Neimenovano

en  de  it  fr  sp

Obvestila

  • Predavanje Silvestra Šurle ob 5-letnici smrti Danila Slivnika 1. 2. 2017 Spoštovani,Vabimo Vas na:  predavanje Silvestra Šurle ob 5-letnici smrti Danila Slivnika v sredo, 1. 2. 2017, po večerni maši (okrog 19.45) v Ksaverijevi dvorani (vhod z dvorišča iz Zarnikove ulice) pri sv. Jožefu Silvester Šurla je odgovorni urednik revije Reporter in je bil dolgoletni sodelavec Danila Slivnika, ki je v slovenskem novinarstvu izstopal po svoji informiranosti in analitični pronicljivosti.   
    Objavil 19. jan. 2017 09:10 Ambrož Demšar
  • Spominski večer ob peti obletnici smrti dr. Andreja Bajuka Novo akademsko leto bomo začeli s spominskim večerom posvečenemu 5-letnici smrti našega spoštovanega člana dr. Andreja Bajuka. To bo v sredo, 19.10, v Ksaverijevi dvorani pri sv. Jožefu. Začeli bomo po večerni maši, kar je okrog 19.45Spregovorili bodo ga. Katarina Bajuk, dr. Boris Pleskovič, ga. Mojca Kucler-Dolinar, ing. Anton Kokalj in dr. Brane Senegačnik.Naslednji dogodek pa bo v sredo, 2.11., ob 19h, prav tako v Ksaverijevi dvorani, ko nam bo svoje videnje 25 let samostojne Slovenije predstavila dr. Tamara Griesser Pečar.
    Objavil 18. okt. 2016 00:31 Ambrož Demšar
  • Pogovor z nadškofom msgr. Stanislavom Zoretom 14. 4. ob 19h Spoštovani,vabimo vas na pogovor z nadškofom msgr. Stanislavom Zoretom v četrtek, 14.4., ob 19h v Ksaverijevi dvorani. Pogovor bo vodil dr. Aleš Maver.Lepo vabljeni!
    Objavil 24. mar. 2016 13:40 Ambrož Demšar
Prikaz objav 1 - 3 od 62. Prikaži več »


Pred drugo svetovno vojno so se slovenski katoliški izobraženci zbirali pod okriljem Akademskega starešinstva, ki je nato nadaljevalo delo v Argentini, kjer deluje še danes.

V matični Sloveniji je začel zbirati izobražence Jože Strgar, univ. dipl. ing. hort, ob pomoči p. Mihe Žužka in pozneje dr. Janeza Grila, že od leta 1983. Doma in na tujem so organizirali več predavanj s perečimi temami in se udeležili mednarodnih srečanj s katoliškimi izobraženci iz evropskih držav. Dne 2 marca 1985 so v Ljubljani organizirali mednarodni mini simpozij z naslovom Pogovor o miru. 
Šele v tem letu so v cerkvenem okviru ustanovili Komisijo za izobražence, saj tedaj ni bilo mogoče niti misliti, da bi se organizirali kot civilnopravno društvo. 

Komisija je v letu 1987 prerasla v Medškofijski odbor za izobražence (MOI), ki ga je Jože Strgar vodil do leta 1990. Odbor je svojo dejavnost še razširil in se vključil v mednarodno organizacijo katoliških izobražencev Pax Romana. Izoblikovalo seje pravo gibanje s številnimi domačimi in mednarodnimi prireditvami.

Po zmagi demokracije je večina vodilnih članov MOI odšla v politiko, in vse je bilo treba začeti znova. Jeseni leta 1994 smo ustanovili civilno pravno organizacijo društvo Slovenski katoliški izobraženci (SKI), ki od leta 1996 izdaja interno glasilo Zrno SKI.

Podružnice SKI so zaživele tudi po Sloveniji. Skoraj redno prirejamo predavanja in razprave o perečih družbenih temah.
Slovenski katoliški izobraženci smo z mednarodno pomočjo in ob sodelovanju Inštituta za filozofijo in družbeno etiko pri Teološki fakulteti v Ljubljani leta 1997 ustanovili Socialno akademijo( SAK), ki je ob sodelovanju Društva za trajne človekove vrednote Perennia in Mladinskega ceha leta 2004 postala samostojni zavod Socialna akademija (SAK). SAK je svojimi enotami: izobraževanje, raziskovanje in kulturne dejavnosti prostor formacije mladih in odraslih za družbeno odgovorno delovanje v javnem in zasebnem življenju, v tržnem gospodarstvu in v civilni družbi. Zavod SAK je ustanova nacionalnega pomena, saj je preko visoko strokovnih sodelavcev vpeta v družbeno dogajanje v Sloveniji in širše. Glavne dejavnosti zavoda SAK so: osnovni študijski program SAK, izobraževalni seminarji, kulturni in izobraževalni večeri, srečanja diskusijske kavarne, izdajanje publikacij, programi za promocijo znanosti, promocija podjetništva, organizacija kulturnih prireditev in natečajev, mednarodne dejavnosti, posebno glede delavskih vprašanj. Doslej je na osnovnem študijskem programu diplomiralo 200 slušateljev SAK

Več o Socialni akademiji, še posebej o osnovnem študijskem programu SAK si oglejte na www.socialna-akademija.si