Νέα της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων

Ιστορία και προσφορά της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου
Ιστορία

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου ιδρύθηκε το 1947 στην Αθήνα με σκοπό να αποτελέσει το δευτεροβάθμιο όργανο που θα συντόνιζε τις δραστηριότητες των σωματείων αποδήμων από τα χωριά της επαρχίας Πωγωνίου και θα πρόβαλε τα οξυμένα προβλήματά της. Ας μην ξεχνάμε ότι την εποχή της ίδρυσής της η πολύπαθη επαρχία μας αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη έβγαινε από τα πολύχρονα δεινά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έμπαινε στα δίχτυα του αδελφοκτόνου σπαραγμού. Εκ των ιδρυτικών μελών αλλά και πρώτος πρόεδρός της ήταν ο επί χρόνια πρόεδρος της Αδελφότητας Κερασοβιτών Θεόδωρος Πάσχος από το Κεράσοβο Πωγωνίου.

Μελέτες για το Πωγώνι
 
Στον παρακάτω σύνδεσμο εμφανίζονται ορισμένες σημαντικές μελέτες που εκπονήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες για την ανάπτυξη του τόπου μας.
 
 
Ε.Ο.Ζ.
 
Στον παρακάτω σύνδεσμο εμφανίζονται έγγραφα, θέσεις και τεχνικές εκθέσεις για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) 
 
Λειτουργία Σωματείων

Στον παρακάτω σύνδεσμο εμφανίζεται ένα χρήσιμο έντυπο για τη λειτουργία των σωματείων

 

Πασχαλινές ευχές του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων

αναρτήθηκε στις 28 Απρ 2021, 3:08 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου εύχονται σε όλους τους συμπατριώτες και φίλους του της ακριτικής μας επαρχίας καλή Ανάσταση και γρήγορο και αίσιο τέλος στη μεγάλη δοκιμασία που περνά η πατρίδα μας και κάθε ένας ξεχωριστά. Μην ξεχνάμε να να αποφεύγουμε όσο μπορούμε το συγχρωτισμό, να μην πανικοβαλλόμαστε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Ευχές από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων

αναρτήθηκε στις 22 Δεκ 2020, 10:50 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 28 Απρ 2021, 3:06 μ.μ. ]

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου εύχονται σε όλους τους Πωγωνήσιους και τους φίλους της ακριτικής επαρχίας μας καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο, δημιουργικό και ειρηνικό το 2021 με υγεία, υπομονή και δύναμη. Ευχόμαστε σύντομα ο εφιάλτης της πανδημίας να πάρει τέλος για την πατρίδα μας αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.


Σταύρος Καλογιάννης: Συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη σύνταξη και την πορεία κύρωσης των δασικών χαρτών

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2020, 7:50 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 9 Δεκ 2020, 7:52 π.μ. ]

      Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Σταύρου Καλογιάννη, με αφορμή υπόμνημα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Επαρχίας Πωγωνίου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη σύνταξη και την πορεία κύρωσης των δασικών χαρτών του Πωγωνίου. Στη διάσκεψη μετείχαν, από πλευράς Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Κ. Αραβώσης και ο δασολόγος κ. Γιαννακόπουλος, από πλευράς Ομοσπονδίας Πωγωνησίων ο Πρόεδρος κ. Γρ. Άρμπυρος και ο κ. Ιωάννης Βελονάκης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης και ο Σταύρος Καλογιάννης.

 

      Συζητήθηκαν αρχικά τα προβλήματα που δημιουργούνται με ενστάσεις πολιτών επί αναρτημένων δασικών χαρτών για το μη δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης, θέματα εποικιστικών εκτάσεων οι οποίες στις πράξεις διανομής αναφέρονται ως αγροί ή αμπέλια, σήμερα έχουν κτηνοτροφική χρήση αλλά χαρακτηρίζονται ως πρώην αγροτικές και νυν δασικές εκτάσεις, ενώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κρίνονται επιλέξιμες για βόσκηση και για ξηρικές δενδρώδεις καλλιέργειες, θέματα που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με τον πρόσφατο Ν. 4685/2020 «περί εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας …». Τέθηκαν επίσης από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας θέματα των πρώην κοινοτικών και νυν δημοτικών βοσκοτόπων των αναδασμών και εποικιστικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν δασωθεί, θέματα δασικών συνεταιρισμών, και άλλα.

 

      Ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των δασικών θεμάτων που αφορούν το ακριτικό Πωγώνι και τίθενται τεκμηριωμένα από τους Φορείς του, αλλά αφορούν, σε γενικές γραμμές, ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Ο κ. Αραβώσης δήλωσε ότι στο Υπουργείο μελετούν τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και ότι άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Δήμου Πωγωνίου και της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Πωγωνίου για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

 

Σχόλιο: εκ μέρους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας μας ευχαριστούμε το Βουλευτή Ιωαννίνων κύριο Σταύρο Καλογιάννη για την παρέμβασή του, τους αρμόδιους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη συνάντηση, όπως και τον πρόεδρο της Βουλής κύριο Κώστα Τασούλα και το βουλευτή Ιωαννίνων κύριο Γεώργιο Αμυρά για το ενδιαφέρον που έδειξαν απέναντι στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του Πωγωνίου. Ωστόσο, από τη συντεταγμένη πολιτεία εξακολουθούμε να περιμένουμε έμπρακτο ενδιαφέρον και ανταπόκριση στα προβλήματα των κατοίκων της ευαίσθητης παραμεθόριας επαρχίας μας.

Λιτές φέτος οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2020, 7:48 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

Χωρίς τις καθιερωμένες εκδηλώσεις και παρελάσεις, αλλά με σεβασμό στις θυσίες των αγωνιστών του έπους του ’40, θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και στην περιοχή μας, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου με την οποία κορυφώνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις στα μέρη όπου ο ελληνικός στρατός έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας.

Τηρώντας στάση ευθύνης για την προστασία των πολιτών και εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα, τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2020» θα εορταστούν λιτά αποδίδοντας τιμή σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της χώρας. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Μαχητή τηρώντας όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19. Στα ίδια πλαίσια θα πραγματοποιηθούν και οι παράλληλες εκδηλώσεις στο Χάνι Δελβινάκι και στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο ενώ ακυρώθηκε ο αγώνας δρόμου «Ο δρόμος της Νίκης».

«Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» θα εορταστούν με διαφορετικό τρόπο καθώς προέχει η προστασία των δημοτών και επισκεπτών. Στους ήρωες του Έπος του ’40 αξίζει κάθε τιμή και θα τους την αποδώσουμε λιτά, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε του χρόνου να γιορτάσουμε το «ΟΧΙ» με την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην εθνική μας επέτειο» σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης.

Λιτές θα είναι οι εκδηλώσεις και στα Γιάννενα, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Ηπείρου, ανήμερα της επετείου, την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου στις 8 π.μ. θα γίνει έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας Πεζικού. Δοξολογία, αν και είχε ανακοινωθεί, δεν θα τελεσθεί μετά την ενημέρωση του Πρωθυπουργού, παρά μόνο θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο Μπιζανομάχων και κατάθεση στεφάνων. Επίσης δεν πρόκειται να παραστεί κανείς εκπρόσωπος από την Κυβέρνηση.

Ματαίωση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου για το 2020

αναρτήθηκε στις 27 Ιουλ 2020, 1:34 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou


   Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου αποφάσισε τη ματαίωση του προγραμματισμένου και επί σειρά ετών καθιερωμένου ετήσιου συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας στα χωριά του Πωγωνίου στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της νέας πανδημίας και για να προστατευτεί η ζωή και την υγεία των υπερηλίκων κατοίκων της ακριτικής μας επαρχίας.

Εκ του διοικητικού Συμβουλίου.

Πασχαλινές ευχές 2020 Ομοσπονδίας Πωγωνησίων

αναρτήθηκε στις 12 Απρ 2020, 5:01 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου εύχονται σε όλους τους συμπατριώτες και φίλους του της ακριτικής μας επαρχίας καλή Ανάσταση και γρήγορο και αίσιο τέλος στη μεγάλη δοκιμασία που περνά η πατρίδα μας και κάθε ένας ξεχωριστά. Μην ξεχνάμε να παραμένουμε στο σπίτι μας , να αποφεύγουμε όσο μπορούμε το συγχρωτισμό, να μην πανικοβαλλόμαστε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: απόδημοι και κάτοικοι του Πωγωνίου απαιτούν την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακκαβιά

αναρτήθηκε στις 27 Φεβ 2020, 3:47 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και παρέστησαν όλες οι Αδελφότητες του Δήμου Πωγωνίου, όπως και πολλοί Πωγωνίσιοι.
Έγινε η συνεδρίαση σε βαρύ και φορτισμένο κλίμα μετά τις νέες ανακοινώσεις για το μέλλον
της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού ως ένας κλειστός και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, σύμφωνα
με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Γρηγόρης Άρμπυρος, μετά από ενημέρωση που είχε από
τον τέως Υφυπουργό Δημοσίων Έργων και νυν Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Καλογιάννη, που επί θητείας του υπήρξε η εμπλοκή και το σταμάτημα της ολοκήρωσης του έργου λόγω των κοντόφθαλμων και απαράδεκτων αιτιάσεων “αρχόντων” της Αυτοδιοίκησης, ενημέρωσε τους συγκεντρωθέντες γιατην πορεία του έργου, Μετά από διεξοδική συζήτηση διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις και αποφασίστηκε να προβούμε σε μια σειρά από προπαρασκευαστικές ενέργειες με επισκέψεις στα εμπλεκόμενα για το έργο Υπουργεία, συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Δήμαρχο Πωγωνίου και Βουλευτές Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Έτσι, ανάλογα με τις δεσμεύσεις των επισήμων η δράση των Πωγωνησίων θα κλιμακωθεί. Διατυπώθηκαν και οι κόκκινες γραμμές που τέθηκαν ομόφωνα, όπως και οι γενικές σκέψεις για το επίμαχο αυτό θέμα:
1. Ο άξονας Γιάννενα - Κακαβιά, επειδή αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνια Οδού, απαιτούμε
να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στο ώριμο από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων τμήμα Γιάννενα - Καλπάκι. Να εξαντληθούν προς τούτο από την Κυβέρνηση όλες οι δυνατότητες που της δίνει η Ευρωπαϊκή και η Εθνική Νομοθεσία για να χρηματοδοτηθεί το έργο. Όχι άλλη καθυστέ-
ρηση.
2. Η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει αμέσως τη μελέτη για το υπόλοιπο μέχρι την Κα-
καβιά τμήμα για να προχωρήσουν άμεσα οι αδειοδοτήσεις που χρειάζονται σύμφωνα με
το νόμο.
3. Καλούμε όλους τους φορείς και τις Ηπειρωτικές οργανώσεις της αποδημίας, που
δεν ενεργοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, σε δράση και συντονισμό των ενεργειών μας.
4. Σίγουρα η ολοκλήρωση του έργου έως την Κακαβιά μπορεί να γίνει με επέκταση της
παραχώρησης που πρόσφατα σταμάτησε στον άξονα της Εγνατίας Οδού. Ο άξονας Γιάν-
νενα - Κακαβιά αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού, γι’ αυτό απαιτούμε να ολοκληρωθεί.
Aποτελεί έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο ενταγμένο στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.
5. Το Πωγώνι των θυσιών και των μεγάλων αγώνων, που έδωσε στο Έθνος πολιτισμό, ιδρώτα
και αίμα και αφού ακρωτηριάσθηκε και αποδεκατίστηκε τη δεκαετία 1940-1949, απαιτεί να μη το αγνοεί κανείς. Η μητέρα Ελλάδα του το οφείλει και περιμένουμε τη δικαίωση. Όχι άλλος εμπαιγμός, όχι άλλη αναβολή. Ή τώρα ή ποτέ. Αντιπαρερχόμεθα τις όψιμες φωνές για δήθεν συμπάθεια. Τί έκαναν τα τελευταία χρόνια ώστε το θέμα να βγει από τη βαθειά κατάψυξη; Όλοι τώρα θα κριθούν, γιατί ο αγώνας τώρα αρχίζει.
Tο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 η κοπή πίτας της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων και του Δήμου Πωγωνίου

αναρτήθηκε στις 12 Ιαν 2020, 4:23 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 17 Ιαν 2020, 9:02 π.μ. ]

 Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και ο Δήμαρχος Πωγωνίου
                                 σας προσκαλούν
το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:15 στις αίθουσες "Μακεδονία Α-Β" του Ξενοδοχείου ΚΑΡΑΒΕΛ να τιμήσετε με την παρουσία σας τη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή μας.
Θα κόψουμε τη Βασιλόπιτά μας μαζί με το Δήμο και θα συζητήσουμε τα Πωγωνήσια θέματα. Έχουν κληθεί να παραστούν οι αρχές του τόπου μας και άλλες προσωπικότητες οι οποίες θα συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην προσπάθειά μας.


Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας                                      Ο Δήμαρχος Πωγωνίου


Γρηγόριος Άρμπυρος                                                          Κωνσταντίνος Καψάλης


Ευχές Χριστουγέννων 2019- Πρωτοχρονιάς 2020

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 3:20 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

 Ο πρόοεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων ακι Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου εύχονται σε όλους τους Πωγωνήσιους και τους φίλους της ακριτικής επαρχίας μας καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο και ειρηνικό το 2020, με υγεία, ειρήνη και προκοπή!!!

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο «Χάνι Δελβινάκι» και σε άλλα σημεία του Δήμου Πωγωνίου

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 3:17 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 28 Ιαν 2020, 9:47 μ.μ. ]


Με το βάρος της ιδιαίτερης σημασίας που λαμβάνει στη σημερινή συγκυρία για τη χώρα μας ο αγώνας κατά του φασισμού και του ναζισμού αλλά και των δυσμενών εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των ηρώων του Έπους του 1940, στο φυσικό χώρο των μαχών και κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019.

 

Φέτος οι τιμητικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, οπότε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο αγώνας «2ος Δρόμος της Νίκης» στον οποίο συμμετείχαν 300 αθλητών όλων των ηλικιών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου στις 18:15 στο Χάνι Δελβινακίου, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των ηρωικών νεκρών του Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου, δηλαδή εκείνης της στρατιωτικής μονάδας η οποία, συμμετέχοντας στην προκάλυψη της αμυντικής τοποθεσίας, δέχτηκε πρώτη τα πυρά των Ιταλών τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και υποχώρησε στην κυρίως γραμμή άμυνας, στην περιοχή Καλπακίου- Καλαμά. Είναι το ίδιο τάγμα το οποίο στη συνέχεια πήρε μέρος στην αντεπίθεση του Νοεμβρίου του 1940, συμβάλλοντας στο διώξιμο των Ιταλών από το Πωγώνι, και έφτασε την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τη Βόρεια Ήπειρο. Στην επιμνημόσυνη δέηση στο Χάνι Δελβινακίου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος κύριος Ανδρέας, ενώ παραβρέθηκαν ο νέος βουλευτής Ιωαννίνων κύριος Γεώργιος Αμυράς, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, εκπρόσωποι αδελφοτήτων και άλλων φορέων της επαρχίας μας αλλά και απλοί κάτοικοι του ακριτικού Πωγωνίου. Το Κεράσοβο φέτος εκπροσωπήθηκε, βοηθούντος και του τριημέρου, από τον αντιπρόεδρο της Αδελφότητάς μας Δημήτριο Λιόση, πλαισιωμένο από τέσσερα μέλη του Δ.Σ., τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο Πέτρο Τσιμογιάννη και αρκετούς συγχωριανούς.

 

      Στη συνέχεια οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές μαζί με πολλούς Πωγωνήσιους συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου, όπου χαιρετισμούς απεύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κύριος Λάμπρος Κακίσης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κώστας Καψάλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων κύριος Γρηγόρης Άρμπυρος. Την κεντρική ομιλία, με θέμα: «Η συμμετοχή του ανεξάρτητου τάγματος Δελβινακίου στον πόλεμο», εκφώνησε ο συμπατριώτης μας συνταξιούχος δάσκαλος κύριος Νικόλαος Θεοδοσίου, ενώ ακολούθησε προβολή ενημερωτικής ταινίας. Η εκδήλωση έκλεισε με μια όμορφη πρωτοβουλία του Φιλεκπαιδευτικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου του Δελβινακίου, να απονείμει τιμητικές διακρίσεις στα παιδιά από το Δελβινάκι τα οποία πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2019. Τα βραβεία (adaptor usb και ένα usb flash drive 8 gb), στους μαθητές έδωσαν ο Μητροπολίτης κύριος κύριος Ανδρέας, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης, ο αντιδήμαρχος κύριος Νικόλαος Γαλίτσης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκόγκος, με την βοήθεια νέων κοριτσιών ντυμένων με παραδοσιακές πωγωνήσιες στολές.

 

      Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2019 το επίκεντρο του εορτασμού μεταφέρθηκε στο Καλπάκι καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχτηκε, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης. Αρχικά, στο μνημείο του Μαχητή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και παρουσία του νέου προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα , ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, ένα υπερθέαμα που έκλεψε τις εντυπώσεις και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους. Με φόντο το «ΟΧΙ» και τη μεγαλύτερη γαλανόλευκη, ηθοποιοί, στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου μετέφεραν τους χιλιάδες παρευρισκομένους στη μεγάλη μάχη της Ελαίας-Καλαμά, η οποία έκρινε την τύχη της εισβολής.

 

      Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημείωσε ότι στο Καλπάκι μετουσιώθηκε σε πράξη το ιστορικό «ΟΧΙ» και επεσήμανε το χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη των ηρώων. «Τιμούμε τη γενιά του ’40 που πίστεψε στο δίκιο της και πολέμησε με σθένος. Είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και να αναδείξουμε όλα τα ιστορικά σημεία που είναι συνδεδεμένα με το έπος του ‘40» σημείωσε. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής και τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δ/ντής Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Υποπτέραρχος κ. Άγγος Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος των Ενόπλεων Δυνάμεων, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανασία Γκίκα, οι Βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβολίου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γαλίτσης Νικόλαος, Στυλιανός Κουκουλάρης, Σιούτης Μιχάλης και Φωτίου Αθανάσιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας κ. Μπολομύτης Δημήτριος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος κ. Δούβαλης Κων/νος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Ιωαννίνων κ. Βασδέκης Απόστολος, η πρόξενος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κ. Kerstin Lohr, ο Πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα κ. Γκόγκα Χαρίλαος, η έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μαρίκα Γκόνη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, σύλλογοι, φορείς, σχολεία και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας.

 

      Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 08:00 το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Παρακαλάμου (Μονή Σωσίνου), όπου βρισκόταν η διοίκηση του ελληνικού πυροβολικού τις πρώτες ημέρες του πολέμου, και ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός του Δημάρχου Πωγωνίου και ομιλία. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου. Την ίδια ώρα, στα Ιωάννινα, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, έγινε επίσημη δοξολογία, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων- οδηγών, αναπήρων- θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

 

      Οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» αποτίουν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας και την ελευθερία και προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από όλη την Ελλάδα που συρρέουν στο μνημείο του Μαχητή για να «προσκυνήσουν» τους αφανείς ήρωες και να δηλώσουν ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή. Πέρα από τα συγχαρητήρια που πηγάζουν αυθόρμητα προς τους διοργανωτές, από τις στήλες του εντύπου αυτού τονίζουμε για μια ακόμα φορά πώς τέτοιες τελετές αποτελούν μία ακόμη ευκαιρία υπενθύμισης του πάγιου αιτήματος του Δήμου Πωγωνίου να αποτελεί τον τόπο του κύριου εορτασμού της Εθνικής Επετείου για ολόκληρη τη χώρα.1-10 of 106