Το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου» τιμάται και πάλι μετά από 77 χρόνια (15 Αυγούστου 1944- 15 Αυγούστου 2021)- επιμνημόσυνη δέηση και στη Σπηλιά του Ολοκαυτώματος

αναρτήθηκε στις 30 Ιουλ 2021, 4:50 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

      Με μια σεμνή τελετή θα τιμηθεί και φέτος στο Κεράσοβο Πωγωνίου το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021 το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η θλιβερή επέτειος της θυσίας των μαρτυρικώς εκτελεσθέντων συγχωριανών μας και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η οποία συντελέστηκε ανήμερα της εορτής της Παναγίας (Δεκαπενταύγουστος 1944), πριν από 77 ολόκληρα χρόνια. Φέτος, για μια ακόμα φορά θα τελεστεί τρισάγιο στον τόπο όπου σκότωσαν τους συγχωριανούς μας, στη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος», η οποία είναι και πάλι προσβάσιμη χάρη στις ενέργειες του Δήμου Πωγωνίου και ιδιαίτερα του αρμόδιου αντιδημάρχου κύριου Νικόλαου Γαλίτση.

 

      Θυμίζουμε ότι το μέρος αυτό έχει ήδη χαρακτηρισθεί από την πολιτεία «Ιστορικός Τόπος», με απόφαση που εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2013, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ενώ το Κεράσοβο έχει ενταχθεί επίσημα στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας από το 2014. Για όλα αυτά ο πρόεδρος της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου κύριος Βασίλειος Στράτος και το Διοικητικό του Συμβούλιο αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όσους συμπαραστάθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στις σχετικές προσπάθειες, ιδιαίτερα δε μεταξύ άλλων το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλελως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριο κύριο Ανδρέα και δυο συγχωριανούς μας, τον τέως πρόεδρο της Αδελφότητάς μας κύριο Αριστοτέλη Π. Τζαβέλλα και των επί σειρά ετών πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κύριο Σταύρο Παππά, αφού με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις τους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία των σχετικών προσπαθειών.

 

      Η σεμνή τελετή, συνδιοργάνωση του Δήμου Πωγωνίου, της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας, θα αρχίσει με την καθιερωμένη πρωινή Θεία Λειτουργία στην Κεντρική Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα, ο οποίος για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια τιμά το χωριό μας με την αδιάλειπτη παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει τρισάγιο χώρα στη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος», οι χαιρετισμοί και οι προσκεκλημένες ομιλίες, το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών, το προσκλητήριο των νεκρών, η τήρηση ενός λεπτού τιμητικής σιγής στη μνήμη των θυμάτων και η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του ανεγερθέντος από την Αδελφότητά μας Ηρώου, το οποίο κοσμεί το Κεράσοβο από το 1994. Ωστόσο, στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της νέας πανδημίας δε θα πραγματοποιηθεί φέτος το τραπέζι με τα σαρακοστιανά εδέσματα, όπως είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, πλην όμως θα προσφερθεί καφές στους προσκεκλημένους στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού μας.

 

      Η τιμητική παρουσία όλων των αρχών και των φορέων της  ακριτικής επαρχίας μας, του Νομού Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και η αυτονόητη όσο και οφειλόμενη παρουσία συγγενών των θυμάτων μαζί με το επιβαλλόμενο ηχηρό παρόν των συγχωριανών μας, των συμπατριωτών Πωγωνησίων και των φίλων του Κερασόβου αναμένεται να προσδώσουν στη σεμνή αυτή τελετή τον προσήκοντα σεβασμό  και τις τιμές που αρμόζουν στους υπέρ πατρίδας μαρτυρικώς θυσιασθέντες Κερασοβίτες αλλά και στο ίδιο το μαρτυρικό χωριό μας, το οποίο κατέκαψαν ολοσχερώς οι αιμοσταγείς ναζί κατακτητές. Επιπλέον, θυμίζουμε την ανάγκη προώθησης ενός σημαντικού έργου για την ανάδειξη του χωριού μας ως ιστορικού τόπου, την κατασκευή πλακόστρωτου δρόμου από το μνημείο των πεσόντων ως τον τόπο της μαρτυρικής θυσίας των συγχωριανών μας, τη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος». Για το έργο αυτό έχει ήδη ετοιμαστεί η σχετική προμελέτη και αναζητείται χρηματοδότηση ώστε επιτέλους να υλοποιηθεί. Οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν με τη συνεργασία της διοίκησης της Αδελφότητάς μας με το Δήμαρχο Πωγωνίου κύριο Κωνσταντίνο Καψάλη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κύριο Στυλιανό Κουκουλάρη.  

Comments