Maestrul CHAU QWAN KI

In 1895, in provincia QUANG DONG din sudul Chinei, se naste CHAU QWAN KI, fiu al unor oameni apartinand etniei HAKKA. Membrii acesteia erau cunoscuti in toata China dupa costumatia specifica, dupa dialect si dupa spiritul lor de clan. Ei aveau cunostinte importante de medicina traditionala si erau pastratorii unui stil de Arte Martiale din sudul Chinei foarte apreciat, HE PHAI, stil aflat la originea Mantei Religioase de sud, DUONG LANG NAM PHAI (TANG LANG NAM PHAI).
Inca de la o varsta frageda isi pierde tatal si, neputand fi crescut de mama lui, educatia sa cade in grija unchiului sau, un venerabil preot taoist apartinand curentului DAI THUA de origine tibetana. Deasemenea conducea o mare scoala de Arte Martiale apartinand stilului WO MEI originar din manastirile Shaolin. Printre tehnicile cuprinse in acest stil se afla Mantra Religioasa DUONG LANG PHAI, tehnica pastrata de anumite familii din etnia HAKKA din generatie in generatie.
Foarte repede face dovada unor calitati clare in practicarea Artelor Martiale si atinge un nivel tehnic exceptional, surprinzand pe cei din jurul sau. El va continua opera unchiului sau, imbogatind-o cu propriilor sale cercetari.
In 1936, la 41 de ani, este nevoit sa paraseasca China din motive politice si, trecand prin Hong Kong, se stabileste in TRA VINH in Vietnamul de sud, unde de altfel traiau multi chinezi. Maestrul CHAU QWAN KI avea sa devina unul dintre cei mai mari Maestri chinezi refugiati in Vietnam. Atat superioritatea sa in domeniul Artelor Martiale cat si cunostintele sale in domeniul medicinei traditionale il fac in scurt timp renumit in regiune, faima care, in urma unui incident, va depasi granitile Vietnamului de Sud.
In timpul unei sarbatori locale, doi chinezi fac o demonstratie (nu prea convingatoare) de Arte Martiale. Dorind sa nu se faca de ras in fata publicului vietnamez, organizatorul il roaga pe Maestrul CHAU QWAN KI sa prezinte o imagine mai demna a Artelor Martiale. Acesta ezita, insa da ascultare rugamintii si uimeste asistenta. Cei doi demonstranti, indoindu-se de eficacitatea Artei lui il provoaca si sunt scosi din lupta in cateva secunde...
Ca urmare a acestei demonstratii, multi il roaga sa-i accepte ca elevi, insa o buna bucata de vreme Maestrul CHAU QWAN KI nu si-a dezvaluit cunostintele decat chinezilor.
In 1956, la 61 de ani, merge in CHO LON sa lucreze ca negustor de plante medicinale si ca acupunctor, deschide o pravalie, dar nu ramane decat cateva luni. Se stabileste apoi in GIA DINH, unde ajunge Maestru de Ceremonii intr-un templu inchinat cultului mortilor.
In acea perioada maestrul CHAU QUAN KY l-a intalnit pe atunci copilul de 10 ani Pham Xuan Tong, care i-a devenit primul elev din acea perioada.
Tot in acea perioada isi formeaza prima sa scoala de Arte Martiale NGHA MI si cunoaste mai multi experti vietnamezi: Maestrii LE VAN KIEN, LONG HO HOI, TRUONG THANH DANG, LE DAI HOAN si un compatriot, Maestrul LAIL QUY. Constienti de valoarea sa tehnica, acestia il conving sa ramana in Vietnam si sa se licentieze in cadrul Federatiei Vietnameze de Arte Martiale (TONG CUC QUYEN THUAT VIETNAM). Participa apoi la mai multe intalniri importante de unde iese invingator de fiecare data, fiind considerat cel mai mare expert din regiune in metode chinezesti.

Despre Maestrul CHAU QWAN KI, figura legendara a Artelor Martiale, circula o seama de povestiri relatate de contemporanii sai , povestiri legate de maiestria dansului in ceea ce priveste controlul energiei interne.
Maestrul PHAM XUAN TONG relateaza ca putea sari la inaltimea unui om tinand doua galeti pline cu nisip...De altfel, cand venea in VO DUONG (un vechi templu Budist) nu intra niciodata pe poarta, preferand sa sara peste zidul care avea aproximativ 5 metri inaltime!
Tot Maestrul TONG povesteste ca odata cand treceau pe langa o casa care era in flacari, Maestrul CHAU QWAN KI a sarit sus pe acoperis pentru a arunca mai multe galeri cu apa, dupa care a revenit la mersul sau “normal” de om in varsta (65 de ani)...
Controlul extraordinar pe care il detinea in travaliul energiei interne ii permitea sa faca “simtite” chiar si la distanta tehnicile sale. Astfel, putea sa secere un adversar cu mana fara sa il atinga, sau sa sparga fara sa atinga pietre de rau pe care le tinea in mana...
In 1968 isi continua cercetarile in domeniul controlului energetic. Isi redacteaza scrisoarea prin care il anunta pe Maestrul PHAM XUAN TONG ca este imputernicit sa continue traditia scolii sale, lasandu-i mostenire insemnarile sale despre Arte Martiale. Aceasta scrisoare se incheie cu urmatoarele cuvinte: “EU MOR PENTRU CA TU SA POTI TRAI”.
Intr-o zi din anul 1968, facandu-i o vizita, tatal lui PHAM XUAN TONG il gaseste fara vlaga. Transportat la spitalul din CHO RAY, Marele Maestru CHAU QWAN KI moare ca urmare a unei hemoragii cerebrale.

 

 

Creatorul stilului QWAN KI DO, Maestrul Fondator PHAM XUAN TONG

Marele Maestru Pham Xuan Tong s-a nascut pe 17 Iulie 1947 intr-un sat mic de langa Hanoi, numit Ninh Binh, intr-o perioada in care nordul Vietnamului era sfasiat de un groaznic razboi de gherila. Ca si multi alti locuitori din nord, familia Tong cu cei 12 copii ai sai a plecat spre sudul tarii, stabilindu-se in Saigon, unde a indurat numeroase lipsuri. Mancarea nu era niciodata de ajuns iar de gasit de lucru era aproape imposibil.

In anul 1957, copilul de 10 ani pe atunci Pham Xuan Tong l-a intalnit pe Marele Maestru din China al stilului He Phai , Maestrul Chau Quan Ky, specialist nu numai in Arte Martiale ci si in acupunctura si tratament cu plante medicinale.

Intr-o zi cand Maestrul Chau Qwan Ki era la cules de ierburi, o violenta furtuna s-a starnit.Tanarul Pham Xuan Tong a venit si l-a ajutat pe maestru sa-si duca ierburile la adapost in casa. Surprins de atitudinea baiatului, in aceeasi seara i-a facut horoscopul. Astrele s-au aratat asa de favorabile, incat Maestrul a cerut permisiunea parintilor copilului sa-l ia pe baiat sub protectia si indrumarea sa, si astfel timp de peste 10 ani, tanarul Tong a invatat Artele Martiale chinezesti, cultura si medicina chinezeasca.

Perioada ce a urmat a fost foarte grea pentru tanarul PHAM XUAN TONG ... In primii doi ani, antrenamentul cuprindea numai pozitiile de baza... De la 14 ani, in paralel cu studiul medicinei traditionale, al acupuncturii, masajului si osteopatiei, in timpul saptamanii durata antrenamentelor cu Maestrul CHAU QWAN KI creste la 4 ore pe zi iar la sfarsit de saptamana studiaza Artele Martiale vietnameze sub indrumarea unchiului sau PHAM TRU din Da Nang, si prietenilor acestuia, Maestrii LONG HO HOI si PHAN TRANH SU, acestea fiind o mostenire de familie.
La varsta de 14 ani a absolvit examenul SO-CAP (centura neagra 1 dang), pana atunci nepromovat de nimeni la o varsta asa de frageda.

La 16 ani a devenit asistentul Maestrului, iar la 19 ani facea parte din echipa nationala de Arte Martiale a Vietnamului, castigand concursuri in Vietnam, Tailanda, Hong Kong...
La 20 de ani, dupa ce abandoneaza competitia,a fost invitat de Maestrul LONG HO HOI sa adere la colegiul national de antrenori, In acelasi timp, la indemnul Maestrului studiaza medicina traditionala, fitoterapia, presopunctura, osteopatia (masajul), muzica...
La varsta de 21 de ani a promovat examenul Trung-Cap, obtinand al cincilea Dang.

In anul 1968 Chau Quan Ky l-a numit pe Pham Xuan Tong mostenitor spiritual al scolii sale de Arte Martiale. In acelasi an, Maestrul Tong a plecat in Franta pentru a-si definitiva studiile. Aici, datorita puterii sale de munca, curajului, cunostintelor si calitatilor sale pedagogice a fost considerat drept unul dintre cei mai mari Experti in Arte Martiale Vietnameze din vest. Incepand cu aceasta perioada se dezvolta o noua Arta Martiala ce atrage din ce in ce mai multi adepti, rezultat al sintezei celor mai importante stiluri de Arte Martiale din China si Vietnam.
-scoala chineza NGA MI HO HAC TRAO, ce cuprinde mai ales tehnici de brate insotite de deplasari rapide si eschive;
-scoala vietnameza VO deprinsa de la unchiul sau PHAM TRU, un reputat expert in Arte Martiale, precum si de la Maestrii LONG HO HOI si LE VAN KIEN.
Meritele deosebite ale Maestrului Pham Xuan Tong au fost recunoscute de organizatii internationale de profil prin distinctii si premii:
-Medalia de argint a Ordinului Civic National al Frantei in 1982,

-Marele Premiu Umanitar al Frantei 1983,

-Membru al Academiei De Stiinte din Roma 1981,

-Prezentare extraordinara a Delegatiei Permanente a Ambasadei Vietnamului pe langa UNESCO la Paris in 1991,

-Ales Maestrul anului 1982 si Maestru si Personalitatea anului 1983, dupa aprecierile revistelor Samurai-Banzai si Sportivo.
Astazi, stilul sau se practica in peste 20 de tari din lumea intreaga, avand mai mult de 50000 de practicanti. Fiind recunoscut de Ministerul Culturii din Vietnam ca purtator al traditiilor acestei tari, Maestrul Tong este atestat oficial ca unul dintre cei Zece Mari Maestri ai Vietnamului.
 
 

" Secretul intelepciunii este sa-ti gasesti scopul in viata. Calea este lunga, radacinile sunt amare, dar fructele sunt dulci."

Maestrul PHAM XUAN TONG