Kerti tó építés

A kerti tó

Tóépítés időszaka elsősorban kora tavasztól nyár végéig tart. A víz a kertkialakítás egyik legfontosabb kelléke, és minden körülmények között igazi látványosság. Lehet álló, folyó, spriccelő, csobogó. Nagyobb vonzerőt gyakorol ránk, mind bármilyen más építmény a kertben. Egy vízmedence helyesen a kert összképébe kapcsolva rendkívüli mértékben képes gazdagítani azt. Pontosan tudnunk kell, hogy álló vagy folyó vizet kívánunk-e. Gondoskodnunk kell arról, hogy a kertben tartózkodó gyermekek számára veszélytelen legyen. Nincs sok értelme pompás vízmedencét tervezni, amelyet aztán biztonsági okokból kerítéssel kell körül vennünk. A dísztavak elsősorban dekoratív  elemek, melyek a legkisebb  kertben is kialakíthatóak. 

Kisszámú, ám gondosan kiválasztott szépséges növényekkel ültethetjük be, és kertünk ékessége lehet. Alapszabály, minél kisebb a tó, annál kevesebb növényt ültessünk bele és a partjára, különben nem érvényesül a víztükör. A dísztavat ízlésünktől és a kert méretétől függően kötetlen vagy formális stílusban, kisebb vagy nagyobb víztükörrel alakíthatjuk ki. A parti sáv beültetésére szintén számtalan lehetőség közül választhatunk, sőt akár több kisebb medencét is összekapcsolhatunk egymással. A tisztán díszmedencék és természethű tavak között számtalan átmeneti forma létezik, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. A merev vonalú, kerek, négyszögletes vagy négyzet alakú medencék mindig hatásos kertépítészeti elemek lehetnek.

A növényekkel dúsan beültetett kertben megnyugtatóan hatnak a tiszta formák, mert a tekintetet odavonzzák. A medence dekoratív hatása tovább növelhető, ha a partjára egy szobrot, vagy egy különlegesen szép növényt ültetünk. A tó elhelyezésekor gondoljunk arra, hogy a vízinövényeknek létfontosságú a napfényes hely, de a túl sekély tó hamar túlmelegedhet. Lehetőleg lombos fáktól messze legyen, és ahol kisgyermek van fokozottan ügyeljünk a biztonságra, mert rájuk már egy viszonylag sekély vízmélység is veszélyes lehet. A kisebb tavak kialakításához előnyösebb a készen vásárolt medence. Nagyobb tavaknál a vízfelület ne legyen kisebb 4 m2-nél, a tó mélyvízi része pedig min.45 cm mélységű legyen, mert így a legtöbb tavirózsa már betelepíthető, valamint ha halakat is szeretnénk a tóban tartani, ez az a mélység ami már megfelelő a számukra. Az optimális tóhőmérséklet a 20-25°C.
Érdemes a tavat gondosan megtervezni, mert a fenti paramétereknek megfelelő, növényekkel betelepített tavakban könnyebb tartani az ideális ökológiai egyensúlyt. A 4 m2 nél kisebb tavaknál a megfelelő vízminőséget csak gépészeti rendszerek működtetésével lehet megoldani. A közelmúltig betont használtak a tavak és medencék kivitelezéséhez, ehhez azonban szakember segítségére volt szükség. Manapság már a kereskedők árusítanak előre megformált, műanyagból vagy üvegszálas műgyantából készült medencéket. Ezt csak egy előre elkészített gödörbe kell helyezni. A másik lehetőség amikor mi magunk ásunk egy gödröt és tófóliával kibélelve kedvünk szerint alakítjuk ki a tó méretét és alakját.

A kert különleges dísze a tündérrózsával és más vízi növénnyel, halakkal betelepített dísztavacska, amelynek látványa feldobja a kert összképét. Említenünk sem kell, hogy mennyire megnyugtató érzés egy szép kis tó, vagy medence partjáról szemlélni a különféle növényekkel, virágokkal beültetett kertünket. Ez a kis zöld terület a nyugalom szigete lehet ebben a rohanó világban. Írásunkban útmutatót adunk a tó építéséhez, karbantartásához, téliesítéséhez.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban alakítanak ki a kerttulajdonosok kis kerti tavakat. Kialakításuknál, elhelyezésüknél fontos szempont, hogy a lehető legjobban összhangban legyenek a környezettel. Már az egészen pici kertekben is remekül mutat egy szépen megépített tavacska. Nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem a madarak, kis állatok számára itatóhelyként szolgál, és számos vízi állatkának menedéket nyújt. A tóban megtelepedő békák hasznosak a kártevők elleni védekezésben, ugyanis elpusztítják a kertben a rovarokat és csigákat. Tavunkat számtalan érdekes növénnyel telepíthetjük be, ezzel még változatosabbá, természetesebbé tehetjük a környezetünket. Olyan helyre építsük, ahol szem előtt van, így folyamatosan élvezhetjük a látványát. Dísztóként, már az ókorban is létesítettek tavakat, és azóta is a kertek egyik igen fontos eleme. Napjainkban a természetes környezetet utánzó tavak a divatosak
.