Καστρί

 Άποψη του χωριού (εικόνα 1)
  'Eνα μέρος του οικισμού όπου βλέπουμε κάποια σπίτια καθώς και την Εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή.(εικόνα 2)
 Όπως είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (εικόνα 3)
Καστρί όπως φαίνεται από την τοποθεσία ''τσολιά'' (εικόνα 4)

Καστρί, μέσα σε ένα φθινοπωρινό φόντο (εικόνα 5)

 

 

 Το Καστρί αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς στην περιοχή του Κάβο Ντόρο.  Το φυσικό και απάνεμο λιμάνι του χρησίμευε ως καταφύγιο των πλοίων από την αρχαιότητα.

 

Λεγόταν Γεραιστός και είναι συνδεδεμένο με πολλά ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Τρωικού πολέμου έως τα χρόνια του Ιουστινιανού. Στο λιμάνι του Γεραιστού βρήκαν καταφύγιο ο Μενέλαος και ο Νέστορας με τους συντρόφους του επιστρέφοντας από την Τροία, ενώ εδώ μάλιστα ο Αγησίλαος, βασιλιάς της Σπάρτης- και ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς της αρχαίας Ελλάδας- συγκέντρωσε 8000 στρατό κατά του Αρταξέρξη το 396 π.Χ.

 

Όμως οι διάφορες επιδρομές που υπέστη κατά καιρούς, κυρίως των κουρσάρων , που λεηλατούσαν τις περιοχές του Αιγαίου κατά τον 14ο αι. αλλά και πλοίων που έβρισκαν καταφύγιο, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ότι θύμιζε την σπουδαιότητα αυτής της περιοχής, και να μην υπάρχει έστω ένα δείγμα  ενός μικρού πύργου, που σίγουρα υπήρχε στην περιοχή, απ' όπου και προήλθε η ονομασία Καστρί.

 

Τώρα αποτελεί ένα μικρό και απόμερο χωριό που παρουσιάζει κάποια μικρή τουριστική και οικοδομική κίνηση λόγω της παράκτιας ζώνης στην οποία βρίσκεται, ενώ το φυσικό του λιμάνι είναι από τα λίγα σημεία-στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου-που είναι προφυλαγμένο από βορειοανατολικούς και δυτικούς ανέμους.


Ένα μέρος των φωτογραφιών (εικόνα 2 και 3) καθώς και η τελική σύνταξη του κειμένου προέρχονται από την αναγνώστρια  Αριστέα και τα οποία αποτελούν μέρος της σελίδας.

Η εικόνα 5 προέρχεται από την αναγνώστρια Θωμαίς

Η εικόνα 1 από το διαδίκτυο.

 

Καστρί, Κάρυστος 34001

Comments