Etusivu‎ > ‎Henkilökuntaa‎ > ‎Rehtorit‎ > ‎

Martti Itkonen

s. 10.12.1936 Inari. Kemin lyseon 1. lk 1947, yo 1955.

Martti Itkonen syntyi Inarissa, missä hänen isänsä oli tuohon aikaan kirkkoherrana. Kun Martti oli 6-vuotias, Itkoset muuttivat Inarista Kemin maalaiskuntaan. Nuoruusvuotensa Martti eli sitten Kemin maaseurakunnan pappilassa. Arvostetun kirkkoherran poika oli tuohon aikaan ympäristön tarkan silmälläpidon alaisena, mikä Martin kertoman mukaan rajoitti jonkin verran vilkkaan miehenalun tekemisiä.

Martti aloitti koulunkäynnin Lassilan koulun eka luokalla. Siihen aikaan nykyisessä Keminmaan kuntakeskuksessa Laurilassa ei vielä koulua ollut. Matkaa pappilasta koululle kertyi lähes 4 km. Matka taittui talvella hiihtäen ja sulan maan aikana kävellen. Polkupyöriä ei vielä tuolloin koululaisilla ollut; tai jos oli, niin pyöriin ei ollut kumeja. Ensimmäisen lyseovuoden Martti asui lehtori Anna Huumosen luona. Linja-autoyhteydet kaupungista päättyivät tuolloin Lauriosaareen, jonne piti seuraavat vuodet kulkea kotoa kävellen.

Martin nuoruusvuosien harrastuksiin kuului tuon ajan tapaan talvella hiihto ja mäenlasku jokitörmiltä sekä kesäisin eri yleisurheilulajeja ja pallopelejä. Vähitellen pesäpallosta tuli Martin ykkösharrastus, ja hän olikin sitten yksi niistä pelaajista, jotka olivat nostamassa Kemin kunnan Urheilijoitten joukkueen 1960 suomensarjaan, joka oli siihen aikaa valtakunnan toiseksi ylin sarjataso. Suomensarjaa Martti pelasi KemKU:n  joukkueessa viisi kautta.

Koulun jälkeiset opinnot Martti aloitti Helsingin yliopistossa, mistä valmistui ensin  hum. kandiksi.

1961 sekä fil. kandiksi 1962. Hänen työura alkoi Kemin lyseon historian ja äidinkielen opettajana 1961. Vuodet 1967-69 hän toimi koulun vt. rehtorina. Vuonna 1971 hän siirtyi historian lehtoriksi Tornion yhteislyseoon, jonka nimi vuoden 1972 alussa muuttui Suensaaren lukioksi. Vuonna 1975 Martista tuli silloin perustetun Keminmaan lukion ensimmäinen rehtori. Hän ei kuitenkaan oikein viihtynyt rehtorina. Niinpä hän palasi parin vuoden jälkeen koulun vanhemman lehtorin virkaan opettamaan historiaa, mistä tehtävästä hän jäi eläkkeelle 1999.

Martille on kertynyt runsaasti myös erilaisia luottamustoimia. Keminmaan kunnanvaltuustoon hän kuului vuodesta 1969 alkaen kolme kautta. Koululautakunnan puheenjohtajana hän toimi kaksi kautta. Lisäksi on toiminut lukuisien koulualan toimikuntien puheenjohtajana, Tornion sairaalan liittovaltuuston vpj:na sekä Opettajien keskusjärjestön ja OAJ:n Länsi-Pohjan piirin pj:na.

Martti Itkonen on kirjoittanut mm. Kemijoen Uittoyhdistyksen 70- ja 100-vuotishistoriakirjat sekä Kemijokisuun erottelun vaiheet-kirjan. Lisäksi hän on kirjoittanut uusimman osan Keminmaan historia-kirjaan sekä lukuisia Pohjois-Suomen uittoa käsitteleviä kirjoituksia eri julkaisuihin.

Martin elämän ikäisiin harrastuksiin on kuulunut urheiluseuratoiminta. Lähinnä sydäntä on ollut kotipitäjän oma seura ja toimiminen siinä erilaisissa tehtävissä.

Erikoista väriä Martin kertoman mukaan hänen elämäänsä toi 18 vuoden jakso Isosydänmaan paliskunnan poromiehenä.