Ημερίδα της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων στην Ιερά Μονή Μακρυάλεξη»

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 3:04 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 25 Δεκ 2019, 11:21 μ.μ. ]

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της φετινής ημερίδας της Ομοπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019. Αυτό το καλοκαίρι επιλέχθηκε να λάβουν χώρα σε ένα ιστορικό μνημείο του Πωγωνίου, την Ιερά Μονή Μακρυαλέξη, η οποία βρίσκεται στο βουνό της Μουργκάνας, στα όρια των χωριών Αγίας Μαρίνας και Κάτω Λαβδανης Πωγωνίου. Σχεδόν είκοσι χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2.000, οι οποίες θυμίζουμε ότι κατέκαψαν τα χωριά της Κάτω Λάβδανης και της Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου στοιχίζοντας τη ζωή σε τέσσερις ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, το κορυφαίο όργανο των απόδημων Πωγωνήσιων αποφάσισε να τιμήσει πάλι τους ακρίτες εκείνων των χωριών, επιλέγοντας τον τόπο τους για την πραγματοποίηση της κεντρικής της εκδήλωσης. Η φετινή ημερίδα διοργανώθηκε με τη συνεργασία των όμορων Αδελφοτήτων Άνω και Κάτω Λάβδανης, Βραστοβάς και Δημόκορης Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα Λάβδανης και το Δήμο Πωγωνίου, υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη Ηπείρου κυρίου Αλέξανδρου Καχριμάνη. Το φετινό κύριο θέμα ήταν η «Θρησκευτικός Τουρισμός και Διαδρομές στο Πωγώνι».

 

      Προηγήθηκε η πρωινή Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα, συνεπικουρούμενος από τους Αρχιμανδρίτες της Μητροπόλεως πατέρες Νικόλαο και Χερουβείμ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ιωαννίνων και τέως Υπουργός κύριος Σταύρος Καλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κωνσταντίνος Καψάλης με πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ζίτσας κύριος Μιχαήλ Πλιάκος, η νέα έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανηπειρωτικής κυρία Μαρίκα Γκόνη, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ηπείρου κυρία Εύα Χαλατσά, ο φίλος του Πωγωνίου και της Ομοσπονδίας κύριος Ελευθέριος Γείτονας, ιδιοκτήτης Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων του Πωγωνίου και πλήθος συμπατριωτών μας.

 

      Έπειτα από τους χαιρετισμούς των επισήμων το λόγο έλαβε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η νέα ταμίας της Ομοσπονδίας κυρία Λουίζα Θεοδωράκη, η οποία παρουσίασε στην εκτενή αλλά ενδιαφέρουσα ομιλία της τα κυριότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της επαρχίας Πωγωνίου ξεκινώντας από το χώρο της Κάτω Λάβδανης και της Ιεράς Μονής Μακρυαλέξη και καταλήγοντας στην Ιερά Μονή Σωσίνου στον Παρακάλαμο. Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ο κύριος Παναγιώτης Ραυτόπουλος, επί σειρά ετών πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας Κάτω Λάβδανης Πωγωνίου, για μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες των χωριών της περιοχής να βγουν από την απομόνωση, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, αρχειοδίφης και εκδότης κύριος Κωνσταντίνος Χ. Κωστούλας, ο οποίος έκανε λόγο για άλλη μια φορά για τις χαμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες στο Πωγώνι, η κυρία Μαρίκα Γκόνη από την Πανηπερωτική Συνομοσπονδία, ο κύριος Ελευθέριος Γείτονας, ο περιφερειάρχης Ηπέιρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης για μια δευτερολογία και ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΛ.ΤΕ.Χ. «Άνεμος», η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των γιγάντιων αιολικών πάρκων στο όρος Κασιδιάρης. Ο τελευταίος ανέλυσε στους παρευρισκόμενους την πορεία υλοποίησης των τεχνικών έργων και τα προσδοκώμενα οφέλη των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών. Δυστυχώς ο όλος χρονικός προγραμματισμός δεν ήταν ικανοποιητικός και έτσι, μετά από τρεις μακροσκελείς ομιλίες που προηγήθηκαν, ο κόσμος είχε εμφανώς κουραστεί, οπότε λίγοι τον άκουγαν και σχεδόν κανείς δεν έκανε ερωτήσεις ή δεν άσκησε κριτική στα λεγόμενά του.

 

      Μετά το πέρας των εργασιών προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους νηστίσιμη φασολάδα μαγειρεμένη με μεράκι από τον Κάτω-Λαβδανίτη παραδοσιακό μάγειρα Χρυσόστομο Φέτα και η όλη εκδήλωση έκλεισε με τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του συμπατριώτη μας κλαρινίστα Κώστα Χαλιγιάννη. Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ιστορικό μοναστήρι, τα κελιά και το Καθολικό του οποίου έχουν ανακαινιστεί. Από τις στήλες της εφημερίδας μας συγχαίρουμε τους διοργανωτές της όλης εκδήλωσης, την Ομοσπονδία Πωγωνησίων, τις όμορες Αδελφότητες και την Τοπική Κοινότητα Λάβδανης, οι οποίοι, σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο και προετοίμασαν την ημερίδα. Θεωρούμε πως τέτοιες εκδηλώσεις, παρά τις όποιες τυχόν αδυναμίες τους, συμβάλουν τόσο στην προβολή του Πωγωνίου όσο και στην αφύπνιση των Πωγωνησίων, ντόπιων και απόδημων.


https://photos.app.goo.gl/brAaQKRhusipEfNU9Comments