Νέα από το χωριό μας


Ματαίωση της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας και του ετήσιου χορού της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου

αναρτήθηκε στις 20 Φεβ 2021, 2:50 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

      Η Ένωση Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου, σύμφωνα με τις πατροπαράδοτες λαϊκές παραδόσεις της πολύ ευαίσθητης ακριτικής μας επαρχίας και στα πλαίσια των καταστατικών της σκοπών, διοργάνωνε αδιάλειπτα σχεδόν από την ίδρυσή της την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικής πίτας, η οποία συνήθως συνδυαζόταν με τον ετήσιο χορό σε καλαίσθητη αίθουσα, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Η ανωτέρω ήταν η κορυφαία χειμερινή εκδήλωση για το Κεράσοβο, τους Κερασοβίτες και τους φίλους του χωριού μας, αλλά και η πρώτη σε μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που ακολουθούσαν (Παραδοσιακό Πανηγύρι, Τελετή Μνήμης και Τιμής Ολοκαυτώματος Κερασόβου και, τα τελευταία χρόνια, εκδρομές και ομαδική παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων). Ήταν ακόμα μια από τις λίγες ευκαιρίες που έχουμε στη διάρκεια του χειμώνα να συναντηθούμε, να συσφίξουμε τους μεταξύ μας δεσμούς ανταλλάσσοντας ευχές και να γαλουχήσουμε τους νεότερους με τις αρχές και τις αξίες του συλλόγου μας.

 

     Δυστυχώς για όλους μας όμως η φετινή χρονιά είναι διαφορετική. Η πανδημία από το νέο κορωνοϊό SARS-COV 2 βρίσκεται εδώ και μήνες σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας, με απώλειες ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές περισσότερων από 5.000 συνανθρώπων μας. Παράλληλα, η πολιτεία, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού έχει επιβάλλει σειρά περιοριστικών μέτρων ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου του 2020, στα οποία περιλαμβάνεται και η απαγόρευση εκδηλώσεων και ομαδικών συνεστιάσεων. Έτσι, υπακούοντας στις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη ζωή, στην υγεία και στη ασφάλεια των συγχωριανών και των φίλων μας αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Αδελφότητάς μας η ματαίωση της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας και του ετήσιου χορού των Κερασοβιτών. Ευχόμαστε η υγειονομική κρίση να αποτελέσει σύντομα παρελθόν για τη χώρα μας και για όλον τον κόσμο, ώστε να μπορέσουμε να συναντηθούμε όλοι μαζί, υγιείς και χαρούμενοι στο παραδοσιακό μας πανηγύρι και στις άλλες εκδηλώσεις μας στο Κεράσοβο.

Ανάρτηση των δασικών χαρτών όλων των προ-Καποδιστριακών Ο.Τ.Α της Π.Ε. Ιωαννίνων & πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου τους

αναρτήθηκε στις 20 Φεβ 2021, 2:01 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou


Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι μετά την θεώρηση και την υπ. αριθ. 19448/19-02-2021 (ΑΔΑ: 6ΑΕΘΟΡ1Γ-ΝΑΩ) απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων στις 19-02-2021, αναρτήθηκαν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης Δασικών Χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο” (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx), οι Δασικοί Χάρτες όλων των προ-Καποδιστριακών Ο.Τ.Α. της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Δασικού Χάρτη που αφορά στην ανωτέρω περιοχή, έχει συσταθεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.)με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων, ταχ. δ/νση Μ. Κοτοπούλη 62- Τ.Κ. 45445, τηλ. 26510-88030, 26510-88031, 26510-88039, 26510-88041, 26510-88042 & 26510-88044 δ/νση ηλ. ταχυδρομείου (email): ddioa@apdhp-dm.gov.gr, όπου παρέχονται γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου Δασικού Χάρτη και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 07:30 π.μ.-15:30 μ.μ.

Για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, το Σ.Υ.Α.Δ.Χ. δύναται να δέχεται κοινό, μόνο κατόπιν προηγούμενου ραντεβού, με βάση τους τιθέμενους περιορισμούς, που ισχύουν ανά περιοχή και τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Για τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα του “Ελληνικού Κτηματολογίου”, μέσω της οποίας και μόνο, μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού.

Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ TΟΥ Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ.

Οι αντιρρήσεις αφορούν μόνο το αναμορφωμένο τμήμα του αναρτημένου Δασικού Χάρτη και μόνο ως προς τα τμήματα που δεν έχουν ήδη υποβληθεί αντιρρήσεις ή αιτήματα προδήλων σφαλμάτων.

Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. Α΄& Β΄βαθμού, εφόσον επικαλούνται για τη θεμελίωση του έννομου συμφέροντός τους, εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις περιληφθείσες στον αναρτηθέντα Δασικό Χάρτη δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις.

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 05η Μαρτίου 2021, ημέρα Παρασκευή. Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η 17η Ιουνίου 2021 ημέρα Πέμπτη. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 07η Ιουλίου 2021 ημέρα Τετάρτη.

Ο ανωτέρω Δασικός Χάρτης είναι προσβάσιμος για τους πολίτες στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης Δασικών Χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx) και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (www.apdhp-dm.gov.gr).

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στo Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων.

Χριστουγεννιάτικες Ευχές της Αδελφότητάς μας

αναρτήθηκε στις 22 Δεκ 2020, 10:45 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 22 Δεκ 2020, 10:46 μ.μ. ]


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου και η Εφημερίδα «Τα Νέα του Κερασόβου» εύχονται σε όλους τους Κερασοβίτες  και τους φίλους του χωριού μας καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο, δημιουργικό και ειρηνικό το 2021 με υγεία, υπομονή και δύναμη. Ευχόμαστε η φλόγα που ο καθένας μας πρέπει να έχει για το Κεράσοβο να μένει πάντα ζωντανή και επιπλέον σύντομα ο εφιάλτης της πανδημίας να πάρει τέλος για την πατρίδα μας αλλά και για όλη την ανθρωπότητα!!!Στο μεταξύ δεν ξεχνάμε να παραμένουμε στο σπίτι μας, να αποφεύγουμε όσο μπορούμε το συγχρωτισμό, να μην πανικοβαλλόμαστε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ Ή ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΠΕΔΟ (επαγγελματικό, οικονομικό, κοινωνικό, προσωπικό κλπ.).

Ματαίωση της Γιορτής Τσίπουρου 2020

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2020, 7:47 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

      Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου παραδοσιακά και επί σειρά ετών, από το 1996, διοργάνωνε τη Γιορτή Τσίπουρου σε κάποιο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, όσο το δυνατό πλησιέστερα στην Εθνική Εορτή. Στην προσπάθειά του αυτή είχε τη βοήθεια της εκκλησιαστικής μας επιτροπής, του παραδοσιακού μας καφενείου και των λιγοστών μόνιμων κατοίκων του χωριού μας (τα τελευταία χρόνια προσφέρονται και σταφύλια από το χωριό μας για τις ανάγκες της γιορτής). Η αναβίωση της απόσταξης του τσίπουρου από την Αδελφότητα Κερασοβιτών, είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και το οποίο έχει καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα.

 

      Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού που συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, είναι ανεπανάληπτη και μοναδική. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. Στις μέρες μας, το τσίπουρο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό των ποτών από το εξωτερικό, παραμένει σταθερή αξία, εξαιτίας του φυσικού τρόπου παρασκευής του, που το απαλλάσσει από τις ανθυγιεινές προσμίξεις. Χάρη στην προσήλωσή των Ηπειρωτών στην παράδοση του τόπου τους, αποτελεί σήμερα, απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι. Η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου βοηθάει στην διάδοση της παράδοσης αφού δίνει σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ή να θυμηθούν τις συνήθειες των γονέων και των παππούδων τους. Με τον τρόπο αυτό μυούνται στην παράδοση και νέοι άνθρωποι χωρίς κατά ανάγκη να έχουν Ηπειρώτικη καταγωγή.

 

      Δυστυχώς όμως φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνονται με την έξαρση της πανδημίας COVID 19, η επί σειρά ετών καθιερωμένη Γιορτή του Τσίπουρου και το κοινό τραπέζι που τη συνόδευε ματαιώνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου. Η παραγωγή του παραδοσιακού μας αποστάγματος θα γίνει με τη βοήθεια των μόνιμων κατοίκων του χωριού μας και όσων μπορέσουν να βρεθούν εκεί. Θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε όσους επιθυμούν να το δοκιμάσουν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου στα τηλέφωνα 6977991717 (Δημήτριος Λιόσης), 6938953645 (Ιωάννης Βελονάκης).

Μόνο Θεία Λειτουργία φέτος την ημέρα του Παραδοσιακού Πανηγυριού

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2020, 7:45 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 9 Δεκ 2020, 7:45 π.μ. ]


Λόγω των πρωτόγνωρων υγειονομικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν φέτος εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αλλά και των σχετικών απαγορεύσεων και περιορισμών της πολιτείας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου αποφάσισε τη ματαίωση της φετινής γιορτής της πίτας και του παραδοσιακού μας πανηγυριού (16 Αυγούστου 2020), ως προς το σκέλος της πατροπαράδοτης ομαδικής συνεστίασης και του χορού. Η Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής 16 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Κερασόβου (21 Αυγούστου 2020)

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2020, 7:41 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 11 Δεκ 2020, 6:57 π.μ. ]

Για μια ακόμα χρονιά κάποιοι συγχωριανοί μας, με πρωτοβουλία της οικογένειας του Γεώργιου- Νεκτάριου Πάσχου, ανέβηκαν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο κοντά στα 1.100 μέτρα, το οποίο δεσπόζει πάνω από το Κεράσοβο. Φέτος οι διοργανωτές, θέλοντας να πρωτοτυπήσουν,  δε χρησιμοποίησαν τις κλασσικές πεζοπορικές διαδρομές που ξεκινούν έξω από το χωριό μας αλλά έφτασαν από την πλευρά του Δελβινακίου- Κρυονερίου χρησιμοποιώντας το δρόμο που κατασκευάστηκε πρόσφατα για τις ανάγκες των νέων Αιολικών Πάρκων. Ο δρόμος αυτός, χωμάτινος προς το παρόν, διέρχεται κοντά από παραδοσιακές τοποθεσίες του χωριού μας, όπως «Μπράκηδες», «κακό-πλάι» και «Καραγιάννια», καθιστώντας τις για πρώτη φορά οδικά προσβάσιμες και εύκολα επισκέψιμες. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν με την ευκαιρία στο νεοσύστατο αιολικό πάρκο Κασιδιάρης ΙΙ». Στις εικόνες μπορείτε να δείτε ορισμένους από αυτούς που συμμετείχαν στο όλο εγχείρημα και να πάρετε μια ιδέα από τη μαγευτική θέα που προσφέρει η κορυφογραμμή αλλά και από το πώς όντως μοιάζει μια ανεμογεννήτρια από κοντά.


Φωτογραφίες από τον Πορφήτη Ηλία Κερασόβου Πωγωνίου (16 Αυγούστου 2020)

Χαιρετισμός του νέας Βουλευτού Ιωαννίνων κυρίας Μαρίας- Αλεξάνδρας Κεφαλά στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το Ολοκαύτωμα του Κερασόβου

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2020, 7:36 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

15 Aυγούστου 1944 το όμορφο, μαρτυρικό χωριό σας αναγνωρισμένο και επίσημα πλέον από την πολιτεία, τούτος ο ιστορικός τόπος γνώρισε ανήμερα της Παναγιάς μάλιστα την φρίκη, την ολική καταστροφή.

Αγαπητέ Δήμαρχε πολύ σωστά στη σημερινή εκδήλωση μνήμης και φόρου τιμής είστε όλοι μαζί. Δήμος, Ομοσπονδία, αδελφότητα, Σύλλογοι, αρχές, φορείς, πολίτες.

Χαίρομαι γιατί πιστεύω στη συλλογικότητα, στη δύναμη της Ομόνοιας, και της κοινής προσπάθειας. Όλα αυτά άλλωστε συνέβαλαν και τότε μέσα από τις στάχτες και την οδύνη που άφησε το ολοκαύτωμα να σταθεί και πάλι το ηρωικό χωριό σας και οι λιγοστοί κάτοικοι στα πόδια τους. Κι όμως τα καταφέρατε και το παράδειγμά σας αποτελεί για όλους εμάς φάρο καθοδήγησης στις σύγχρονες απειλές που διαχειριζόμαστε. Η ιστορία μας, το ηρωικό ανάστημα μας και ο πόνος που ζήσαν οι συνάνθρωποι μας , μας κάνουν πιο ατσάλινους και δυνατούς γιατί εκτός από αρετή και τόλμη θέλει και δύναμη ψυχής η ελευθερία και οι καθημερινοί αγώνες.

Αιώνια η μνήμη τους , αθάνατοι στις καρδιές μας.

Το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου»- 76 Χρόνια μετά τιμήσαμε τη μνήμη των νεκρών μας στον τόπο της θυσίας τους παρά την πανδημία- τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2020, 7:33 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 26 Δεκ 2020, 11:20 μ.μ. ]

      Μέσα στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η εξελισσόμενη πανδημία, την Παρασκευή, στις 14 Αυγούστου του 2020 τιμήθηκε για μια ακόμα χρονιά στο Κεράσοβο με την αρμόζουσα ευπρέπεια αλλά και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η μαύρη επέτειος της θυσίας των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα πριν από εβδομήντα έξι ολόκληρα χρόνια, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 1944. Θυμίζουμε ότι ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων η περιοχή αυτή ανακηρύχθηκε επίσημα «Ιστορικός Τόπος», ενώ από τον Οκτώβριο του 2014, μετά από αγώνες χρόνων, το Κεράσοβο εντάχθηκε επίσημα από την ελληνική πολιτεία στα «Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας». Ευτυχώς η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από τις αρχές του καλοκαιριού επέτρεψε σε πολλούς συντοπίτες μα να βρεθούν στο αγαπημένο ημέρες αυτές, ενώ δεν έλλειψε η διάθεση εθελοντικής προσφοράς για κάθε είδους εργασία, τόσο από τα παιδιά όσο και από τους μεγαλύτερους. Φυσικά, η πραγματοποίηση μιας σεμνής τελετής στο χώρο της θυσίας των συγχωριανών μας, τη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος», απαίτησε συντήρηση της πρόσβασης σε αυτή. Έτσι, μια ακόμα χρονιά, μετά από σχετικό αίτημα προς το Δήμο Πωγωνίου στάλθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κύριο Νικόλαο Γαλίτση στο χωριό εργατικό προσωπικό, το οποίο επιμελήθηκε την καθαριότητα και την αποψίλωση του ιστορικού σπηλαίου και των διαμορφωμένων χώρων στάθμευσης γύρω του.

 

      Η όλη τελετή άρχισε νωρίς το πρωί με την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Μετά την απόλυση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος κύριος Ανδρέας, ο οποίος είχε στο μεταξύ αφιχθεί στο χώρο της τελετής, ανέβηκε μαζί με τους ιερείς στον τόπο του μαρτυρίου των συγχωριανών μας οδηγούμενος από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Κερασόβου Θεόδωρο Π. Τζαβέλλα και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητάς μας. Τους συνόδευσαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος και άλλοι Κερασοβίτες και πωγωνήσιοι. Εκεί, στην είσοδο της σπηλιάς, άναψαν το καντήλι στο εικονοστάσι και ο Σεβασμιότατος έψαλε ένα τρισάγιο στη μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν τότε.

 

      Ύστερα οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο χώρο του ανεγερθέντος από την Αδελφότητά μας Ηρώου, όπου τελέστηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών. Τις φετινές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και επί σειρά ετών Βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας. Επιπλέον παραβρέθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων, μέλη Δ.Σ. Αδελφοτήτων από την επαρχία μας αλλά και απλοί συμπατριώτες και φίλοι. ενώ χαιρετισμούς έστειλαν επίσης οι νέοι βουλευτές Ιωαννίνων κύριοι Γεώργιος Αμυράς και Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφαλά, όπως και οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω της εξελισσόμενης πυρκαγιάς στο κοντινό χωριό Ραβένια του Δήμου Πωγωνίου. Στεφάνια κατέθεσαν ο τέως Βουλευτής και Υπουργός κύριος Αντώνιος Φούσσας, ο αντισυνταγματάρχης πεζικού κύριος Φώτσης Ανδρέας, Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Καλπακίου, ως εκπρόσωπος του Διοικητή της ιστορικής VIII Μεραρχίας Ηπείρου, ο Αστυνόμος κύριος Κολιός Χριστόφορος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος. Επιπλέον, κατέθεσαν στεφάνια και οι εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων Βήσσανης, Βασιλικού (Αναστασία Χρήστου), Κτισμάτων (Αλέξανδρος Μάτσικας), Κρυονερίου (Κωνσταντίνος Φετάνης), Στρατίνιστας (Ευάγγελο; Καράς) και Ξηροβάλτου (Χρήστος Παππάς) και ο κύριος Στέφανος Φούσσας, εκ μέρους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

      Για μια ακόμα φορά, παρά τις πρωτόγνωρες υγειονομικά συνθήκες και τα ιδιαίτερα προβλήματα, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Ολοκαυτώματος Κερασόβου, οι οποίες σημειωτέον καλύφτηκαν από τα μέσα ενημέρωσης του Νομού Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκαν με την αρμόζουσα ευπρέπεια και σεβασμό στη μνήμη των νεκρών μας και με πλήρη υγειονομική ασφάλεια. Παράλληλα, οι φωτογραφίες του Πνευματικού μας Κέντρου, σε συνδυασμό με την έκθεση φωτογραφίας από τα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης που είχε ξεκινήσει πριν λίγα χρόνια στο χώρο του μνημείου με πρωτοβουλία του τότε Δ.Σ., εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών. Τα συγχαρητήρια της εφημερίδας μας πηγάζουν αυθόρμητα τόσο προς τους διοργανωτές (Δήμος Πωγωνίου, Ομοσπονδία Πωγωνησίων, Τοπική Κοινότητα, Εκκλησιαστική Επιτροπή και Αδελφότητα Κερασόβου) όσο και προς όλους όσους εργάστηκαν ή βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στο να μη σβήσουν οι μνήμες του Ολοκαυτώματος του Κερασόβου και να κηρυχθεί το χωριό μας «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό». Ακόμα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιο της Αδελφότητάς μας Βασίλειος Στράτος και οι συνεργάτες του ευχαριστούν πολύ τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» το φωτογράφο του κατοχικού αντάρτικου στην επαρχία μας Κώστα Μπαλάφα, τη συμπατριώτισσά μας Βικτορία Βότσικα (από το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου) και το σύζυγό της, αντιστασιακό και συγγραφέα Δήμο Βότσικα για τις πολύτιμες πληροφορίες και φωτογραφίες που έδωσαν για την έκθεσή μας. Επιπλέον, εκφράζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον αρμόδιο για την περιοχή μας Αντιδήμαρχο Νικόλαο Γαλίτση, όπως και προς το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Καψάλη, τον Αντιδήμαρχο κύριο Στυλιανό Κουκκουλάρη τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Βασίλειο Μάτσα για το ενδιαφέρον που έδειξαν για τη βελτίωση της πρόσβασης στο μαρτυρικό σπήλαιο, αλλά και προς τους συγχωριανούς και τις συγχωριανές που εθελοντικά επί σειρά ετών κατασκευάζουν τα απαραίτητα για την τελετή στεφάνια.

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για το Ολοκαύτωμα του Κερασόβου (14-08-2020)

Κατασκευή Στεφανιών- Προετοιμασίες Μνημοσύνου Πεσόντων (13-08-2020)

To Πολυφωνικό Καραβάνι στο Κεράσοβο

αναρτήθηκε στις 18 Οκτ 2020, 7:55 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 26 Δεκ 2020, 11:19 μ.μ. ]


     Ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Με ρίζα (γένος Μάκος) στη Σωτήρα της Άνω Δερόπολης, με καταγωγή από το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε χωριά της παραμεθόριας Ηπείρου, ακολουθώντας τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών γονέων του. Αποφόίτησε από το τμήμα Μτεαλλειολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα, σπούδασε σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου και συμπλήρωσε την εκπαίδευση του με μεταπτυχιακές σπουδές και stages τελειοποίησης στην σκηνοθεσία στο Παρίσι. Υπήρξε συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε πέντε ταινίες, ως βοηθός σκηνοθέτη, υπεύθυνος casting. Ξεκίνησε να σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ πριν και παράλληλα με τις σπουδές του. Εργάστηκε για χρόνια ως ραδιοφωνικός παραγωγός ενώ, μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε την τηλεοπτική εκπομπή «Φωταψίες της Άλλης Όχθης». Το ντοκιμαντέρ του «Το τέλος μιας Αιωνιότητας» γνώρισε μεγάλη διεθνή διανομή. Σκηνοθέτησε σειρά εκδηλώσεων, σταθερός συνεργάτης με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Πιο πρόσφατο έργο του, «Τα αύριο της πολυφωνίας».

 

      Το 1996 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Πολυφωνικού Συνόλου «Χαονία» που πήρε το όνομά του από τη χώρα του αρχαιότερου Ηπειρωτικού φύλου που συμπίπτει με το χώρο επιβίωσης της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας. Η «Χαονία», στην πολυετή διαδρομή της, έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, σε φωνητικά φεστιβάλ στο εξωτερικό, έχει δισκογραφήσει σε Ελλάδα κι εξωτερικό ενώ έχει βραβευθεί για την προσφορά της από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Το 1998 συμμετείχε στην ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας “Άπειρος” (η δωρική ονομασία της Ηπείρου) και στην έκδοση του ομώνυμου πολιτιστικού, περιβαλλοντικού περιοδικού ως πρόεδρος και διευθυντής έκδοσης αντίστοιχα. Ακολούθησε τον επόμενο χρόνο η ίδρυση, με τη συνεργασία της «Άπειρος» και με τη στήριξη φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, εστιάζοντας στη διάσωση, τη διάδοση και την προβολή της Λαϊκής Πολυφωνίας.

 

      Από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του νέου θεσμού, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως «Πολυφωνικό Καραβάνι», ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης ασχολήθηκε με τη διοργάνωση δεκατεσσάρων Διεθνών Συναντήσεων Πολυφωνικού Τραγουδιού σε παραμεθόρια Ήπειρο, Μακεδονία Αλβανία, Κάτω Ιταλία, Βουλγαρία, 13 Μεγάλων Συναυλιών στην Αθήνα ( ΠΑΛΛΑΣ, Θέατρο Πέτρας), την ίδρυση Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού, τη λειτουργία Εργαστηρίου Πολυφωνίας, την έκδοση σειράς ψηφιακών δίσκων και ντοκιμαντέρ. Από το 1999 μέχρι σήμερα διδάσκει στα σεμινάρια Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», ενώ σε ανάλογα σεμινάρια έχει διδάξει και στην Ήπειρο και σε διάφορα πολιτιστικά φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Ιταλία και στην Ουαλία. Στα σεμινάρια αξιοποιείται και η ακρόαση και η θέαση οπτικοακουστικών υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού, με επιλεγμένες επιτόπιες εγγραφές κοντά σε ανεπίστρεπτες, εμβληματικές μορφές της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας.

 

Φέτος οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες, αφού η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση οδήγησε σε αναβολή ή ματαίωση των πανηγυριών και των άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στα χωριά της Ηπείρου. Ωστόσο, η ομάδα του Πολυφωνικού Καραβανιού δεν έμεινε αδρανής. Με αφετηρία την Αγία Μαρίνα του Δήμου Πωγωνίου από το τέλος Ιουλίου του 2020 διοργάνωσε δράσεις προβολής και ανάδειξης του πολυφωνικού τραγουδιού σε παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου. Οι δράσεις αυτές ήταν προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής μας, με έγνοια στην αλληλοπροστασία οικοδεσποτών και συνταξιδιωτών. Η έγνοια αυτή καθόρισε και την επιλογή της μη αναγγελίας των σταθμών προορισμού και της περιορισμένης προβολής των σχετικών δράσεων, ώστε αυτές να μην προσκαλέσουν μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων σε τόπους και τοπικές κοινωνίες με αυξημένη ευπάθεια στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

 

      Στις συνθήκες αυτές το Πολυφωνικό Καραβάνι ολοκλήρωσε το φετινό οκταήμερο ταξίδι του στο αγαπημένο μας χωριό το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου 2020. Βασικός λόγος για αυτό ήταν, όπως δήλωσαν, όχι μόνο να βρεθούν σε έναν αγαπημένο τόπο στις νέες δύσκολες συνθήκες αλλά και να τιμήσουν τη μνήμη του αείμνηστου φίλου και συνεργάτη τους, του συγχωριανού μας Αποστόλη Λιάγκου, όπως και το νέο τους συνεργάτη, τον ανιψιό του Βασίλειο Λιάγκο του Ηλία, ο οποίος ασχολείται τόσο με την εκμάθηση παραδοσιακού κλαρίνου όσο και με το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου. Θυμίζουμε ότι σε συνεργασία με τον Αποστόλη Λιάγκο και το τότε Δ.Σ. της Αδελφότητάς μας, η του Πολυφωνικού  Καραβανιού είχε συμμετάσχει στη διοργάνωση αναπαράστασης παραδοσιακού πανηγυριού στο Κεράσοβο Πωγωνίου το όχι και τόσο μακρινό 2006. Για όλους εμάς, τους Κερασοβίτες και τους φίλους του ακριτικού μας χωριού που είχαν την ευκαιρία να περάσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους εκεί, το όλο γεγονός ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, με δεδομένη τη ματαίωση του παραδοσιακού μας πανηγυριού (16 Αυγούστου 2020), με την εξαίρεση της Θείας Λειτουργίας, λόγω της πανδημίας αλλά και των σχετικών αποφάσεων της πολιτείας.

 

       Η ομάδα του Πολυφωνικού Καραβανιού, η οποία διέμεινε στον πρώην Δημοτικό Σχολείο του Κερασόβου, το οποίο μας παραχωρήθηκε από το Δήμο Πωγωνίου με σκοπό τη φιλοξενία συγχωριανών και φίλων, συγκεντρώθηκε στις δέκα το πρωί στο χώρο της εκκλησίας μας και με τη βοήθεια εθελοντών από το χωριό επιμελήθηκε την καθαριότητα του χώρου και την τοποθέτηση καθισμάτων σε κατάλληλες αποστάσεις. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν όσοι συγχωριανοί μπορούσαν και ξεκίνησε μια λιτή παράσταση με πολυφωνικές μελωδίες όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και τα Βαλκάνια και την Κάτω Ιταλία. Σε αρκετά σημεία τους συνόδευσε με το κλαρίνο του ο νεαρός συγχωριανός μας Βασίλειος Λιάγκος του Ηλία. Ιδιαίτερα υγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία κάλεσαν να τραγουδήσει μαζί τους το Χαρίλαο Γ. Τζαβέλλα. Τα σχετικά βίντεο μπορούν να βρεθούν στην ιστοστελίδα www.kerasovo-pogoni.gr, όπως και στο κανάλι της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου στο YouTube

 

      Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν της ομάδας του Πολυφωνικού Καραβανιού, κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν  ενδιαφέρουσες πληροφορίες και απόψεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια που καταβάλλει η ομάδα για να εγγράψει τις δράσεις της στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βασισμένη σε αρχειακά υλικά από την εικοσαετή πορεία του θεσμού. Μάλιστα, το βίντεο που υποστηρίζει το σχετικό αίτημα αποτελεί μια παρουσίαση της απαρχής, της διαδρομής, του έργου και της προσφοράς του Πολυφωνικού Καραβανιού, με στόχο την έρευνα, προβολή και μεταλαμπάδευση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Το όλο γεγονός αποκτά μεγάλη σημασία αφού γειτονικά κράτη επίσης επιθυμούν να εγγράψουν το Πολυφωνικό Τραγούδι στο σχετικό διεθνή κατάλογο ως δική τους πολιτισμική παρακαταθήκη. Για όλους αυτούς τους λόγους, το 2018 ο ιδρυτής και στυλοβάτης του θεσμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης Δερόπολης και επίτιμος δημότης Ολύμπου Καρπάθου για την προσφορά του στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι και την Ολυμπίτικη ζώσα παράδοση, αντίστοιχα.


Το Πολυφωνικό Καραβάνι στο Κεράσοβο (03-08-2020)- Φωτογραφίες

Το Πολυφωνικό Καραβάνι στο Κεράσοβο ‎‎(03-08-2020)‎‎- Βίντεο


Το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου» τιμάται και πάλι μετά από 76 χρόνια (15 Αυγούστου 1944- 15 Αυγούστου 2020)- επιμνημόσυνη δέηση και στη Σπηλιά του Ολοκαυτώματος

αναρτήθηκε στις 27 Ιουλ 2020, 1:30 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 27 Ιουλ 2020, 1:33 μ.μ. ]

      Με μια σεμνή τελετή θα τιμηθεί και φέτος στο Κεράσοβο Πωγωνίου την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η θλιβερή επέτειος της θυσίας των μαρτυρικώς εκτελεσθέντων συγχωριανών μας και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η οποία συντελέστηκε ανήμερα της εορτής της Παναγίας (Δεκαπενταύγουστος 1944), πριν από 76 ολόκληρα χρόνια. Φέτος, για μια ακόμα φορά θα τελεστεί τρισάγιο στον τόπο όπου σκότωσαν τους συγχωριανούς μας, στη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος», η οποία είναι και πάλι προσβάσιμη χάρη στις ενέργειες του Δήμου Πωγωνίου και ιδιαίτερα του αρμόδιου αντιδημάρχου κύριου Νικόλαου Γαλίτση.

 

      Θυμίζουμε ότι το μέρος αυτό έχει ήδη χαρακτηρισθεί από την πολιτεία «Ιστορικός Τόπος», με απόφαση που εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2013, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ενώ το Κεράσοβο έχει ενταχθεί επίσημα στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας από το 2014. Για όλα αυτά ο πρόεδρος της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου κύριος Βασίλειος Στράτος και το Διοικητικό του Συμβούλιο αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όσους συμπαραστάθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στις σχετικές προσπάθειες, ιδιαίτερα δε μεταξύ άλλων το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλελως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριο κύριο Ανδρέα και δυο συγχωριανούς μας, τον τέως πρόεδρο της Αδελφότητάς μας κύριο Αριστοτέλη Π. Τζαβέλλα και των επί σειρά ετών πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κύριο Σταύρο Παππά, αφού με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις τους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία των σχετικών προσπαθειών.

 

      Η σεμνή τελετή, συνδιοργάνωση του Δήμου Πωγωνίου, της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας, θα αρχίσει με την καθιερωμένη πρωινή Θεία Λειτουργία στην Κεντρική Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα, ο οποίος για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια τιμά το χωριό μας με την αδιάλειπτη παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει τρισάγιο χώρα στη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος», το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών, το προσκλητήριο των νεκρών, η τήρηση ενός λεπτού τιμητικής σιγής στη μνήμη των θυμάτων και η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του ανεγερθέντος από την Αδελφότητά μας Ηρώου, το οποίο κοσμεί το Κεράσοβο από το 1994. Ωστόσο, στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της νέας πανδημίας δε θα πραγματοποιηθεί φέτος το τραπέζι με τα σαρακοστιανά εδέσματα, όπως είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, πλην όμως θα προσφερθεί καφές στους προσκεκλημένους στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού μας.

 

      Η τιμητική παρουσία όλων των αρχών και των φορέων της  ακριτικής επαρχίας μας, του Νομού Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και η αυτονόητη όσο και οφειλόμενη παρουσία συγγενών των θυμάτων μαζί με το επιβαλλόμενο ηχηρό παρόν των συγχωριανών μας, των συμπατριωτών Πωγωνησίων και των φίλων του Κερασόβου αναμένεται να προσδώσουν στη σεμνή αυτή τελετή τον προσήκοντα σεβασμό  και τις τιμές που αρμόζουν στους υπέρ πατρίδας μαρτυρικώς θυσιασθέντες Κερασοβίτες αλλά και στο ίδιο το μαρτυρικό χωριό μας, το οποίο κατέκαψαν ολοσχερώς οι αιμοσταγείς ναζί κατακτητές. Επιπλέον, θυμίζουμε την ανάγκη προώθησης ενός σημαντικού έργου για την ανάδειξη του χωριού μας ως ιστορικού τόπου, την κατασκευή πλακόστρωτου δρόμου από το μνημείο των πεσόντων ως τον τόπο της μαρτυρικής θυσίας των συγχωριανών μας, τη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος». Για το έργο αυτό έχει ήδη ετοιμαστεί η σχετική προμελέτη και αναζητείται χρηματοδότηση ώστε επιτέλους να υλοποιηθεί. Οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν με τη συνεργασία της διοίκησης της Αδελφότητάς μας με το Δήμαρχο Πωγωνίου κύριο Κωνσταντίνο Καψάλη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κύριο Στυλιανό Κουκουλάρη.  

1-10 of 253