Nedavna obvestila

en  de  it  fr  sp

Obvestila

  • Devetdnevnica za domovino Od nedelje, 16.6., do vključno ponedeljka, 24.6., bo potekala devetdnevica za domovino.V tem času bo vsak dan ob 5h zjutraj molitev rožnega venca v kapeli radia Ognjišče,kdor ima čas in voljo, da se molitvi pridruži, bo tam dobrodošel.Še enkrat pa vabimo k molitvi za domovino v ljubljanski stolnici v torek, 18. 6.,od 19h do 20h, ko bomo molili člani in prijatelji našega društva.
    Objavil 16. jun. 2019 03:21 Ambrož Demšar
  • Slovenci - enotni ali razdeljeni? Vabimo Vas na zbor kristjanov in ljudi dobre volje, ki ga v soboto, 30.3.2019 ob 9:30, v Zavodu sv. Stanislava prireja civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo.Sodelujejo:Barbara BrezigarRomana JordanErnest PetričJože Kurinčič
    Objavil 25. mar. 2019 12:14 Ambrož Demšar
  • Redni občni zbor društva in predavanje dr. Balažica s potovanja po Argentini Lepo Vas vabimo na redni občni zbor društva v četrtek, 21. 3. 2019, ob 19.15 v Baragovi dvorani stolnega župniščav Ljubljani s predavanjem predsednika našega društva prof. dr. Jože Balažic: Vtisi s potovanja po Argentini. 
    Objavil 20. mar. 2019 06:41 Ambrož Demšar
Prikaz objav 1 - 3 od 83. Prikaži več »


Pred drugo svetovno vojno so se slovenski katoliški izobraženci zbirali pod okriljem Akademskega starešinstva, ki je nato nadaljevalo delo v Argentini, kjer deluje še danes.

V matični Sloveniji je začel zbirati izobražence Jože Strgar, univ. dipl. ing. hort, ob pomoči p. Mihe Žužka in pozneje dr. Janeza Grila, že od leta 1983. Doma in na tujem so organizirali več predavanj s perečimi temami in se udeležili mednarodnih srečanj s katoliškimi izobraženci iz evropskih držav. Dne 2 marca 1985 so v Ljubljani organizirali mednarodni mini simpozij z naslovom Pogovor o miru. 
Šele v tem letu so v cerkvenem okviru ustanovili Komisijo za izobražence, saj tedaj ni bilo mogoče niti misliti, da bi se organizirali kot civilnopravno društvo. 

Komisija je v letu 1987 prerasla v Medškofijski odbor za izobražence (MOI), ki ga je Jože Strgar vodil do leta 1990. Odbor je svojo dejavnost še razširil in se vključil v mednarodno organizacijo katoliških izobražencev Pax Romana. Izoblikovalo seje pravo gibanje s številnimi domačimi in mednarodnimi prireditvami.

Po zmagi demokracije je večina vodilnih članov MOI odšla v politiko, in vse je bilo treba začeti znova. Jeseni leta 1994 smo ustanovili civilno pravno organizacijo društvo Slovenski katoliški izobraženci (SKI), ki od leta 1996 izdaja interno glasilo Zrno SKI.

Podružnice SKI so zaživele tudi po Sloveniji. Skoraj redno prirejamo predavanja in razprave o perečih družbenih temah.
Slovenski katoliški izobraženci smo z mednarodno pomočjo in ob sodelovanju Inštituta za filozofijo in družbeno etiko pri Teološki fakulteti v Ljubljani leta 1997 ustanovili Socialno akademijo( SAK), ki je ob sodelovanju Društva za trajne človekove vrednote Perennia in Mladinskega ceha leta 2004 postala samostojni zavod Socialna akademija (SAK). SAK je svojimi enotami: izobraževanje, raziskovanje in kulturne dejavnosti prostor formacije mladih in odraslih za družbeno odgovorno delovanje v javnem in zasebnem življenju, v tržnem gospodarstvu in v civilni družbi. Zavod SAK je ustanova nacionalnega pomena, saj je preko visoko strokovnih sodelavcev vpeta v družbeno dogajanje v Sloveniji in širše. Glavne dejavnosti zavoda SAK so: osnovni študijski program SAK, izobraževalni seminarji, kulturni in izobraževalni večeri, srečanja diskusijske kavarne, izdajanje publikacij, programi za promocijo znanosti, promocija podjetništva, organizacija kulturnih prireditev in natečajev, mednarodne dejavnosti, posebno glede delavskih vprašanj. Doslej je na osnovnem študijskem programu diplomiralo 200 slušateljev SAK

Več o Socialni akademiji, še posebej o osnovnem študijskem programu SAK si oglejte na www.socialna-akademija.si