Rautio Yrjö Antero

s. 29.1.1949 Ylitornio. Kemin lyseon 1.lk 1963, yo 1970

Yrjö Raution vanhemmat ovat muurari Toivo Rautio ja emäntä Hilda Josefiina o.s. Syväjärvi. Hänen puolisonsa on Pirjo Maija Liisa Peltonen.
Yrjö kertoo Avun nettisivuilla itsestään näin: ”Synnyin tiettömän taipaleen takana Ylitorniolla, kävin koulua Kemin työläiskaupungissa, opin Kemin Innon nyrkkeilysalilla antamaan iskun iskusta, opiskelin Tampereella yhteiskuntatieteitä ja elämää, tein 30 vuotta sanomalehtiä ja valmistuin vihdoin nykyiseen ammattiini, politiikan erikoistoimittajaksi Apuun.”

Yrjö valmistui Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi 1978 pääaineenaan sosiologia. Heti valmistuttuaan hän meni töihin oululaiseen Kansan Tahto -lehteen, joka oli tuolloin Suomen kansan demokraattisen liiton (SKDL) äänenkannattaja. Rautio työskenteli lehden toimitussihteerinä ja -päällikkönä 1978–1983 sekä päätoimittajana 1983–1988. Hän oli 1980-luvulla yksi kansandemokraattisen liikkeen enemmistön keskeisimmistä ideologeista.

Vuonna 1988 Rautio valittiin SKDL:n pää-äänenkannattajan Kansan Uutisten päätoimittajaksi. Rautio erosi  päätoimittajan tehtävästä ja puolueestaan tammikuussa 2004 ja kritisoi lähtiessään voimakkaasti Vasemmistoliiton johdon linjauksia. Rautio sanoi tuolloin avoimessa kirjeessään, ettei hän jätä aatetta vaan puolueen, joka jätti aatteensa. Hän arvosteli silloista puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen oppositiopolitiikkaa aatteettomaksi ja populistiseksi. – Myöhemmin hän on kertonut, että eron syitä oli monia, ja viimeinen pisara oli puolueen Eurooppapolitiikka.

Paljon huomiota saaneen tapahtuman jälkeen Rautio on esiintynyt mm. Apu-lehden kolumnistina ja hänet palkattiin myöhemmin lehden toimittajaksi. Rautio on kuuluisa lyhyistä kommenteista koostuvista lausahduksista, mitkä hän sisällyttää poliittisiin kolumneihinsa "heittolaukauksina".