilicno popularan metod koji se ustalio kao standard kada je kardio trening u pitanju. Nije neobicno da se ovaj kardio tip cesto koristi kao metod za odredjivanje kondicione pripremljenosti ispitanika i da je sastavni deo baterije testova kojima se to moze izmeriti.
Sigurno da joging nije bas za svakoga. On ce prilicno opteretiti vasa kolena a u situaciji kada napolju pada kisa ili je 0°C, retko ko ce se bas odluciti da istrci svoju redovnu turu.
Joging je sigurno dobra vezba za povecanje sposobnosti kardivaskularnog sistema, ovo posebno iz razloga sto trosimo dvostruku vise kalorija nego sto je to u slucaju setnje.
Džoging je vid sporog aerobnog vežbanja, gotovo istovetnog trčanju, a razlika između džogera i trkača je minimalna. Stručnjaci negiraju ikakvu razliku između ovo dvoje, ali među nama kao neka granica između džogiranja i trčanja spominje se 10km/h ili 6min/km. Sve iznad toga je trčanje, a ispod džogiranje. Ovaj način sporog trčanja ima za cilj podizanje opšteg nivoa fizičke forme i nije toliko zahtevan kao brže trčanje.

Džoging se može preporučiti osobama oba pola, osrednje ili jače forme, pod uslovom da nemaju više od 15kg „viška“. Patike su važne, trebaju da imaju dobru potporu, fleksibilnost, ali i da nisu suviše male ni velike. Nebi trebalo džogirati svaki dan, na primer 4 dana sedmično po pola sata je dovoljno, jer je i odmor važan, za oporavak zglobova, ligamenata, mišića. Pre džogiranja se treba zagrejati brzim hodom, zatim malo istezati mišićne grupe i početi sa džogingom. Na kraju, u fazi hlađenja, možete se opet malo istegnuti i prošetati da bi se mišići oporavili od treninga. Disanje treba da je normalno, ruke u toku džoginga pored tela i da prate ritam suprotne noge.

Što se tiče ritma džoginga, pre bi trebalo povećavati dužinu nego brzinu. Brzina se dobija intervalnim treninzima, a džgoing je tu da vas učini izdržljivijim.

 
 
PLES


PLES je jos jedan popularan metod kardio treninga iako ce te tesko naci nekoga ko ga upraznjava a da se istovremeno slaze sa ovom konstatacijom. Za vecinu ljudi to je samo dobra zabava, naravno izuzev onih kojima je to profesija.Profesionalni plesaci slazu se sa ovom konstatacijom da je ples (ako ples gledamo sa cisto fizioloskog aspekta zanemarujuci umetnicku stranu dogadjanja ...) veoma intezivna fizicka aktivnost. Sam pogled na bilo kojeg profi plesaca potvrdjuje tu tvrdnju. Izbor plesnih studija je velik a ponuda plasnih stilova nista manja.
OBLICI PLESA
Sa danasnje tacke gledista, ples mozemo definisati kao niz ritmickih koraka ili pokreta tela odredjenog tempa koji se izvode prema taktu muzike. Ples moze biti oblik scenske umetnosti, deo religijske ceremonije ili moze biti aktivnost za zabavu i sport. Moguce ga je podeliti u nekoliko glavnih skupova:
Ritualni ples,narodni ples,klasični balet,moderan/savremeni/ ples,društveni/salonski ili dvoranski/ i Sportski ples  koji je razvijen iz drustvenog plesa. Obuhvata izbor odredjenog broja drustvenih plesova koji su se vremenom ustalili i koji su tako prilagodjeni da se izvode prema strogo definisanim pravilima. To je pre svega sportska disciplina, a ne zabava sa krajnjim ciljem kao kod drugih sportova.

 
 
REKREACIJA
 
Rekreacija je sport na nivou naše svakodnevnice. Pojam rekreacije upućuje na ponovno stvaranje, obnavljanje, osvežavanje i razonodu. Za razliku od sporta, rekreacija predstavlja spontani izraz čovekove želje da zadovolji potrebe za aktivnostima, ali na potpuno dobrovoljan način i po sopstvenom izboru, u svrhu odmora i razonode. Rekreacija je spona između zabave, razbibrige, razonode i dokolice; dokolica ne obnavlja, nego stvara, kreira i predstavlja prostor samorealizacije čoveka.
Vežbama se ne mogu izgubiti kilogrami kao što se uglavnom očekuje, naročito ne za kratko vreme, ali zato upornim vežbanjem možete da smanjite konfekcijski broj, iako vaga ne pokazuje bitne promene. Ciljanim vežbama u malom obimu pokreta sa velikim brojem ponavljanja možete da preoblikujete svoje telo i da to trajno odrzite.


Da bi vežbanje bilo efikasno uz minimalan napor, neophodno je pravilno disanje. Da to radite nepravilno znaćete ako dišete samo kroz usta, tako da izostaje obavezna filtracija vazduha kroz nosne dlačice, zagrevanje vazduha i njegova jonizacija. Druga nepravilnost je "dahtanje" kada premalo kiseonika a previše često dolazi u pluća. Čak i kada pravilno udišemo na nos ako pri tom uvlačimo stomak, a pri izdisaju ga naduvavamo, disanje nije pravilno.
Kada treba udahnuti a kada izdahnuti pri vežbanju najlakše ćete naučiti ako pokrete razdvojite na lakše i teže. Lakši su oni koji se izvode u pravcu sile zemljine teže i tada UDIŠEMO, a teži oni nasuprot njoj kada IZDIŠEMO.
Ritam disanja mora da bude usklađen sa pokretom pri vežbanju, odnosno ne treba vežbati brže nego što to možemo da pratimo disanjem
 
 
SAMOODBRANA


Samoodbrana predstavlja akt odbrane sebe, sopstvene imovine ili neke druge osobe od bilo koje vrste ugrožavanja. Svaka osoba ima pravo na samoodbranu. Samoodbrana može biti bez upotrebe oružja (goloruka , nenaoružana) ili uz upotrebu oružja (noževa, pištolja, sprejeva). U druge oblike samoodbrane spadaju: nivo svesti – pristup u kom se čovek brani tako što izbegava opasnost povišenim nivoom svesti o mogućim događanjima, kao i donošenjem ispravnih odluka; zatim smirivanje (deeskalacijom) – pristup u kom čovek koristi glas, ton i govor tela kako bi smirio potencijalno nasilnu situaciju. Bežanje, takođe, predstavlja vid samoodbrane i ono se smatra najbezbednijim. U samoodbrani se mogu koristiti i različiti lični alarmi, sprejevi i tejzeri (elektrošokovi) koji predstavljaju pasivna sredstva samoodbrane. Krivični zakonik Republike Srbije štiti pravo čoveka na samoodbranu sledećim članom: „Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani, pri čemu je nužna odbrana ona koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije.“ Države, takođe, imaju pravo na samoodbranu. U Povelji Ujedinjenih nacija stoji da onda kada jednu državu, ili više njih, napadne druga država ili grupa država, napadnute države imaju pravo na pojedinačnu ili zajedničku odbranu.
U cilju sopstvene odbrane nastale su brojne veštine koje se bave izučavanjem samoodbrane koje su prerasle u popularne i atraktivne sportove.
Više o borilačkim sportovima pogledajte na podstranici Borilački sportovi.


Yoga

Joga je drevna indijska tehnika izbavljenja iz ciklusa seljenja dusa iz jednog tela u drugo, oznacenih pojmom samsara. Takode se moze reci,"da je joga "stara sanskrtska rec koja znaci jedinstvo tela, uma i duse". Sanskrtsku rec yogah (izvorno muskog roda) doslovno se moze prevesti kao "disciplina", jer se drzi da potece iz korena yuj koji znaci sjediniti, ili iz korena yuja u smislu koncentracije, ili iz korena yam, a znaci ukrotiti.


Pojam joga, zapravo, objedinjuje nesto od svega recenog. Ekvivalent za jogu u latinskom jeziku je iungere, iugum, u engleskom yoke, u francuskom joug, u kineskom ch'an, a u japanskom zen.

Pet elemenata joge:
- Zdravo disanje
- Zdrava prehrana
- Zdrava vezba
- Opustanje
- Meditacija


BALET

Kao i ostali plesovi, balet može grupni nastup ili solo izvedba. Postoje baleti s radnjom ili bez nje, pa je i muzika programska ili apsolutna; istina, igraci katkad tumace i apsolutnu muziku programski. Sadržaj jednog baleta (npr. Petruška Stravinskog) se može uporediti sa operom. Radnja se najradije odvija tako da dolazi do smenjivanja solistickih partija, dueta (francuski pas de deux) i grupnih nastupa. Kao epizoda, balet se javlja i u operi, bilo bez ikakve veze s radnjom (kao u La traviati Giuseppea Verdia) bilo da je utkan u zbivanje (na primjer Bahanal u Wagnerovom Tannhäuseru).

Balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je temelj svim ostalim plesnim stilovima. Balet karakteriziraju stroge forme tijela i otvoreni položaj stopala, što znači da je cijela noga zarotirana iz kuka prema van za 180 stupnjeva. Baletna tehnika ne poznaje upotrebu sile i naglih pokreta. Svi pokreti moraju biti kontrolirani i ne smiju se izvoditi sa zgrčenim mišićima, već istegnutim u «daljinu».

Elementi koji se uvježbavaju su veliki i mali čučnjevi, istezanje i dizanje nogu, rad stopala, različiti nagibi i rotacije tijela, različite vrste okreta i skokova koji se mogu izvoditi iz velikoga ili malog čučnja, s obje ili jedne noge i sl. Balet nije samo za profesionalce, već je i izvrsna aktivnost za rekreativce. Razlika između rekreativnog i profesionalnog bavljenja plesom je samo u tome što rekreativci izvode manje komplicirane elemente. Rekreativci također ne moraju imati stupanj otvorenosti do punih 180 stupnjeva, već onoliko koliko to dopuštaju individualne prirodne predispozicije tijela.

zoom
Подстранице (2): Borilački sportovi Sportske grane
Comments