Νέα της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων

Ιστορία και προσφορά της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου
Ιστορία

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου ιδρύθηκε το 1947 στην Αθήνα με σκοπό να αποτελέσει το δευτεροβάθμιο όργανο που θα συντόνιζε τις δραστηριότητες των σωματείων αποδήμων από τα χωριά της επαρχίας Πωγωνίου και θα πρόβαλε τα οξυμένα προβλήματά της. Ας μην ξεχνάμε ότι την εποχή της ίδρυσής της η πολύπαθη επαρχία μας αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη έβγαινε από τα πολύχρονα δεινά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έμπαινε στα δίχτυα του αδελφοκτόνου σπαραγμού. Εκ των ιδρυτικών μελών αλλά και πρώτος πρόεδρός της ήταν ο επί χρόνια πρόεδρος της Αδελφότητας Κερασοβιτών Θεόδωρος Πάσχος από το Κεράσοβο Πωγωνίου.

Μελέτες για το Πωγώνι
 
Στον παρακάτω σύνδεσμο εμφανίζονται ορισμένες σημαντικές μελέτες που εκπονήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες για την ανάπτυξη του τόπου μας.
 
 
Ε.Ο.Ζ.
 
Στον παρακάτω σύνδεσμο εμφανίζονται έγγραφα, θέσεις και τεχνικές εκθέσεις για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) 
 
Λειτουργία Σωματείων

Στον παρακάτω σύνδεσμο εμφανίζεται ένα χρήσιμο έντυπο για τη λειτουργία των σωματείων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: απόδημοι και κάτοικοι του Πωγωνίου απαιτούν την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακκαβιά

αναρτήθηκε στις 27 Φεβ 2020, 3:47 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και παρέστησαν όλες οι Αδελφότητες του Δήμου Πωγωνίου, όπως και πολλοί Πωγωνίσιοι.
Έγινε η συνεδρίαση σε βαρύ και φορτισμένο κλίμα μετά τις νέες ανακοινώσεις για το μέλλον
της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού ως ένας κλειστός και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, σύμφωνα
με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Γρηγόρης Άρμπυρος, μετά από ενημέρωση που είχε από
τον τέως Υφυπουργό Δημοσίων Έργων και νυν Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Καλογιάννη, που επί θητείας του υπήρξε η εμπλοκή και το σταμάτημα της ολοκήρωσης του έργου λόγω των κοντόφθαλμων και απαράδεκτων αιτιάσεων “αρχόντων” της Αυτοδιοίκησης, ενημέρωσε τους συγκεντρωθέντες γιατην πορεία του έργου, Μετά από διεξοδική συζήτηση διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις και αποφασίστηκε να προβούμε σε μια σειρά από προπαρασκευαστικές ενέργειες με επισκέψεις στα εμπλεκόμενα για το έργο Υπουργεία, συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Δήμαρχο Πωγωνίου και Βουλευτές Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Έτσι, ανάλογα με τις δεσμεύσεις των επισήμων η δράση των Πωγωνησίων θα κλιμακωθεί. Διατυπώθηκαν και οι κόκκινες γραμμές που τέθηκαν ομόφωνα, όπως και οι γενικές σκέψεις για το επίμαχο αυτό θέμα:
1. Ο άξονας Γιάννενα - Κακαβιά, επειδή αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνια Οδού, απαιτούμε
να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στο ώριμο από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων τμήμα Γιάννενα - Καλπάκι. Να εξαντληθούν προς τούτο από την Κυβέρνηση όλες οι δυνατότητες που της δίνει η Ευρωπαϊκή και η Εθνική Νομοθεσία για να χρηματοδοτηθεί το έργο. Όχι άλλη καθυστέ-
ρηση.
2. Η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει αμέσως τη μελέτη για το υπόλοιπο μέχρι την Κα-
καβιά τμήμα για να προχωρήσουν άμεσα οι αδειοδοτήσεις που χρειάζονται σύμφωνα με
το νόμο.
3. Καλούμε όλους τους φορείς και τις Ηπειρωτικές οργανώσεις της αποδημίας, που
δεν ενεργοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, σε δράση και συντονισμό των ενεργειών μας.
4. Σίγουρα η ολοκλήρωση του έργου έως την Κακαβιά μπορεί να γίνει με επέκταση της
παραχώρησης που πρόσφατα σταμάτησε στον άξονα της Εγνατίας Οδού. Ο άξονας Γιάν-
νενα - Κακαβιά αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού, γι’ αυτό απαιτούμε να ολοκληρωθεί.
Aποτελεί έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο ενταγμένο στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.
5. Το Πωγώνι των θυσιών και των μεγάλων αγώνων, που έδωσε στο Έθνος πολιτισμό, ιδρώτα
και αίμα και αφού ακρωτηριάσθηκε και αποδεκατίστηκε τη δεκαετία 1940-1949, απαιτεί να μη το αγνοεί κανείς. Η μητέρα Ελλάδα του το οφείλει και περιμένουμε τη δικαίωση. Όχι άλλος εμπαιγμός, όχι άλλη αναβολή. Ή τώρα ή ποτέ. Αντιπαρερχόμεθα τις όψιμες φωνές για δήθεν συμπάθεια. Τί έκαναν τα τελευταία χρόνια ώστε το θέμα να βγει από τη βαθειά κατάψυξη; Όλοι τώρα θα κριθούν, γιατί ο αγώνας τώρα αρχίζει.
Tο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 η κοπή πίτας της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων και του Δήμου Πωγωνίου

αναρτήθηκε στις 12 Ιαν 2020, 4:23 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 17 Ιαν 2020, 9:02 π.μ. ]

 Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και ο Δήμαρχος Πωγωνίου
                                 σας προσκαλούν
το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:15 στις αίθουσες "Μακεδονία Α-Β" του Ξενοδοχείου ΚΑΡΑΒΕΛ να τιμήσετε με την παρουσία σας τη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή μας.
Θα κόψουμε τη Βασιλόπιτά μας μαζί με το Δήμο και θα συζητήσουμε τα Πωγωνήσια θέματα. Έχουν κληθεί να παραστούν οι αρχές του τόπου μας και άλλες προσωπικότητες οι οποίες θα συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην προσπάθειά μας.


Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας                                      Ο Δήμαρχος Πωγωνίου


Γρηγόριος Άρμπυρος                                                          Κωνσταντίνος Καψάλης


Ευχές Χριστουγέννων 2019- Πρωτοχρονιάς 2020

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 3:20 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

 Ο πρόοεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων ακι Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου εύχονται σε όλους τους Πωγωνήσιους και τους φίλους της ακριτικής επαρχίας μας καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο και ειρηνικό το 2020, με υγεία, ειρήνη και προκοπή!!!

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο «Χάνι Δελβινάκι» και σε άλλα σημεία του Δήμου Πωγωνίου

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 3:17 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 28 Ιαν 2020, 9:47 μ.μ. ]


Με το βάρος της ιδιαίτερης σημασίας που λαμβάνει στη σημερινή συγκυρία για τη χώρα μας ο αγώνας κατά του φασισμού και του ναζισμού αλλά και των δυσμενών εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των ηρώων του Έπους του 1940, στο φυσικό χώρο των μαχών και κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019.

 

Φέτος οι τιμητικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, οπότε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο αγώνας «2ος Δρόμος της Νίκης» στον οποίο συμμετείχαν 300 αθλητών όλων των ηλικιών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου στις 18:15 στο Χάνι Δελβινακίου, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των ηρωικών νεκρών του Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου, δηλαδή εκείνης της στρατιωτικής μονάδας η οποία, συμμετέχοντας στην προκάλυψη της αμυντικής τοποθεσίας, δέχτηκε πρώτη τα πυρά των Ιταλών τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και υποχώρησε στην κυρίως γραμμή άμυνας, στην περιοχή Καλπακίου- Καλαμά. Είναι το ίδιο τάγμα το οποίο στη συνέχεια πήρε μέρος στην αντεπίθεση του Νοεμβρίου του 1940, συμβάλλοντας στο διώξιμο των Ιταλών από το Πωγώνι, και έφτασε την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τη Βόρεια Ήπειρο. Στην επιμνημόσυνη δέηση στο Χάνι Δελβινακίου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος κύριος Ανδρέας, ενώ παραβρέθηκαν ο νέος βουλευτής Ιωαννίνων κύριος Γεώργιος Αμυράς, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, εκπρόσωποι αδελφοτήτων και άλλων φορέων της επαρχίας μας αλλά και απλοί κάτοικοι του ακριτικού Πωγωνίου. Το Κεράσοβο φέτος εκπροσωπήθηκε, βοηθούντος και του τριημέρου, από τον αντιπρόεδρο της Αδελφότητάς μας Δημήτριο Λιόση, πλαισιωμένο από τέσσερα μέλη του Δ.Σ., τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο Πέτρο Τσιμογιάννη και αρκετούς συγχωριανούς.

 

      Στη συνέχεια οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές μαζί με πολλούς Πωγωνήσιους συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου, όπου χαιρετισμούς απεύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κύριος Λάμπρος Κακίσης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κώστας Καψάλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων κύριος Γρηγόρης Άρμπυρος. Την κεντρική ομιλία, με θέμα: «Η συμμετοχή του ανεξάρτητου τάγματος Δελβινακίου στον πόλεμο», εκφώνησε ο συμπατριώτης μας συνταξιούχος δάσκαλος κύριος Νικόλαος Θεοδοσίου, ενώ ακολούθησε προβολή ενημερωτικής ταινίας. Η εκδήλωση έκλεισε με μια όμορφη πρωτοβουλία του Φιλεκπαιδευτικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου του Δελβινακίου, να απονείμει τιμητικές διακρίσεις στα παιδιά από το Δελβινάκι τα οποία πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2019. Τα βραβεία (adaptor usb και ένα usb flash drive 8 gb), στους μαθητές έδωσαν ο Μητροπολίτης κύριος κύριος Ανδρέας, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης, ο αντιδήμαρχος κύριος Νικόλαος Γαλίτσης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκόγκος, με την βοήθεια νέων κοριτσιών ντυμένων με παραδοσιακές πωγωνήσιες στολές.

 

      Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2019 το επίκεντρο του εορτασμού μεταφέρθηκε στο Καλπάκι καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχτηκε, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης. Αρχικά, στο μνημείο του Μαχητή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και παρουσία του νέου προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα , ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, ένα υπερθέαμα που έκλεψε τις εντυπώσεις και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους. Με φόντο το «ΟΧΙ» και τη μεγαλύτερη γαλανόλευκη, ηθοποιοί, στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου μετέφεραν τους χιλιάδες παρευρισκομένους στη μεγάλη μάχη της Ελαίας-Καλαμά, η οποία έκρινε την τύχη της εισβολής.

 

      Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημείωσε ότι στο Καλπάκι μετουσιώθηκε σε πράξη το ιστορικό «ΟΧΙ» και επεσήμανε το χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη των ηρώων. «Τιμούμε τη γενιά του ’40 που πίστεψε στο δίκιο της και πολέμησε με σθένος. Είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και να αναδείξουμε όλα τα ιστορικά σημεία που είναι συνδεδεμένα με το έπος του ‘40» σημείωσε. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής και τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δ/ντής Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Υποπτέραρχος κ. Άγγος Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος των Ενόπλεων Δυνάμεων, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανασία Γκίκα, οι Βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβολίου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γαλίτσης Νικόλαος, Στυλιανός Κουκουλάρης, Σιούτης Μιχάλης και Φωτίου Αθανάσιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας κ. Μπολομύτης Δημήτριος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος κ. Δούβαλης Κων/νος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Ιωαννίνων κ. Βασδέκης Απόστολος, η πρόξενος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κ. Kerstin Lohr, ο Πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα κ. Γκόγκα Χαρίλαος, η έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μαρίκα Γκόνη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, σύλλογοι, φορείς, σχολεία και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας.

 

      Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 08:00 το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Παρακαλάμου (Μονή Σωσίνου), όπου βρισκόταν η διοίκηση του ελληνικού πυροβολικού τις πρώτες ημέρες του πολέμου, και ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός του Δημάρχου Πωγωνίου και ομιλία. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου. Την ίδια ώρα, στα Ιωάννινα, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, έγινε επίσημη δοξολογία, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων- οδηγών, αναπήρων- θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

 

      Οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» αποτίουν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας και την ελευθερία και προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από όλη την Ελλάδα που συρρέουν στο μνημείο του Μαχητή για να «προσκυνήσουν» τους αφανείς ήρωες και να δηλώσουν ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή. Πέρα από τα συγχαρητήρια που πηγάζουν αυθόρμητα προς τους διοργανωτές, από τις στήλες του εντύπου αυτού τονίζουμε για μια ακόμα φορά πώς τέτοιες τελετές αποτελούν μία ακόμη ευκαιρία υπενθύμισης του πάγιου αιτήματος του Δήμου Πωγωνίου να αποτελεί τον τόπο του κύριου εορτασμού της Εθνικής Επετείου για ολόκληρη τη χώρα.Εκδηλώσεις στο Χάνι Δελβινάκι στις 26 Οκτωβρίου 2018 για την Εθνική Επέτειο.

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 3:14 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 αρχίζει από το Μνημείο Πεσόντων στο Χάνι Δελβινακίου ο τριήμερος εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940 στο Δήμο Πωγωνίου. Τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου συνεορτάζει και συνδιοργανώνει με το Δήμο όλες τις τριήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι γνωστές με το όνομα «Καλπάκεια» και, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας που έκανε δεκτό και παγίωσε ο Δήμος Πωγωνίου, ξεκινούν από την Έδρα του Ανεξαρτήτου Τάγματος Δελβινακίου. Έτσι στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής η Ομοσπονδία Πωγωνησίων μαζί με το Δήμο Πωγωνίου τελούν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικών ανδρών του Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κυρίου κυρίου Ανδρέα. Αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής, στεφάνια καταθέτουν οι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και των Αδελφοτήτων μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Αμέσως μετά το πέρας της σεμνής τελετής στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου ακολουθεί ομιλία αφιερωμένη στην ηρωική επέτειο. Η παρουσία όλων των συμπατριωτών μας, και ιδίως εκείνων από τα  γειτονικά χωριά, δίνει ιδιαίτερη χαρά στους διοργανωτές και συμβάλει στο να κρατηθούν οι μνήμες και οι παραδόσεις του τόπου ζωντανές.

Ημερίδα της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων στην Ιερά Μονή Μακρυάλεξη»

αναρτήθηκε στις 24 Δεκ 2019, 3:04 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 25 Δεκ 2019, 11:21 μ.μ. ]

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της φετινής ημερίδας της Ομοπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019. Αυτό το καλοκαίρι επιλέχθηκε να λάβουν χώρα σε ένα ιστορικό μνημείο του Πωγωνίου, την Ιερά Μονή Μακρυαλέξη, η οποία βρίσκεται στο βουνό της Μουργκάνας, στα όρια των χωριών Αγίας Μαρίνας και Κάτω Λαβδανης Πωγωνίου. Σχεδόν είκοσι χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2.000, οι οποίες θυμίζουμε ότι κατέκαψαν τα χωριά της Κάτω Λάβδανης και της Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου στοιχίζοντας τη ζωή σε τέσσερις ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, το κορυφαίο όργανο των απόδημων Πωγωνήσιων αποφάσισε να τιμήσει πάλι τους ακρίτες εκείνων των χωριών, επιλέγοντας τον τόπο τους για την πραγματοποίηση της κεντρικής της εκδήλωσης. Η φετινή ημερίδα διοργανώθηκε με τη συνεργασία των όμορων Αδελφοτήτων Άνω και Κάτω Λάβδανης, Βραστοβάς και Δημόκορης Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα Λάβδανης και το Δήμο Πωγωνίου, υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη Ηπείρου κυρίου Αλέξανδρου Καχριμάνη. Το φετινό κύριο θέμα ήταν η «Θρησκευτικός Τουρισμός και Διαδρομές στο Πωγώνι».

 

      Προηγήθηκε η πρωινή Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα, συνεπικουρούμενος από τους Αρχιμανδρίτες της Μητροπόλεως πατέρες Νικόλαο και Χερουβείμ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ιωαννίνων και τέως Υπουργός κύριος Σταύρος Καλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κωνσταντίνος Καψάλης με πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ζίτσας κύριος Μιχαήλ Πλιάκος, η νέα έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανηπειρωτικής κυρία Μαρίκα Γκόνη, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ηπείρου κυρία Εύα Χαλατσά, ο φίλος του Πωγωνίου και της Ομοσπονδίας κύριος Ελευθέριος Γείτονας, ιδιοκτήτης Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων του Πωγωνίου και πλήθος συμπατριωτών μας.

 

      Έπειτα από τους χαιρετισμούς των επισήμων το λόγο έλαβε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η νέα ταμίας της Ομοσπονδίας κυρία Λουίζα Θεοδωράκη, η οποία παρουσίασε στην εκτενή αλλά ενδιαφέρουσα ομιλία της τα κυριότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της επαρχίας Πωγωνίου ξεκινώντας από το χώρο της Κάτω Λάβδανης και της Ιεράς Μονής Μακρυαλέξη και καταλήγοντας στην Ιερά Μονή Σωσίνου στον Παρακάλαμο. Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ο κύριος Παναγιώτης Ραυτόπουλος, επί σειρά ετών πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας Κάτω Λάβδανης Πωγωνίου, για μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες των χωριών της περιοχής να βγουν από την απομόνωση, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, αρχειοδίφης και εκδότης κύριος Κωνσταντίνος Χ. Κωστούλας, ο οποίος έκανε λόγο για άλλη μια φορά για τις χαμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες στο Πωγώνι, η κυρία Μαρίκα Γκόνη από την Πανηπερωτική Συνομοσπονδία, ο κύριος Ελευθέριος Γείτονας, ο περιφερειάρχης Ηπέιρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης για μια δευτερολογία και ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΛ.ΤΕ.Χ. «Άνεμος», η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των γιγάντιων αιολικών πάρκων στο όρος Κασιδιάρης. Ο τελευταίος ανέλυσε στους παρευρισκόμενους την πορεία υλοποίησης των τεχνικών έργων και τα προσδοκώμενα οφέλη των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών. Δυστυχώς ο όλος χρονικός προγραμματισμός δεν ήταν ικανοποιητικός και έτσι, μετά από τρεις μακροσκελείς ομιλίες που προηγήθηκαν, ο κόσμος είχε εμφανώς κουραστεί, οπότε λίγοι τον άκουγαν και σχεδόν κανείς δεν έκανε ερωτήσεις ή δεν άσκησε κριτική στα λεγόμενά του.

 

      Μετά το πέρας των εργασιών προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους νηστίσιμη φασολάδα μαγειρεμένη με μεράκι από τον Κάτω-Λαβδανίτη παραδοσιακό μάγειρα Χρυσόστομο Φέτα και η όλη εκδήλωση έκλεισε με τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του συμπατριώτη μας κλαρινίστα Κώστα Χαλιγιάννη. Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ιστορικό μοναστήρι, τα κελιά και το Καθολικό του οποίου έχουν ανακαινιστεί. Από τις στήλες της εφημερίδας μας συγχαίρουμε τους διοργανωτές της όλης εκδήλωσης, την Ομοσπονδία Πωγωνησίων, τις όμορες Αδελφότητες και την Τοπική Κοινότητα Λάβδανης, οι οποίοι, σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο και προετοίμασαν την ημερίδα. Θεωρούμε πως τέτοιες εκδηλώσεις, παρά τις όποιες τυχόν αδυναμίες τους, συμβάλουν τόσο στην προβολή του Πωγωνίου όσο και στην αφύπνιση των Πωγωνησίων, ντόπιων και απόδημων.


https://photos.app.goo.gl/brAaQKRhusipEfNU9Στο ιστορικό Μοναστήρι του Μακρυάλέξη η φετινή ημερίδα της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων (Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019)

αναρτήθηκε στις 29 Ιουλ 2019, 8:37 π.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou


      Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, με ομόφωνη απόφαση, που έλαβε κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του φετινό Ιούνιο, γνωρίζει στους Πωγωνήσιους, απόδημους και ντόπιους, ότι την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 και ώρα 10:30 διοργανώνει Ημερίδα στην Ιστορική Μονή Μακρυαλέξη, στην Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, τις Τοπικές Κοινότητες Λάβδανης, Αγίας Μαρίνας και Δημόκορης, τις Αδελφότητες των όμορων χωριών της Λάκκας Πωγωνίου (Αγίας Μαρίνας, Κάτω Λάβδανης, Άνω Λάβδανης, Δημόκορης και Ψηλοκάστρου). Η ημερίδα θα έχει θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός και Διαδρομές στο Πωγώνι». Καλούνται όλοι οι Πωγωνήσιοι να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή. Έχουν προσκληθεί και θα παραστούν οι Θρησκευτικές, Πολιτικές, Αυτοδιοικητικές και Στρατιωτικές Αρχές της Ηπείρου. Οι φιλοξενούσες Αδελφότητες θα προσφέρουν το μεσημεριανό γεύμα.

 

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Πασχαλινές Ευχές προέδρου και Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων

αναρτήθηκε στις 25 Απρ 2019, 11:01 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου εύχονται σε όλους τους Πωγωνήσιους και τους φίλους της ακριτικής και ιστορικής μας επαρχίας χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία στους ίδιους, στις οικογένειές τους και στα αγαπημένα τους πρόσωπα!!!!

Η Ομοσπονδία Πωγωνησίων και ο Δήμος Πωγωνίου έκοψαν για μια ακόμα χρονιά από κοινού την πίτα τους

αναρτήθηκε στις 25 Απρ 2019, 10:53 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou   [ ενημερώθηκε 29 Ιουλ 2019, 8:38 π.μ. ]


      Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στις 18:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Κάραβελ στην Αθήνα η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και ο Δήμος Πωγωνίου έκοψαν από κοινού την πίτα τους. Η αίθουσα «Μακεδονία Α΄», όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση ήταν κατάμεστη, αφού πάνω από 250 Πωγωνίσιοι αλλά και φίλοι του Πωγωνίου μαζί με ουκ ολίγους επισήμους τίμησαν με την παρουσία τους την ετήσια Εκδήλωση της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο επίτιμος πρόεδρος και ψυχή της Ομοσπονδίας, ο συγχωριανός μας Σταύρος Παππάς, οι δυο αντιπρόεδροι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Κώστας Κωνής και κ. Κώστας Ζηκόπουλος, πρόεδροι και αντιπρόσωποι όλων των Αδελφοτήτων του Πωγωνίου. Επιπλέον παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου και δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ιλίου, κ. Χρήστος Γκόνης, ο κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Ελευθέριος Γείτονας ιδιοκτήτης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, η κυρία Εύα Χαλατσά Πρόεδρος της Ένωσης γυναικών Ηπείρου και ο κ. Καρχιμάκης Μιχάλης πρώην Υπουργός και υποψήφιος με το ''ΚΙΝΑΛ''. Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πότσης Οδυσέας, ενώ από το Δήμο Πωγωνίου παρευρέθησαν ο Δήμαχος κ. Καψάλης Κώστας και οι αντιδήμαρχοι κ. Γαλίτσης Νίκος και Κουκουλάρης Στυλιανό, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κύριοι Μάτσιας Βασίλειος, Γκώγκος Χρήστος και Γιούνης Αναστάσιος, Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησαν και ο κ. Δημήτριος Ντότης, επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης ''ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ'', ο κύριος Γρηγόριος Μποτίνης και ο υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Πωγωνίου κ. Νικόπουλος Ιωάννης.

 

      Τίμησε με την παρουσία του ο ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς,ο πρώην Υπουργός κ. Φούσας Αντώνης και ο αδελφός του κ. Φούσας Στέφανος Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Επίσημη εμφάνιση έκανε το πολυφωνικό σχήμα του δήμου Πωγωνίου υπό την καθοδήγηση του κ Χρήστου Γκώγκου. Ακόμη ένα πολυφωνικό σχήμα το Αντιγόνια υπό την καθοδήγηση της κυρ. Νότας Καλτσούνη, τίμησε με την παρουσία του την κοπή πίτας της Ομοσπονδίας. Τα θέματα των ομιλιών εστίαζαν την ασφάλεια αλλά και την προκοπή της περιοχής, εκφράζοντας διάφορες απόψεις. Όμως αυτή είναι η δημοκρατία, μέσα από έναν υγιή διάλογο να βγαίνουν τα καλύτερα συμπεράσματα. Στην κοπή της πίτας χοροστάτησε ο Εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Πατήρ Νικόλαος Αργυρόπουλος και ο Πατήρ Χριστόδουλος πάντα πρώτος και πρόθυμος που παρά τα περασμένα χρόνια που έχει στην πλάτη του δείχνει πώς η αγάπη για την Ομοσπονδία και την περιοχή τα παραμερίζουν όλα. Ψάλτης όπως πάντα και παντού ο Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Πωγωνίου κ. Μάτσιας Βασίλειος από τα Κτίσματα. Τα χορευτικά με τις πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές από τον δήμο Ιλίου με χοροδιδάσκαλους τον κ. Βασίλη Τσιούνη και την κυρία Έφη Ρούτη, αλλά και του Συλλόγου Αντιγόνια έδωσαν το στίγμα της Πωγωνίσιας λεβεντιάς στην Εκδήλωση. Και όπως πάντα η Εκδήλωση έκλεισε με χορό για όλους τους παρευρισκόμενους,, όπου όλοι σηκώθηκαν να χορέψουν, δείχνοντας για άλλη μια φορά πώς ο Πωγωνίσιος την λεβεντιά την έχει έμφυτη. 

 

Από τις στήλες της του εντύπου αυτού εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια  στον Πρόεδρο κύριο Άρμπιρο Γρηγόριο, στο Γενικό Γραμματέα, το συγχωριανό μας Στυλιανό Δ. Λιάγκο, αλλά και στα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Πωγωνίου που παρά τα οικονομικά ζόρια που βιώνει το ταμείο της αυτή την εποχή τολμούν να κάνουν ακόμη ένα βήμα συν-διοργανώνοντας κάθε χρόνο με χορηγό τον δήμο Πωγωνίου την Εκδήλωση ''Κοπή της Πίτας''. Σίγουρα δέχεται τις όποιες βοήθειες από τους χορηγούς αλλά πραγματικά θέλει μεγάλη τόλμη αυτή την εποχή να συντηρήσει αλλά και να αναβιώνει κάθε χρόνο τα έθιμα που έχουμε παραλάβει από τους παππούδες μας και που καλούμαστε να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Κλείνοντας ευχόμαστε στην Ομοσπονδία μας του χρόνου να είμαστε πάλι όλοι εκεί με μια ακόμη πετυχημένη εκδήλωση κοπής πίτας.

Πηγή: www.tzourlakos.com

Κοπή Πίτας της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων (Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019)

αναρτήθηκε στις 17 Ιαν 2019, 1:30 μ.μ. από το χρήστη Kerasovo Pogoniou

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επ. Πωγωνίου
και ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Σ α ς π ρ ο σ κ α λ ο ύ ν

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 20.15 μ.μ.
στην αίθουσα «Μακεδονία Α΄» του Ξενοδοχείου Κ ΑΡΑΒΕΛ
να τιμήσετε με την παρουσία σας τη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή μας. Θα κόψουμε τη Βασιλόπιττά μας μαζί με τον Δήμο και
θα συζητήσουμε τα Πωγωνήσια θέματα. Έχουν κληθεί να παραστούν προσωπικότητες, οι οποίες θα συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο την προσπάθειά μας.
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Ομ/νδίας                      Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Γρηγόρης Άρμπυρος                                Κων/νος Καψάλης

1-10 of 100