Θύμι

Στην εικόνα βλέπουμε  το δρόμο που πηγαίνει προς το χωριό Θύμι.Επίσης βλέπουμε και τον Ιερό Ναό Άγιος Ταξιάρχης που ανήκει στο χωριό (εικόνα 1)

ΘΥΜΙ: Η περιοχή του Καβοντόρου πίσω από το Όρος Οχη περιλαμβάνει 15 χωριά ένα από αυτά είναι το Θύμι. Χωριό απομονωμένο κρύβει την φυσική ομορφιά του αφού ακόμα και σήμερα δεν έχει ασφαλτικό οδικό δίκτυο. Βρίσκεται μόλις 50 χλμ από την Κάρυστο και εκτός από τα ανατολικά του που βρέχεται από την θάλασσα σε όλες τις άλλες διευθύνσεις το Θύμι περικλείεται από απόκρημνους γκρεμούς, τοπίο τόσο άγριο και γραφικό.

Στα νότια βρίσκεται η Μπούζα Μάδε (μεγάλο χείλος) ρεματιά που καταλήγει απότομα στην θάλασσα, (φτελο-γκρεμός), δυτικά η Χόρτζα λόφος κρημνώδης όπου αφθονούν τα παλιούρια (αγκαθωτοί θάμνοι), τα μπρέτια και τα κισούρια.

Βόρεια βρίσκεται ο γήλοφος με τον Προφήτη Ηλεία όπου στην γύρω περιοχή μπορεί να δει άφθονα πουρνάρια, γκορίτσες (αγριαχλαδιές), κοκορέτσες (αγριοφουντουκές). Όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει σήμερα στο Θύμι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία.

Η περιοχή είναι ιδανική για κτηνοτροφία αλλά ο παραμερισμός της περιοχής δεν έχει αφήσει τον τομέα να οργανωθεί. Στην περιοχή κυριαρχεί το αρβανίτικο στοιχειό ,Το Θύμι είναι ένας τόπος προσιτός σήμερα για τους κυνηγούς, πεζοπόρους, ορειβάτες ακόμα και για αυτούς του μηχανοκινήτου αθλητισμού.

Πολλοί επισκέπτονται την Αρχάμπολη, για τους ντόπιους Χαρχάμπολη , Το φαράγγι της Αρχάμπολης βρίσκεται στη βορειοανατολική μεριά της Όχης. ,ανάμεσα στα χωριά Ευαγγελισμός και Θύμι.

Η φύση έχει μια μοναδική άγρια ομορφιά. Κατακόρυφοι κοφτοί βράχοι στριφογυρίζουν δημιουργώντας ένα καταπληκτικό τοπίο που καταλήγει σε μια μικρή ονειρεμένη παραλία. Κοιτώντας από ψηλά, κατά μήκος του φαραγγιού διακρίνει κανείς απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού. Ο πεζοπόρος θα ανακαλύψει και άλλες παραδεισένιες ομορφιές πχ την Ζαχαρία χωριουδάκι 1,5χλμ μακριά από το Θύμι οπού ακόμα λειτουργεί ο νερόμυλος του.

 

Το κείμενο είναι από τον αναγνώστη Τάσο, και αποτελεί μέρος της σελίδας.

Comments