Gezondheidszorg

In 2010 moesten de Brugse studenten geneeskunde, Karen en Astrid, tijdens hun bezoek vaststellen dat er op vlak van gezondheid en persoonlijke hygiëne nogal wat problemen waren in het Ebenezer Life Center. Ze gaven er les in hygiëne (tandverzorging, handen wassen). Zij stelden ook eerste medische fiches op van de kinderen.


In de zomer van 2013 is Birgit, een anesthesist uit Brugge drie weken vrijwillig naar het Ebenezer Life Center gegaan om er de huidige gezondheidssituatie in kaart te brengen. Haar rapport is de basis voor het verbeteren van de gezondheidszorg voor de wezen en de weduwen.

Regelmatig voorziet Kitanda het weeshuis van basismedicatie, vooral pijnstillers en eerste hulp medicatie.

In de container die we in 2012 naar Het Ebenezer Life Center stuurden bevond zich ook een tandartsstoel die intussen gebruikt wordt voor de tandverzorging.

Philip, één van de leerkrachten aan de Ebenezerschool, heeft een erfelijke oogziekte en is sinds kort blind geworden. Ook de broers van Philip zullen dus onvermijdelijk blind worden als ze geen behandeling krijgen. Vzw Kitanda wil dit uiteraard voorkomen en betaalt daarom hun behandeling. Ondertussen kreeg Philip een brailleschrijfmachine en een computer met een spraakprogramma, zodat hij vlot kan blijven werken als leerkracht in Ebenezer.

Kitanda betaalde intussen ook de dringende operatie van een kind met abdominale hernia.

In 2015 werd er in het Ebenezer Life Center een ziekenboeg opgestart met een halftijds verpleegsterDit zorgt ervoor dat weeskinderen er nu slechts uitzonderlijk naar het ziekenhuis gebracht worden, terwijl dit voorheen dagelijks gebeurde. Ook het medicatiebeleid voor HIV wordt er nu veel beter gecontroleerd bij de kinderen. Er worden medische fiches bijgehouden van elk kind en er is een veel beter beleid. Voorlopig bestaat die ziekenboeg uit één grote open ruimte, maar het is de bedoeling dat we de ziekenboeg binnenkort voorzien van wanden om ze te verdelen in compartimenten, kwestie van de patiënten meer privacy en rust te bezorgen.


De wezen kregen muskietennetten dankzij de steun van een Amerikaanse Christengemeenschap en Memisa.