Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (ΚΙ.Π.Η.)

  http://kinisipolitoniliupolis.blogspot.com/


ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

                                         ΑΡΘΡΟ 

                                                    (15 Μαρτίου 2011)

                      Πυρηνική ενέργεια –Ήρθε η ώρα!

Έχοντας μπροστά μας το φάντασμα του πυρηνικού ολέθρου που πλανάται πάνω από την Ιαπωνία και την αγωνία των κατοίκων της (αλλά και όλου του πλανήτη) για την έκλυση ραδιενέργειας στην  ατμόσφαιρα, το μεγάλο ερωτηματικό για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος από τις εκρήξεις που έχουν ήδη συμβεί στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα και την αντοχή των πυρηνικών αντιδραστήρων τα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, επιβάλλεται τώρα, οι  υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας να μας απαντήσουν:

Γιατί θεωρούν την πυρηνική ενέργεια <καθαρή> ενέργεια?

Πόσο ασφαλής είναι τελικά η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων?

Ποιό θα είναι το μέγεθος του προβλήματος, αν ένα παρόμοιο φυσικό φαινόμενο πλήξει ένα πυρηνικό εργοστάσιο οπουδήποτε στον κόσμο, όταν κινδυνεύει η Ιαπωνία πρότυπο τεχνογνωσίας, οργάνωσης και ετοιμότητας?

Ποιός τολμάει τώρα να μας πει ότι μπορεί να προλάβει ένα ανθρώπινο λάθος, ένα καταστροφικό σεισμό ή μια καθίζηση του εδάφους κάτω από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα? Ποιός μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες και να αναλάβει την ευθύνη ενός πυρηνικού ατυχήματος ?

 Ποιός υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας μπορεί σήμερα  να κοιτάξει στα μάτια τα παιδιά του, το σύντροφό του, τους γονείς, τ’ αδέρφια, τους φίλους του και να τους εξηγήσει ότι:

H αφθονία της ενέργειας είναι σημαντικότερη από τη ζωή τους?

Προκειμένου να μπορούμε να σπαταλάμε ενέργεια και να χρησιμοποιούμε απεριόριστες ποσότητες χωρίς φειδώ, αξίζει να ρισκάρουμε  τον πλανήτη  και το μέλλον όλης της ανθρωπότητας?

Ποιός μπορεί να βρει τα λόγια να πείσει ότι δεν έχει σημασία  αν ο καρκίνος, η λευχαιμία, ο θυρεοειδής καθημερινά πολλαπλασιάζονται,  δεν πειράζει αν κινδυνεύουν τα παιδιά μας να γεννάνε τέρατα, αν κινδυνεύουμε να μη μπορούμε να πλησιάζουμε τις θάλασσες μα ούτε και τις στεριές σε λίγα χρόνια, γιατί θα ’χουν δηλητηριαστεί από τη ραδιενέργεια?

Ποιοί πολιτικοί μπορούν  να υπεραμύνονται της πυρηνικής ενέργειας μετά από τόσα πυρηνικά ατυχήματα και με ποιο δικαίωμα? Άλλωστε πώς θα σώσουν τους δικούς τους από ένα πυρηνικό όλεθρο? Πού θα τους κρύψουν? Πού και πώς θα ζήσουν και οι ίδιοι και τα παιδιά τους? Ποιός μπορεί να σωθεί από το «αγκάλιασμα» της ραδιενέργειας και για πόσο?

 Ήρθε η ώρα για την ανθρωπότητα να αποδείξει ότι, εκτός από τη μεγάλη τεχνολογική πρόοδο έχει «ωριμάσει», έχει συνετιστεί από τα λάθη της και έγινε σοφότερη όχι μόνο γιατί έμαθε να εκτιμάει τα φυσικά πλούτη που της δίνει ο  πλανήτης της,  αλλά έμαθε και να τα χρησιμοποιεί με φειδώ, για να μπορούν και οι επόμενες γενιές να τα απολαύσουν…..

Ήρθε η ώρα τα πυρηνικά εργοστάσια να γίνουν παρελθόν, τα πυρηνικά υποβρύχια να αποσυρθούν, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να γίνουν ο πρώτος στόχος όλων των κρατών, η οικονομία πόρων να γίνει συνήθεια όλων και η ανακύκλωση δεύτερη φύση μας!

 Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε οικονομική καταστροφή, όσο μεγάλη κι αν είναι, αντιμετωπίζεται με θέληση, πείσμα, σκληρή δουλειά και επιμονή, η περιβαλλοντική όμως, όταν περάσει την κόκκινη γραμμή, δεν είναι αναστρέψιμη, δεν έχει γυρισμό και δεν αφήνει ίχνος ελπίδας ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ!


Ευαγγελία Δημητρίου

                   

                                                  ΑΠΟΨΗ

                                                   Πολίτες και αυτοδιοικητικές εκλογές

                Πλησιάζοντας προς το τέλος της εκλογικής αναμέτρησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, νιώθουμε σα θεατές αγώνων πάλης. Αγώνων που διεξάγονται σε πολλά διπλανά ριγκ ταυτόχρονα και τους παλαιστές να ανεβοκατεβαίνουν και να εναλλάσσονται σ’ αυτά, πολλές φορές με αξιοθαύμαστη ταχύτητα, μολονότι το άθλημα δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο!

Οι διαφημιστές και οι κλακαδόροι, οι κραυγές των προπονητών και των αθλητών έχουν καθηλώσει πολλούς από μας άφωνους παρατηρητές ή άλλους τους έτρεψαν σε φυγή, αδιάφορους για το άθλημα, απηυδησμένους και αγαναχτισμένους γι άλλη μια φορά.

     Η συζήτηση για τις πόλεις μας και τα απλά, καθημερινά, τετριμμένα και πολλές φορές χρονίζοντα προβλήματά τους, έχει μετατραπεί από πολλούς πολιτικούς σε υστερία για τη νίκη, πλήρη αποπροσανατολισμό των πολιτών από το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών,  κλοπή «πιασάρικων» και μοντέρνων για την πολιτική λέξεων ή θεμάτων όπως «διαφάνεια», «όραμα», «περιβάλλον», «πράσινη ανάπτυξη» κλπ. προκειμένου να κερδηθεί έστω μια ψήφος παραπάνω, λίγα κουκιά ακόμη….Η συζήτηση αντικαταστάθηκε από την πλύση εγκεφάλων και οι προτεινόμενες λύσεις για τα προβλήματα σε  εκθέσεις ιδεών με άφθονα καλολογικά στοιχεία!

      Η αγωνία για τη σύγκριση του τωρινού εκλογικού αποτελέσματος με τα προηγούμενα και το χαμηλό ιστορικό της κομματικής παράταξης, η αγωνία για τον παραγκωνισμό των υπολοίπων και τη νίκη, έχει μετατρέψει πολλούς πολιτικούς σε απίστευτους ψεύτες και θεατρίνους πρώτης τάξεως, την υποκριτική ικανότητα των οποίων θα ζήλευαν ηθοποιοί χρόνια καταξιωμένοι! Έχει ξεστρατίσει την κουβέντα για τα κοινά προβλήματα σε άλλες ατραπούς, προκειμένου να ξεχάσουμε……

Να ξεχάσουμε ότι ο σημερινός προστάτης του περιβάλλοντος, μέχρι χθες δεν άφηνε δέντρο στο διάβα του για να χτίσει… 

Να ξεχάσουμε ότι αυτός που μέχρι χθες έκανε έργα με απευθείας ανάθεση, σήμερα μας υπόσχεται διαφάνεια!

Να ξεχάσουμε ότι αυτός που μέχρι χθες διόριζε γνωστούς, κολλητούς, συγγενείς, φίλους, ασύστολα, προκειμένου να αυξήσει την «πελατεία» του, σήμερα έρχεται σαν προστάτης των ανέργων, ψαλμωδός των προβλημάτων που προκαλεί η οικονομική κρίση, μοιράζοντας υποσχέσεις και βγάζοντας λύσεις από το μανίκι και το μαγικό καπέλο του!

Να ξεχάσουμε τη βρώμα της όποιας πόλης που επί τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να καθαρίσει, γιατί από την επομένη των εκλογών θα λάμψει ως δια μαγείας, έχοντας τον ίδιο Δήμαρχο!

Να ξεχάσουμε…., να ξεχάσουμε….., να ξεχάσουμε…!

      Ζούμε στο 2010, είμαστε νοήμονα όντα και όχι αγέλη.

Δυστυχώς, στους περισσότερους πολιτικούς πρέπει να θυμίζουμε ότι διαθέτουμε και κρίση και μνήμη και ωριμότητα για να έχουμε απαιτήσεις. Απαιτήσεις όχι μόνο από τους άλλους αλλά κι από εμάς και πάνω απ’ όλα αξιοπρέπεια.

Αξιοπρέπεια που μας επιβάλλει να μην αφήνουμε άλλα περιθώρια, να μη δίνουμε άλλο χώρο σε όσους παίζουν προκλητικά με τη μνήμη μας, θυμίζοντάς τους ότι τα προβλήματά μας είναι πραγματικά και οι πόλεις μας μας αφορούν.

Δε θα αφήσουμε το μέλλον μας έωλο στις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Είμαστε εδώ, έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και απαιτούμε παραγωγή πολιτικής, επίλυση των προβλημάτων της γειτονιάς  και της πόλης μας και όχι διαγωνισμό καλύτερου μυθιστορήματος για την ανάδειξη του νέου best seller!


Ευαγγελία Δημητρίου


                                     ΣΧΟΛΙΟ

                                               Η Μεγάλη Ευκαιρία

 Σίγουρα οι μέρες μας δεν είναι εύκολες. Η εποχή μας κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πολλούς, οικονομικό ξεπεσμό για τα χαμηλά εισοδήματα, οικονομικό μαρασμό για τη μεσαία τάξη, απώλεια κεκτημένων, αλλαγή τρόπου ζωής, σκέπτεσθαι και φέρεσθαι για τους περισσότερους….

Όλα αυτά δημιουργούν ανασφάλεια, προκαλούν αισθήματα απογοήτευσης, απόρριψης οποιουδήποτε έχει σχέση με την πολιτική και έντονο αίσθημα οργής.

 Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες, με ελάχιστες και μικρής διάρκειας εξαιρέσεις, μεγαλώσαμε με το ιδανικό της προσωπικής αποκατάστασης και μόνο, του ατομικού βολέματος και του ιδιοτελούς συμφέροντος. Ιδανικό που βόλευε, πολιτικούς, συνδικαλιστές, πολιτικά κόμματα και πάνω απ’ όλους εμάς και που πολλοί το εκμεταλλεύτηκαν, με την ανοχή των υπολοίπων…  «Κάνε τη δουλίτσα σου και μην ανακατεύεσαι» ή «εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα?» οι αγαπημένες φράσεις των νεοελλήνων που γέννησαν μια κοινωνία ωχαδερφισμού, πλήρως αδιάφορη για τα κοινά, που για όλα τα προβλήματά της φταίνε πάντα οι άλλοι!

Και επειδή τα πάντα στη ζωή μας είναι μια αλυσίδα, όλα αυτά καλλιέργησαν τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση και την πολιτική, που όσο θέριευε και γιγάντωνε, τόσο πιο ατιμώρητη έμενε, αφού εμείς ήμασταν απλοί θεατές, μολονότι οι τελικοί αποδέκτες των συνεπειών της!

 Η κατάσταση αυτή μας έφθειρε ηθικά και οικονομικά.

Προκάλεσε απόρριψη της πολιτικής, γκρίνια, οργή και θυμό και μας καθήλωσε για πολλά χρόνια, σαν έθνος, σε μια παρατεταμένη εφηβεία, που μόνο τρόπο αντίδρασης, όταν αντιδρά, έχει την έκρηξη!

Όσο αδιάφοροι και αμέτοχοι είμαστε στα πολιτικά σκάνδαλα που ρήμαξαν το δημόσιο ταμείο και τη χώρα, τόσο αδιάφοροι και αμέτοχοι περπατάμε δίπλα σ’ αυτούς που σπάνε, και καίνε περιουσίες μέχρι και ανθρώπους και ρημάζουν την αγορά, την οικονομία και όλα αυτά τις ψυχές και τις ζωές μας!

 Συνηθίσαμε να αντιδρούμε αγελαία και να αντιμετωπιζόμαστε σαν αγέλη….

 Κι όμως!

Μήπως πίσω από όλη αυτή την κατάντια και τον ξεπεσμό, κρύβεται μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε το βήμα μπροστά, για να περάσουμε σαν λαός, από την εφηβεία στην ενηλικίωση?

Μήπως είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αφήσουμε τις αγελαίες συμπεριφορές και να αρχίσουμε να αρθρώνουμε τεκμηριωμένο λόγο και όχι κραυγές και ύβρεις?

Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να οργανώσουμε την κοινωνία των πολιτών, που θα φέρει το λόγο των πολιτών στα δημοτικά συμβούλια των πόλεών μας, στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας και στο κοινοβούλιο, ζητώντας και απαιτώντας (και όχι επαιτώντας) από τους εκάστοτε αρμόδιους, εξηγήσεις και απολογισμό για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, για ελλείψεις, καθυστερήσεις και παραλήψεις στην υλοποίηση έργων και δίκαιη εφαρμογή των νόμων, χωρίς ευνοϊκές ρυθμίσεις που χωρίζουν τους πολίτες σε πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, ώστε να προλαβαίνουμε εγκαίρως τη δημιουργία χρόνιων προβλημάτων και μεγάλων στρεβλώσεων στη δημόσια ζωή?

 Μήπως η δική μας απουσία, η απουσία της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, των ενεργών πολιτών, που για την προάσπιση του κοινού συμφέροντος  χρησιμοποιούν σαν όπλα κυρίως το νόμο, τον τεκμηριωμένο λόγο και τη μαζική διαμαρτυρία και όχι την αυτοκαταστροφική,  είναι το μεγάλο κενό στην πολιτική ζωή της σύγχρονης κοινωνίας?

 Ελάτε να κάνουμε το βήμα μπροστά! Είναι για όλους η θετική πλευρά των όσων βιώνουμε σήμερα και μια Μεγάλη Ευκαιρία! Πρέπει να την εκμεταλλευτούμε….


Ευαγγελία Δημητρίου

 

 

 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ-Για δήλωση ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Ηλιούπολης (δωρεάν παροχή κάδου κομποστοποίησης) τηλ. 2109901743-2109901744

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ :

1. Μαγειρικού Λαδιού - Λαμπτήρων -Μικρών ηλεκτρικών συσκευών- Μπαταριών

Δίκτυο καταστημάτων My Market (45 σημεία)

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ- Απεναντι απο το Δημαρχείο

Πληροφορίες : ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ , Σωρού 1 Μεταμόρφωση, τηλ. 2102893500, fax 2102893766, www.metro.com.gr

2. Μεγάλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

 Δήμος Ηλιούπολης - Γκαράζ Δήμου - 2109970000 , 2109940900

                                       

                                                            ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

 
 Καταστατικό της ΚΙ.Π.Η. Δείτε το Καταστατικό της ΚΙ.Π.Η. (σε .pdf αρχείο).

Μετά τη δικάσιμο στις 10 Δεκεμβρίου 2007, δημοσιεύθηκε η απόφαση 130/2008 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία αναγνωρίστηκε η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ , με τον διακριτικό τίτλο ΚΙ.Π.Η. , αρ. μητρώου 27156 και δόθηκε για κοινοποίηση στη Νομαρχία και λοιπούς φορείς που απαιτεί ο νόμος.

 
Η "Πράσινη Αττική" είναι μια μελέτη που κατάρτισε η ΚΙ.Π.Η  τον Αύγουστο του 2005 με στόχο τη λήψη πρακτικών μέτρων για την αύξηση του πρασίνου στην Αττική. Μπορείτε να δείτε σε .pdf αρχείο τη μελέτη αυτή πατώντας εδώ:  Πράσινη Αττική
 
Η ''Πράσινη Αττική'' μαζί με τους ''Πράσινους τοίχους'' έχουν κατατεθεί και γνωστοποιηθεί στούς εξής φορείς :
 

ü      Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς κ. Αποστολόπουλο

ü      ΤΕΔΚΝΑ  (Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής) κ. Αρβανιτάκης , κ. Χαρίτου

ü      ΣΠΑΥ  (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού)     κ. Προβιάς

ü      Δήμος Ηλιούπολης   κ. Σκούρας

ü      ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας)  κ. Διαμαντόπουλος

ü      ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Πεντέλης)  κ. Στεργίου

ü      Νομαρχία Αθηνών  κ. Αντωνάκου

ü      Ε.Κ.Π.ΑΑ (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης) κ. Μπαλτά

ü      Τ.Ε.Ε  (Τεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος)  κ. Θεοχάρη

ü      Νομαρχία Πειραιώς κ. Μίχα

ü      Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων)    Υπουργό κ. Σουφλιά

ü      ΤΕΕ Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου

ü      Δήμο Αθηναίων Δήμαρχο κ. Κακλαμάνη

ü      Δήμο Ηλιούπολης Δήμαρχο κ. Αναγνώστου

ü Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

 

 

Έχουμε ήδη συμφωνήσει  η προχωρήσει σε συνεργασία με τους κάτωθι φορείς:

 

  • Υπουργείο Γεωργίας – Διευθυντή Αναδασώσεων Αττικής κ. Άνδρου
  • Αστεροσκοπείο Αθηνών – Πρόεδρο κ. Ζερεφό
  • Greenpeace κ. Λιοναράκη
  • Περιβαλλοντική  Υπηρεσία του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος
  • Δήμο Ηλιούπολης- Aντιδήμαρχο κ. Αγαδάκο
  • Διευθύντρια 4ου Δημοτικού Ηλ/λης κα Στρατουδάκη
  • Διευθυντή 7ου Γυμνάσιου Ηλ/λης κ. Καλόγηρο
  • Διευθύντρια 15ου  Δημοτικού Ηλ/λης κα Δημοπούλου
  • Διευθυντή 6ου Δημοτικού Ηλ/λης κ. Κωνσταντινόπουλο
  • Super Markets  Ι&Σ Σκλαβενίτης ΑΕΕ

"ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ"

 

Οι "Πράσινοι Τοίχοι" είναι ένα προσχέδιο μελέτης που κατάρτισε η ΚΙ.Π.Η  για την εγκατάσταση πράσινου στο 4ο Δημοτικό και στο 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης. Μπορείτε να δείτε σε .pdf αρχείο (1,5 ΜΒ) τη μελέτη αυτή πατώντας εδώ: (ΚΙΠΗ) Πράσινοι Τοίχοι

Χάρτης Ρύπων Αττικής

 
Μεταφορτώστε και δείτε σε .pdf αρχείο χάρτη με την κατανομή ρύπων στην Αττική (1,96 ΜΒ) Χάρτης Ρύπων Αττικής