Halonen Auno


s.19.7.1887, Kemin Suomalaisen Yhteiskoulun 1. lk 1897 yo 1907.
k. 7.2.1951.
 

Auno Halonen oli kemiläisen kauppiasperheen poika. Hänen isänsä oli kauppias Daniel Halonen ja äiti Amanda Margareta o.s. Lumpus. Ylioppilaaksi tulonsa jälkeen hän kävi ensin Suomen Liikemiesten kauppaopiston, jolta antamallaan stipendillä hän oli puoli vuotta Lontoossa perehtymässä puutavarakauppaan ja englannin kieleen. Sen jälkeen hän suoritti Helsingin yliopistossa ylemmän hallintotutkinnon 1914.

Elämäntyönsä Halonen suoritti tullilaitoksen palveluksessa. Ura alkoi Kokkolan tullikamarista, missä hän toimi aluksi konttorikirjurina, sitten tullipäällysmiehenä ja liikkuvana apulaistullitarkastajana. Vuonna 1925 hän siirtyi Helsingin tullikamarin apulaistarkastajaksi.  Vuoden kuluttua hänestä tuli Tullihallituksen tariffiosaston johtaja ja sen jälkeen  valtiovarainministeriön esittelijäneuvos (nyk. hallitusneuvos) ja sen tulli- ja valmisteveroasianosaston päällikkö. Tullihallituksen pääjohtajaksi Auno Halonen nimitettiin 1945.

Tullineuvos.

Halonen toimi puheenjohtajana ja jäsenenä useissa valtion komiteoissa. Halonen oli jäsenenä mm. Kansantaloudellisessa Yhdistyksessä sekä Suomen Lakimiesyhdistyksessä. Halonen on kirjoitellut sanomalehdissä ja aikakauskirjoissa tulleja koskevista kysymyksistä.

Halonen otti osaa vapaussotaan ja hän on saanut ansioistaan VR 4, K. SVR, Mm 18 s.k., Akt.mit., Mm 39-40, Ts VLR suurupseeri ja VVTR Am 3.

Halosen mieliharrastus oli urheilukalastus.