Kausi 2013-14

Kipinän joukkueen kokoonpano ensimmäisellä kaudella 1991-1992

Takarivi vas. Kauko Oksanen, Keijo Korhonen, Jarmo Oksanen, Eero Oksanen, Jukka Lahtinen, Sami Pyyppönen, Sami Flinkman.

Eturivi vas. Seppo Kapanen, Ilpo Kuokkanen, Harri Oksanen, Pekka Häkkinen, Mauno Häkkinen.

Koripallotaitoja oli porukalla kehitetty aikoinaan Seuratalolla ennen talon peruskorjausta aina syksyllä niin myöhään, kunnes yöpakkaset estivät pelaamisen salin lattian liukkauden takia. Kipinähenki porukalla luotiin aikoinaan Seuratalolla, tehtiin itse korit saliin, joten ei ollut peukalo keskellä kämmentä. Ei huudettu yhteiskuntaa apuun, vaan oltiin itse aktiivisia. Pelikieltokin meinasi tulla Seuratalolle yhdessä vaiheessa, syynä oli kun ikkunat helisivät rikki koripallon osuessa lasiin. Mutta ei me lannistettu vaikka eräs jo edesmennyt omistaja uhkasi, että pojat pelit loppuu salissa tähän. Uhkailusta into vain kasvoi lisää, joten porukalla tehtiin ikkunoihin suojat ja lasiliikkeen omistaja Lahtisen Kauko lahjoitti valmiiksi leikattuja varalaseja Seuratalolle. Omaa koripalloseuraa ei tarvinnut perustaa, kun oli jo Kipinä olemassa, joka otti koripallon ohjelmaan. Tuttu kaveriporukka oman kylän poikia Koivistosta halusi lähteä pelaamaan sarjaan koripalloa.

Valtakunnallisesti kuuluisasta (Huima) Hiskin Palloiluhallista oli tullut joukkueen kotisali

Ennen sarjaan lähtöä monta vuotta kerättiin uskoa omiin kykyihin pärjätä sarjassa. Pelitaitoja kehitettiin pelaamalla vuodesta toiseen keskenään Hiskin vanhassa salissa lauantaisin. Salivuoro oli kolme tuntia kerrallaan, vuorolla luotiin kova peruskunto. Kova intohimo pelata sarjassa oli totista totta kaudella 1991-92, kun Kipinä aloitti pelit sarjassa.

Kipinässä joukkue on tilanteessa 2014, että sarjapelit on unohdettu toistaiseksi, tai kenties lopullisesti. Lopullista vastausta ei ole, vaan tulevat vuodet sen näyttää mihin suuntaan Kipinän koripallo menee. Kahtena edellisenä kautena oli nähtävissä Kipinän joukkueessa mihin sarjassa pelaaminen on menossa. Jatkuvat tappiot peleissä veivät miesten motivaation. Miehiä oli vaikeuksia saada riittävästi otteluihin, varsinkin vieraspelit Jyväskylässä eivät kiinnostaneet ollenkaan. Jouduttiin jopa luovuttamaan muutama peli sarjassa kesken kauden. Yhden lisäkauden Kipinä vielä pelasi 2013-14, mutta kausi oli rimpuilua sarjassa jatkuvat tappiot niskassa. Koripalloharrastus jatkuu edelleen Kipinässä kerran viikossa salilla pelailua harrastaen.

Mihin katosi Kipinähenki vuosien saatossa joukkueesta? Joukkueen runko oli ollut oman kylän poikia useita vuosia, mutta vuosien saatossa luonnollisesti omat pelaajat vähentyivät pikkuhiljaa joukkueesta, kun junnuista ei kasvanut pelaajia tilalle, niin ei tarvitse ihmetellä, minne katosi Kipinä henki. Jotta sarjassa voitiin pelata näinkin pitkä yhtenäinen jakso 1991-2014, perustui pitkälti kylän ulkopuolelta tulleisiin pelaajiin. K.K.

Ei Kipinällä sarjatoimintaa kaudella 2014-2015

Kotipelit 2013-14:

 • Kipinä - Möykyt 50-98
 • Kipinä - Junnuhonsu II 66-86
 • Kipinä - Likaiset Linnut 50-116
 • Kipinä - JyNMKY III 53-60
 • Kipinä-JyNMKY II 69-85
 • Kipinä-Terä 70-88
 • Kipinä-Junnuhonsu I 69-75
 • Kipinä-Firma 67-93

Vieraspelit 2013-14:

 • JyNMKY II - Kipinä 111-45
 • Terä - Kipinä 83-52
 • Junnuhonsu I - Kipinä 104-57
 • Firma - Kipinä 96-64
 • Möykyt-Kipinä 85-52
 • Junnuhonsu II-Kipinä 82-37
 • Likaiset Linnut-Kipinä 131-64
 • JyNMKY III-Kipinä 87-71

Kipinä sortui virhevaikeuksiin Kypärämäessä

Keski-Suomen koripalloliigaa JyNMKY III - Kipinä 87-71

Kipinän kauden viimeinen ottelu pelattiin Jyväskylässä Kypärämäen koululla. Peli lähti käyntiin Kipinän kannalta heikosti, korinteko oli läheltä vaikeaa. Avausjakson kolme onnistunutta kolmosta pitivät Kipinää pelissä mukana. Korinalustan Kipinä sai tukittua Namikalta hyvin Ville Happosen ja Mikko Kauton myötä. Ottelussa Otto Jämsen sai heti tuomareiden erikoishuomion. Virhetili täyttyi harmillisesti, eikä toisella jaksolla saatu tekninen virhe hirveästi auttanut asiaa.

Toisella jaksolla sai Kipinä peliä avattua paremmin ja puolustuskin toimi aika-ajoin. Kipinälle jaksovoitto pistein 11-18.

Kolmas jakso oli Ville Happosen näytöstä, palloa saatiin alle ja vaikka joukkuekaverit eivät osuneet, niin Ville poimi ohiheitot Kipinälle, tehden jaksolla 11 pistettä. Jakson lopulla virhevaikeudet pakottivat Kipinän paikkapuolustukseen. Kotijoukkue hyödynsi Kipinän virheet ja puolustusmuodon vaihdon. Paikka vastaan neljä onnistunutta kolmosta oli liikaa Kipinälle, eikä vieraat siitä enää toipuneet. Kauden avausvoitto viimeisessä ottelussa jäi Kipinältä kaukaiseksi haaveeksi.

- Kipinän peliä vaikeutti virhevaikeudet, mutta ennen kaikkea heitot niin läheltä kuin kaukaakin pomppivat mitä ihmeellisimmin raudoista ja levyistä ohi. Ville Happonen oli kuumana kolme jaksoa, mutta miestä ei löydetty enää pelin lopussa uudestaan kommentoi Petteri Heimonen.

- Mikko Kauton ja Ville Happosen pituus auttoi levypallopelissä ja puolustuksessa, joten Kipinän pelurit pääsivät enemmän pelaamaan "omilla" paikoillaan, mikä osaltaan oli helpottamassa pelaamista.

JyNMKY III: Pyry Lahti 4, Tommi Itkonen 5, Jukka Puura 6, Jesse Hankosalo 15, Jaakko Koskimies 8, Jarni Sajaniemi 26, Jussi Eskelinen 18, Jesperi Salminen 5.

Kipinä: Lassi Peuhkurinen 12, Ville Kivimäki 7, Niko Oksanen 2, Sami Saavalainen 10, Marko Rantaniva 5, Mikko Kautto 8, Otto Jämsen 3, Ville Happonen 24.

Tallennettu Google Kuviin • 26.2.2014

K.K.