Инклузија

Ученици ОШ"Бранислав Нушић" којима је потребна додатна образовна подршка (који наставу похађају у комбинованом одељењу које ради по специјалном програму и ИОП-у 2) дужи низ година имају могућност да похађају изборни предмет Информатика и рачунарство. Осим редовних наставних активности, ови ученици учествују и у пројектним активностима које организујем, заједно са ученицима из редовних одељења.

 
  


Опис дела наставних активности у овом одељењу, као и сарадња са ученицима Школе за оштећене слухом - наглуве "Стефан Дечански" приказани су у раду који је препознат као пример добре праксе на конкурсу Мреже за подршку инклузивном образовању.

Опис примера добре праксе ИО

ПРОГРАМИРАЊЕ – НОВА ВРСТА ПИСМЕНОСТИ

Контекст 

Опште је уверење да је веома важно да сва деца науче да пишу, иако веома мали број њих, када одрасту, постану новинари или професионални писци. Поставља се питање - зашто би онда свако требало да научи да пише?! Наравно, такво питање је прилично бесмислено. Људи користе писање у свим сегментима живота. Чин писања подстиче људе на нове начине размишљања. Док пишемо, учимо да организујемо, анализирамо и процењујемо своје идеје. Потпуно је јасно да постоје више него добри разлози да свако научи да пише.

Програмирање, у свету и времену у коме живимо, треба посматрати као продужетак писања. Способност да програмирамо нам омогућава да „пишемо“ нове врсте „текста“ - интерактивне приче, игре, анимације и симулације. Као и код традиционалног писања, постоје више него добри разлози да свако научи да програмира.

Важно је да имамо на уму да информатичка знања обезбеђују ширину - припремају наше ђаке за различите професије. Разумевање информатичких принципа је кључно знање чак и за послове који нису директно повезани са информатиком. Статистика показује да преко 70% информатичких занимања јесте ВАН информатичке индустрије (9% у информативном сектору, 12% у финансијском сектору, 36% у сектору пословања, 7% у државном и образовном сектору и 12% у производњи). Ако желимо да образујемо и васпитавамо младе људе који ће активно и успешно учествовати у свету сутрашњице, не смемо да занемаримо једину струку за коју нема сумње да ће опстати на тржишту рада.

Опис добре праксе

Позив који је тим за реализацију програма „Дигитална школа“ упутио директорима и настаницима школа у Србији, а који се односио на учешће у акцији „Сат програмирања“ (The Hour of Code) и „Европска недеља програмирања“ (Europe Code Week), подстакао нас је да осмислимо часове почетног програмирања за ученике ОШ”Бранислав Нушић” којима је потребна додатна подршка у образовању, као и за ученике Средње школе за оштећене слухом – наглуве “Стефан Дечански” који никада раније нису програмирали. Желели смо да демистификујемо појам програмирања и приближимо га деци за коју нико није имао сличне планове. Основни циљ нам је био да подстакнемо развојне капацитете ових ученика и омогућимо им да на нов и занимљив начин унапреде мисаоне процесе - уочавање проблема, претпостављање решења, испробавање решења (покушај-погрешка и поступност у раду), поштовање редоследа акција у извршавању задатка. Као наставни материјал, коришћена је бесплатна онлајн платформа за учење програмирања http://code.org/. У оквиру ње се налазе бројни, веома интересантни и ангажујући мултимедијални садржаји (мотивациони видео снимци, туторијали...) који су локализовани на српски језик (ћирилично писмо) и који промовишу значај и неопходност информатичких знања у 21. веку.

Ученици петог разреда (припрема часа је доступна на http://bit.ly/1k5lHtd) су решавали задатке уз помоћ наставника (ниво остварености је био 5 од могућих 20 задатака). Показали су интересовање и ентузијазам за ову врсту активности, тако да очекујемо даљи напредак на старијем узрасту. Ученици осмог разреда су у потпуности испратили захтеве и динамику рада (ниво остварености је био 18-20 од могућих 20 задатака). 

Средњошколци нису изневерили очекивања. Са занимањем су пратили излагање наставника информатике уз помоћ преводиоца на знаковни језик (видео-запис дела излагања можете погледати на https://www.facebook.com/video.php?v=551456321652099). Све задатке су успешно решили. Направили су и корак даље. Користили су онлине платформу scratch.mit.edu и креирали програме по сопственој замисли. Сваки ученик/ученица је био/била у ситуацији да схвати да не мора да буде само корисник технологије, већ и њен креатор.

  ·    Порука (шта други могу да науче из овог примера)

Програмирање је нова врста писмености која није резервисана само за напредне ученике. Ако желимо да сва наша деца имају могућност да живе квалитетно и у складу са временом, ако желимо да увећамо њихове шансе на тржишту рада, морамо да им омогућимо да унапреде своје дигиталне компетенције, раде сараднички и решавају проблеме. Дигитално писмен млад човек који функционално и смислено користи технологију има далеко веће шансе за потпуну интеграцију у савремено друштво.

Од изузетне важности је и да наставници схвате да је технологија интегрални део живота у XXИ веку и да је она ту да остане. У том смислу, била је част сарађивати са Ивом Урдаревић, наставницом енглеског језика и Јасмином Невенић, наставницом математике (обе из Средње школе за оштећене слухом – наглуве “Стефан Дечански”, Београд) и Јеленом Барага Вулићевић, дефектологом (ОШ”Бранислав Нушић”). Ове три наставнице су веровале да њиховим ученицима припада да буду део технолошке стварности и реалног живота. Отуда су се сви они и обрели у информатичком кабинету ОШ”Бранислав Нушић” и начинили своје прве програмерске кораке.

Активности попут описаних рађају позитиван став ученика према свету у коме живе,  чине их ангажованим у дијалогу, подржавају их у настојању да остану радознали и отвореног ума, охрабрују их да се суочавају са проблемима уз позитиван став и смисао за хумор, да превазилазе препреке и проналажење решења. Добру праксу и сарадњу наставићемо и у годинама које долазе.

EU Code Week 2015 

Нова генерација ученика Средње школе за оштећене слухом – наглуве “Стефан Дечански”, у пратњи наставнице Иве Урдаревић, посетила је Нушић у петак 16. октобра 2015.г. Овога пута програмирали су мобилне апликације у облаку, на платформи App Inventor 2. 

Радили су на креирању апликације којом би могли да се представе. Први корак је био креирање мини веб странице у web 2.0 алату Tackk. Други корак је подразумевао креирање апликације која отвара Tackk страницу.

Значајну помоћ гостима пружили су ученици VII3 одељења - помажући својим друговима и сами су научили много нових техника и принципа.

Циљ читаве активности је био да ученици схвате да ИКТ омогућавају дигитални израз, онлајн представљање себе и својих постигнућа, начин да се стигне до шире публике. 

  

  

Снимци екрана једне од креираних апликација.

  


Comments