Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο «Χάνι Δελβινάκι» και σε άλλα σημεία του Δήμου Πωγωνίου

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 3:17 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 28 Ιαν 2020, 9:47 μ.μ. ]

Με το βάρος της ιδιαίτερης σημασίας που λαμβάνει στη σημερινή συγκυρία για τη χώρα μας ο αγώνας κατά του φασισμού και του ναζισμού αλλά και των δυσμενών εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των ηρώων του Έπους του 1940, στο φυσικό χώρο των μαχών και κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019.

 

Φέτος οι τιμητικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, οπότε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο αγώνας «2ος Δρόμος της Νίκης» στον οποίο συμμετείχαν 300 αθλητών όλων των ηλικιών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου στις 18:15 στο Χάνι Δελβινακίου, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των ηρωικών νεκρών του Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου, δηλαδή εκείνης της στρατιωτικής μονάδας η οποία, συμμετέχοντας στην προκάλυψη της αμυντικής τοποθεσίας, δέχτηκε πρώτη τα πυρά των Ιταλών τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και υποχώρησε στην κυρίως γραμμή άμυνας, στην περιοχή Καλπακίου- Καλαμά. Είναι το ίδιο τάγμα το οποίο στη συνέχεια πήρε μέρος στην αντεπίθεση του Νοεμβρίου του 1940, συμβάλλοντας στο διώξιμο των Ιταλών από το Πωγώνι, και έφτασε την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τη Βόρεια Ήπειρο. Στην επιμνημόσυνη δέηση στο Χάνι Δελβινακίου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος κύριος Ανδρέας, ενώ παραβρέθηκαν ο νέος βουλευτής Ιωαννίνων κύριος Γεώργιος Αμυράς, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, εκπρόσωποι αδελφοτήτων και άλλων φορέων της επαρχίας μας αλλά και απλοί κάτοικοι του ακριτικού Πωγωνίου. Το Κεράσοβο φέτος εκπροσωπήθηκε, βοηθούντος και του τριημέρου, από τον αντιπρόεδρο της Αδελφότητάς μας Δημήτριο Λιόση, πλαισιωμένο από τέσσερα μέλη του Δ.Σ., τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο Πέτρο Τσιμογιάννη και αρκετούς συγχωριανούς.

 

      Στη συνέχεια οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές μαζί με πολλούς Πωγωνήσιους συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου, όπου χαιρετισμούς απεύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κύριος Λάμπρος Κακίσης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κώστας Καψάλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων κύριος Γρηγόρης Άρμπυρος. Την κεντρική ομιλία, με θέμα: «Η συμμετοχή του ανεξάρτητου τάγματος Δελβινακίου στον πόλεμο», εκφώνησε ο συμπατριώτης μας συνταξιούχος δάσκαλος κύριος Νικόλαος Θεοδοσίου, ενώ ακολούθησε προβολή ενημερωτικής ταινίας. Η εκδήλωση έκλεισε με μια όμορφη πρωτοβουλία του Φιλεκπαιδευτικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου του Δελβινακίου, να απονείμει τιμητικές διακρίσεις στα παιδιά από το Δελβινάκι τα οποία πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2019. Τα βραβεία (adaptor usb και ένα usb flash drive 8 gb), στους μαθητές έδωσαν ο Μητροπολίτης κύριος κύριος Ανδρέας, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης, ο αντιδήμαρχος κύριος Νικόλαος Γαλίτσης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκόγκος, με την βοήθεια νέων κοριτσιών ντυμένων με παραδοσιακές πωγωνήσιες στολές.

 

      Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2019 το επίκεντρο του εορτασμού μεταφέρθηκε στο Καλπάκι καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχτηκε, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης. Αρχικά, στο μνημείο του Μαχητή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και παρουσία του νέου προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα , ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, ένα υπερθέαμα που έκλεψε τις εντυπώσεις και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους. Με φόντο το «ΟΧΙ» και τη μεγαλύτερη γαλανόλευκη, ηθοποιοί, στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου μετέφεραν τους χιλιάδες παρευρισκομένους στη μεγάλη μάχη της Ελαίας-Καλαμά, η οποία έκρινε την τύχη της εισβολής.

 

      Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημείωσε ότι στο Καλπάκι μετουσιώθηκε σε πράξη το ιστορικό «ΟΧΙ» και επεσήμανε το χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη των ηρώων. «Τιμούμε τη γενιά του ’40 που πίστεψε στο δίκιο της και πολέμησε με σθένος. Είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και να αναδείξουμε όλα τα ιστορικά σημεία που είναι συνδεδεμένα με το έπος του ‘40» σημείωσε. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής και τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δ/ντής Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Υποπτέραρχος κ. Άγγος Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος των Ενόπλεων Δυνάμεων, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανασία Γκίκα, οι Βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβολίου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γαλίτσης Νικόλαος, Στυλιανός Κουκουλάρης, Σιούτης Μιχάλης και Φωτίου Αθανάσιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας κ. Μπολομύτης Δημήτριος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος κ. Δούβαλης Κων/νος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Ιωαννίνων κ. Βασδέκης Απόστολος, η πρόξενος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κ. Kerstin Lohr, ο Πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα κ. Γκόγκα Χαρίλαος, η έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μαρίκα Γκόνη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, σύλλογοι, φορείς, σχολεία και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας.

 

      Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 08:00 το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Παρακαλάμου (Μονή Σωσίνου), όπου βρισκόταν η διοίκηση του ελληνικού πυροβολικού τις πρώτες ημέρες του πολέμου, και ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός του Δημάρχου Πωγωνίου και ομιλία. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου. Την ίδια ώρα, στα Ιωάννινα, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, έγινε επίσημη δοξολογία, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων- οδηγών, αναπήρων- θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

 

      Οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» αποτίουν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας και την ελευθερία και προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από όλη την Ελλάδα που συρρέουν στο μνημείο του Μαχητή για να «προσκυνήσουν» τους αφανείς ήρωες και να δηλώσουν ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή. Πέρα από τα συγχαρητήρια που πηγάζουν αυθόρμητα προς τους διοργανωτές, από τις στήλες του εντύπου αυτού τονίζουμε για μια ακόμα φορά πώς τέτοιες τελετές αποτελούν μία ακόμη ευκαιρία υπενθύμισης του πάγιου αιτήματος του Δήμου Πωγωνίου να αποτελεί τον τόπο του κύριου εορτασμού της Εθνικής Επετείου για ολόκληρη τη χώρα.Comments