Somogyi Kati babakészítő


 

Babáim

Violin, a király macskája 

Kiállítások, bemutatók

Babakirálynő a budaörsi hegyről

Elérhetőség

1953-ban születtem Szegeden.
Fontos számomra, hogy adjam, tegyem, amit tudok, képeségeim szabta legjobb minőségben. Rendesen induló életem csendesen folydogált jó ideig. Óvoda, iskola, főiskola, férj, gyerekek. Diploma, munka, melyről rendre kiderült, hogy nem szeretem. Ez az általános konvenció szerint még rendben is lett volna.
Én viszont képtelen vagyok a munkát szükséges rossznak, csupán pénz forrásnak tekinteni, és úgy-ahogy eldolgozgatni.
Kerestem, mi az, amit szeretek, és jól tudok csinálni. Üzemmérnöki diplomám félretéve elmentem az Operaházba díszletet varrni, festeni, Gerlóczy Sárihoz fejdíszeket készíteni, az MTV báb majd jelmez műhelyében bábokat és jelmezeket készíteni. Megismerkedtem szakmai titkokkal, tetéztem ezeket kézműves tanfolyamokkal, ahol nemezelni, kosarat fonni, bőrözni, gyöngyöt fűzni, agyagozni tanultam. Ötvöződnek bennem ezen szakmák adta lehetőségek, s készítettem bábjaimat, maszkokat, színházi kellékeket, jelmezeket, és a szükség diktálta egyéb dolgokat.
Terveztem jelmezeket a Szabadkai Színház Prometheus előadásához. Terveztem és készítettem bábokat a kecskeméti Ciróka Bábszínház betlehemes előadásához, a budapesti Vígszínház Országalma és Pinoccio előadásához, és sok-sok alternatív színház különböző előadásaihoz.
Jó ideje a babakészítés érdekel a legjobban. Itt a szobrászkodás, festés és textilezés egyaránt használható. Minden babám egyedi pédány, sorozatokat nem készítek.
Izgatnak a kezem alatt életre kelő egyéniségek, fürkészem titkaikat.
1992-ben beszéltek rá az első kiállításra, és ez húzta maga után a többit, egyénit és csoportosat vegyesen. 2000-ben, majd 2005-ben első díjat nyertem Nemzetközi Babakiállításon Győrben.
Azért a színházi világtól sem szakadtam el teljesen. Legutóbb Rumi Lászlónak készítettem bábokat Violin, a király macskája című előadáshoz.

Somogyi Kati