Νέα από το χωριό μας

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 η κοπή της πίτας και ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας μας

αναρτήθηκε στις 12 Ιαν 2020, 3:42 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 12 Ιαν 2020, 3:54 π.μ. ]

Η παρουσία όλων μας κρίνεται απαραίτητη και επισφραγίζει την επιτυχία της όμορφης γιορτής μας

 

      Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητάς μας, στο πλαίσιο των καταστατικών της σκοπών και εν όψει του νέου έτους 2020, σύμφωνα με τις πατροπαράδοτες λαϊκές παραδόσεις της πολύ ευαίσθητης ακριτικής μας επαρχίας, του όμορφου Πωγωνίου, διοργανώνει την ετήσια εκδήλωση της Αδελφότητας Κερασοβιτών «Βασιλόπιτα- Χορός 2019», το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 20:30 το βράδυ, στην καλαίσθητη αίθουσα δεξιώσεων "Έπαυλη Garden Music Hall" (Βουλγαροκτόνου 8 και Βυζαντίου, Δάσος Χαϊδαρίου, τηλέφωνο 2105326201, 6944637116, 6944443635).  Η Αδελφότητά μας εγγυάται και φέτος την πολύ καλή διασκέδασή μας με άψογο σέρβις, με εξαιρετικά πλούσιο και καλόγουστο μενού και φυσικά με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από την ορχήστρα του φημισμένου κλαρινίστα Κώστα Βέρδη.

 

      Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η ανωτέρω εκδήλωση είναι η κορυφαία χειμερινή γιορτή για το Κεράσοβο, τους Κερασοβίτες και τους φίλους του χωριού μας, αλλά και η πρώτη σε μια σειρά άλλων εκδηλώσεων για το 2020. Είναι ακόμα γεγονός ότι είναι μια από τις λίγες ευκαιρίες που έχουμε στη διάρκεια του χειμώνα να συναντηθούμε, να συσφίξουμε τους μεταξύ μας δεσμούς ανταλλάσσοντας ευχές και να γαλουχήσουμε τους νεότερους με τις αρχές και τις αξίες του συλλόγου μας. Θεωρούμε λοιπόν πως έχουμε χρέος να δώσουμε το παρόν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ενωμένοι, μονοιασμένοι, αγαπημένοι, στην εκδήλωση της Αδελφότητάς μας στις 1 Φεβρουαρίου 2020, αφού έτσι τιμούμε το Κεράσοβο, το Πωγώνι, την Ήπειρο, την Αποδημία, εμάς τους ίδιους σε τελευταία ανάλυση. Ας μην ξεχνάμε πως οι Αδελφότητες στήριξαν τόσο τα χωριά όσο και τους απόδημους σε παλαιότερες δύσκολες εποχές. Για αυτό λοιπόν να μη λείψει κανείς!

Ευχές Χριστουγέννων 2019-Πρωτοχρονιάς 2020

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 3:00 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou


Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου εύχονται για τις άγιες ημέρες των των φετινών εορτών καλά Χριστούγεννα, χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία σε όλους τους συγχωριανούς και τους φίλους του ακριτικού χωριού μας, ευτυχισμένο και ειρηνικό το 2020!!!

Κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας


Προσοχή: ΠΑΥΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ - ΕΩΣ 31-12-19 ΟΙ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 2:52 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

Σας ενημερώνουμε ότι η χορήγηση βεβαίωσης εμπρόθεσμης προσέλευσης, για την μελέτη Κτηματογράφησης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων  (κωδικός μελέτης : ΚΤ5-08) θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη 31-12-2019. Μετά την 1-1-2020, οι δηλώσεις που θα παραλαμβάνονται θα είναι εκπρόθεσμες. Το ωράριο λειτουργίας του Γραφείου Κτηματογράφησης Π.Ε. Ιωαννίνων είναι: Δευτέρα Παρασκευή (8:00 π.μ.-16:00 μ.μ.) και Τετάρτη (8:00 π.μ.-20:00 μ.μ.). Η διεύθυνση του Γραφείου Κτηματογράφησης Π.Ε. Ιωαννίνων είναι Μαρίκας Κοτοπούλη 62, Τ.Κ. 45445, Ριζάρειος Πολιτεία Ιωαννίνων, με τηλέφωνα επικοινωνίας : 2651026082 & 2651020116. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στο Δήμο Πωγωνίου καθώς και στα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου Στυλιανό Δ. Λιάγκο (6977413752) και Ιωάννη Ν. Βελονάκη (6938953645) για τον εντοπισμό και την υπόδειξη της κτηματικής σας περιουσίας. Επίσης στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Πωγωνίου.

Γιορτή Τσίπουρου 2019

αναρτήθηκε στις 11 Σεπ 2019, 7:04 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 28 Ιαν 2020, 9:43 μ.μ. ]


      Συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση διοργανώθηκε και φέτος το τριήμερο 26- 29 Οκτωβρίου 2019 καθιερωμένη η πια «Γιορτή του Τσίπουρου», με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου Στην προσπάθειά αυτή είχε τη βοήθεια της εκκλησιαστικής μας επιτροπής, του παραδοσιακού μας καφενείου και των λιγοστών μόνιμων κατοίκων του χωριού μας. Η αναβίωση της απόσταξης του τσίπουρου από την Αδελφότητα Κερασοβιτών, είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και το οποίο έχει καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα. Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού που συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, είναι ανεπανάληπτη και μοναδική. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. Φέτος η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, αφού συγκεντρώθηκε ο αναγκαίος αριθμός ανθρώπων για να δρομολογηθεί τουριστικό λεωφορείο, χωρίς να υπολογίσουμε όσους συνδύασαν το τριήμερο με άδεια και ανέβηκαν στο χωριό με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

 

      Κατά τα άλλα, ο εξαιρετικός καιρός του τριημέρου επέτρεψε όλα να εξελιχτούν όπως είχε προγραμματιστεί. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στο χώρο των μαγειρείων, απόσταξη του παραδοσιακού μας κερασοβίτικου τσίπουρου με τη συμμετοχή όλων των εκδρομέων και αρκετών μόνιμων κατοίκων του χωριού μας. Σημειώνουμε ότι και φέτος η κυρία Ασπασία Τσορτέκη προσέφερε τα σταφύλια από τις κληματαριές της για τις ανάγκες της γιορτής μας, ενώ το σπάσιμό τους επιμελήθηκαν μέλη του Δ.Σ.. Φυσικά η απόσταξη του συνόλου των στέμφυλων, τα οποία είχαν πατηθεί από το τέλος του Σεπτεμβρίου, αφέθηκε για αργότερα, ώστε να ολοκληρωθεί η ωρίμανσή τους, ωστόσο αρκετός κόσμος είχε την ευκαιρία να μυηθεί στη σχετική διαδικασία. Ακολούθησε το μεσημέρι η καθιερωμένη πια ομαδική συνεστίαση στο παραδοσιακό μας καφενείο. Η ατμόσφαιρα ήταν οικογενειακή και το κλίμα ευχάριστο, πράγμα στο οποίο συνέβαλαν φυσικά το προσεγμένο φαγητό και η εξυπηρέτηση του καταστήματος. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ερμηνεία του νεαρού συγχωριανού μας, εκκολαπτόμενου κλαρινίστα Βασίλειου Λιάγκου του Γεωργίου.

 

      Στο σημείο αυτό οφείλουμε να θυμηθούμε τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα παλαιότερα Διοικητικά Συμβούλια και κυρίως ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Βασίλειος Λιάγκος για να ξεκινήσει και να καθιερωθεί αυτός ο όμορφος θεσμός, ο οποίος γίνεται αφορμή να έρθουν απόδημοι στον τόπο τους στην καρδιά του φθινοπώρου. Μάλιστα δεν έλειπαν και οι πιο τολμηροί και οραματιστές που έλεγαν πως πρέπει να φυτέψουμε ξανά αμπέλια στο Κεράσοβο ώστε να έχουμε τσίπουρο και κρασί από δικά μας σταφύλια! Από την πλευρά μας, ως Διοικητικό Συμβούλιο, δεσμευόμαστε, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την συνέχιση και βελτίωση όχι μόνο αυτής αλλά και όλων των άλλων εκδηλώσεών μας (κοπή πίτας- ετήσιος χορός, πανηγύρι, γιορτή τσίπουρου). Προσδοκούμε ότι σε αυτό θα έχουμε, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει καθένας, τη στήριξη όλων των ανεξαιρέτως των συγχωριανών και των φίλων μας. Όσο για το τσίπουρο, αφού ζυμώθηκαν όσο έπρεπε τα στέμφυλα και ολοκληρώθηκε με υπομονή η σταγόνα- σταγόνα απόσταξή του, είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Όσοι επιθυμούν να το δοκιμάσουν, μπορούν να περάσουν από τα γραφεία της Αδελφότητάς μας στην Αθήνα, στην οδό Λέκκα 12 (2103220394), ή να τηλεφωνήσουν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητάς μας.Γιορτή Τσίπουρου 2019 (Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων)- Βασίλειος Ηλ. Λιάγκος


Ιδιαιτέρα επιτυχημένο το φετινό Πανηγύρι του Κερασόβου στις 16 και 18 Αυγούστου 2019

αναρτήθηκε στις 11 Σεπ 2019, 7:01 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 24 Δεκ 2019, 2:42 π.μ. ]


      Με ξεχωριστή λαμπρότητα και συμμετοχή αρκετού κόσμου, η οποία θύμιζε άλλες εποχές, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο Πανηγύρι μας στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένος ο κεντρικός Ιερός Ναός του χωριού. Όπως είχε αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Κερασοβιτών, την Εκκλησιαστική μας Επιτροπή και τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας οι γιορταστικές εκδηλώσεις του Πανηγυριού έγιναν την Παρασκευή και την Κυριακή 16 και 18 Αυγούστου του 2019 αντίστοιχα, συνεχίζοντας την παράδοση που υπάρχει ύστερα από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο η κύρια ημέρα του Πανηγυριού να γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), σε ένδειξη πένθους για τους σκοτωμένους συγχωριανούς μας. Επιπλέον, για μια ακόμα φορά, η ομαδική μας συνεστίαση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, όπως η παράδοση του τόπου μας επιτάσσει, και όχι το βράδυ, όπως γινόταν τα επί σειρά ετών.

 

      Το απόγευμα της Παρασκευής (16 Αυγούστου 2019) όλοι οι χωριανοί συγκεντρώθηκαν στο χώρο του παραδοσιακού μας καφενείου, αναβιώνοντας ένα παλιό έθιμο, τη «Γιορτή της Πίτας». Όλες οι οικογένειες έφτιαξαν από μια ή περισσότερες πίτες διάφορων ειδών και τις έφεραν στο καφενείο μας για να μοιραστούν στους χωριανούς. Στη συνέχεια τους παρευρισκόμενους διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα του Χρήστου Ζέκη από τον Παρακάλαμο. Παράλληλα άνοιξε τις πύλες του το Πνευματικό μας κέντρο, το οποίο κατασκευάστηκε με τη φροντίδα και τις δαπάνες του επί σειρά ετών προέδρου της Αδελφότητας Κερασοβιτών Αριστοτέλη Π. Τζαβέλλα.

 

      Την το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου 2019 οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και την αρτοκλασία, προσφορά της οικογένειας του Δημήτριου Γ. Λιάγκου. Ακολούθησε η πατροπαράδοτη Ομαδική Συνεστίαση το μεσημέρι, η κορύφωση της Πωγωνήσιας λαϊκής μας παράδοσης, με τα παραδοσιακά φαγητά, τον καβρουμά και το ρύζι με κρέας από μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής, μαγειρεμένα σε καζάνια από τον αγαπητό συγχωριανό μας Βασίλη Πάσχο με τους συνεργάτες του, οι οποίοι εδώ και χρόνια εφαρμόζουν πιστά και με μεράκι τις παραδοσιακές συνταγές. Τους παρευρισκόμενους διασκέδασε η παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα του διάσημου συγχωριανού μας κλαρινίστα Γεώργιου Κωτσίνη. Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας την Κυριακή ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και της Αδελφότητας Βήσσανης κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος, ο ταμίας της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων κύριος Θωμάς Δραγοτινλής και ο Αλέξανδρος Μπότσιος, ταμίας της Αδελφότητα Λίμνης (Ζαραβίνας) Πωγωνίου. Επίσης παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία από παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή, συνοδευόμενα από τον ιερέα Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου.

 

      Το βράδυ ο κόσμος συγκεντρώθηκε ξανά και το πανηγύρι συνεχίστηκε με περισσότερο κέφι, βοηθούντος και του καλού καιρού, αλλά και της παραδοσιακής ορχήστρας του κορυφαίου συμπατριώτη μας κλαρινίστα Γιώργου Κωτσίνη. Ο χορός ήταν φυσικά ελεύθερος για όλους και τις δυο ημέρες, όπως είχε άλλωστε προαναγγελθεί. Παράλληλα, έγινε η ανάγνωση των προσφορών των συγχωριανών μας για την ενίσχυση των ιερών σκοπών του συλλόγου μας. Επιπλέον, ξημερώνοντας Δευτέρα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το νεαρό συγχωριανό μας Βασίλειο Λιάγκο του Ηλία, εκκολαπτόμενο κλαρινίστα, να ερμηνεύει στο κλαρίνο του παραδοσιακά Ηπειρώτικα κομμάτια σε συνεργασία με το Γιώργο Κωτσίνη και τους μουσικούς του. Ας σημειωθεί ότι στο χώρο του πανηγυριού λειτούργησαν ψησταριά με σουβλάκια, λουκάνικα, πατάτες, μπύρες, κρασί, και βεβαίως το καφενείο του Κερασόβου, υπό τη διεύθυνση της συγχωριανής μας Χριστίνας Πάσχου, πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο από την Αδελφότητα Κερασοβιτών, με μεζέδες, ποικιλίες, αναψυκτικά κ. λ. π.

 

      Στο σημείο αυτό, από τις στήλες της εφημερίδας μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν στην επιτυχία του και του φετινού πανηγυριού και ιδιαίτερα τον αειθαλή μάγειρά μας Βασίλη Πάσχο, μαζί με εκείνους που συνεχίζουν τη μακρά και σπουδαία παράδοση των μαγειρείων και κυρίως τον Γεώργιο-Νεκτάριο Πάσχο και το Χαράλαμπο Τζαβέλλα. Άλλωστε ανέκαθεν ξεχώριζαν οι Κερασοβίτες μάγειροι, από την εποχή του αείμνηστου αρχιμάγειρά μας Γεώργιου (Γάκη) Πάσχου, οποίος δίδαξε την τέχνη στους επόμενους, όπως στους επίσης αείμνηστους Αναστάσιο Δ. Παππά και Σταύρο Β. Γάτσιο, αλλά και στους Αθανάσιο Γ. Στράτο, Ανδρέα Μ. Λεβέντη και Βασίλειο Πάσχο που συνεχίζει ως σήμερα. Πολλοί μάλιστα από αυτούς στήριξαν με την τέχνη τους όχι μόνο το πανηγύρι μας αλλά και τα πανηγύρια γειτονικών και όχι μόνο χωριών, αλλά και άλλες εκδηλώσεις και τελετές, δημόσιες ή ιδιωτικές. Επίσης η νεολαία του χωριού μας για άλλη μια χρονιά συμμετείχε με προθυμία όχι μόνο στο γλέντι αλλά και στις προετοιμασίες. Δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο ολόκληρες οικογένειες από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο μέλος να κατεβαίνουν στο χώρο του πανηγυριού να βοηθήσουν όσο και όπου μπορούσαν. Σημαντική και πολύμορφη ήταν για μια ακόμα φορά η συνεισφορά του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Κερασόβου αλλά και των εκκλησιαστικών επιτρόπων κυρίου Θεόδωρου Π. Τζαβέλλα και Πέτρου Μ. Τσιμογιάννη. Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας προς όλους ανεξαιρέτως τους Κερασοβίτες και τους φίλους του χωριού μας που με τις κάθε είδους προσφορές τους, οικονομικές και όχι μόνο, στηρίζουν τον τόσο τον πατροπαράδοτο αυτό θεσμό όσο και την Αδελφότητα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 https://photos.app.goo.gl/6bk2kKUaYAVbE9KW9

Γιορτή Πίτας στο Κεράσοβο Πωγωνίου (Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019)

αναρτήθηκε στις 11 Σεπ 2019, 6:58 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 24 Δεκ 2019, 2:45 π.μ. ]

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για το Ολοκαύτωμα του Κερασόβου (14 Αυγούστου 2019)

αναρτήθηκε στις 11 Σεπ 2019, 6:53 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 24 Δεκ 2019, 2:38 π.μ. ]

      Με την αρμόζουσα ευπρέπεια τιμήθηκε για μια ακόμα χρονιά στο Κεράσοβο την Τετάρτη, στις 14 Αυγούστου του 2019, το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η μαύρη επέτειος της θυσίας των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα πριν από εβδομήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 1944. Θυμίζουμε ότι ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων η περιοχή αυτή ανακηρύχθηκε επίσημα «Ιστορικός Τόπος», ενώ από τον Οκτώβριο του 2014, μετά από αγώνες χρόνων, το Κεράσοβο εντάχθηκε επίσημα από την ελληνική πολιτεία στα «Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας». Δυστυχώς, για μια χρονιά πολλοί συντοπίτες μας έμειναν μακριά από το αγαπημένο τους χωριό τις ημέρες αυτές, ωστόσο δεν έλλειψε σε καμιά περίπτωση η διάθεση εθελοντικής προσφοράς για κάθε είδους εργασία, τόσο από τα παιδιά όσο και από τους μεγαλύτερους. Φυσικά, η πραγματοποίηση μιας σεμνής τελετής στο χώρο της θυσίας των συγχωριανών μας, τη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος», απαίτησε συντήρηση της πρόσβασης σε αυτή. Έτσι, μια ακόμα χρονιά, μετά από σχετικό αίτημα προς το Δήμο Πωγωνίου στάλθηκε στο χωριό στις αρχές Αυγούστου εργατικό προσωπικό και ένα χωματουργικό πολυμηχάνημα υπό την επίβλεψη του αρμόδιου Αντιδημάρχου κυρίου Νικόλαου Γαλίτση, οι οποίοι αφιέρωσαν δυο μέρες για να καθαρίσουν το σπήλαιο και να διαμορφώσουν κατάλληλους χώρους προσωρινής στάθμευσης μπροστά από αυτό.

 

      Η όλη τελετή άρχισε νωρίς το πρωί με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος κύριος Ανδρέας, συνοδευόμενος από ιερείς της Μητροπόλεως μας. Μετά την απόλυση ο Σεβασμιότατος μαζί με τους ιερείς, ανέβηκε στον τόπο του μαρτυρίου των συγχωριανών μας οδηγούμενος από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Κερασόβου Θεόδωρο Π. Τζαβέλλα και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητάς μας. Τους συνόδευσαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, o στρατηγός ε. α. και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Αντώνιος Βασιλείου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Περιστεριωτών Πωγωνίου Αντώνιος Καλαμαράς και άλλοι Κερασοβίτες και πωγωνήσιοι. Εκεί, στην είσοδο της σπηλιάς, άναψαν το καντήλι στο εικονοστάσι και ο Σεβασμιότατος έψαλε ένα τρισάγιο στη μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν τότε. Στο μεταξύ, ο κόσμος συγκεντρωνόταν στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

 

      Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος, ο Αντιστράτηγος ε.α. και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κύριος Αντώνιος Βασιλείου. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το Κεράσοβο κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Όμως ποτέ δε θα ξεχάσουμε την καταστροφή που έφεραν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τιμούμε σήμερα τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είναι πάντα στην καρδιά και το μυαλό μας». Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιδρυτής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεότερης Ιστορίας κύριος Απόστολος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η άνευ όρων και ορίων αντίσταση των Κερασοβιτών προκάλεσε την αιματηρή επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων. Οι Πωγωνήσιοι αντιστάθηκαν και ανέδειξαν την περιοχή ως ορμητήριο των επαναστατικών επιχειρήσεων».

 

      Ύστερα οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο χώρο του ανεγερθέντος από την Αδελφότητά μας Ηρώου, όπου τελέστηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών. Στεφάνια κατέθεσαν ο τέως Βουλευτής και Υπουργός κύριος Αντώνιος Φούσσας, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο αντισυνταγματάρχης πεζικού κύριος Νικόλαος Μπόρος ως εκπρόσωπος του Διοικητή της ιστορικής VIII Μεραρχίας Ηπείρου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο στρατηγός ε.α. Αντώνιος Βασιλείου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος. Επιπλέον, κατέθεσαν στεφάνια και οι εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων Βήσσανης, Δελβινακίου, Καστανής, Περιστερίου, Ξηροβάλτου, Λίμνης και Στρατίνιστας, ο κύριος Απόστολος Παπαϊωάννου, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο κύριος Στέφανος Φούσσας, εκ μέρους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και νέα παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου», αντιπροσωπεία της οποίας τίμησε για μια ακόμα φορά με την παρουσία της τις φετινές μας εκδηλώσεις. 

 

      Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κύριο Στέφανο Φούσσα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου και λίγους παρευρισκόμενους, μετέβησαν στα επισκέψιμα πλέον ερείπια της οικίας της οικογένειας Κολλυμάντζου. Εκεί ο ιερέας πατήρ Χερουβείμ τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των μελών της οικογένειας αυτής, η οποία ξεκληρίστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής,

 

      Την εκδήλωση, την οποία κάλυψαν τα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα του νομού μας, τίμησαν επιπλέον με την παρουσία τους ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τα θέματα της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου Νικόλαος Γαλίτσης, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου Βασίλειος Μάτσας, δημοτικοί σύμβουλοι, πολλοί συμπατριώτες και φίλοι, σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων και μέλη Δ.Σ. Αδελφοτήτων από την επαρχία μας. Επιπλέον, οι φωτογραφίες του Πνευματικού μας Κέντρου, σε συνδυασμό με την έκθεση φωτογραφίας από τα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης που είχε ξεκινήσει πριν λίγα χρόνια στο χώρο του μνημείου με πρωτοβουλία του τότε Δ.Σ., εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών. Μετά την τελετή ακολούθησε το πατροπαράδοτο τραπέζι με σαρακοστιανά εδέσματα για όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχτηκαν εποικοδομητικές απόψεις και προέκυψαν πολλαπλά χρήσιμα συμπεράσματα για την περιοχή μας.

 

      Τα συγχαρητήρια της εφημερίδας μας πηγάζουν αυθόρμητα τόσο προς τους διοργανωτές (Δήμος Πωγωνίου, Ομοσπονδία Πωγωνησίων, Τοπική Κοινότητα, Εκκλησιαστική Επιτροπή και Αδελφότητα Κερασόβου) όσο και προς όλους όσους εργάστηκαν ή βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στο να μη σβήσουν οι μνήμες του Ολοκαυτώματος του Κερασόβου και να κηρυχθεί το χωριό μας «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό». Ακόμα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιο της Αδελφότητάς μας Βασίλειος Στράτος και οι συνεργάτες του ευχαριστούν πολύ τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» το φωτογράφο του κατοχικού αντάρτικου στην επαρχία μας Κώστα Μπαλάφα, τη συμπατριώτισσά μας Βικτορία Βότσικα (από το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου) και το σύζυγό της, αντιστασιακό και συγγραφέα Δήμο Βότσικα για τις πολύτιμες πληροφορίες και φωτογραφίες που έδωσαν για την έκθεσή μας. Επιπλέον, εκφράζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον αρμόδιο για την περιοχή μας Αντιδήμαρχο Νικόλαο Γαλίτση, όπως και προς το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Καψάλη, τον Αντιδήμαρχο κύριο Στυλιανό Κουκκουλάρη τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Βασίλειο Μάτσα για το ενδιαφέρον που έδειξαν για τη βελτίωση της πρόσβασης στο μαρτυρικό σπήλαιο, αλλά και προς τους συγχωριανούς και τις συγχωριανές που εθελοντικά επί σειρά ετών κατασκευάζουν τα απαραίτητα για την τελετή στεφάνια.

Προετοιμασίες:

https://photos.app.goo.gl/RhUsGtUosSAwkRhe7

Η τελετή:

https://photos.app.goo.gl/gfXdmfgoJ4zHAJaA7


Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών (7 Ιουλίου 2019) στο Δήμο Πωγωνίου

αναρτήθηκε στις 11 Σεπ 2019, 6:50 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 24 Δεκ 2019, 2:48 π.μ. ]


 

Ποσοστό%

Ψήφοι

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

37,71

2.340

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

36,40

2.259

Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-Ανανεωτική Αριστερά-Προοδευτικό Κέντρο-ΕΔΕΜ-Κινήσεις Πολιτών)

8,52

529

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

6,22

386

ΜέΡΑ25

2,71

168

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

1,95

121

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

1,80

112

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

1,02

63

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

0,90

56

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

0,66

41

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό-λενινιστικό)

0,63

39

Ε.ΠΑ.Μ - Α.Κ.Κ.ΕΛ (ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)

0,47

29

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ - ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ

0,45

28

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ

0,34

21

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ - ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

0,11

7

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

0,08

5

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Δ.Ε.)

0,03

2

Αυτοδιοικητικές εκλογές και Ευρωεκλογές στο Πωγώνι (26 Μαΐου 2019)

αναρτήθηκε στις 29 Ιουλ 2019, 8:46 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou


      Tο 2019 είναι εκλογική χρονιά, αφού πέρα από την  προγραμματισμένη λήξη της κυβερνητικής θητείας, πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού όσο και για το Ευρωκοινοβούλιο (στις 26 Μαΐου 2019 και στις 2 Ιουνίου 2019, όπου φυσικά χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές). Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ χαρακτηρίστηκαν τελικά από την ευρεία επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Ευρωεκλογές και των αντιπολιτευόμενων υποψηφίων στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές. Με τον τρόπο αυτόν οι πολίτες καταδίκασαν τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης και ορισμένων δημάρχων και περιφερειαρχών, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, με δεδομένο και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε διαλυθεί και η κυβέρνηση είχε ουσιαστικά χάσει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία στη Βουλή ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου 2019, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε κυβερνητική αλλαγή και σε ευρεία ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων.  

 

      Σε ό, τι αφορά το Δήμο Πωγωνίου και την Περιφέρει Ηπείρου, οι εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 χαρακτηρίστηκαν από την άνετη επικράτηση του νυν Δημάρχου Κωνσταντίνου Καψάλη  και του νυν Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη από τον πρώτο γύρο με ευρεία πλειοψηφία (56,24% και 57,1% σε Δήμο Πωγωνίου και Περιφέρεια αντίστοιχα). Ο Κώστας Καψάλης, επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου», με την επανεκλογή του έγινε ένας από τους αρχαιότερους αυτοδιοικητικούς πανελλαδικά. Ξεκίνησε από πρόεδρος Κοινότητας, με τον «Καποδίστρια» διετέλεσε Δήμαρχος Καλπακίου για δύο τετραετίες και με τον «Καλλικράτη» Δήμαρχος Πωγωνίου για τρεις τετραετίες, μετά τη συνένωση των Δήμων Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Καλπακίου, Παρακαλάμου και των Κοινοτήτων Πωγωνιανής και Λάβδανης.

 

      Στο Κεράσοβο, μόνος υποψήφιος για τη θέση του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας ήταν ο ως τώρα εκπρόσωπος Θόδωρος Τζαβέλλας, ο οποίος κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη των συγχωριανών μας (13 στους 13 ψήφους). Στο γειτονικό Περιστέρι Πωγωνίου (Μέγγουλη), νέος εκπρόσωπος Τοπικής κοινότητας ανέλαβε ο Βασίλης Γκέκας, οποίος διατηρεί και το παραδοσιακό καφενείο του χωριού. Γενικά, σε πολλούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων οι νυν Δήμαρχοι δυσκολεύτηκαν ή απέτυχαν να επανεκλεγούν. Στο μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, στο Δήμο Ιωαννιτών, το νυν Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα κέρδισε ο διακεκριμένος ερευνητής, Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μωυσής Ελισσάφ. Από τις στήλες του εντύπου αυτού συγχαίρουμε τους εκλεγέντες, τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας, τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, αλλά και Ευρωβουλευτές, ευχόμενοι καλή και δημιουργική θητεία και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

 

Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών- Δήμος Πωγωνίου

Ενσωμάτωση: 100,00% (63 / 63 ΕΤ)

 

 

 

Εκλογικό Τμήμα Κερασόβου (13 ψήφοι)

Εγγεγραμμένοι: 16.285

Έγκυρα: 95,69

Άκυρα: 3,54

Λευκά: 0,77

 

Συμμετοχή: 42,15%

 

 

 

 

Υποψήφιος Δήμαρχος

Ψήφοι

Ποσοστό%

Έδρες

 

Καψάλης Κωνσταντίνος

3.694

56,24

12

4

Νικόπουλος Ιωάννης

1.582

24,09

5

5

Ντότης Δημήτριος

710

10,81

2

0

Ζηκόπουλος Σταύρος

302

4,60

1

0

Καραγιάννης Παναγιώτης

280

4,26

1

4

 

Αποτελέσματα Περιφερειακών Εκλογών- Περιφέρεια Ηπείρου

Ενσωμάτωση: 100,00% (1.048 / 1.048 ΕΤ)

 

 

 

 

 

Εγγεγραμμένοι: 378.753

Έγκυρα: 208.448

Άκυρα: 7.762

Λευκά: 4.353

Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων

Εκλογικό Τμήμα Κερασόβου (13 ψήφοι)

Συμμετοχή: 220.563

 

 

 

 

 

Συνδυασμός

Ποσοστό%

Ψήφοι

Έδρες

 

 

ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-Καχριμάνης Αλέξανδρος

57,10

119.033

29

56.198

6

ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ -Ζάψας Γεώργιος

14,84

30.937

7

11.970

0

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - Περήφανοι Ξανά! - Ριζόπουλος Σπυρίδων

9,76

20.337

5

8.685

0

ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ-Δημητρίου Δημήτριος

7,92

16.500

4

9.713

0

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ- Πρέντζας Γεώργιος

6,03

12.570

3

5.620

5

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ- Ζήκος Νικόλαος

1,80

3.762

1

1.935

2

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ- Νουτσόπουλος Κωνσταντίνος

1,34

2.797

1

992

0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ- Αναγνώστου Κωνσταντίνος

1,21

2.512

1

1.098

0

 

Αποτελέσματα Εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο- Δήμος Πωγωνίου

Ενσωμάτωση: 100,00% (63 / 63 ΕΤ)

 

 

 

Εκλογικό Τμήμα Κερασόβου (15 ψήφοι)

Εγγεγραμμένοι:15.826

Έγκυρα:

6.546

 

Άκυρα:

166

 

 

Συμμετοχή: 6.789

 

 

Λευκά: 77

 

 

Πολιτικό Κόμμα

Ποσοστό

Ψήφοι

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

32,66

2.138

5

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

30,35

1.987

3

Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-Ένωση Δημ. Εθνικής Μεταρρύθμισης Ε.Δ.Ε.Μ.-Ανανεωτική Αριστερά-Προοδευτικό Κέντρο-Κινήσεις Πολιτών)

8,55

560

0

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

6,32

414

4

ΜέΡΑ25

3,01

197

0

ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

2,80

183

0

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

2,78

182

0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

2,14

140

0

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

1,10

72

0

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

0,93

61

0

ΠΟΤΑΜΙ

0,93

61

0

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

0,78

51

0

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

0,76

50

0

ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΠΑΤ.ΡΙ.Ε.)

0,66

43

0

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ - ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

0,38

25

1

Οικολόγοι Πράσινοι

0,35

23

1

Το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου» τιμάται και πάλι μετά από 75 χρόνια - επιμνημόσυνη δέηση και στη Σπηλιά του Ολοκαυτώματος

αναρτήθηκε στις 29 Ιουλ 2019, 8:08 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 29 Ιουλ 2019, 8:39 π.μ. ]


      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και συγκίνηση θα τιμηθεί και φέτος στο Κεράσοβο Πωγωνίου την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η θλιβερή επέτειος της θυσίας των μαρτυρικώς εκτελεσθέντων συγχωριανών μας και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η οποία συντελέστηκε ανήμερα της εορτής της Παναγίας (Δεκαπενταύγουστος 1944), πριν από 75 ολόκληρα χρόνια. Φέτος, για μια ακόμα φορά θα τελεστεί τρισάγιο στον τόπο όπου σκότωσαν τους συγχωριανούς μας, στη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος», η οποία είναι και πάλι προσβάσιμη χάρη στις ενέργειες του Δήμου Πωγωνίου και ιδιαίτερα του αρμόδιου αντιδημάρχου κύριου Νικόλαου Γαλίτση. 

 

      Θυμίζουμε ότι το μέρος αυτό έχει ήδη χαρακτηρισθεί από την πολιτεία «Ιστορικός Τόπος», με απόφαση που εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2013, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ενώ το Κεράσοβο έχει ενταχθεί επίσημα στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας από το 2014. Για όλα αυτά ο πρόεδρος της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου κύριος Βασίλειος Στράτος και το Διοικητικό του Συμβούλιο αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όσους συμπαραστάθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στις σχετικές προσπάθειες, ιδιαίτερα δε μεταξύ άλλων το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλελως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριο κύριο Ανδρέα και δυο συγχωριανούς μας, τον τέως πρόεδρο της Αδελφότητάς μας κύριο Αριστοτέλη Π. Τζαβέλλα και των επί σειρά ετών πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κύριο Σταύρο Παππά, αφού με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις τους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία των σχετικών προσπαθειών.

 

      Η σεμνή τελετή, συνδιοργάνωση του Δήμου Πωγωνίου, της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας, θα αρχίσει με την καθιερωμένη πρωινή Θεία Λειτουργία στην Κεντρική Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα, ο οποίος για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια τιμά το χωριό μας με την αδιάλειπτη παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει τρισάγιο χώρα στη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος», το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών, το προσκλητήριο των νεκρών, η τήρηση ενός λεπτού τιμητικής σιγής στη μνήμη των θυμάτων και η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του ανεγερθέντος από την Αδελφότητά μας Ηρώου, το οποίο κοσμεί το Κεράσοβο από το 1994. Κεντρικός ομιλητής στη φετινή εκδήλωση θα είναι ο συμπατριώτης μας (από το Δολό Πωγωνίου), Απόστολος Παπαϊωάννου, ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μια συμβολική δεξίωση από τον Εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας και την Ένωση Κερασοβιτών Πωγωνίου, προς τιμήν των παρευρισκομένων, με σαρακοστιανά εδέσματα, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις και οι παραδόσεις του τόπου μας τέτοιες μέρες.

 

      Η τιμητική παρουσία όλων των αρχών και των φορέων της  ακριτικής επαρχίας μας, του Νομού Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και η αυτονόητη όσο και οφειλόμενη παρουσία συγγενών των θυμάτων μαζί με το επιβαλλόμενο ηχηρό παρόν των συγχωριανών μας, των συμπατριωτών Πωγωνησίων και των φίλων του Κερασόβου αναμένεται να προσδώσουν στη σεμνή αυτή τελετή τον προσήκοντα σεβασμό  και τις τιμές που αρμόζουν στους υπέρ πατρίδας μαρτυρικώς θυσιασθέντες Κερασοβίτες αλλά και στο ίδιο το μαρτυρικό χωριό μας, το οποίο κατέκαψαν ολοσχερώς οι αιμοσταγείς ναζί κατακτητές. Επιπλέον, θυμίζουμε την ανάγκη προώθησης ενός σημαντικού έργου για την ανάδειξη του χωριού μας ως ιστορικού τόπου, την κατασκευή πλακόστρωτου δρόμου από το μνημείο των πεσόντων ως τον τόπο της μαρτυρικής θυσίας των συγχωριανών μας, τη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος». Για το έργο αυτό έχει ήδη ετοιμαστεί η σχετική προμελέτη και αναζητείται χρηματοδότηση ώστε επιτέλους να υλοποιηθεί. Οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν με τη συνεργασία της διοίκησης της Αδελφότητάς μας με το Δήμαρχο Πωγωνίου κύριο Κωνσταντίνο Καψάλη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κύριο Στυλιανό Κουκουλάρη.  

1-10 of 238