Ματαίωση του παραδοσιακού πανηγυριού του Κερασόβου Πωγωνίου στις 22 Αυγούστου 2021- θα τελεστεί μόνο η Θεία Λειτουργία

αναρτήθηκε στις 30 Ιουλ 2021, 4:48 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

      Το πανηγύρι του Κερασόβου είναι μια πατροπαράδοτη εκδήλωση που διοργανώνει η Αδελφότητα του χωριού. Διαρκεί μια δυο μέρες, πλην όμως οι ετοιμασίες του απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο. Είναι μια γιορτή συνεισφοράς και εθελοντισμού, ομόνοιας και ευλογίας. Όλοι μαζί οι συγχωριανοί βοηθούν στο μαγείρεμα, στο πλύσιμο και στις υπόλοιπες ετοιμασίες. Οι νέοι, παρόντες και υπερήφανοι στην υπηρεσία του χωριού τους, να βοηθούν και να χορεύουν με λεβεντιά αι χάρη. Φτωχό, ορεινό και ακριτικό χωριό το Κεράσοβο, αν και πλέον εγκαταλειμμένο από το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του, ζει και υπάρχει ακόμα μέσα από την αγάπη, την έννοια και τις αγαστές πράξεις των βλαστών του, οι οποίοι, συσπειρωμένοι γύρω από την Αδελφότητάς μας, φροντίζουν για τη μακροημέρευση και τη ζωή αυτού του υπέροχου τόπου, του Κερασόβου, και κατ’ επέκταση της Ηπείρου και της Ελλάδας μας, κάθε σημείο της οποίας πρέπει να θεωρείται σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της.

 

    Δυστυχώς τα τελευταία δυο καλοκαίρια οι ζωές όλων μάς έχουν αλλάξει άρδην με την έλευση της νέας πανδημίας από τον κορωνοϊό SARS COV-2, η οποία απειλεί τη ζωή και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης με τις πολύμηνες απαγορεύσεις κάθε είδους και την επέκταση των εμβολιασμών σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών η πανδημία δε φαίνεται να υποχωρεί. Από τις αρχές του καλοκαιριού μάλιστα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το τέταρτο κατά σειρά κύμα πανδημίας, σχετιζόμενο κατά τους ειδικούς με συγκεκριμένη παραλλαγή του γνωστού κορωνοϊού. Για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση, έχουν τεθεί από τις αρμόδιες αρχές νέοι αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες εκδηλώσεις, οι οποίες οδηγούν στη κατάργηση του παραδοσιακού πανηγυριού, με τη μορφή τουλάχιστον που το ξέραμε στην Ήπειρο (ενδεικτικά αναφέρουμε την απαγόρευση του χορού), ενώ σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων οι διοργανωτές επιλούνται με τσουχτερά πρόστιμα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή τα παραδοσιακά πανηγύρια είχαν απαγορευτεί εντελώς. Πέρα από τα παραπάνω, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι στο Κεράσοβο, όπως και στα άλλα απομονωμένα χωριά του Πωγωνίου, κατοικούν αρκετά ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα, η εμβολιαστική κάλυψη των οποίων δεν κρίνεται ακόμα επαρκής.

       

      Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη ζωή και την υγεία των συγχωριανών μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου αποφάσισε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη ματαίωση της φετινής γιορτής της πίτας και του παραδοσιακού μας πανηγυριού (ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021, την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπενταύγουστο, όπως καθιερώθηκε μεταπολεμικά), ως προς το σκέλος της πατροπαράδοτης ομαδικής συνεστίασης και του χορού. Ενημερώνουμε ωστόσο ότι η Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής 22 Αυγούστου 2021 θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Επίσης θα γίνουν οι καθιερωμένες προσφορές μας (για την Εκκλησία, «στη μνήμη», για την Αδελφότητά μας), στις οποίες είναι καλό να συμμετέχουμε όλοι όσο μπορούμε για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών του χωριού μας, όπως η αποπεράτωση της στέγης του κτιρίου του πρώην Πολυϊατρείου Κερασόβου. Επιπλέον ενημερώνουμε ότι το παραδοσιακό καφενείο του Κερασόβου θα λειτουργεί όπως πάντα, υπό τη διεύθυνση της συγχωριανής μας Χριστίνας Πάσχου, πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο, με μεζέδες, ποικιλίες, αναψυκτικά κ. λ. π., με ψησταριά, με σουβλάκια, λουκάνικα, μπύρες, με άριστο σέρβις και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ανοιχτό όλες τις μέρες και ώρες.

 

      Φέτος, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά, είναι επιτακτική ανάγκη να επισκεφτούν το χωριό μας όλοι οι απόδημοι Κερασοβίτες. Το όμορφο Κεράσοβο μας περιμένει. Άλλωστε, το ετήσιο αντάμωμα των Κερασοβιτών, των συμπατριωτών και των φίλων μας αναζωογονεί τόσο το χωριό μας όσο και όλη την επαρχία. Μπορεί βέβαια οι περισσότεροι συγγενείς μας που κατοικούσαν μόνιμα κάποτε στο χωριό να μην είναι πλέον στη ζωή, ωστόσο από τους ουρανούς όπου βρίσκονται, χαίρονται όταν μας βλέπουν να γυρίζουμε στο χωριό. Από την άλλη, οι αδελφότητες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι άλλοι συλλογικοί φορείς των χωριών μας καλούνται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, με την πανδημία να  επεκτείνεται χωρικά και χρονικά, να ανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους και τις εκδηλώσεις τους, βρίσκοντας νέους τρόπους προσέγγισης των μελών τους.

 

      Σε κάθε περίπτωση, το ραντεβού λοιπόν όλων μας, Κερασοβιτών, Πωγωνησίων και φίλων μας, κλείνεται στο Κεράσοβο Πωγωνίου και για τον Αύγουστο του 2021! Να μη λείψει κανείς! Ούτε ένας!

Comments