05 Omgaan met ....

    " Ik probeer me tegenwoordig zo min mogelijk bloot te stellen aan de negativiteit en (onterechte) kritiek. Gewoon door minder vaak te gaan, en als ik toch ga er zo min mogelijk naar te luisteren en me er zo min mogelijk van aan te trekken. Gewoon alles bij de ander laten liggen.

Ik heb namelijk gemerkt dat het voor mijn levenskwaliteit een enorm verschil maakt of mijn leven in het teken staat van het voorkómen van kritiek door steeds maar op mijn tenen te lopen en te proberen het de ander naar de zin te maken, of dat ik het in het teken stel van het streven naar positieve dingen, dingen waar je gewoon blij van wordt, en het – in de eerste plaats - mijzelf naar de zin te maken.

Het is natuurlijk ook de meest effectieve manier om niet steeds ‘afgebrand’ te worden; in plaats van continu op je tenen lopen minder omgaan met mensen die je dit aandoen …

En de negativiteit en kritiek, het ‘gezeur en gezever’, die dan per ongeluk toch nog mijn leven in glippen probeer ik zo snel mogelijk weer los te laten; als het binnenkomt kan het er ook weer uit. Liefst zo snel mogelijk! En hé, waar zou een mens anders twee oren voor gekregen hebben? Een voor erin, en één voor eruit, toch??"
 
 
Kenmerken en patronen
Autisme heeft bepaalde kenmerken. Die kenmerken spelen een rol in iedere relatie met iemand met autisme, of het nu gaat om je vader, je moeder, je broer of zus, 
je partner of je leidinggevende.
Die kenmerken, die nu eenmaal onveranderbaar met autisme samenhangen, kunnen weer leiden tot bepaalde gedachten- en gedragspatronen bij de naaste van de persoon met autisme. Deze gedachten- en gedragspatronen kunnen vervolgens weer een nadelige invloed hebben op het welzijn en de gezondheid van de naasten van iemand met autisme.
De verhouding ten opzichte van de persoon met autisme - en daarmee jouw verantwoordelijkheden ten opzichte van die persoon - kan een andere zijn, de hier bedoelde patronen komen vaan voor groot deel met elkaar overeen!
Het spreekt voor zich dat dit alles het sterkst geldt voor kinderen die opgroeien met/onder het autisme van een vader of moeder.
 

Depressie, burn-out, angst-/dwangstoornissen: weg ermee!

Door te leren wat autisme inhoudt kan je gaan inzien op welke manier het autisme van je vader of je moeder jouw denk- en gedragspatronen heeft ‘gekleurd’.

Door dit inzicht kan je, waar nodig, gericht jouw bestaande (denk- en gedrags-) patronen veranderen. Je kunt dan als het ware de ‘autisme-verkleuring’ ongedaan maken. Daarmee kunnen dan weer eventuele klachten als gevolg van die patronen

- bijvoorbeeld depressie, burn-out, angst- en dwangstoornissen (zoals smetvrees en eetstoornissen) - voorkómen, of, als ze al bestaan, verminderd of verholpen worden.

 

Verdriet en boosheid, rouwproces

De aanwezigheid van – onontdekt – autisme in je naaste omgeving kan veel leed veroorzaken, zowel bij de persoon met autisme als bij zijn of haar naasten.

De ontdekking van het autisme als ‘bron van misverstanden en ellende’ kan tegelijkertijd zowel een stuk opluchting als ook een intensief rouwproces op gang brengen. Waarschijnlijk zal je afscheid moeten nemen van het beeld dat je van de persoon met autisme had. Dingen blijken door die ander - als gevolg van zijn/haar autisme - anders gezien en beleefd te worden dan jij ze ziet en beleeft. Die ander blijkt de dingen niet zo te kunnen zien als je altijd hebt gedacht dat hij/zij ze zou (kunnen) zien. Het blijkt geen kwestie te zijn van niet willen, maar van niet kunnen.

Ook het je realiseren van de gevolgen van het autisme in jouw leven kan een zwaar traject zijn, waarin je veel verdriet en boosheid ervaart.

Het goede nieuws is dat dit alles uiteindelijk een plaats kan krijgen! Het kan misschien even duren, maar als je bereid bent je er voor open te stellen kan je leven er een heel stuk mooier uit gaan zien dan voordat je ooit van autisme gehoord had!

 

Fijner leven met autisme

Door te ontdekken welke rol autisme in jouw relatie met je vader en/of je moeder speelt kan je er (anders) mee leren omgaan; niet alleen naar hen toe, maar 
- vooral - ook naar jezelf toe. Je kunt de negatieve èn de positieve kanten er van gaan inzien, en daarin je weg vinden. Een weg  naar je vader of je moeder, naar de rest van de wereld, en vooral naar jezelf.

En wie weet, misschien zal je ooit (samen) kunnen lachen om dingen die je vroeger verdriet gedaan zouden hebben, of waar je je voorheen boos over gemaakt zou hebben….

 

Hoe lastig de situatie als geheel, en de concrete situaties die het autisme op jouw pad brengt, ook zullen zijn: weet dat er altijd een keerzijde is!

(‘If there’s a down-side there MUST be an up-side’)
Zoon of dochter van een ouder met autisme? Van een vader met autisme of een moeder met autisme? Kind van een autistische ouder of beide ouders autistisch?
 
KAsper: voor - jonge en volwassen - kinderen van ouders met autisme.  ©  
Comments