Ζαχαριά

Το χωριό Ζαχαριά είναι κτισμένο σε ένα πράσινο τοπίο όπου τα σπίτια του καταλαμβάνουν την πλαγιά εκείνη του όρους Πρόκα ή προφήτη Ηλία όπως το αναφέρουν οι κάτοικοι εκεί, όπου δεσπόζουν οι δυο κορυφές του υψηλότερου όρους του Καφηρέα.

Ανατολικά του χωριού Ζαχαριά, στο παρακείμενο λόφο, υπάρχει ένα εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και είναι γνωστή η θέση εκείνη σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ως «Κίζα» παραφθορά της αρβανίτικης λέξης «κλίζα» που σημαίνει εκκλησάκι.

Ιστορία

Η ιστορία της θέσης εκείνης είναι σχετικά άγνωστη ενώ μελετητές την θεωρούν ως θέση του αρχικού οχυρού του ιππότη Λικάριου (τέλη 13ου αιώνα), σημείο που λόγω του υψόμετρου αλλα και της μορφολογίας του αποτελούσε μια φυσική οχύρωση καθότι δύσκολη η προσπέλαση του ενώ παράλληλα θα ήταν και ένα παρατηρητήριο για την εποπτεία της περιοχής.

Τα παλαιοτέρα χρόνια οι κάτοικοι και όσοι διέρχονταν από και προς τα χωριά Αμυγδαλιάς, Πρινιάς κτλ είχαν πέρασμα από το μονοπάτι στη τοποθεσία «Μύλος» νότια δηλ. του λόφου, αργότερα με τη διάνοιξη του δρόμου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το βατό χωματόδρομο για πολλές δεκαετίες όπου είναι στη βόρεια πλευρά του βράχου-λόφου.

Η μορφολογία των ακτών δίνει την εντύπωση ότι πολλούς αιώνες πριν να υπήρχε εκεί η δυνατότητα ελλιμενισμού πλοιαρίων ενώ παράλληλα να ήταν ένα μικρό οχυρό στη θέση εκείνη , του οποίου σχέδια, στοιχεία που αφορούν τη σύνθεση του έχουν χαθεί.

Σήμερα εκεί στο βράχο αυτό υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι της Άγιας Παρασκευής στο οποίο παλαιότερα συρρέαν πλήθος πιστών από τα γύρω χωριά, ο ναΐσκος υπήρχε εκεί από τα τέλη του 19ου αιώνα σύμφωνα με μαρτυρίες του Κ. Γουναρόπουλου παραμένοντας αδιευκρίνιστο ποτέ ακριβώς κτίστηκε.

Το σημείο αυτό συνιστά ένα ακόμη «μπαλκόνι» του Κάβο Ντόρου όπου ατενίζετε μέρος της δυτικής και κυρίως όλη η ανατολική πλευρά της περιοχής και εμπρός ξανοίγεται όλη αυτή η θάλασσα, με την Άνδρο να μονοπωλεί στο χώρο, με όλο αυτό το απέραντο μπλε, χρώμα ταυτόσημο με όλα τα νησιά της χώρας μας.


Η πηγή που υπάρχει στη περιοχή από την τοποθεσία «μύλος» τροφοδοτεί μέσω τις δεξαμενής τα γύρω χωριά που βρίσκονται στο εσωτερικό του ακρωτηρίου.

Στο χωριό υπάρχουν οι Ιεροί Ναοί Υπαπαντή του Χριστού, Αγίων Πάντων, Άγιος Αντώνιος,    εννιάμερα της Παναγίας και Αγία Παρασκευή ενώ ο Προφήτης Ηλίας στο βουνό ανήκει σε αυτήν την ενορία και σε αυτήν του χωριού Θύμι. 

 

 

Comments