04. Uitzending RKK Kruispunt TV: Het zit in de familie - 07 april 2013 (herhaling 09 april 2013)

"
3 dochters over vaders met autisme

RKK Kruispunt TV geeft in de Autismeweek aandacht aan kinderen die opgegroeid zijn met een autistische vader of moeder. Kinderen die pas op latere leeftijd merken hoeveel ze emotioneel tekort zijn gekomen.“Ik kan me niet herinneren dat hij me ooit heeft gevraagd hoe gaat het met je?”


Anita (56), Annebelle (24) en Maroesja (58) blikken terug op een jeugd die getekend werd door een vader met een stoornis in het autistische spectrum. Geen gesprek kunnen voeren, het gevoel niet gezien te worden. Een jeugd die gedomineerd werd door de rigide regels van vader. Stuk voor stuk tobben de vrouwen met de vraag : hoe kan ik houden van een vader die er nooit voor me was?

Annebelle: “Hij laat mij niet voelen dat hij van mij houdt, het voelt alsof ik een toevallig persoon in zijn leven ben die maar van alles van hem wil.” 

Anita: “Ik kon echt niet met hem praten, voelde me altijd ongemakkelijk in zijn bijzijn en vroeg me altijd in paniek af, waar moet ik het met hem over hebben?” 

Veel kinderen komen er pas op volwassen leeftijd achter dat vader of moeder autisme had. Zeker nu er de laatste jaren meer en meer bekend wordt over autisme en de erfelijkheid daarvan. De ingewikkelde relatie met hun ouders komt met terugwerkende kracht in een heel ander daglicht te staan.

Anita: “Het was vroeger echt waanzin bij ons thuis. Mijn moeder zei altijd, ga jij snel de boekjes rechtleggen? Je vader komt zo thuis!” .

Maroesja verlaat op 16 jarige leeftijd het ouderlijk huis. Ze kan niet langer omgaan met de sfeer thuis. Eenmaal op eigen benen ontdekt ze hoe verwrongen haar jeugd is geweest. Pas op middelbare leeftijd komt ze er achter dat haar vader autisme moet hebben gehad.

Hoe ouder de ouders zijn hoe groter de kans dat het autisme nooit gezien is.

Annelies Spek, klinisch psycholoog GGZ: “Achteraf is het vaak lastig om nog te beoordelen of een ouder autisme heeft gehad. Soms kun je een vermoeden uitspreken op basis van gedrag en het feit dat autisme in diens familie veel voorkomt”.

Het vermoeden van autisme bij vader of moeder is vaak een enorme opluchting voor de kinderen. Het verklaart het kille en dwangmatige gedrag. Een verklaring waar ze onbewust hun hele leven naar op zoek waren.

Maroesja: “Het is heel fijn en bevrijdend als je kunt begrijpen waarom iemand in paniek raakt of ergens bang voor is en waarom het op zijn manier moest.” 

Anita: “Ik heb mijn vader echt gehaat. Maar nu weet ik dat hij er niets aan kon doen en verwijt ik hem niets meer.” 


RKK Kruispunt TV, zondag 7 april om 23.00 uur bij het RKK op Nederland 2. 
Herhaling dinsdag 9 april om 15.30 uur op Nederland 2.

"


Comments