ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 
11 Ιουνίου 2011- Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου: Δελτίο Τύπου

Σε επίσημο έγγραφο, που αποστέλλεται σε Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, η Ιαπωνία αναφέρει οτι το πυρηνικό καύσιμο στους τρείς αντιδραστήρες πιθανότατα έχει διαπεράσει τις δεξαμενές πίεσης και έχει διαρρεύσει στο έδαφος κάτω απο τα κτίρια που στεγάζουν τους αντιδραστήρες. Μια τέτοια εξέλιξη είναι η χειρότερη κατάληξη ενός πυρηνικού ατυχήματος, καθώς δημιουργούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις. .....Δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν στους δρόμους απαιτώντας το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών......

Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας με το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και όσων δεν κάνουν κάτι γι αυτό, ασκώντας πίεση για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. 
Οφείλουμε να δράσουμε, να κινητοποιηθούμε, έχοντας πάντα κατά νου οτι 
στην πυρηνική ενέργεια ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ. 

Εκ των υστέρων υπάρχει μόνο η καταστροφή, μόνο ο θάνατος και όχι μόνο των ανθρώπων!


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ένα μεγάλο θέμα που είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε τώρα, σήμερα, χθες!
Οφείλουμε όλοι μας και κυρίως όσοι μάθαμε χρόνια τώρα να στέλνουμε τα σκουπίδια μας αλλού, να σκύψουμε πάνω απο το πρόβλημα και να βρούμε άμεσα λύση έχοντας πάντα στο μυαλό μας οτι "το μέλλον μας εξαρτάται απο τη  διαχείριση του παρόντος..."

Κυριακή 29 Μαίου 2011 στις 11:00, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ηρώων Άνω Λιοσίων, για το κλείσιμο της χωματερής. Τα βουνά των σκουπιδιών, η αποφορά τους, η μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα (που δε φαίνονται) και η μόλυνση της ατμόσφαιρας που δε σε "αφήνει" να την ξεχάσεις σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων, έχουν  φέρει  τους κατοίκους της περιοχής σε απόγνωση.
Η σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων, με τρόπους φιλικούς προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον του είναι υπόθεση όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Δε μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχουν προνομιούχες και μη περιοχές,δε μπορεί να εξακολουθούμε να καταδικάζουμε συνανθρώπους μας, συμπολίτες μας να ζουν κυριολεκτικά μέσα στις "βρωμιές" μας. 
Η οριστική λύση του προβλήματος, χωρίς να προκαλεί άλλα μεγαλύτερα και χειρότερα για τις επόμενες γενιές προβλήματα,είναι επιβεβλημένη και ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ. 

Συμπαραστεκόμαστε, είμαστε δίπλα τους, συμμετέχουμε στο διάλογο που έχει ανοίξει ανάμεσα σε διάφορους φορείς και πολίτες, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη ενημέρωση για όλες τις προτεινόμενες λύσεις, για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένης θέσης. 
Θέση που θα στηρίζεται στους εξής άξονες:
1. Δεν υπάρχουν προνομιούχοι πολίτες και περιοχές.
2. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στο ΜΕΓΙΣΤΟ βαθμό.
3. Λύση του προβλήματος:
α) χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το 
έδαφος, τα φυτά ή τα ζώα,
β) χωρίς να προκαλείται όχληση από θόρυβο ή οσμές, και
γ) χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου 
ενδιαφέροντος
σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008.ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοβουλία "ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ"

Απρίλιος 2011 -Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα δε μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Με αφορμή αυτό, πρέπει να θυμηθούμε και θυμήσουμε στους γύρω μας οτι ο πυρηνικός όλεθρος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει η ανθρωπότητα, για το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ της. Πρέπει να μας "ξυπνήσει" "προκαλέσει" "ξεσηκώσει" για να προστατέψουμε τη ζωή τη δική μας και του πλανήτη. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να σταματήσει, η στροφή της ανθρωπότητας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναπόφευκτη, υποχρεωτική και μονόδρομος.

    Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να απονομιμοποιηθεί.

Υπογράφουμε το κείμενο της Πρωτοβουλίας "Σταματείστε τα πυρηνικά", συμφωνώντας απόλυτα με τις θέσεις τους και το προωθούμε για τη συλλογή υπογραφών σε όλα τα επίπεδα - πολίτες, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση.


Συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, ενημέρωση συμπολιτών μας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίησή τους και το δυνάμωμα του αντιπυρηνικού κινήματος στην Ελλάδα.

Η ανθρωπότητα πληρώνει πανάκριβα την καταστροφή της! Η αυτοκαταστροφική τάση του σύγχρονου ανθρώπου στοιχίζει αφάνταστα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι:
1. Η κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στοιχίζει περί τα 5 δις ευρώ (τόσο κόστισε περίπου το καθένα από τα δύο τελευταία πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία)!
2. Η καταστροφή του αντιδραστήρα μετά απο 30 χρόνια λειτουργίας (είναι το μάξιμουμ που πρέπει να ζουν, σύμφωνα με τους πυρηνικούς επιστήμονες) στοιχίζει όσο και η κατασκευή του!
3. Η αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων κατα τη διάρκεια των 30 χρόνων στοιχίζει περίπου 60 δις ευρώ με τεράστιο κίνδυνο να μολυνθούν τα εδάφη, ο υδροφόρος ορίζοντας, οι καλλιέργειες, το πόσιμο νερό!!!!

Ας μην ξεχνάμε οτι 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, στην Ελλάδα αυξήθηκαν δραματικά οι καρκίνοι και τα προβλήματα θυρεοειδούς και στην ίδια την πληγείσα περιοχή γεννήθηκαν 80.000 παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες.....και δυστυχώς δεν τελειώνει εδώ ο κατάλογος, ούτε για το Τσερνομπίλ αλλά ούτε για την ανθρωπότητα.......

Οφείλουμε να δράσουμε, να κινητοποιηθούμε για να είναι η Φουκουσίμα το τέλος του πυρηνικού εφιάλτη! 

Να θυμόστε πάντα οτι "Για τα πυρηνικά δεν υπάρχει Θεραπεία, παρά μόνο Πρόληψη"

Ζητάμε απο την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει τα δικαιώματά μας (αν μπορεί τώρα) που απορρέουν απο τη σύμβαση του Έσπο, στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας και το Μπέλενε της Βουλγαρίας (απ' όσο γνωρίζουμε δεν έχουν ασκηθεί). 
Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, που υπογράφηκε στο Έσπο της Φιλανδίας το 1991, η οποία επεκτείνει το θεσμό της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πριν εγκριθεί μία δραστηριότητα, εφόσον η λειτουργία της θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον γειτονικών κρατών, τότε θα πρέπει η δραστηριότητα αυτή να εκτιμάται ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.......  

            26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


31 Οκτωβρίου 2010- Aπο τους οκτώ υποψήφιους Δημάρχους της Ηλιούπολης, απευθύναμε στους επτά (την κ. Τσατσούλη δεν μπόρεσε να τη βρεί ο συνάδελφος) ένα ερωτηματολόγιο με τα σπουδαιότερα περιβαλλοντικά θέματα της πόλης. Μέχρι σήμερα μας απάντησε αναλυτικά και σε όλες τις ερωτήσεις ο κ. Πανταζόπουλος, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης "Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης". Επίσης μας έστειλε το πρόγραμμα της παράταξής του, με την έννοια οτι σ'αυτό θα βρούμε όλες τις απαντήσεις, ο κ. Βαλασόπουλος, επικεφαλής της παράταξης "Πρώτα  η Ηλιούπολη".

27 Σεπτεμβρίου 2010- Τέσσερις φορείς της Ηλιούπολης (Κι.Π.Η - Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης- Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού- Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης) στείλαμε ένα ερωτηματολόγιο στους επτά απο τους οκτώ υποψήφιους Δημάρχους της πόλης, περιμένοντας τις απαντήσεις-θέσεις των συνδιασμών τους, για τα πιο καυτά περιβαλλοντικά θέματα της Ηλιούπολης.  Το ερωτηματολόγιο αυτό συνοδευόταν απο ένα σημείωμα.https://sites.google.com/site/kinpolil/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85.pdf?attredirects=0&d=1

9 Σεπτεμβρίου 2010- Στο ρέμα της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη σκάφτηκε ένα χαντάκι κατα μήκος του και ανάμεσα απο τα δέντρα (σε πολλά σημεία πολύ κοντα στη ρίζα τους) με σκοπό να περάσουν καλώδια για τον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής.
Επειδή σε πάρα πολλά σημεία φαινόντουσαν οι κομμένες ρίζες των δένδρων
σταματήσαμε το σκάψιμο και καλέσαμε τους αρμόδιους αντιδημάρχους -πράσινου κ. Αγαδάκο και τεχνικων υπηρεσιών κ. Ευσταθίου- για να τους επιστήσουμε την προσοχή και να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Για το λόγο αυτό κλήθηκε η γεωπόνος του Δήμου κ. Χούτα η οποία μας διαβεβαίωσε οτι, οι ρίζες που βλέπαμε ανήκαν στο παραριζικό σύστημα των δένδρων και δεδομένου οτι το χαντάκι κλεινόταν αμέσως μετά την τοποθέτηση των σωλήνων και ποτιζόταν με μπόλικο νερό, τα δέντρα δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Βεβαίως παραδέχτηκε οτι αν το χαντάκι αυτό σκαφτεί πολύ κοντά στα δέντρα (πράγμα το οποίο σε κάποια σημεία συνέβαινε) τότε μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ρίζες, γι αυτό θα πρέπει να αλλάζει κατεύθυνση όταν πρόκειται να περάσει πολύ κοντά τους. Επιστήσαμε την προσοχή τους στον τρόπο που σκαβόταν το χαντάκι (ομολογουμένως χωρίς καμία προσοχή και χωρίς καμία προφύλαξη) και στην πρόληψη οποιασδήποτε ζημιάς στα δέντρα του ρέματος, θυμίζοντάς τους τις λεύκες της παιδικής χαράς στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν και μετά το πέρας τους φωτογραφήσαμε όλο το σκαμένο μέρος
και όλα τα δέντρα του ρέματος
για να δημιουργήσουμε ένα αρχείο, απαραίτητο για την περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στα δέντρα αυτά μετά το τέλος των εργασιών.


Σεπτέμβριος 2010-Ανακατασκευή πεζοδρομίων.  Πριν απο μερικους μήνες, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων γύρω απο την Πλατεία Καραισκάκη (Κανάρια) στην Ηλιούπολη, πηραν επιστολή απο το Δήμο Ηλιούπολης σχετικά με την ανακατασκευή των πεζοδρομίων μπροστά απο τα ακίνητά τους και την πληρωμή του κόστους αυτού, απο τους ίδιους. Το αξιοσημείωτο είναι οτι η απόφαση για την ανακατασκευή-συντήρηση των πεζοδρομίων ήταν του Δήμου, λόγω της φυσιολογικής φθοράς τους με την πάροδο του χρόνου και οχι λόγω υπαιτιότητας κάποιου ιδιοκτήτη.
,,,
Αφού ρωτήσαμε την αρμόδια πολεοδομία,, πήραμε την απάντηση οτι βεβαίως αυτό μπορεί να το κάνει ο Δήμος , εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν έχει κατασκευάσει το πεζοδρόμιο (μετά την ανέγερση της οικοδομής) ή δεν το έχει επισκευάσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές ( μετά την καταστροφή λογω δικής του υπαιτιότητας).
Εννοειται οτι , ανατρέχουμε στον υπαίτιο μόνο για τη φθορά του κοινόχρηστου πεζοδρομίου.

Η διαφωνία μας αφορά μόνο το τμήμα του κοινόχρηστου πεζοδρόμιου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν έχετε καμία υποχρέωση να πληρώσετε τη συντήρηση του κοινόχρηστου πεζοδρομίου, όταν αυτό δεν έχει καταστραφεί με δική σας υπαιτιότητα. Η συντήρηση είναι αρμοδιότητα του δήμου.

31 Αυγούστου 2010- Επιστολή προς το Δήμο Γλυφάδας, απο τον Γιάννη Τελέλη, μέσω της Κι.Π.Η..Ο Γιάννης Τελέλης είναι μέλος μας, κάτοικος Άνω Γλυφάδας.
Θέμα της επιστολής η εγκατάλειψη του γνωστού σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και οχι μόνο, πεζόδρομου της Διαδόχου Παύλου, στην παραλία της Γλυφάδας δίπλα στις γραμμές του τραμ. Για την περιοχή αυτή και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της, ξοδεύτηκαν μεγάλα κονδύλια εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και την αναψηχή των κατοίκων της περιοχής. Αντ' αυτού ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να πληρώνει (όπως όλοι γνωρίζουμε το πώς και πόσο...) για την εξώφληση του κόστους τους, για να απολαμβάνουν οι περιπατητές πρασιές γεμάτες ξερόχορτα, εγκαταλελειμμένα λάστιχα αυτόματου ποτίσματος, αγριόχορτα μερικές φορές πιο ψηλά και φουντωτά απο τους ήμερους θάμνους, με αρκετά τμήματα της πρασιάς χέρσα εμπλουτισμένα με σκουπίδια...
Είναι καιρός να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για την αποδοτικότητα των δημοσίων επενδύσεων και να ενεργοποιηθούμε για την αποφυγή της σπατάλης του δημόσιου πλούτου και της εγκατάλειψης της δημόσιας περιουσίας. Πρέπει ΟΛΟΙ να συνειδητοποιήσουμε οτι ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε κάθε ζημιά, οποιαδήποτε καταστροφή, την παραμικρή απώλεια του δημόσιου πλούτου.
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ!!! Κάθε χρόνο την πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά....

18 MAΡTIOY 2010 και ώρα 19:00, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, θα συζητηθεί το θέμα της κοπής των δέντρων, όπως ζητήσαμε.
Το ζητούμενο για μας είναι να μην αυθαιρετούν οι αρχές στις όποιες αποφάσεις τους και να μη λαμβάνονται "ελαφρά τή καρδία", για να παρέχεται η απαιτούμενη προστασία στο ΥΠΑΡΧΟΝ πράσινο, έτσι ώστε να έχει νόημα η δημιουργία νέου και τελικό ΘΕΤΙΚΟ αποτέλεσμα για όλους μας. Απο την άλλη, η επιπολαιότητα και η ευκολία με την οποία το καταστρέφουν οι συμπολίτες μας, για να τα εξαφανίζουν απο τα πεζοδρόμια, προκειμένου να φαίνονται οι βιτρίνες των καταστημάτων τους, είναι μια  απο τις  μεγάλες "πληγές" του αστικού πράσινου.
Ηρθε ο καιρός να αρχίσουμε να δίνουμε την πρέπουσα προσοχή και τη δέουσα βαρύτητα στο πολύτιμο αυτό αγαθό που μας χάρισε κάποτε "απλώχερα" η φύση, το ΠΡΑΣΙΝΟ, που το θεωρήσαμε αυτονόητο, το αγνοήσαμε, το καταστρέψαμε και τώρα πληρώνουμε τις επιπτώσεις της απίστευτης επιπολαιότητάς μας, με την ίδια την υγεία μας, τη ΖΩΗ ΜΑΣ. Ας ωριμάσουμε κι ας δώσουμε ένα τέλος σ'αυτή τη συμμπεριφορά, όσο έχουμε καιρό.....
25 Φεβρουαρίου 2010: Καταθέσαμε επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, προκειμένου να μπεί σαν θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το κόψιμο των δέντρων.
Η νομοθετική διάταξη πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία της επιτροπής αυτής, η διαδικασία που ακολουθείται και τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογεί και αποφασίζει για το κόψιμο ή μη των δέντρων, είναι τα κύρια ερωτήματα. Η προστασία του υπάρχοντος πράσινου είναι η πρώτη προυπόθεση  για την αύξησή του. Δε μπορεί να κόβουμε αλόγιστα τα δέντρα,
έστω  κι αν έχουν κάποιο πρόβλημα, χωρίς να σκεφτόμαστε τη θεραπεία, την υποστήριξη, την με κάθε τρόπο προστασία τους.
Μόνο έτσι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Πρέπει να μάθουμε στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ των φυσικών πόρων και οχι μόνο....

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:

1. ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ  ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ....
2. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΠΙΣΤΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ
3. ΚΟΙΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ..... ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ! ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ ή ΕΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ....

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010- Πρωτοκολλήσαμε επιστολή προς τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ. Αγαδάκο, με κοινοποιηση στο Δήμαρχο, στην επιτροπή κοπής δέντρων, τη διεύθυνση δασών Αττικής, το Νομάρχη Αθηνών και την Υπουργό Περιβάλλοντος,
όπου αναφερόμενοι και στα τρία απαράδεκτα συμβάντα, ζητάμε τις απαραίτητες εισηγήσεις-γνωματεύσεις των γεοπόνων του δήμου, τις εγκρίσεις της επιτροπής κοπής δέντρων
και τη μελέτη του δήμου για το ρέμα με τις γνωματεύσεις των γεοπόνων και την
έγκριση του δασαρχείου για την κοπή των συγκεκριμένων δέντρων.
Να σημειώσω οτι το μεσημέρι που έφθασα στη διεύθυνση δασών Αττικής για να πρωτοκολλήσω επιστολή σχετικά με την άδεια που δόθηκε στο δήμο Ηλιούπολης, για το κόψιμο των δέντρων στο ρέμα της Πικροδάφνης, μου είπαν οτι ο κ. Αγγελόπουλος με δύο ακόμη άτομα και γεωπόνο του δήμου, έχουν πάει στο ρέμα προκειμένου να δούν ποιά δέντρα χρειάζονται βοήθεια και ποιά πρέπει να κοπούν...
                                                                                                          Ε.Δημητρίου

Kυριακή πρωί 7 Φεβρουαρίου 2010
Με φρίκη διαπιστώσαμε το κόψιμο 21 δέντρων στο ρέμα
της Πικροδάφνης στο τμήμα μεταξύ
Λαγκαδιών και Ορφέως, στα Κανάρια, μετά την παιδική χαρά.
Τα δέντρα, πεύκα 20-30 μ. ύψος, είχαν κοπεί απο το δήμο
με το πρόσχημα οτι έγερναν, ήταν επικίνδυνα για τους περαστικούς, είχε ανέβει ψηλά το ριζικό τους σύστημα, ήταν γέρικα και πολλά άλλα τέτοια ...ευτράπελα.
Αντικαταστάθηκαν με κουκουναριές 1,5-2 μ....
Παρίσταντο ο Δήμαρχος κ. Αναγνώστου και οι Αντιδήμαρχοι Κολιοφώτης και Μπότος. Στην ερώτηση που απηύθυνα στο Δήμαρχο αν υπάρχει άδεια απο το αρμόδιο δασαρχείο, μου απάντησε οτι τα δέντρα κόπηκαν καθ'υπόδειξην του δασαρχείου, οπότε ο Δήμος δε μπορούσε να το αρνηθεί, γιατί έχει μεγάλη ευθύνη για τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων.
Στην επόμενη ερώτησή μου αν σκέφτηκε ποτέ κανείς να στηρίξει τα δέντρα αυτά με υποστηλώματα και να προστατέψει το ριζικό τους σύστημα αντί να τα ξεριζώνει, κάτι που ποτέ σε κανενα δέντρο της Ηλιούπολης δεν έχω δεί...μου απάντησε πως δε γνωρίζει....
Το συμβάν αυτό έρχεται να προστεθεί στο κόψιμο των δέντρων στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως) πρόσφατα και στην παιδική χαρά πάνω απο την κεντρική πλατεία, την Μ. Πέμπτη του 2009.
Θύμισα στον κ. Δήμαρχο οτι, σύμφωνα με τον Κ. Κονδύλη στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Απριλίου 2009, όταν έθεσα το θέμα της κοπής των τεράστων λευκών της παιδικής χαράς, η απόφαση δεν πάρθηκε απο την επιτροπή κοπής δέντρων του δήμου, με την απαρίτητη εισήγηση γεωπόνου και ότι ο ίδιος σαν μέλος της επιτροπής ουδέποτε ενημερώθηκε γι αυτό.
Θύμισα επίσης στον κ. Μπότο την υπόσχεσή του σε κείνο το συμβούλιο, για αντικατάσταση των κομένων δέντρων με άλλα 4-5 μ. ύψος, πράγμα βέβαια που δεν έγινε.
Καταλήγοντας τους ενημέρωσα οτι θα τους ζητήσουμε τις απαραίτητες άδειες, θα ασκήσουμε και ένδικα μέσα αν χρειαστεί και απέσπασα την υπόσχεση του Δημάρχου οτι θα σταματήσουν για λίγες μέρες το κόψιμο (έχουν προγραμματίσει να κόψουν άλλα 55 δέντρα!), μέχρι να έρθουμε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές.

ΑΝΤΑΛΛΆΞΑΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ, ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΓΙΑ ΚΟΨΙΜΟ ΔΕΝΤΡΩΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ, ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ, ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΩΛΕΙΕΣ.....
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ!
                                                                     Ε. Δημητρίου

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009
- Συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών με τη γραμματέα του υφουπουργού κ. Μαγκριώτη, μαζί με εκπροσώπους της Διαδημοτικής Συντονιστικής, της ΕΜΔΥΔΑΣ, της MOnuMENTA, Green Attack και κινήσεων απο Βύρωνα, Καισαριανή, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη.
Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν, αφού συγχαρούμε για την ακύρωση της δημοπράτησης των Νέων Αυτοκινητόδρομων, να ζητήσουμε ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και να μεταφέρουμε τις βασικές μας θέσεις για την προστασία του Υμηττού, πριν απο κάθε απόφαση για επανασχεδιασμό του έργου.
Για το λόγο αυτό επιδώσαμε επιστολή για λογαριασμό της ΚΙ.Π.Η. και η Διαδημοτική Υπόμνημα. Φύγαμε με την υπόσχεση της γραμματέως οτι θα φροντίσει να μεταφέρει τα όσα είπαμε και να μας κλείσει μια συνάντηση με τον υφυπουργό και ενδεχομένως με τον υπουργό,  μετά τις γιορτές.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 09 και ώρα 12:00 Συλλαλητήριο για την κλιματική αλλαγή, στα πλαίσια της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

Αλλάζουμε το σύστημα ΟΧΙ το κλίμα είναι το σύνθημα της αφίσας που κυκλοφόρησε.

Αλλάζουμε το σύστημα, αλλάζουμε συνήθειες, αλλάζουμε εμάς. Το παρακάτω απόσπασμα απο άρθρο της Ηerald Tribune (εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" Πέμπτη 10/12/2009) είναι δυστυχώς πολύ εύγλωττο:

"Ο,τι κι αν συμβεί, η Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή που άρχισε τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη θα είναι πλήρως αποτυχημένη. Κι αυτό επειδή η κλιματική αλλαγή δεν μοιάζει με τα άλλα θέματα που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. Ο αντίπαλος εδώ δεν είναι οι συντηρητικοί, οι σοσιαλιστές, τα ελλείματα ή ο ρατσισμός, αλλά η φυσική. Η φυσική έχει θέσει ένα όριο για να διατηρηθεί η ζωή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Και εκείνος που προσδιόρισε ακριβώς αυτό το όριο είναι η ομάδα της NASΑ υπο τον Τζέιμς Χάνσεν. Οποιαδήποτε τιμή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα άνω των 350 μερών ανά εκατομμύριο θέτει σε κίνδυνο <τον πλανήτη στον οποίο αναπτύχθηκε ο πολιτισμός και έχει προσαρμοστεί η ζωή>.Και βρισκόμαστε ήδη στα 390.

Δεν είμαστε πλέον σε θέση να αποτρέψουμε την υπερθέρμανση της Γής, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε την υπερθέρμανση σε τέτοια κλίμακα που θα οδηγήσει στο τέλος του πολιτισμού.

Δε μπορεί να αφήσουμε το μέλλον μας στην τύχη....Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε για το μέλλον των παιδιών μας, τη ζωή τους, τον ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ των μελλοντικών γενεών, την επιβίωση του πλανήτη!

Η Κλιματική Αλλαγή, επηρεάζει ΑΜΕΣΑ την επιβίωση των ειδών (τη βιοποικιλλότητα), τη ζωή των ανθρώπων και την ποιότητά της.

Η παρουσία μας σε κινητοποιήσεις τέτοιας σημασίας, η συμμετοχή μας σε απαιτήσεις που αφορούν ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ γενικότερα, πρέπει να μας βρίσκουν μέτοχους...χωρίς δεύτερη σκέψη. Αφήνουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, τις καθημερινές υποχρεώσεις και ασχολίες, το πρόγραμμά μας, για να προστατέψουμε τη ΖΩΗ ΜΑΣ!

Για να δηλώσουμε με την παρουσία μας, σε όποιους αποφασίζουν για μας, οτι οφείλουν με τις αποφάσεις τους να προστατέψουν το ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ αγαθό μας, Τη ζωή μας. Που είναι δεμένη με τη ζωή των άλλων ειδών, με τη ζωή του ΠΛΑΝΗΤΗ και που πρέπει να προστατευτούν απο την Κλιματική Αλλαγή. Το οφείλουμε σε μας και τα παιδιά μας!


Κυριακή15/11/09.

Συμμετείχαμε στη Δημόσια Συζήτηση   15-11-09.-.doc   μαζί με άλλους φορείς (Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ, Δήμαρχος Ελληνικού, Επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Βύρωνα, εκπρόσωπος της WWF Ελλάς, Εθελοντές Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής, εκπρόσωπος του Σύριζα κλπ). Απόφαση τωνπερισσότερων να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα Οδικά Εργα στον Υμηττό και απόφαση ΟΛΩΝ να ενεργήσουμε ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος απο την προστασία του Υμηττού και τον χαρακτηρισμό του ως ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, Απολύτου Προστασίας. 

Αίτηση Ακύρωσης στο ΣΤΕ -16-11-09.doc      Ευαγγελία Δημητρίου 

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 09 και ώρα 10:30 στο δημαρχείο της Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών), η Διαδημοτική Συντονιστική για την Προστασία του Υμηττού, διοργανώνει δημόσια διαβούλευση με θέμα Υμηττός και Νέοι Αυτοκινητόδρομοι. Η ακύρωση της Κ.Υ.Α (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που υπογράφτηκε στις 24-8-09 (λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών) είναι επιβεβλημένη προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε για Πράσινη Ανάπτυξη.  Βλέπε πλήρες κείμενο Ekdilwsi_diadimotikis_15.11.09.doc

Μετά τις αλλεπάλληλες και τεράστιας έκτασης καταστροφές που έχουν πλήξει τους ορεινούς όγκους και τις δασικές εκτάσεις της Αττικής τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας μεγάλο Οικολογικό πρόβλημα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τη ζωή στο Λεκανοπέδιο,  επιβάλλουν την άμεση λήψη μέτρων για να σωθεί ό,τι έχει απομείνει. Να σωθούν τα βουνά και τα δάση μας. 

27 Σεπτεμβρίου 09 - Ελληνικό: Οι άνθρωποι του Δήμου Ελληνικού, πρωτοστατούντος του Δημάρχου κ. Κορτζίδη, με βοήθεια και ισχυρή παρουσία πολιτών καθάρισαν και περιέφραξαν (απο τη μεριά του στρατοπέδου) μία μεγάλη δενδροφυτεμένη έκταση, στην οποία εγκαταστάθηκαν κούνιες, τραμπάλες, γήπεδο 5Χ5, πάγκοι κλπ. Ευχόμαστε τέτοιες προσπάθειες να πολλαπλασιάζονται και να προτρέπουν τους συμπολίτες μας για ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

27 Σεπτεμβρίου 09 στις 10:30 διασταύρωση Βοσπόρου και Δραγατσανίου στο Ελληνικό (στο πλάι της Βουλιαγμένης αμέσως μετά το PRACTIKER όπως πάμε για Γλυφάδα).

   12927-9-09.pdf         27-9-09.pdf 

Ο Δήμος Ελληνικού ΑΝΟΙΓΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ το Πάρκο στο χώρο που χρησιμοποιούσε το Υπ. Εθν. Αμυνας για τη λειτουργία της 129 Π.Υ. Τώρα ο χώρος δε χρησιμοποιείται, ανήκει στο Υπ. Οικονομικών και στη θεση του το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει την κατασκευή δύο τεράστιων κόμβων, θυσιάζοντας τα δέντρα και το πράσινο, στα πλαίσια των νέων αυτοκινητοδρόμων. Ο Δήμος χρόνια τώρα ζητάει να δοθεί το πάρκο στους δημότες, να λειτουργήσει σαν πνεύμονας πράσινου και χώρος αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους.Επιθυμία του είναι να εγκαταστήσει παιδική χαρά και γήπεδο 5Χ5. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΜΠΑΛΕΣ κ.λ.π.

15 Σεπτεμβρίου 09.  Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, πρωτοκολλήσαμε επιστολή   26-8-09.do--c  στους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, με κύριο αίτημά μας την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του νέου ΡΣΑ, λόγω των τελευταίων καταστρεπτικών πυρκαγιών. Είναι αδιανόητο, μετά απο μια τέτοιας έκτασης οικολογική καταστροφή, το ΥΠΕΧΩΔΕ να εξακολουθεί να εντάσει στο νέο ΡΣΑ την πλειονότητα των καμένων στρεμμάτων με σκοπό την οικιστική ανάπτυξη της Αττικής Ανατολικά.

Η Πολιτεία οφείλει να θωρακίσει θεσμικά τους ορεινούς όγκους της Αττικής και να προστατέψει τα δάση και τις ελεύθερες εκτάσεις απο νέες καταπατήσεις και εκ νέου αυθαίρετη δόμηση.

15 Σεπτεμβρίου 09 Το Συμβούλιο Της Επικρατείας έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης των εργασιών για τις εξοχικές κατοικίες των αξιωματικών στο Στρατόπεδο Σακέτα, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Βύρωνα Παν Κόνσουλα, μαζί με 25 πολίτες και δημοτικούς συμβούλους.

Διαβάστε το δελτίο τύπου 1.pdf  της Δημοτικής παράταξης Βύρωνα¨: Ανάπτυξη - Προοπτική για πλήρη ενημέρωσή σας.

Εκκρεμεί απόφαση για την αίτηση ακύρωσης στις 24 Φεβρουαρίου 2010, προκειμένου να λυθεί ολοκληρωτικά το θέμα

10 Σεπτεμβρίου 09 στείλαμε στον κ. Παπούλια, αρμόδιο στα θέματα βιοποικιλότητας στον τομέα περιβάλλοντος στην ΕΕ επιστολή    10-9-09.pdf   με μια σημαντική διόρθωση του χάρτη της ΜΠΕ στην περιοχή του κόμβου Μεσογείων     jpg  και κείμενο που αιτιολογεί τη διόρθωση αυτή     aitisi_text1.doc    , απο την κ. Δεληπέτρου Δρ. βιολογίας του Παν-μιου Αθηνών και τον κ. Γεωργίου αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

4 Σεπτεμβρίου 09 λάβαμε απο την Ευρωπαική Ενωση, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, την παρακάτω επιστολή   -4-9-09.pdf  απάντηση στην επιστολή μας της 6ης Ιουλίου και στην αίτηση με τις συμπληρωματικές πληροφορίες για τον Υμηττό και τα Νέα οδικά έργα Αττικής.

Το εντυπωσιακό στην απάντηση αυτή είναι οτι, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ μιλάει για έργο συγχρηματοδοτούμενο απο την Ε.Ε., η Ε.Ε. μας απαντάει οτι δεν της έχει υποβληθεί αίτηση συγχρηματοδότησης και όταν γίνει αυτό θα εξετάσουν αν το έργο συνάδει με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Θα σας ενημερώσουμε για την απάντηση που θα στείλουμε.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 09 και ώρα 19:00, στο πυροφυλάκιο του Βύρωνα, θα γίνει η συναυλία (Κίτρινα Ποδήλατα) που οργάνωσε ο ΣΠΑΥ, για τη διακοπή της ανέγερσης 36 θερέτρων για τους αξιωματικούς της αεροπορίας μέσα στο στρατόπεδο Σακέτα. Το πυροφυλάκιο του Βύρωνα βρίσκεται απέναντι απο το στρατόπεδο Σακέτα, που έχει είσοδο στον περιφερειακό της Κατεχάκη, στα φαναρια του Βύρωνα.  

Η προκλητική ανέγερση κατοικιών στη Β Ζώνη Υμηττού, διακόπηκε προσωρινά λόγω ασφαλιστικών μέτρων που έκανε ο ΣΠΑΥ και αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή, του ίδιου φορέα, απο το Συμβούλιο Της Επικρατείας (το θερινό τμήμα του ΣΤΕ την είχε απορρίψει). Είμαστε δίπλα του και χαιρόμαστε για την απόφασή του να υπερασπιστεί το βουνό και το δικαίωμα όλων των πολιτών σ¨αυτό και ό,τι πολύτιμο προσφέρει στον άνθρωπο. Δε μπορεί όμως να μείνει εδώ. Η υπεράσπιση του βουνού πρέπει να είναι καθολική. Αυτο σημαίνει προστασία του απο οποιαδήποτε κατασκευή.... Είτε αυτή αφορά κατοικίες, είτε δρόμους, είτε αναψυκτήρια....

Η τοπική αυτοδιοίκηση δίπλα μας κι εμείς δίπλα της... για να πάει μπροστά ο τόπος μας.....

Κανόνας απαράβατος: μακρυά απο ιδιοτέλειες. Μπροστά μας ΜΟΝΟ το κοινό συμφέρον...

26 Αυγούστου 09- Ωρα 14:30, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ, με θέμα την τροποποίηση του Π.Δ. Υμηττού. Αρχικά στείλαμε στην Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΕ επιτροπής επιστολή     25-8-09.pdf    που συνυπογράψαμε με την Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία, την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού και τη WWF -Hellas και την οποία στείλαμε και στις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Βήμα, Αυγή.

Στη συνέχεια ζητήσαμε απο τη γραμματεία της ΕΕ επιτροπής, μαζί με τον Πάνο Τότσικα της Πρωτοβουλίας, να κάνουμε παρέμβαση, την οποία, μετά απο επίμονες προσπάθειες πετύχαμε. Η πάγια θέση της ΚΙ.Π.Η, για χαρακτηρισμό του Υμηττού σε Εθνικό Πάρκο και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗΣ, ήταν το κυρίαρχο σημείο της παρέμβασής μας (Ε. Δημητρίου) και του κειμένου που πρωτοκολλήσαμε επίσης στη Γραμματεία    --26-8-09.doc

Μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, ο ρόλος του Υμηττού γαι τη ζωή στο λεκανοπέδιο, είναι περισσότερο σημαντικός και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στη συνεδρίαση αυτή έκαναν επίσης παρέμβαση οι Δήμαρχοι Κορωπίου, Παιανίας και Κερατέας (που συμμετείχε και στην ΕΕ σαν αναπληρωματικό μέλος).

25 Αυγούστου 2009- Ωρα 7:30- Στρατόπεδο Σακέτα

Η απόφαση του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την προσφυγή του Σ.Π.Α.Υ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) να σταματήσει η ανέγερση ξενώνων για τους αξιωματικούς (36 ξενώνες 2000 τ.μ.) στο στρατόπεδο του Σακέτα, μας εξοργίζει, μας προκαλεί, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και μας βρίσκει αντίθετους.
 
 
Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ........ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ!!!!!! ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΥΜΗΤΤΟΣ. ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΡΑ....Μετά απο τη βιβλική καταστροφή που βιώνουμε!!
 
ΟΧΙ ΣΤΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΦΤΑΝΕΙ! ΩΣ ΕΔΩ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ. 
ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΡΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΝΗΤΟΙ.
 
Την Τρίτη 25-8 στις 7:00 το πρωί, στο πλευρό του Σ.Π.Α.Υ. έξω απο το στρατόπεδο του Σακέτα, στο Βύρωνα.
Όφείλουμε να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε. Να παψουμε να δεχόμαστε μοιρολατρικά όσα συμβαίνουν γύρω μας, όσα αποφασίζονται για μας αλλά προς όφελος των λίγων!
Εχουμε τη δύναμη να το πετύχουμε αρκεί να το θελήσουμε!
 
 

      Παραβρέθηκαν πολλοί δήμαρχοι μέλη του ΣΠΑΥ(Καισαριανής, Ελληνικού, Αγ. Παρασκευής, Κορωπίου, Παιανίας, αντιδήμαρχοι του δήμου Ηλιούπολης κλπ) , εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, η Στάση Βύρωνα, η Διαδημοτική Συντονιστική για την Προστασία του Υμηττού, η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού και εθελοντές απο διάφορα κλιμάκια εεθελοντών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Ο ΣΠΑΥ, δια στόματος του προέδρου του, δήμαρχου Βύρωνα κ. Χαρδαλιά, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αφήσει να προστεθεί ούτε ένα λιθαράκι ακόμη στον Υμηττό..........
 

22 Ιουλίου 2009- Στην ημερίδα που οργανώθηκε απο τη Νομαρχία Αθηνών με θέμα

<<Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών- Αττικής, Διάταγμα Προστασίας Υμηττού, Νέοι Αυτοκινητόδρομοι>> , κάναμε παρέμβαση για τον Υμηττό και τους Νέους Αυτοκινητόδρο-μους (Ευαγγελία Δημητρίου -22-07-09.pdf ).

Δευτέρα 20 Ιουλίου- Στείλαμε την Αίτηση συμπληρωματικών πληροφοριών AITH.pdf

συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία για την καταγγελία μας στην Ε.Ε για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους.

Δευτέρα 6 Ιουλίου- Στείλαμε επιστολή-Καταγγελία, για τους Νέους Αυτοκινητό -δρομους, στην Ευρωπαική Επιτροπή --6-7-09.doc , σε συνέχεια της επιστολής που είχαμε λάβει στα τέλη Μαίου  -30-05-09.pdf .   Επιπλέον ετοιμάζουμε έντυπο με συμπληρωματικές πληροφορίες που μας ζητήθηκαν, για τον Υμηττό και τα σχεδιαζόμενα έργα.

Την Κυριακή 5/7 δεν πήγαμε στου Σακέτα, λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης του Σαββάτου. Δημοσιεύουμε όμως τις φωτογραφίες που μας έστειλε η Διαδημοτική, για το κτίσμα (400 τμ. περίπου) που κτίζεται μέσα στο Στρατόπεδο και στην καρδιά του δάσους, χωρίς άδεια....

                                                     

Κυριακή 5 Ιουλίου στρατοπεδο Σακετα, Βύρωνας, στις 9:00 - Ο Σκάι οργανώνει πότισμα των φυτών που φυτεύτηκαν τοΝοέμβριο του 2008. Με αφορμή το γεγονός αυτό θα μοιράσουμε ενημερωτικά φυλλάδια, για τους σχεδιαζόμενους κόμβους και το μέλλον της Κατεχάκη με το Νέο Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας (θα συνδέσει τα Νότια προάστια με την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, μέσω νέας σήραγγας Τουρκοβουνίων).

Η ειρωνία είναι οτι τα δέντρα αυτά φυτεύτηκαν κοντά στο δάσος της Καισαριανής και στο σημείο που σχεδιάζεται να γίνει ο κόμβος Σακέτα. Για την κατασκευή του κόμβου αυτού θα κοπούν 3800 δέντρα και υψηλόκορμοι θάμνοι.!!!!! Πόσο κωμικοτραγικό (επιεικέστατος χαρακτηρισμός) φαντάζει!

Κόβουμε τα δέντρα των 30-50 χρόνων και δίπλα φυτεύουμε φυτά 30 πόντων.......Για τα οποία βέβαια κανείς δεν εγγυάται τη ζωή τους! Αν ζήσουν, σε 5 ή 10 ή 20 χρόνια μπορεί ο οποιοσδήποτε υπουργός να αποφασίσει το κόψιμό τους, αν συνεχίσει ο Υμηττός (και ο κάθε ορεινός όγκος) να είναι στην ουσία θεσμικά απροστάτευτος.

Τα πάντα είναι πιθανά......!

Για όλους αυτούς τους προβληματισμούς, έχουμε γράψει στον ΣΠΑΥ και στον ΣΚΑΙ, με αφορμή τη δενδροφύτευση του περασμένου Νοέμβρη.

Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε στη θέση μας ο Υμηττός να γίνει Εθνικό Πάρκο σύμφωνα με το Νόμο 1650/1986, με αυστηρά οριοθετημένες επιτρεπόμενες χρήσεις γής.

Το νέο στοιχείο που έχει προκύψει για την περιοχή, είναι το κτίσμα που κτίζεται μέσα στο στρατόπεδο Σακέτα, για το οποίο κανείς δε δίνει στοιχεία. Ούτε η πολεοδομία, ούτε το δασαρχείο (διατείνονται οτι λογω στρατιωτικής περιοχής δεν απαιτείται άδεια απο την πολεοδομία....). Το περίεργο είναι οτι κάποιο αποκαλούν το υπο ανέγερση κτίσμα <<Ξενώνα>>!

24-5-09 Στην εκδήλωση -Διαμαρτυρία αυτή, αναρτήσαμε χάρτες των σχεδιαζόμενων κόμβων και δρόμων και μοιράσαμε φυλλάδια ενημερωτικά για τη θέση τους και την έκτασή τους, καθώς επίσης για τις επιπτώσεις στην πόλη μας και την Αττική.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ο ρόλος της ΚΑΤΕΧΑΚΗ, που προβλέπεται απο το Νέο Ρυθμιστικό. ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ Αθηνών - Λαμίας, μέσω του Νέου τούνελ Τουρκοβουνίων.

Σχέδιο Νόμου Νέου Ρυθμιστικού pdf

Αυτό το τονίζουμε διότι το βασικό επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής, υπερ της κατασκευης των αυτοκινητόδρομων είναι οτι θα αποσυμφορηθεί η Κατεχάκη!!!!!!!!

Αντίθετα θα συνδέσει την Εθνική Οδό με τα Νότια προάστια (έτσι τουλάχιστον σχεδιάζεται και ΕΦΟΣΟΝ υλοποιηθεί ο σχεδιασμός), το οποίο σε συνδιασμό με την καταστροφή των δέντρων και τη λειτουργία του Μετωπικού σταθμού και του Ημικόμβου στην Ηλιούπολη και του Κόμβου στου Σακέτα, θα σημάνουν την πλήρη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση των πόλεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.........

Μίλησαν ο Κ. Κονδύλης της δημοτικής παράταξης <<Ηλίου-Πόλις, Ανθρώπινη πόλη>>, η Ευαγγελία Δημητρίου εκ μέρους της ΚΙ.Π.Η και ο Πάνος Τότσικας απο  τη Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού.

Στη συνέχεια ο Π. Τότσικας μας ξενάγησε στον Αρχαιολογικό χώρο, που πρόσφατα αποφασίστηκε να χαρακτηριστεί απο το Υπ. Πολιτισμού, μετά απο χρόνων προσπάθειες του ίδιου και της ομάδας του.

Οι φωτογραφείες είναι απο αρχαίο λατομείο και πηγάδι.

Κυριακή 24 Μαίου 2009. Mέρα Δράσης για τον Υμηττό. Μέρα αφιερωμένη στη Διάσωση του Υμηττού. Θα γίνουν εκδηλώσεις ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις γύρω απο τον Υμηττό. Αναρτήθηκαν αφίσες 24-5-09.jpg και μοιράστηκαν αφισάκια   σε -26.4.doc  καταστήματα (για να τοποθετηθούν στις βιτρίνες) και σε πολίτες (στο πανηγύρι του Αγ. Κων-νου, στη λαική κ.λ.π.)

Ηλιούπολη: Συγκέντρωση στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στις 10:30.

Για τη συγκέντρωση αυτή έχουν ενημερωθεί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί.

Στείλαμε σχετικό Δελτίο Τύπου 24-5-09.doc

Αναρτήθηκαν αφίσες 242009-.doc

Πρόγραμμα: Απο την περιοχή του Προφήτη Ηλία θα δούμε το χώρο που σχεδιάζεται να γίνει ο Μετωπικός Σταθμός Διοδίων και θα γίνει ενημέρωση για τις επιπτώσεις του στη ζωή της πόλης μας και του Λεκανοπεδίου.

Θα περπατήσουμε λίγο πιο πάνω στον αρχαιολογικό χώρο, που θα γίνει και σχετική ξενάγηση.

Διοργάνωση:

<<ΚΙ.Π.Η. –Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης>>,  <<Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού>>, <<Ιωνική Πολιτιστική Στέγη>>, <<Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης>>, δημοτική παράταξη <<Ηλίου-πόλις Ανθρώπινη Πόλη>>, <<Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης>>, δημοτική παράταξη <<Δημοτική Αλλαγή>>, <<Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης >>, <<Eλληνικός Ορειβατικός Σύλλογος

Ηλιούπολης>>, <<Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολης>>, <<Επιτροπή κατοίκων Ηλιούπολης ενάντια στους Νέους Αυτοκινητόδρομους>>, <<Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού>> 

Οδοιπορικό στον Υμηττό -26-4-09-:  Ομιλίες απο εκπροσώπους των οργανωτών (Διαδημοτική, Ηλίου-πόλις, ΚΙ.Π.Η., Ιωνική Στέγη, Επιτροπή κατοίκων Ηλιούπολης ενάντια στους Αυτοκινητόδρομους), για ενημέρωση των πολιτών για τους Αυτοκινητόδρομους, καθώς επίσης αιτιο΄λογηση των θέσεων του κάθε φορέα.

Μοιράστηκε έντυπο υλικό και η εκδήλωση καλύφθηκε απο την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, παρόλο που ήταν Κυριακή του Θωμά και πολλοί κάτοικοι μόλις είχαν επιστρέψει, απο τις διακοπές του Πάσχα. 

Μετά το οδοιπορικό, ακολούθησε πορεία απο την Αγ. Μαύρα μέχρι την κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης.

                                  

Κυριακή 26 Απριλίου 2009 - Οργανώνεται συγκέντρωση στην Αγία Μαύρα, απο διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων και η ΚΙ.Π.Η., βλέπε αφίσσα - πρόσκληση -26.4.doc . Σκοπός της συγκέντρωσης αυτής να μάθουν οι κάτοικοι της πόλης τι ακριβώς θα γίνει στον Υμηττό, με τους Νέους Αυτοκινητόδρομους και πιο συγκεκριμένα στην πόλη μας. Για το λόγο αυτό θα περπατίσουμε απο την Αγ. Μαύρα μέχρι τον σχεδιαζόμενο Σταθμό Διοδίων.

21-4-09 Επιστολή απο το γραφείο του κ. Burgues  JulioBurgues-.pdf, Ευρωπαική Επιτροπή, Γεν. Διεύθυνση Περιβάλλοντος, οτι το αρμόδιο τμήμα έλαβε γνώση της επιστολής μας και θα μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις και τις επόμενες κινήσεις τους.

9-4-09 Λάβαμε δύο επιστολές  30-3-09.pdf   EY-3-4-09.pdf  απο την ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος), σύμφωνα με τις οποίες, ενημερώθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και για τις δύο επιστολές που στείλαμε, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους, στις 20 και 27 Μαρτίου, όπως γράφουμε πιο κάτω.

31-3-09 Κάναμε Παρέμβαση στη Συνένευξη τύπου που δόθηκε απο τη Διαδημοτική στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους. Διαβάστε το κείμενο της τοποθέτησής μας -.pdf

30-3-09 ΈΝΤΥΠΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ. Στείλαμε στα μέλη μας ενημέρωση για το έντυπο αυτό. Αν δεν το έχεις μπορείς να το εκτυπώσεις. pdf  Αφού υπογράψετε στείλτε το στο φαξ 2109718162

27-3-09 Καταθέσαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (1-4-09), με κοινοποίηση στον Υπ. ΠΕΧΩΔΕ και σε άλλους φορείς, σχολιάζοντας την τροποποίηση του Προεδρ. Διατάγματος και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Νέων Αυτοκινητοδρόμων -Ypogegr.zip

25η Μαρτίου- Στην Ηλιούπολη, στην παρέλαση, μοιράσαμε 1000 φυλλάδια zip, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τη μεθόδευση της οικιστικής ανάπτυξης του Υμηττού, με Δούρειο Ιππο τους Νέους Αυτοκινητόδρομους της Αττικής και όπλο την επιδιωκόμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για την Προστασία του Υμηττού, απο το ΥΠΕΧΩΔΕ. Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωθείτε απο την ενότητα της ιστοσελίδας μας ¨Νέοι Αυτοκινητόδρομοι¨.

20-3-09 Καταθέσαμε την επιστολή μας για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους, σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος στην ΕΕ. -..pdf

Παραθέτουμε κείμενο της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού, με μερικά ¨ενδιαφέροντα¨αποσπάσματα απο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Νέας Περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, που πρόσφατα (20-2-09) δημοσίευσε το ΥΠΕΧΩΔΕ _-.doc

Τις προτάσεις μας απέναντι σε όσα μεθοδεύονται στον Υμηττό τις κάναμε στη δημόσια διαβουλευση που έγινε στις 22-2-09 και συνοψίζονται στα εξής:

1. Nα ζητηθεί ΣΕΠΕ (Στρατηγική Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το σύνολο των έργων (ονομάστηκε απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ), όπως πρότεινε η εκπρόσωπος της WWF Ελλάς, κ. Χριστοπούλου

2. Να σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή, σχετική με την επικείμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, για την προστασία του Υμηττού.

 

Καθαρή Δευτέρα  2-3-09, στον Προφήτη Ηλία, στην Ηλιούπολη, αναρτήσαμε δύο πανό (τα οποία δυστυχώς δεν έμειναν, μας τα κατέβασαν) και μοιράσαμε φυλλάδια  28-2-09.doc  για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου, σχετικά με την προστασία του Υμηττού απο την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων και τη μεθοδευμένη οικιστική επέκταση στον Υμηττό.

 

     Σε κάποιους δεν ...άρεσαν! Και τα κατέβασαν...

 

Τετάρτη 16 Ιουλίου και ώρα 12:00, οργανώνεται απο το Δήμο Ελληνικού συγκέντρω-

ση Διαμαρτυρία, για τη Νέα Περιφερειακή, έξω απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, Χαρ. Τρικούπη

και Αλεξάνδρας.

Στη διαμαρτυρία έξω απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, μοιράστηκε στους περαστικούς μια

μπροσούρα -708.doc με τις θέσεις μας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 κκαι ώρα 19:30, o Δήμος Ελληνικού, οργανώνει σύσκεψη των αρμόδιων παραγόντων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών της ευρύτερης περιοχής, με θέμα τα προβλήματα που θα προκαλέσει η κατασκευή της Νέας Περιφερειακής και η ελλειπής ενημέρωσή μας γι αυτή.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αυτό συμμετείχαμε με την εξής τοποθέτηση  -7-7-08.doc   και συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε στη συγκέντρωση - διαμαρτυρία στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας σαφή ενημέρωση για τα μέχρι τούδε σχέδια και αποφάσεις. 

 

ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Aπό τη συμμετοχή μας στη Συγκέντρωση - Διαμαρτυρία, στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, στις 17 Ιουνίου 2008, για την κατασκευή της Νέας Περιφερειακής οδού Υμηττού.

Προβλέπεται η κατασκευή δύο υπέργειων κόμβων. Ο ένας στην Ηλιούπολη και ο άλλος στο Βύρωνα, στο στρατόπεδο Σακέτα. Το κόψιμο δέντρων είναι απαραίτητη προυπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου.
Για μας, το περιβάλλον και οι ζωές μας, είναι σε πρώτη προτεραιότητα.